Krokusy w innym miejscu. Tu są botaniczne, ale tylko tu dopiero kwitną, bo to od północnej strony domu, więc mało słońca mają.
Lawenda w dwóch odmianach. Wyraźnie widać te suchoty, które są mniejsze, ale ładnie kwitną. Są tu też 4 krzaki jakiegoś mieszańca, który nawet teraz wygląda popisowo, aż żal będzie ścinać.
Chwila słabości w Aldiku
Ciemierniki jeszcze chwilę i będą szałowe, masa kwiatów pęcznieje. Tez mają dużo cienia, więc trochę im schodzi.
witam serdecznie
tym razem i ja poproszę o radę. zalezy mi aby na tej rabacie znalazły się drzewa najlepiej szczepione, w ogrodzie dominuja iglaki więc raczej liściaste, nie wiem ile sztuk i jak je rozmieścić . Obecnie znajdują sie tam dwa klony jesionowate które są do wyrzucenia na tył ogrodu. Poczatkowo zależało mi aby w narożniku znalazła sie śliwa wiśniowa i dwa jednakowe po po prawej i lewej stronie furtki, ale na prawo znajdują sie kulki na pniu i gdzie tu miejsce na drzewo. Jeżeli macie jakies pomysły proszę o rade
Dodam jeszcze , ze rabata ta znajduje sie po prawej stronie domu
pośrodku dosyć spory świerk i przygotowanie terenu pod dalsze nasadzenia
i lewa strona - planuje uspokoić te wygibasy i wyrównac linie
jak już wspomniałam w pierwszej kolejności zeleży mi na prawej stronie i drzewach. Pozdrawiam
Beatko, dziękuję Gosiu, zawsze wsadzałam 10 cebulek w jeden dołek. W tamtym roku powsadzałam pojedyncze cebulki do małych dołków, ale nie widać ich z daleka, więc wrócę do swojego starego sposobu po 10 na jeden dół.
Kilka zdjęć porównawczych:
rok temu (wsadzałam jesienią 10 cebul w jeden dół)
w tym roku
i dzisiejsze - ta kępa przed ciemiernikiem
Pani Danusiu,
To piękny rząd w którym się zakochałam - zdjęcie zrobione w Berlinie i pytanie czy na śląsku ma rację taki żywopłot? Dla mnie alternatywa dla żywotnika za którym nie przepadam.
U mnie dziś w krokusach chyba cały ul siedział. Niesamowite wrażenie - pszczoły i trzmiele tarzające się w pyłku. Trzmiele trochę ciężkie do tych kwiatków, zabawnie się kiwają. Nie mogłam się napatrzeć. Jestem zachwycona przyrodą!
Pokażę kilka zdjęć. Nie ma u mnie jakichś wyszukanych rabatek, trawnik taki swojski, bez czesania, bukszpanowe wachlarze się regenerują trzeci sezon. No sami wiecie. Chcę tylko pokazać skalę tej krokusowej wstęgi - w prawie każdym kwiatku jedna pszczółka lub trzmiel. Naprawdę robi wrażenie. Musicie uwierzyć.
Witajcie,
prosze o pomoc, moje Rh posadzone zeszłą wiosną, po zimie wyglądają nieciekawie, najbardziej martwi mnie ten rosnący po lewej
Co im dolega? Jak im pomóc?
Z góry dziekuje za każdą rade
owoce wczorajszej pracy dzisiaj pokazuję bo rabatki w warzywniaku "wygładzić" musiałam ...nie lubię bałaganu pokazywać ,ale i tak go jeszcze zobaczycie ,za co przepraszam .
Od Mirelli dostałam "glutki" serduszki, wsadziłam do doniczki i zobaczcie jak śmiga Kurcze zastanawiam się czy nie powinnam była jej wsadzić do gruntu. Czy ona nie za szybko rośnie? Boję się że jak ją teraz wyniosę to mi zmarznie.