Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Ensata 19:25, 22 kwi 2015

EwaG napisał(a)

No i nadal nie wiem o jaką szachownicę chodzi? Tu jest zbyt wiele wątków i spraw, by sie zorientować trzeba przewertować wiele stron.
Kostki z żywotników? Trudno żywotnik pokrojowy ('Aurescens' ma formę stożka), który dorasta do kilku metrów trzymać w ryzach kostki.
Miałam na myśli, sadzenie naprzemiennie z tyłu zostawić to co jest i w sachownicę dać tuje. Tak myślałam sobie na głos, bo ja nie umiem wyrzucać roślin
lena 20:43, 22 kwi 2015

Pytanie do EwyG.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=307
EwaK1984 21:47, 22 kwi 2015

Pomozecie jeszcze tym razem...
Muszę znaleźć roślinki które tu będą pasowały:

Mąż skomplikował wszystko,ponieważ to on kupił to drzewko-a miało być coś innego.Jest dosyć wysokie,więc nie wiem co by tu pasowało. Lena wcześniej podrzuciła mi taki pomysł.Co myślicie?Zmienilibyście cos?
hexa 21:56, 22 kwi 2015

dla mnie super! ale fachowcem nie jestem...
hexa 22:26, 22 kwi 2015

Pani Danusiu, w części "Projektowanie ogrodu" założyłam wątek "Trudny teren - wokół domu od południa i pod balkonem", tam też wrzuciłam zdjecia terenu, na który nie mam pomysłu i moje przemyślenia co do dalszego obsadzania. Bardzo proszę o wskazanie, jakimi roślinami obsadzić róg domu: berberysami czy postawić na trawy, a moze coś innego? Dołączam jeszcze zdjęcie z obsadzenia frontu domu (na pierwszym planie na gresie nie mogę nic wsadzić, ponieważ w to miejsce zlatuje śnieg z dachu i myślałam o położeniu tu metalowych kul). Bardzo dziękuje za sugestie. Basia
Malgosik 09:13, 23 kwi 2015

Witajcie
Może ktoś ma ochotę skomentować mój projekcik.
Jest to kulkowisko i chcę teraz dla niego wypełnienie zrobić.
To jest widok w stronę południową.
Wygląda tak, na końcu będzie piaskownica:

A teraz inwentaryzacja, po prawej południe, po lewej północ

a to mój projekcik

Od lewej
1. fioletowe, rosnące tam floksy szydlaste
2. pomarańczowe poletko to żurawki drobne pomarańczowe Amber Waves z fioletowymi bratkami, a po 15 maja z niskimi, pomarańczowymi daliami
3. Z tyłu żółte gwiazdki to turzyca evergold okalająca m.in. pionowe 3 berberysy, a jako wypełnienie trójkąciki -żurawki Lime Marmalade - poletko żółto-limonkowe. Nie wiem jakie cebule tu wsadzić.
4. Z przodu różowe żurawki Georgia Peach, a w nich kremowe tulipany Creme Upstar lub białe szafirki, może co innego? różowe hiacynty?
5. pomarańczowo - brązowe poletko to 3 turzyce Bronzita (mam), a kwadraciki to żurawka Southern Comfort - duże liście pomarańczowo-różowe. To poletko różni się od poprzedniego pomarańczowego. Tulipany ciemnofioletowe Queen of Night (mam).
6. Zielony romb to miskant Morning Light, który ma zasłonić nieco piaskownicę po prawej, a rosną już takie 2 w pobliżu przy tarasie, więc pomyślałam, że je powtórzę. Da też cień żurawce.

będę wdzięczna za komentarze
zrobiłam jeszcze 2 koncepcje
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4626-ogrod-na-glinie?page=289
brzydula 09:19, 23 kwi 2015

Malgosik napisał(a)
Witajcie
Może ktoś ma ochotę skomentować mój projekcik.
Jest to kulkowisko i chcę teraz dla niego wypełnienie zrobić.
Wygląda tak, na końcu będzie piaskownica:

A teraz inwentaryzacja

a to mój projekcik

Od lewej
1. fioletowe, rosnące tam floksy szydlaste
2. pomarańczowe poletko to żurawki drobne pomarańczowe Amber Waves z fioletowymi bratkami, a po 15 maja z niskimi, pomarańczowymi daliami
3. Z tyłu żółte gwiazdki to turzyca evergold okalająca m.in. pionowe 3
berberysy, a jako wypełnienie trójkąciki -żurawki Lime Marmalade - poletko
żółto-limonkowe. Nie wiem jakie cebule tu wsadzić.
4. Z przodu różowe żurawki Georgia Peach, a w nich kremowe tulipany Creme Upstar, bo mam lub białe szafirki, może co innego? różowe hiacynty?
5. pomarańczowo - brązowe poletko to 3 turzyce Bronzita, a kwadraciki to żurawka Southern Comfort - duże liście pomarańczowo-różowe. To poletko różni się od poprzedniego pomarańczowego. Tulipany ciemnofioletowe Queen of Night.
6. Zielony romb to miskant Morning Light, który ma zasłonić nieco piaskownicę po prawej, a rosną już takie 2 w pobliżu przy tarasie, więc pomyślałam, że je powtórzę.

będę wdzięczna za komentarze

nie ma co komentować jest super!!!
od 5 dni przymierzam swoje kulki i za każdym razem przypominam sobie o Twoich zmaganiach ile razy je ustawiałaś i to powoduje ze uzbrajam sie w cierpliwość hehhe potem zdjęcie wkleje
Malgosik 09:21, 23 kwi 2015

brzydula napisał(a)

nie ma co komentować jest super!!!
od 5 dni przymierzam swoje kulki i za każdym razem przypominam sobie o Twoich zmaganiach ile razy je ustawiałaś i to powoduje ze uzbrajam sie w cierpliwość hehhe potem zdjęcie wkleje

zależy mi też by było zimozielono, ale dręczy mnie brak kwiatów letnich, no oprócz tych dalii nic nie ma
Alinka 12:00, 23 kwi 2015

Witajcie

Przeglądam te forum od dłuższego czasu. Jestem pod wrażeniem pomysłowości w projektowaniu rabat. Piszę do Państwa z prośbą w pomocy urządzenia mojej rabaty. Jest to niewielki skrawek 3,5 x 2,0 metra w części wschodniej domu. Słońce tam pojawia się od południa do wieczora. Podobają mi się berberys admiration i hortensja bukietowa "Bobo". Ze względu na ograniczony wybór w pobliskim centrum ogrodowym zakupiłam 4 szt. berberysu i jedną hortensję. Proszę o pomoc zaprojektowaniu mojej rabaty i ewentualnie jakieś sugestie dotyczące zakupu innych gatunków roślin, żeby wkomponować pomiędzy zakupione przeze mnie roślinki. Wspomnę, że mieszkam w północno - wychodniej części Polski i muszę brać pod uwagę mroźne zimy.

lawendowa9 14:26, 23 kwi 2015

Witajcie, powolutku zakłądam ogród, jestesmy na etapie wyrównywania terenu i siania trawy, ale zeby widok oko cieszył posadziłam na przeciwko tarasu obok małej sosenki juz 2 rododendrony oraz wrzosy, tylko mam dylemat, gdyz rododendrony są na tle siatki (nie chce jej zasłaniac czymś wysokim gdyż latem mam śliczny widok na pole, lasek, sarekni, lisy...) ale tak mi goło, chce cos za tym rododendronem posadzić jako tło, cos co mi nie przysłoni w przyszłosci krajobrazu. Macie jakis pomysł? myślałam o Berberys Thunberga ale nie wiem czy to by współgrało z rododendronami (fioletowe).
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies