Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W ogródku Martki 17:12, 16 lut 2023

Do góry
Martka napisał(a)
Dziś poranny obchód być musiał! Rytuał, którego nauczyłam się od mojej koleżanki Judith.
Jest jak mycie zębów, jak głębszy oddech przed skokiem do wody.
Z kawą lub bez.
Zawsze z aparatem pod ręką.
Czasem w kieszeni, tak zupełnie „na wszelki wypadek”, siedzi sekator. Jednak to zbyt ryzykowne, można spóźnić się do pracy.
Oglądam, marzę, podziwiam, snuję plany, snuję się, wracam i jeszcze raz oglądam, odkrywam! Nowe pąki, kwiaty, szkodniki. Słucham ptaków, traw. Ciszy.
Tylko poranek ma taką magię! Czasem we mgle lub rosie, zawsze w świeżych promieniach słońca.
Na chwilę istnieje TYLKO ogród. Wszystkie inne myśli stopują. Mini-reset. Nasycenie oczu i duszy ogrodniczej.
BEZCENNE.

Marta ta koreanka fajnie z tej perspektywy wygląda. przypomniało mi się żę moja jeszcze nie cięta w tym roku.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:53, 16 lut 2023

Do góry
Kupka do zrębkowania rośnie.

A takich bytów coraz więcej.

Wilczy ogród 16:36, 16 lut 2023

Do góry
Martka napisał(a)
Madziu, bardzo ważne są początkowe plany dla całej reszty to miejsce wydaje się na zdjęciach "w miarę płaskie" i nawet jest tam chyba sporo miejsca na skrzynie? Gdybym miała możliwość przeniesienia warzywnika w jedno miejsce, to dążyłabym do tego tak jak Ty trzymam kciuki!
KB, JN i Kasia in to też moje trzy ulubione źródła wiedzy warzywniczej na YT! Można czerpać garściami! W tych tematach jestem zielona, ale liczę na zmianę barwy

Martka ja też warzywnie jeszcze nie jestem ekspertem wracam często do różnych filmików ,czy książek przed sezonem siania

od razu melduję ,że nic dziś nie wysiałam -nie mam taśmy do sklejenia foliaka ,a już nie chce mi się nigdzie jezdzić

za to wygrabiłam połowę ogrodu i pozbierałam kosiarką resztki walających się traw z trawnika -sąsiedzi pewnie mieli ubaw -w lutym kosi od razu lepiej wygląda -to tak jak w domu wystarczy czasem podłogę umyć i reszty bałaganu nie widać

dziś pomierzyłam sobie cały ten kawałek i jest dobrze -ten kawałek ma mniej więcej 12m/12m -oczywiście nie licząc wcinek

skrzynie i domek wymagają odnowienia -domek trzeba przeszlifować -bo farba się łuszczy ,a skrzynie poskręcać i też szlifować i malować -więc szykuje mi się pracowita jesień -teraz nie będę tego robić na wariata
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 15:45, 16 lut 2023

Do góry
Anda napisał(a)

Uff, ulżyło mi bo czytając byłam za Blackfield i All Gold A jaką żurawkę zamierzasz tam posadzić?

O takie:

To są właśnie żurawki na rabacie sąsiadującej pod katem prostym z planowaną rabatą. Nie pamietam odmiany . W tym miejscu bardzo ładnie rosną, będę dzielić .
Daleki od ideału..... 14:27, 16 lut 2023

Do góry
Dzisiaj przyszła pierwsza paczka z daliamiSame grubaski.
April podbija las... 14:06, 16 lut 2023

Do góry
TAR napisał(a)

w pierwszym ogrodzie mialam Arabelki jako plozace z innymi roslinami, daly rade a sa na tyle geste ze zarosly cebulowe po przekwitnieciu. teraz je po prostu widze w paprociach. w arboretum z paprociami rosły tez barwinki, bluszcze, kokoryczka i inne dzikie niebieskosci, widok obledny wiec stwierdzilam, ze arabella tez sie nada

Inspirki mega cudne Trzymam kciuki
Zwłaszcza ta ostatnia. Ja tak sobie posadziłam długosz królewski i dzwonek poszarskiego biały. Efektu jeszcze brak bo robiłam to w zeszłym sezonie ale liczę na fajny obrazek
Anna i Ogród 2 13:48, 16 lut 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Jedyna zmiana jaką poczyniliśmy to wymiana jesienią drzwi wejściowych i postawienie ścianki bo strasznie zawiewa wiatr od tej strony i poprzednie drzwi były już przez to mocno zdewastowane.
Dlatego aby sytuacja nie powtórzyła się - postawiliśmy ścianę z donicą. W donicy będą rosły dwa bluszcze "Profesor Seneta" zakupione też jesienią. Wczoraj zamówiłam jeszcze kratę do pnączy ocynkową żeby bluszcz mógł swobodnie się piąć

Oj przydałaby mi się taka ścianka, bo identycznie u mnie wiatr wieje. Tylko obawiam się, że przy moim froncie to kijowo będzie wyglądać
April podbija las... 13:22, 16 lut 2023

Do góry
April napisał(a)

chyba mi Tarcia podsunęłaś pomysł. Kolejna roślina do przesadzenia Tym razem dwie Arabelle
Zapomniałam że je mam. Wniosek: są źle posadzone

w pierwszym ogrodzie mialam Arabelki jako plozace z innymi roslinami, daly rade a sa na tyle geste ze zarosly cebulowe po przekwitnieciu. teraz je po prostu widze w paprociach. w arboretum z paprociami rosły tez barwinki, bluszcze, kokoryczka i inne dzikie niebieskosci, widok obledny wiec stwierdzilam, ze arabella tez sie nada

a to moje inspiracje:
Małymi krokami-Ogród Wioli 12:54, 16 lut 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Wzajemnie!

Dzięki !
Małymi krokami-Ogród Wioli 12:39, 16 lut 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Słodkiego czwartku!

Wzajemnie!
Modyfikacja przedogródka / przegląd roślin. 12:37, 16 lut 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
Coś takiego narysowałam. Trzeba dokupić kilka roślin.

Bardzo, bardzo dziękuję za zainteresowanie.
Co do dokupienia zdecydowanie tak i to nie muszę się ograniczać tylko do tego co już mam. Żałuje, że nie opisałem tego wcześniej.

Tego posta pisałem kilka dni modyfikując go 20 razy. Współczuje ludziom którzy mają dużo miejsca na ogrody

To zdjęcie w połączeniu z Twoim konceptem dało inspirację.

HL - hortensja limelight
RH - rozplenica hameln
SO - szałwia omszona (nie wiem w która odnianę celować) merlau rose ....

Za linią szałwii dałbym jakiś ciemniejszy granit wyprowadzony na lekki łuk.
Na dole bez zmian , choć na prawo jak widać na zdjęciach jest wejśce do domu z brzydkim widocznym betonem od kostki.

Taki mam widok jak wychodzę z domu.

W miejscach R myślałem o jakiś różach początkowo ale jest coś takiego jak Bodziszek czerwony 'Max Frei' Geranium sanguineum. Wymagania akurat i jest to bylina długo kwitnąca.

Wynika z tego że chyba z drzewka musiałbym zrezygnować - nie wiem.

Od frontu przed hortensjami w miejscach X mam pustę co dać ... ;(

Co myślicie ?

Ogródek z futrzakami i kamieniami 12:33, 16 lut 2023

Do góry
Ewik napisał(a)

Będzie Pani zadowolona

Boszsz... ależ to cudnie wygląda pozdrawianki zostawiam
MaŁy przedogródek brak pomysłu 11:18, 16 lut 2023

Do góry
Mamba0405 napisał(a)

Do kamieni nie ale ze względu na duże wiatry to dałam kamień a nie korę.

Ja mam ogród w dość wietrznym miejscu i na większości rabat mam korę. Jeszcze nie zauważyłam, żeby mi zawiewało na trawę.

Mogłabyś zrobić spis roślin, jakie są na tej rabacie? Trochę niewyraźnie widać na rysunku.
Mój ogrodowy pamiętnik 11:15, 16 lut 2023

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Taki sprzęt ale chodzi o tę końcówkę bo tylko nią mi się tak dobrze tnie. Wycinam nią byliny, kulkuję wszystkie iglaki i bukszpany. Trawy wycinam ale te mniejsze czyli seslerie, red barony itp. Rozplenic i miskantów nie ma szans tu musi być konkretny sprzęt.
Także większość ogrodu ogarniam tym maleństwem .

Muszę przegrzebać w garażu, jakieś sprzęty do cięcia kiedyś kupowaliśmy. Może znajdę coś podobnego
Ogród prawie wymarzony … 11:11, 16 lut 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Pozdrawiam w Tłusty Czwartek - u mnie rogale. bo pączki za drogie

Ja kupiłam wczoraj w kauflandzie 12 sztuk pączków za 6 zł z groszami, i jeszcze był rabat przy kasie 20% .

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 10:54, 16 lut 2023

Do góry
Smacznego
Własnej roboty najlepsze
Małymi krokami-Ogród Wioli 10:48, 16 lut 2023

Do góry
Słodkiego czwartku!

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:47, 16 lut 2023

Do góry
Teraz kolejna rozkminka. Mam przy tarasie jeszcze dużo niezagospodarowanego miejsca, chciałabym tam zrobić bujną rabatę. Pamiętacie moje dwie jabłonki kolumnowe z którymi nie wiem co począć? Wymyśliłam, że może je posadzić przy tarasie, one są bardzo kompaktowe.

Brzóz już oczywiście nie ma, przesadziłam je na drugą stronę, hortensje też przesadzę, zostają azalie, one mogłyby tu zostać tylko trzeba by je było porozsadzać, przed cisami mam jeszcze trochę róż okrywowych. I właśnie tu, na końcu tej trawiastej ścieżki chciałabym element wodny, czy to oczko kopane, czy zbiornik metalowy jeszcze sama nie do końca wiem. Z kolei mąż widziałby tam jakieś drzewo które by nas osłoniło od potencjalnego kiedyś domu, ale ja raczej nie jestem przekonana. Są już przy tarasie 4 graby, chyba, że rzeczywiście ktoś się kiedyś wybuduje, ale to raczej pieśń przyszłości.
Co myślicie o jabłonkach przy tarasie?
Tak to wygląda z tarasu

Mam jeszcze tego buczka co tak sobie rośnie taki zapomniany, a to piękne drzewo gdzieś go muszę wkomponować.

Glina i zielsko 10:45, 16 lut 2023

Do góry
LIDKA napisał(a)
Cześć Dziewczyny.
Dziś była ładna pogoda i miałam wolne.
Poszłam do ogrodu z nowymi nożycami. Obciełam miscanty, rozplenice , derenie, lawendy.
Potem jeszcze sekatorem obciachałam róże i hortensje.

Wiosna już blisko. Wychodzą tulipany , prymulki i narcyzy. Róże pnące w pąkach liściowych, to samo na niektórych hortkach.

Zostały mi do cięcia drzewa i 3 hortki.

Róże Pomponella. Zastanawiam sie czy te cienkie jeszcze wyciąć?

Lawendowe jeżyki

Lawende na różance ściełam równo z ziemia.

A lawendy na platanowej rosną nierówno jakieś takie rozwichrzone i je obciełam na krótko . Zainspirowałam sie radami Olci-manolci. Zobaczymy co z nich będzie.

Z obciętych gałązek zrobiłam sadzonki. .

A czy te gałązki maczałaś w ukorzeniaczu?? I czy można tą czynność z ukorzenianiem powtórzyć po kwitnieniu lawendy, gdy będzie ścinana?
W ogródku Martki 10:32, 16 lut 2023

Do góry
Martka napisał(a)

Baśku, konstrukcja z budką wygląda tak:
Wbita kotwa pod słupek ogrodzeniowy (jak tu: https://tribecco.pl/architektura-ogrodowa/kotwa-wbijana-pod-slupek-60x40) i do tego palik dodatkowo ustabilizowany klinem. Budka jest skierowana wlotem na wschód, osłonięta, aby nie ogrzewała się zbyt mocno.

Koniecznie muszę zgapić.
Okazało się ostatnio, że mam budkę dla ptaków(a to niespodzianka ), ale drzew brakuje odpowiednio dużych.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies