Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 09:44, 18 mar 2015

Do góry
Zaświeciło słońce, powiało ciepłym wiatrem, ptaki się roświęrgotały. Uznałam zatem ,że to już czas kupić bratki.

Postawiłam w tym roku na kolor lawendowy i fioletowy . Kupiłam prawie 100 sztuk. Jakoś po wsadzeniu wydaję się,że ich jest mniej.

Siałam też w czerwcu swoje bratki z nasion, ale te moje to takie mikruski, którym jeszcze daleko do zakwitnięcia. Chyba się nie będę już więcej bawić z sianie bratków, skoro w marcu można zawsze kupić kwitnące już gotowce.
Lifting starego ogródka 09:21, 18 mar 2015

Do góry
Witaj.
Na początku napisze, że już zrobiliście kawał roboty i porządek bo przebudowie.

Co do roślin doskonale rozumiem, że masz takie podejście i nie chcesz ich wyrzucać, ale czasem trzeba podjąć drastyczne kroki i pozbyć się wszystkiego tym bardziej, że nie masz tego za dużo. Oczywiście to pozostawiam Twojej decyzji. Nie wiem czy za domem też jest ogród, ale może na chwile obecną przesadzić te rośliny do drugiej części, a tutaj zacząć od nowa.

Te tuje, a dokładnie jałowce Skyrocet (chociaż nie do końca jestem pewien ) ja bym wyciął bo przyznasz racje, że przeszkadzają i ładne nie są. Z korzeniami sobie poradzicie, na pewno nie będą wielkie, a jak coś zostanie w ziemi to nie szkodzi.

Zrozumiałem, że miedzy podjazdem a ścieżką nie chcesz robić rabaty na całości.
Moja luźna propozycja co do układu rabat i trawnika.

Ładnie byłoby się osłonić z tej jednej strony, stworzy się ładne tło dla nasadzeń, za czerowną linią oczywiście rabaty. No i trawnik założyć od nowa.
Jeżeli jeszcze nie jesteś pewna układu rabat itd to z oświetleniem się nie śpiesz. Jeżeli chodzi o kable to oczywiście już można pociągnąć, ale jeżeli chodzi o umieszczenie samych lamp to najlepiej zrobić to na krawędziach rabat bo w trawniku będą przeszkadzać podczas koszenia.

Co do roślin na prawdę warto się zastanowić. Pomijam już fakt, że masz zestaw roślin o różnych wymaganiach co do gleby i nasłonecznienia.
Może zostawie tutaj prace jednej z forumowiczek z ostatnich dni. Doskonale pokazuje, że czasem wszytko trzeba usunąć, żeby zacząć od nowa Klik Takich metamorfoz można by pokazać pełno.
Czekam na odpowiedź
Ogrodowe skarby 09:20, 18 mar 2015

Do góry
Pogoda dopisuje więc mnie wena naszła i przedstawiam Wam nowe oblicze mojej "Ściany staroci"
Znalazłam trochę skarbów i postanowiłam wykorzystać ich potencjał hihihi

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 09:14, 18 mar 2015

Do góry
Hanuś brak Cię .....

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:13, 18 mar 2015

Do góry

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1917-co-z-tym-ogrodeczkiem-poczac?page=34
Postawić trawkę nad i... 09:04, 18 mar 2015

Do góry
...wstaję rano i co widzę???
...zielona wierzba energetyczna od sąsiada wiosna!!!

Miejsko & sielsko 08:55, 18 mar 2015

Do góry
trudny orzech do zgryzienie.

Chciałabym posadzić w miejscu oznakowanym ekran z cisa fastigiata aurea już upatrzyłam okazy na wysokość 180 cm lub plan B posadzić w tym miejscu graba rozpiętego i uformowanego już w ładny prostokąt od ziemi do wys. Ok.250 cm…

Plan A – cis fastigiata aurea
Plan B – grab

Pod Laskiem 08:55, 18 mar 2015

Do góry
I pytanko do Reni co z tymi długimi rabatami ? Na początek to wiem że muszę je wyrównać aby były na całej długości równe jeżeli chodzi o szerokość rosną na niej różne róże rabatowe co dać razem z nimi i czy lepiej bez płotku bo tak mi się wydaje że będzie ładniej wtedy

Myślałam żeby oddzielić rabate prostym brązowym rolborderem i wysypać korą

Mały ogród, ale duuużo radości 08:49, 18 mar 2015

Do góry
Na razie zdjęłam kamienie.

Do usunięcia Rh, duże kammienie, azalia i cyprysiki, no właśnie- czy cyprysiki też?
Za płotem chciałabym posadzić dwa drzewa, po dwóch stronach furtki, żeby zasłonić się od okien sąciadów. Nie chciałabym, żeby było zbyt duże, bo zależy mi na południowym słońcu- Nigra na pniu?, czy może Wiśnia piłkowana Kanzan?, czy może co?. Migdałek musi zostać, bo to prezent i rośnie tu już 3 lata.
A wczoraj robiłam to:
była

jest nie skończone, może dzisiaj mi się uda:
w trakcie

na koniec dnia

Kratka zniknie w przyszłym roku, po drugiej stronie siatki zasadziłam rząd tuj, a na tle tuj po siatce puszczę pnącza.
Lawendowy zawrót głowy 08:48, 18 mar 2015

Do góry
eda napisał(a)

Super Jolcia wszystko widziałam masz krokusika i taki niespotykany jej stokrotki miałam takie gdzieś ale poszły sobie w trawę i są zwykłe hi hi może coś się uchowało zobaczymy No i kwiatowo masz ciemiernikami się nie przejmuj wcale ale pięknie Buuuziaki
co to za obręcze metaliczne ciekawe przy stokrotkach ?

Edka to koszyczek jest

Szykaj tych stokrotek szukaj buziaczki mocne
Skąpana w słońcu 08:44, 18 mar 2015

Do góry

Życzę miłej lektury i owocnych plonów z pracy zgodnej z fazami księżyca
Mój ogród pod górkę... 08:43, 18 mar 2015

Do góry
Gratuluję i ja
Pod Laskiem 08:41, 18 mar 2015

Do góry
a i kulka zółta z podwórka przysłoniła mi gołą z dołu choinkę, dam też wzdłuż też takie kulki niech rosną

Skąpana w słońcu 08:41, 18 mar 2015

Do góry
Podane są ogólne zasady

Co jeszcze w tym tygodniu robimy

I w przyszłym tygodniu

Ogród Mirelli 08:41, 18 mar 2015

Do góry
Ja też mam liatrę, ale fioletową. Pięknie kwitnie i w tamtym roku musiałam ją podzielić, bo dość mocno się rozrosła .
Jeżeli mam usunąć zdjęcie to daj znać.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:37, 18 mar 2015

Do góry

Juzia napisał(a)
A czemu sześć?
Przecież nie musi być ich gęsto. Nawet ładniej jak mniej. Trawy się będą bardziej przewieszać.

Ja tak myślę

Ale jak już wolisz cisy, bo zimozielone.... to musisz jakiś kolor tam rzucić, bo smaragdy zielone, Ml zielonkawe, cisy zielone i silvery też jakby nie patrzeć zielone
I zielony grab w zielonej obwódce
No chyba, że tak chcesz....

Juzia zobacz na te moje berberysy, one też takie ciemne przez większą część sezonu. ML za to jaśniejszy, bardziej świecący.

Pod Laskiem 08:37, 18 mar 2015

Do góry
Myślałam o takim rozstawieniu

czerwonym istniejąca rabata z kolorowymi różami rabatowymi
na zielono kosmodrzewina do przesadzenia oraz płyty do usunięcia płyty wszystkie do usunięcia
na żółto w kółku mały iglaczek nie "groźny" niski i pociągnięta wąska rabata z okrywowymi różami koło tego iglaczka czyli dwie elki jedna duża na czerwono z rabatowymi i żółta niższa z okrywowymi będzie git ? Jak jakiś pomysł to piszcie
Huśtawka w ogrodzie... 08:35, 18 mar 2015

Do góry
A to moja huśtawka wykonana przez mojego męża w zezłym roku (na zdjęciu jeszcze z podpórkami ale już ich nie ma)

Skąpana w słońcu 08:34, 18 mar 2015

Do góry
Jeżeli chcecie wiedzieć co kiedy robić zgodnie z fazami księżyca to polecam kalendarz

Nasz przydomowy ogródek 08:33, 18 mar 2015

Do góry
Serdeczne życzenia zdrowia i radości

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies