Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Kawa 10:12, 10 maj 2017

Asia ale przymrozków dzisiaj nie będzie co?

kwaśna ładnie się zpaowiada co do wrzosów wrzośćsów się nie wypowiem - nie lubię
tulipany i u mnie w pąkach, z szafirków mam 1 białego reszta fioletowe
Monia81 10:31, 10 maj 2017

U mnie cebulki też do wykopania i posegregowania i wstążki różnego kolorku się szykują będzie zabawa dobrze, że zatoki przeszły pozdrawiam...
zoja 10:35, 10 maj 2017

makadamia napisał(a)

a szafirki nie chcą pozostać białe tylko uparcie niebieszczeją. w dodatku cebulki tragicznie pomieszane: są i te białe, i zwykłe i szerokolistne. Wszystkie ładne i chciałabym je zachować, tylko jakoś posegregować by trzeba było. Pewnie wstążeczki będę wiązać:/

ja szafirki przesadzałam kwitnące i przeżyły i dalej kwitną - może zaryzykuj i pogrupuj je jak jeszcze kwitną?
ja przesadzałam na zasadzie: wykopać nowy dołek, podkopać cebulkę, wykopać cebulkę i włożyć do nowego dołka
robiłam to wieczorem
po południu następnego dnia stały już na baczność (bo rano jeszcze lekko chwiejnie
Zana 10:37, 10 maj 2017

Asia, oglądam Twoją planowaną nową rabatkę i jestem pod wrażeniem ile Ty chcesz tam tego upchnąć. Jakie rozmiary ma ta rabata? Pytam z ciekawości, bo jak patrzę na Wasze zagęszczenia, to ja chyba wszystko za rzadko sadzę.
Kłosowca dałabym tam gdzie planujesz jeżówki, bo on wysoki rośnie i Ci trzcinnika chyba zasłoni. A jeżówki na miejsce kłosowca, będą ładnie wyglądały na tle trzcinników. Planujesz trzcinniki Karl Foerster, czy niższe (Overdam, Avalanche, Art's Golden)? Z żarnowca bym zrezygnowała, one takie miotlaste się robią. A za resztę trzymam kciuki

Czosnki główkowe kwitną w lipcu, więc na razie się nimi nie martw
Pszczelarnia 10:37, 10 maj 2017

makadamia napisał(a)

Są to dylematy wspólne dla wszystkich posiadaczy starych ogrodów
Tak samo jak "zostawić- bo ładne czy wyrzucić - bo nie pasuje"

Dobrze, że posiadacze starych ogrodów są młodzi duchem. I mają potrzebę zmian.
Margerytka40 10:40, 10 maj 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Dobrze, że posiadacze starych ogrodów są młodzi duchem. I mają potrzebę zmian.

Ewuś,wielką potrzebę
Pszczelarnia 10:43, 10 maj 2017

Miałam coś napisać, o tym, że cebulowe można śmiało na kwitnąco przesadzać. Z bryłą ziemi. Nic im nie będzie. Można posypać nawet lekko nawozem do cebulowych.
makadamia 10:53, 10 maj 2017

zoja napisał(a)

ja szafirki przesadzałam kwitnące i przeżyły i dalej kwitną - może zaryzykuj i pogrupuj je jak jeszcze kwitną?
ja przesadzałam na zasadzie: wykopać nowy dołek, podkopać cebulkę, wykopać cebulkę i włożyć do nowego dołka
robiłam to wieczorem
po południu następnego dnia stały już na baczność (bo rano jeszcze lekko chwiejnie

Próbowałam tej metody z tulipanami, co skończyło się tak, że mam dużo tulipanów w wazonie. Ale z szafirkami powinno pójść łatwiej
anna_t 10:54, 10 maj 2017

Jaka trawa soczyście zielona!
Boazeria jednak zdjęta..
makadamia 10:58, 10 maj 2017

Kawa napisał(a)

Asia ale przymrozków dzisiaj nie będzie co?

kwaśna ładnie się zpaowiada co do wrzosów wrzośćsów się nie wypowiem - nie lubię
tulipany i u mnie w pąkach, z szafirków mam 1 białego reszta fioletowe

Nic nie mogę obiecać

U mnie odpukać - po dzisiejszej nocy chyba nieźle. Dzisiaj rano niektóre byliny były przyklapnięte, ale nic takiego, z czego by się nie podniosły. Ciekawe, czy azalia da radę zakwitnąć czy się podda

Za to np. taki klonik palmowy, co ledwie parę listów wypuścił - nienaruszony. W zacisznym miejscu rośnie i nic go nie rusza.
Tu zdjęcie sprzed dwóch dni, ale dzisiaj rano wyglądał podobnie: