Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

makadamia 15:23, 06 wrz 2016

Aniu, wybacz, że bez owijania w patelnię, ale mam ostatnią minutę przy kompie i muszę spadać

Podoba mi się Twój projekt rabaty frontowej.
Do planu ogólnego mam wątpliwości - pergola tak na samym środku trochę dziwnie IMO wygląda (i ścieżki do niej żadnej nie chcesz?)
rabaty boczne na froncie wydają mi się zbyt małe

jak mówiłam - nie mam już czasu żeby swoje uwagi wyrazić w uprzejmiejszej formie - przepraszam
jazzy 19:06, 06 wrz 2016

A buksów czemu teraz nie przesadzasz? Toż to najwyższy czas
AniMa 09:11, 07 wrz 2016

makadamia napisał(a)
Aniu, wybacz, że bez owijania w patelnię, ale mam ostatnią minutę przy kompie i muszę spadać

Podoba mi się Twój projekt rabaty frontowej.
Do planu ogólnego mam wątpliwości - pergola tak na samym środku trochę dziwnie IMO wygląda (i ścieżki do niej żadnej nie chcesz?)
rabaty boczne na froncie wydają mi się zbyt małe

jak mówiłam - nie mam już czasu żeby swoje uwagi wyrazić w uprzejmiejszej formie - przepraszam

Dzięki Asiu. Każda uwagę przyjmuje na klatę
Pergola na razie w fazie: urabianie eMa, i jak powstanie, to dojście też jakieś się doloży....
Rabaty boczne hmmm... wczoraj im sie przyglądałam i chyba mam podobne wrażenia. Będzie mokro, będą poszerzone - na pewno dojdzie przed nimi rząd małych cebulowych...Rozsadzę też danici, bo juz widzę, ze im będzei ciasno....
Cieszy mnie, że podoba ci się projekt frontowej tylko powiedz: który??? Mam jeszcze 2 plany w fazie rozmyślania, ale czasu brak by wrzucic w painta. Może jutro...
AniMa 09:15, 07 wrz 2016

jazzy napisał(a)
A buksów czemu teraz nie przesadzasz? Toż to najwyższy czas

Wiem, że jest idealnie, ziemia mięciutka...ale jeszcze nie wiem jak... aby sie zgrało z całością frontu...
Uwierzysz, że mam te 3 rabaty przed oczami jak zasypiam, śpię i przez cały dzień????
Masakra jakaś. Nie chce ich na wiosne znowu przekopywać, tylko już na AMEN posadzić i niech rosną w spokoju
aga_pe 09:18, 07 wrz 2016

Aniu, nie ma się co spieszyć z przesadzaniem, jak nie jesteś pewna koncepcji rozsadzenia. Najlepiej na jakiś czas odpuścić. Często czas jest naszym sprzymierzeńcem
makadamia 09:20, 07 wrz 2016

Ciągle mam wyrzuty sumienia przez tą swoją wczorajszą obcesowość. Jak masz potrzebę rewanżu, to zapraszam do siebie - możesz mi napisać, że to jest beznadziejny pomysł a tamto w ogóle nie wyszło

Na szczęście widzę, że merytorycznie w zasadzie się zgadzamy.
Rozwijając temat pergoli - ja bym ją przesunęła nieco w do góry i w prawo - może przykleić ją do tych rabat planowanych na końcu działki?
Chodzi mi o to, że ona teraz stoi centralnie przed tarasem - mam wrażenie że będzie zamykać widok. No i jakiś większy kawałek trawnika by się przydał.

A projekt - z tego co pamiętam, na razie wrzuciłaś tylko jeden, chyba że coś mi umknęło
AniMa 09:33, 07 wrz 2016

Wczoraj dokończyłam prace na poligonie, więc mogę pokazać po całości co mi myśli cały czas zajmuje...

Wiem już jak i gdzie poszerzę rabatę boczną
Nie wiem, co wsadzić w róg przy kostce, bo tam śnieg w ziemie z dachu spada...chyba podciągnę trawę albo wysypie kamyczkami...
Szambo i rabaty będą okostkowane, sambo bedzie miało inne kamyki na wierzchu, chyba ciemno szare...
Zdjęcia słabe bo wieczorem , komórka robione

AniMa 09:34, 07 wrz 2016

Te 3 bukszpany oczywiście rosną po staremu - do przesadzenia...
mam jeszcze ranny podglad:

AniMa 09:38, 07 wrz 2016

Myśląlm jeszcze o takim ułożeniu buksów:

buksy w hakone a w środku sesleria i szałwia lub runianka...lub
buksy w kamyczkach a w środku hakone.....dużo hakone...
Lamy też do przeniesienia....
AniMa 09:41, 07 wrz 2016

aga_pe napisał(a)
Aniu, nie ma się co spieszyć z przesadzaniem, jak nie jesteś pewna koncepcji rozsadzenia. Najlepiej na jakiś czas odpuścić. Często czas jest naszym sprzymierzeńcem

Tez prawda... te 2 największe bukszpany pierwszy raz wsadzałam w ciepłym grudniu i bardzo ładnie sie ukorzeniły - na wiosne jak je przekopywałam juz musiałam większą bryle wykopywać