Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:47, 09 kwi 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
A tutaj już na swoim miejscu
Nie zrobiłam jeszcze zdjęcia drugiej rabaty.

jakie piękności
Grab - Carpinus 12:22, 09 kwi 2015

Do góry
Proszę o poradę :]
Wiem, że dużo jest o tym napisane i to całkiem dokładnie, ale to mój pierwszy raz :]

Na jesieni posadziłem żywopłot z grabów. Drzewka sadzone co 35cm w 2 rzędach.
Chciałbym je teraz przycięć. Czy mógłby mi ktoś narysować gdzie je ciachnąć na przykładzie 2 sadzonek. Jedna to patyk, druga ma jakieś gałązki. Sadzonki mają 50-60cm wysokości. Czy taki ładny słoneczny dzień jak dziś jest ok na ten zabieg?

Z góry dziękuję.
Winobluszcz pięciolistkowy - Parthenocissus quiquefolia 12:20, 09 kwi 2015

Do góry
Myślę że Pani Danusi chodzi o ekspansywność pnącza. Powiem szczerze że ja bardzo czekam aż mnie w końcu jakaś roślina zaskoczy i wystraszy swoją ekspansywnością. W zeszłym roku wsadziłem nawet Rdest Auberta przy ogrodzeniu i po kilku miesiącach rośnięcia nawet ten chwast zaczął mi od ziemi tracić liście i zasychać aż w końcu całkowicie stracił liście i zmarniał. Podlewałem go regularnie, sadząc w dołek wsypałem bogatej ziemi Substral, porcje kompostu. Przygotowałem myślę idealne warunki dla roślinek a mimo to nawet taki chwast jak Rdest zmarniał i przestał rosnąć. Zdecydowanie bardziej wolę biegać z sekatorem, wystraszony po drabinie niż cały rok chodzić i patrzeć czy roślinka zaczyna rosnąć, czy coś ruszyło-(
Nie wiem czemu te rośliny tak słabo u mnie rosną, myślę że ziemia jest u nas dobra, dodatkowo tuż obok dwóch budynków jakie mamy jest wielki staw do którego wodę prowadzi strumyk, stąd też wilgotność gleby jest dobra.

Pod Laskiem 12:18, 09 kwi 2015

Do góry
To jest doktorek -Souvenir du docteur Jamain u naszej Vivy

a to z sieci

http://3.bp.blogspot.com/-LgFEIPf9yD4/U48JNovVMwI/AAAAAAAAD4E/jIeQVb6YkKw/s1600/dr+jamain1.jpg
Świerk serbski - Picea omorika 12:06, 09 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Taki mariaż jest niemożliwy na przemian ze względu na różną siłę wzrostu.

to znaczy nie na przemian tylko coś w tym stylu

wcześniej pisałem coś o półcieniu, ale okazuje się, że od teraz do jesieni będzie tam raczej słońce. Nie przeszkadza mi to, że choiny doszłyby do odpowiedniej wysokości później.

pozdrawiam
Rododendronowy ogród II. 11:28, 09 kwi 2015

Do góry
Zdjęcia dla Agi

Percy W

CW

Myślę ze łatwiej poznac po pąkach. Percy ma małe zbliżone do kuli a CW większe bardziej wydłużone podobne do większości rh.
Zmienić pobojowisko w ogród... 11:17, 09 kwi 2015

Do góry
O, jaka szybka odpowiedź!
Artykuł czytałam, niestety nadal nie wiem, jak i z której strony zabrać się za tą rabatę. Chętnie nasadziłabym tam iglaków i rododendronów, do tego pierisy - ale ze względu na te fundamenty zaraz obok to chyba niedobry pomysł. No i spadający śnieg...

Wkleję zdjęcia, proszę tylko się nie przerażać obecną brzydotą tego miejsca. Ziemia będzie podsypana do wysokości żwiru na podjeździe. tam, gdzie jest niewielka dziura między oknami, jest doprowadzony gaz.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:09, 09 kwi 2015

Do góry
Wklejam plan

Pę - pęcherznica Lady in Red
Y - jukki
P - perłówka
R - rozplenica
M - mak Bolero

Typografia ogrodu 11:02, 09 kwi 2015

Do góry
Pisałam u Marzeny o moim żaglu a wygląda on tak - rury do których jest przymocowany są na zimę zdejmowane.

Kwiatowy ogródek Monteverde 10:59, 09 kwi 2015

Do góry
beta napisał(a)
aż musiałam sobie wygooglować te Martagony...cudnie u ciebie Aniu...i człek się czegoś nowego nauczy

Beatko myślałam, że znasz martagony tyle razy pokazujemy
Skromny balkonik 10:43, 09 kwi 2015

Do góry
Na tym regaliku możesz zrobić kolekcję ulubionych roślin ale w jednakowych doniczkach, śliczne modelowe rośliny, np. prymulki, pelargonie czy petunie w różnych kolorach.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/118-ogrody-w-pojemnikach
Rododendronowy ogród II. 10:42, 09 kwi 2015

Do góry
agata19762 napisał(a)

Bożenko też to zauważyłam
dlatego u nas często można kupić w okazyjnej cenie roślinki...
(przed wyrzuceniem)...bo przekwitnięte albo odłamana gałązka
w ubiegłym roku tak kupowałam po 4,99 powojniki...cudowne odmiany...
między innymi takie

Agata to masz szczęście . Nigdy nie spotkałam roslin po przecenie , jedynie na jesieni cebulki. O nie przepraszam raz spotkałam , to był ciemiernik który kupiłam za 20zl a po przecenie w tym samym sklepie na O kosztował 25zł.
Ogród niby nowoczesny ale... 10:32, 09 kwi 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)

No zimno...liczę na to, że dziś będzie cieplej...bo w domku jestem na razie pogoda sloneczna ale wieje...

