Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Nowocześnie z różAnką :D 19:35, 10 maj 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

Aniu, korzenie trzeba sprawdzić, bo może są zbite, źle rozerwane (dokładnie tak! korzenie trzeba zazwyczaj rozerwać, a nie tylko poluzować - ma być placek!)... a może woda stoi+zalega i korzenie duszą się z braku powietrza... a może dołek zbyt wąski i korzenie nie mają się jak rozrastać...

Jakiś czas temu Danusia podrzuciła fantastyczny artykuł jak zabić rododendrona
Polecam

Pocieszeniem jest to, że rodki są twarde i wykopanie nie ma ubocznych skutków - o tym jak są twarde mówi metoda nr1.

jak sadzić

jak rozerwać bryłę korzeniową od minuty 1,50 Tu dodam, ze rozrywam jeszcze mocniej, czyli po pokazanej procedurze cały spód rozrywam na 4 strony. Zwróć też uwagę, że w doniczce (na filmie) jest ściółka z korą i innymi dobrociami, a nie czysty torf. Ziemia w jakiej sadzona jest roslina także jest bogata w materię organiczną.

stan na dziś

jutro zrobie demolkę w korzeniach, mam jeszcze worek ziemi do iglaków wmieszam w dołki. korzenie namoczę w wodzie. i więcej siarki moze dam..?
Ogród bacowej 14:14, 10 maj 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
co za ulga, wkoncu nie tulipany. Już mnie nudzą na forum

No właśnie, tak to jest, jak u nas na północy zaczynają kwitnąć to wszyscy już są nimi znudzeni
A Gertruda zdrowa u Ciebie, bo ma ją moja siostra ale strasznie łapie mączniaka.
Anna i Ogród 12:17, 10 maj 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
tylko wiesz..rotawirusa rozsiewam

Zdarza się kochana. To przykre niestety.

Kiedyś u nas gronkowiec w domu panował. Syn z przedszkola przytargał. Kilka miesięcy dawał o sobie znać na u dzieci na ranach. W końcu podczas kontrolnej wizyty u alergologa babeczka mnie poduczyła co zrobić. Kazała wyprać wszystkie pościele, kąpać dokładnie dzieci zwłaszcza pod paznokciami szczoteczką, wymieniać codziennie ręczniki w łazience i ścierki, codziennie czyste ubrania. To jedyny sposób który pomoże mi pozbyć się tego paskudztwa. No i się udało. Od tamtej pory zostało mi to szorowanie rąk dzieciom i wymiana ręczników w łazience.
To pozwala ograniczyć rozmnażanie bakterii.

Jak przynoszą ze szkoły grypę jelitową to wtedy znowu nasilam mycie rąk i wymianę ręczników.
Podmiejski ogródek 11:22, 10 maj 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
Jaka trawa soczyście zielona!
Boazeria jednak zdjęta..

Nawóz Yara Mila dobrze działa
Gnojówki zostawiam na rabaty, bo pokrzyw w mojej okolicy by zabrakło

Ekologiczne metody rezerwuję dla rabat, bo na nich mam jeszcze możliwość wzbogacić ziemię, a trawnik to najwyżej kompostem mogę posypać (co też uczyniłam).

I jak po zdjęciu boazerii?
Z Pszenicznej ... 11:10, 10 maj 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
Kurcze szkoda go trochę...teoretycznie jak te dosadzone po lewo świerki ci podrosna to stworzą one ścianę żywopłot który bym cięła a tego serba może traktować jako taki soltier? I tylko on w stożek cięty i do niego dopasować resztę?

Aniu nie wiem, bronię się, ale wyczucie mi mówi że bez niego będzie lepiej.
Tam chcę sadzić derenie, berberysy i niskie piętro - trawy, rozchodniki, iglaki karłowate
W czerwcu chciałabym się zabrać za tą rabatę, bo już strasznie zarasta, a kolejny raz pielenie i zostawienie gołej ziemi mija się z celem.
Chce opielić, przesadzić i zasypać korą. Potem najwyżej będę dokonywać przetasowań

Z Pszenicznej ... 11:04, 10 maj 2017

Do góry
Kurcze szkoda go trochę...teoretycznie jak te dosadzone po lewo świerki ci podrosna to stworzą one ścianę żywopłot który bym cięła a tego serba może traktować jako taki soltier? I tylko on w stożek cięty i do niego dopasować resztę?
Anna i Ogród 10:56, 10 maj 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)

Fajnie że Tyyy jesteś
tylko wiesz..rotawirusa rozsiewam
Podmiejski ogródek 10:54, 10 maj 2017

Do góry
Jaka trawa soczyście zielona!
Boazeria jednak zdjęta..
Malutki pod lasem 09:22, 10 maj 2017

Do góry
Jak ja żałuję że wcześniej się nie poznałyśmy, na 100% weszłabym w gaz!!
Pokaż o co z tą rabat chodzi?
Na zielonej... trawce :) 09:17, 10 maj 2017

Do góry
Pokazałam mojemu M twój krąg, aż mu się oczy zaświeciły
Rododendronowy ogród II. 09:14, 10 maj 2017

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Mam dwa jeden juz dawno kupiony i drugi z Tobą kupowany (był przesadzany w tym roku).

ale zdrowe... Czy ja takiego olbrzyma doczekam..
Anna i Ogród 09:09, 10 maj 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
Ja też w starym ogródku miałam i cieszyłam się jak padła
Aniu fajnie że już jesteś

Fajnie że Tyyy jesteś
Anna i Ogród 09:05, 10 maj 2017

Do góry
Ja też w starym ogródku miałam i cieszyłam się jak padła
Aniu fajnie że już jesteś
Nowocześnie z różAnką :D 08:01, 10 maj 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
Dziewczyny kochane jesteście...leżę z małą w szpitalu z rotawirusem :/ dramat będzie jeśli okaże się że starsza też zdążyła złapać, kolejnego tygodnia na szpitalnej lezance nie wytrzymam..

Przykre wieści...zdrowia życzę. Obyś przynajmniej Ty uchowała się przy tych rotawirusach. Ja pod tym kątem to masakra-na mnie ktoś chory spojrzy i od razu wymiotuję!
Rododendronowy ogród II. 23:01, 09 maj 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
Bozenko a jak twój Peter tigerstead?pokażesz?

Mam dwa jeden juz dawno kupiony i drugi z Tobą kupowany (był przesadzany w tym roku).

Szmaragdowy Zakątek 22:18, 09 maj 2017

Do góry
ogrodula – Ula, takie najprostsze patenty są najlepsze !

rozark – ha, ha…dobre !!!

Krys, anna_t – no faktycznie! Nie wydałam, więc zaoszczędziłam kasę, a osłonę mam, więc się wzbogaciłam. Prosta matematyka: zaoszczędzone 74 zł + 74 zł zyskane = 148 zł. Jakby nie liczyć – czysty zysk.
Niech żyje kreatywna księgowość !

Kupie sobie jednego rododendrona (mam miejsce tylko na 1 szt.) i coś jeszcze. Hmmm…zawsze chciałam w altance powiesić zegar. Może jakiś taki metalowy, zewnętrzny co by do ogrodu pasował…muszę pomyśleć….

PS.
I poidełko dla ptaszków muszę jeszcze sobie zakupić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies