Tu nie trzeba podziwiać - tu trzeba leczyć
Za dużo gatunków chcę upchnąć i jestem tego świadoma. Ale jak się przyjęło metodę:
potrzebuję akcentu pionowego,
i kilka form kulistych
i jakieś trawki dla dodania lekkości
i jakiejś byliny długokwitnącej
to właśnie taki jest efekt
Natomiast wychodzę z założenia, że na stałe sadzę krzewy, a byliny i trawy i tak trzeba co chwila odmładzać, ograniczać, więc co się nie sprawdzi to wyleci
Kłosowiec serio taki wielgachny rośnie?! Myślałam że nie więcej niż 1 metr? A trzcinnik chyba ok. 1,5 ma?
Trzcinnika planowałam KF, ale jeszcze się waham, bo mam o jednego miskanta ML za dużo i mogłabym go tutaj wpakować. Co byłoby z korzyścią dla całości, bo ograniczyłoby ilość gatunków.
Żarnowca - jak napisałam wcześniej - parę miesięcy temu bardzo broniłam, ale on wtedy był ładniejszy niż teraz, więc zaraz zapytam się taty, czy by go nie przytulił
Normalnie bym się nawet nie zastanawiała, ale akurat te szafirki bardzo ciasno posadziłam, więc trudno będzie ruszyć jedną cebulę, nie ruszając innych. Ale trudno się mówi.
Wywaliłam już kilka cebul bardzo ładnych, pełnych tulipanów, bo okazały się być żółte i czerwone zamiast białe i różowe, więc i szafirki przeboleję
Nawóz Yara Mila dobrze działa
Gnojówki zostawiam na rabaty, bo pokrzyw w mojej okolicy by zabrakło
Ekologiczne metody rezerwuję dla rabat, bo na nich mam jeszcze możliwość wzbogacić ziemię, a trawnik to najwyżej kompostem mogę posypać (co też uczyniłam).
Szafirki śmiało mozna. Tessa mi wykład robiła, ze jak kwitna to najlepiej się je implantuje. Wypróbowałam niedawno i to prawda. Aż niewiarygodne.
Źle przesadzanie znoszą czosnki. Nawet te w doniczkach. Mają spore korzenie, które dołem z tych doniczek wyłażą. Wprawdzie sama cebula nie cierpi, ale o kwitnieniu można zapomnieć.
Proso jeszcze chcesz tam upchnąć? Wielka kępa rośnie i rozwala się na boki... przemyśl czy tak chcesz.
U mnie większy mróz był. Okrycia dałam podobne jak Tessa. Na noc i mój ogród wyglądał jak obóz uchodźców