Plotek nie w warzywniku ale pokażę "coś"

ps. o targach pamiętam

nie wiem czy nie splagiatuję płotka na osłonę tunelu co wyrósł u sasiadów nagle i spektakularnie. Uprzedzam lojalnie i pytam o pozwolenie
Ogrodowe początki 10:28, 09 kwi 2015

Do góry
Dalej się zastanawiam nad rabatami, wymyśliłam coś takiego, ale ta
rabata 1 jakaś pusta i smutna

1. Ekran z cisa (ale którego?) albo z thuji szmagad
2. Drzewko na pniu, ale nie za duże bo rabata tez nie za wielka
3. lawenda
4. thuje danica (kule) albo bukszpan

Chciałabym jeszcze jakieś cebeule kwiatowe (krokusy i tulipany), może jakiś iglak i byliny

Rabata nr 2

A. Thuje smaragd.
Jeśli chodzi o tą rabatę to do końca nie mam na nią pomysłu. Chce na niej jakieś kwitnce krzewy (wiśnie ozdobną)

Nie wiem czy posadzić jeszcze coś wzdłuż chodnika po prawej stronie, żeby wszystko tworzyła całość, a nie było oderwanę.

Może mi coś podpowiecie ?

Rododendronowy ogród II. 10:25, 09 kwi 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Tak to prawda , szczególnie w O marnuja dużo. Jak chcesz to liście jutro Ci sfotografuje , bedzie lepsze porównanie.

Bożenko też to zauważyłam
dlatego u nas często można kupić w okazyjnej cenie roślinki...
(przed wyrzuceniem)...bo przekwitnięte albo odłamana gałązka
w ubiegłym roku tak kupowałam po 4,99 powojniki...cudowne odmiany...
między innymi takie

Ogród niby nowoczesny ale... 10:24, 09 kwi 2015

Do góry
beta napisał(a)
co tam u Pani?...u mnie zimno...wyszłam wczoraj podumać nad ustawieniem skrzyń w warzywniku i powiem Ci, ze było tak nieprzyjemnie, że nawet myśleć mi się nie chciało...szybko wróciłam do domu

a jak tam płotek w warzywniku?....pokaż coś

No zimno...liczę na to, że dziś będzie cieplej...bo w domku jestem na razie pogoda sloneczna ale wieje...

Plotek nie w warzywniku ale pokażę "coś"

ps. o targach pamiętam
Moje ukochane miejsce na ziemi 10:23, 09 kwi 2015

Do góry
olaw napisał(a)

Ola ładnie dzisiaj mamy

moje powojniki czują wiosnę to widać

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:13, 09 kwi 2015

Do góry
Danusiu,

projektuję ten swój mikro ogródek, sprawia mi to ogromną frajdę, ale im dalej w las, tym więcej wątpliwości, bo nie mam żadnego doświadczenia. Będę wdzięcza za sugestie do tego co posadzić w miejscach zaznaczonych kółkami i numerami:

1. wrzoście? wrzosy? trzmieliny? coś innego? (po prawej są cisy pośrednie i bukszpan a dalej w stronę tarasu część owocowa: poziomki, truskawki, jeżyny, agrest; z tyłu przy płocie pnie się hortensja pnąca)

2. jeszcze jedną sosnę karłową jak te między 3. i 4. / 4. i 5. ? może jednak tę wejmutkę low glow lub sosnę gęstokwiatową? (to drzewko po środku trawnika co je ledwo widać to jabłoń royalty)

3. - 5. wrzoście? wrzosy? liriope szafirkowe? (z tyłu za 3. i 4. na płocie będą hortensje pnące, a za 5. przywarka japońska)

6. jeszcze jedną sosnę karłową[/b] jak te między 3. i 4. / 4. i 5. ? może jednak tę wejmutkę low low lub sosnę gęstokwiatową? (za 6. będzie przywarka japońska a w rogu ogródka rośnie choina kanadyjska)

7. - 8. tawułki arendsa? lawenda wąstkolistna? rozplenica japońska? (w rogu ogródka planuję cisy pośrednie i trzmielinę, które widać)

Moje ukochane miejsce na ziemi 10:13, 09 kwi 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Zaglądam

Aniu pozdrówka dla Ciebie
u mnie dzisiaj słoneczko
zaraz idę kończyć robotę z pelargoniami bo ziemia dokupiona
młode sadzonki już w skrzynkach, a mateczne rośliny dostały świeżej ziemi
nawóz burza kwiatów już czeka

hiacynty podrosły

Zakątek z fioletową ławeczką 10:10, 09 kwi 2015

Do góry
Deszczomierzraczej dla ozdobyUwielbiam takie dekoracje

Latam po ogrodzie i zastanawiam się, gdzie ma być ten domek

Poidełko znalazło miejsce dla siebie, będzie w dawnym "małpim gaju"

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies