Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Kasya 07:00, 23 maj 2023

TAR napisał(a)

uprawa Epi

Przejścia jeszcze węższe niż u mnie chyba

Szał zakupowy to to co lubimy najbardziej, nawet u kogoś

Czy teraz przy kolejnym ogrodzie to najpierw jest miejsce i szukasz tam konkretnej rodliny czy odwrotnie ?
mrokasia 07:26, 23 maj 2023

TAR napisał(a)

Jeszcze raz obejrzałam zdjęcia. Tu bym chyba jeszcze pokombinowała z liniami rabat, dużo falek Ci wyszło .
Roocika 08:51, 23 maj 2023

Jak to bez szału ? Świetnie!
Basieksp 10:07, 23 maj 2023

Jak to bez szału? fajnie jest, już teraz jest co podglądać i podziwiać Białaski słodziaki, widać, że im się podoba
Gruszka_na_w... 12:48, 23 maj 2023

mrokasia napisał(a)

Jeszcze raz obejrzałam zdjęcia. Tu bym chyba jeszcze pokombinowała z liniami rabat, dużo falek Ci wyszło .

O tym samym pomyślałam. Koszenie tego będzie koszmarem. Zrobiłabym z tego jeden łuk; wypukły od strony domu i wklęsły od strony ogrodzenia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 13:38, 23 maj 2023

Odpowiem hurtowo wszystkim - dziekuje ale jest bez szalu na razie, dziergam co moge i na ile sil styka.
Kasia, Hania - tak myslicie? Że za duzo? Moze z gory pokaze, na tym zdjeciu rzeczywiscie fale wyszly. Jest podobnie jak mialam poprzednio tylko wtedy nie widzialyscie tego bez nasadzen. Ale do rozwazenia i to teraz poki trawy nie ma. Mezaty sie zalamie z lekka.

Kasya - nie wiem troche tak, troche tak. Mam troche zadolowanych drzew zabranych z poprzedniego ogrodu i musze znalezc na nie miejsce a potem sie zobaczy. Nie wychodzi mi planowanie na papierze, lubie na zywo przestawiac doniczkami. Od poczatku bylo zalozenie, ze ogrod ma byc jedna wielka rabata przetykana scieżkami trawy. A jedyna wieksza trawa to od polnocy, bo tam na razie bez planow.
TAR 14:21, 23 maj 2023

Dziewczyny wzielam pod uwage sugestie i wyszlo mi takie cos i kurcze podoba mi sie i nie ma za duzo zmiana sciezka ma fale tyle ze nie jest to az takie pofaldowanie, co myslicie?

tak

a tu jeszcze bardziej uładzone zakrętasy:

i to mi sie nawet podoba
TAR 14:22, 23 maj 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

O tym samym pomyślałam. Koszenie tego będzie koszmarem. Zrobiłabym z tego jeden łuk; wypukły od strony domu i wklęsły od strony ogrodzenia.

Jeden łuk bylby za duzy, wyjdzie wasko albo płasko. Musialam tez patrzec i brac pod uwage spadajacy snieg z dachu, w poprzednim stracilam rodka i 2 klony bo snieg je zabil. Niby zim juz nie ma ale u nas sa.

TAR 14:26, 23 maj 2023

Chcialam tez zrobic sciezke wejsciowa bardiej zapraszajaca z obu stron ale ze wzgledu na bialasy i niewlasciwa strona wejsciowa furtki, wzdluz kostki chce postawic donice z ziołami. Troche tez przez meża, ktory w poprzednim grodzie zdeptal mi wszystko z brzegu (chodzil sobie na skroty ). No i tak bedzie sie latwiej kosic.
TAR 14:44, 23 maj 2023

An_na napisał(a)
I Ty mi tu mówisz/ piszesz bez szału?!!

Jest szał i to jaki! Te ogromne drzewa i ładnie wkomponowane kształty rabat. Miejsce jak na urlop a Ty możesz być tam codziennie. Ech... rozmarzylam sie.

Białasy przecudne

Dobrze mowisz, jak na urlop, z coraz wieksza niechecia rano wyjezdzam do pracy. Małe bialasy sa jak tajfuny a stary bialas osiagnął dzis turbo level upierdliwosci. Ale wybaczam z racji na wiek, choroby, ślepote i głuchote. Tylko czasem juz nie daje rady i mocno cwicze cierpliwosc

Makao napisał(a)
No fajny etap. Zgadzam się z Kasią.
Świetne te plamy agrowłókniny. Prawie jak porośnięte roślinami rabaty

Wisz, żałuje ze kupilam te zieloną wkloknine, za duzo mam wokol innej zielonosci i ciezko komponowac nasadzenia, dlatego dalej juz nie ma albo jest gruba czarna. Napalilam sie na te zielona w lutym kiedy bylo pusto i ponuro,a teraz przeszkadza. No i jakosciowo jest do bani, cienizna.

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Działka z zastanym drzewostanem ma niezaprzeczalną zaletę. Niemal natychmiast ma się namiastkę ogrodu i można tylko planować dopieszczanie.
To dopieszczanie świetnie Wam idzie.

Dzieki ale najfajniejsze w tym wszystkim, ze nic nie musze, ze mnie nie goni jak w poprzednim ogrodzie, gdzie dzialka byla łysa a las za płotem i hulało wiatrem. Tu czy cos posadze czy nie nie ma wiekszego znaczenia, sa drzewa, sa moje ukochane śmieciuchy brzozy, sa ptaki, sa zaslony antywiatrowe nie musze sie spinac na nasadzenia. To naprawde duzo.

Dorii napisał(a)
Ale pędzicie, w tym tempie do końca sezonu cały ogród będzie zrobiony.

Dorii niezla z Ciebie optymistka

Magara napisał(a)
Zgadzam się z przedmówczyniami - najfajniejsze prze Tobą

Wiem ale najfajniejsze, ze to lubie i chce a nic nie musze

Magleska napisał(a)
Ale fajnie ,że w końcu fotki som

Tarcia naprawdę idzie Wam to bardzo szybko i sprawnie -dopiero co zamieszkane ,a już rabaty wytyczone i posadzone sporo
bardzo fajnie -lubię ten etap tworzenia

Madziu, do Ciebie nie mam szans dorównac ale staram sie jak moge. Wiesz, ze wszystko przezylo? Nawet czyscic ktory sie pokladl. A trawki podzielilam na takie po 4-5 ździebełek byle korzonki byly i wiesz, ze zaczynaja przyrastac? Codziennie podlewane, cieplo jest to dadza rade. Zajumałam z pracy kilka gałazek rozchodnikow, porosły ogromne kępy czerownych i zielonych, przydadza sie

Roocika napisał(a)
Jak to bez szału ? Świetnie!
Basieksp napisał(a)
Jak to bez szału? fajnie jest, już teraz jest co podglądać i podziwiać Białaski słodziaki, widać, że im się podoba

Asiu, Basiu no na serio bez szalu, caly czas za wolno jak na moje wczesniejsze standardy, juz nie mam ksywki "sadzarka" troche sie mecze, wena ucieka ale zrzucam to na karb zmeczenia pobudowlanego, szczeniorowo-seniorowego i okolicznosci przyrody. No a jak czasem sie zaslucham w te śpiewy i rechoty to siadam na schodach tarasowych i nie ruszysz mnie za nic. Od stawku zapachy obledne konwali, irysow i czegos bialego co tam rośnie plus zapach cieplej naturslnej wody . Moj nos wariuje z uwielbienia. Prawie jak na rzece i kajakach.