Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród w remoncie 08:26, 08 mar 2018

Do góry
AnkaK napisał(a)
Ależ piękna! Kobieta wielu talentów z Ciebie no. Zazdroszczę, bo sama mam 2 lewe ręce do wszelkich prac artystycznych, a marzy mi się parę rzeczy szydełkowych i włóczkowych. Może podszkolisz mnie na przyszłą zimę ☺ Przypomnij mi żebym zadzwoniła do tej szkółki od brzóz, którą Ania polecała. Gdyby mieli grabiszcze to byśmy się wybrały.

Mogę Ci zrobić przyspieszony kurs szydełkowania ,to wbrew pozorom nie jest wcale trudne,cierpliwość tylko jest niezbędna w tym temacie
Kiedy chcesz dzwonić do tej szkółki? Ja bym te brzozy chciała koniecznie jakby były cenowo podobnie jak w tamtym roku.
Zaczynam dziś sezon ,lecę sprzątać pozimowo
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:26, 08 mar 2018

Do góry
Dzięki Iwonko
Do ogrodu Ewy Bacowej zaglądam bo cudny ma ogród
Te fotki, które mi podlinkowałaś przyprawiły mnie o szybsze bicie serca
Muszę jeszcze raz przeanalizować nasadzenia u Ewy

Brzoza 'Doorenbos' z tą cudnie białą korą piękna! Przyznam że już o nie myślałam ale niestety dorasta do 10 m wysokości i 7 m szerokości. To jednak niestety za duża jak mój ogród Poza tym brzozy to pijawki i chyba na tej skarpie wtedy już nic innego by nie urosło. Nie wiem czy występuje wersja szczepionych na pniu?
Myślę też o klonach. Muszę temat niewielkich drzew bardziej zgłebić..
Chociaż mam wrażenie, że im więcej czytam i przeglądam tym większy mam mętlik w głowie. Zgodnie z myślą: im więcej wiem, to wiem, że nic nie wiem
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:36, 07 mar 2018

Do góry
Gosiu, odpowiedziałam u mnie.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=872#post_4
Przy okazji wpadłam do Ciebie i czytam o dylematach na skarpie.
No i pomyślałam sobie o takim zestawieniu, jaki zachwycił mnie u Ewy:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7377-ogrod-bacowej?page=116
Trzcinnik
Hortensje Vanilia Fraize
Rozchodniki
Tuje danica
Żurawki

Gdyby miały dojść jakieś drzewa na samej górze, to możesz powtórzyć brzozy - Dorenbosy są mniejsze, choć też bardzo ładne są klony. Np. klon Sunset Red, mogą też być śliwy wiśniowe Nigra albo Pisardii ...
Nowocześnie z różAnką :D 19:45, 07 mar 2018

Do góry
Daj znać jak tam te brzozy,pamiętasz? Mnie pasuje bo akurat mam w przyszłym tygodniu urlop
Nowocześnie z różAnką :D 19:37, 07 mar 2018

Do góry
sprawdziłam jak mi napisałaś ale nic nie mam. oby moje wysłali po 15-tym nie ogarne wcześniej
w przyszłą sobote po brzozy jade
Na huśtawce miło płynie czas... 19:36, 07 mar 2018

Do góry
Chodzi mi po głowie taki trochę leśny zakątek, rozproszone światło, roślinki o luźnym pokroju... taka wizja niesprecyzowana jeszcze. Słońce tam jest do godzin popołudniowych, a jak brzozy podrosną to tylko rano.
Hosty mogą być. Mam już jakieś zwykłe, ale rosną w przechowalniku. Podobają mi się w takich miejscach paprocie. No i byliny i cebulowe. Mam tylko problem, żeby zgrać to wszystko, żeby tam coś zawsze jedno po drugim kwitło.
Hortki odpadają, mam ich już sporo i to nie byłby ten klimat

Taki wózeczek sobie sprawię. Sprawa wrażenie wygodniejszego niż taczka. No i ja też ciągle jestem ta "pokonana"
Na huśtawce miło płynie czas... 18:47, 07 mar 2018

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Dziewczyny, wraca u mnie temat rabaty bylinowo-brzozowej. No dobra, jedyne co wiem na pewno to trzy brzozy. Chciałabym, żeby dla odmiany zamiast róż były tam jakieś bylinki, ale kompletnie sobie z nimi nie radzę. Podobają mi się paprocie, hosty... ale stanowisko zbyt jasne dla nich. Na razie mam tam sporo orlików, zawilce, jarzmianki i ciemierniki, ale to raczej twórczy chaos.
Proszę, doradźcie coś, żeby rabata nie była pół sezonu pusta. Co będ
zie się ładnie komponowało z brzozami i wytrzyma ich konkurencję o wodę?
y

No to dobre to ostatnie zdanie - a jaki klimat chcesz uzyskać
widziałam pod brzozami całe łany host i hortensji anabell - wiem że brzozy - a podleawsz tam czy tam strasznie sucho?

co tam wytrzyma pewnie róże nie koniecznie choć ? jaka jest gleba

wpadłam na szybko o wózeczku - u mnie się sprawdza ale ja mam płasko, może przy nierównym terenie być przewrotny, oczywiście taczki ale jak dwóch ogrodników bije się o taczki to zawsze jest coś dla pokonanego - u mnie potrzebne , można kupić w każdym większym centrum ogrodniczym albo w tych marketach co ogród mają

pozdrawiam
Lipny ogród czy ogród z lipą 18:00, 07 mar 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)
Zuza dzięki wielkie za odzew na moje pytanie w Pojedynczych pytaniach.... i za link do cudnego ogrodu
Przejrzałam go najpierw pobieżnie, a teraz czytam skrupulatnie) i chyba znajdę jakieś inspiracje dla siebie Kiedyś go podczytywałam a potem gdzieś mi się zawieruszył. Dzięki jeszcze raz

Też na początku nie mogłam załapać, o tym budynku gospodarczym
Chyba na tej części ogrodu zasadziłabym jakieś drzewa. Brzozy a może jakieś wielopniowe np. świdośliwy i to wszystko rosłoby w trawach

Nie ma za co. Faktycznie Twoja skarpa to maleństwo w porównaniu z ogrodem pod górkę, ale pewnie pełno tam inspiracji dla skarpy.
Na huśtawce miło płynie czas... 21:04, 06 mar 2018

Do góry
Dziewczyny, wraca u mnie temat rabaty bylinowo-brzozowej. No dobra, jedyne co wiem na pewno to trzy brzozy. Chciałabym, żeby dla odmiany zamiast róż były tam jakieś bylinki, ale kompletnie sobie z nimi nie radzę. Podobają mi się paprocie, hosty... ale stanowisko zbyt jasne dla nich. Na razie mam tam sporo orlików, zawilce, jarzmianki i ciemierniki, ale to raczej twórczy chaos.
Proszę, doradźcie coś, żeby rabata nie była pół sezonu pusta. Co będzie się ładnie komponowało z brzozami i wytrzyma ich konkurencję o wodę?
Lipny ogród czy ogród z lipą 16:15, 06 mar 2018

Do góry
Zuza dzięki wielkie za odzew na moje pytanie w Pojedynczych pytaniach.... i za link do cudnego ogrodu
Przejrzałam go najpierw pobieżnie, a teraz czytam skrupulatnie) i chyba znajdę jakieś inspiracje dla siebie Kiedyś go podczytywałam a potem gdzieś mi się zawieruszył. Dzięki jeszcze raz

Też na początku nie mogłam załapać, o tym budynku gospodarczym
Chyba na tej części ogrodu zasadziłabym jakieś drzewa. Brzozy a może jakieś wielopniowe np. świdośliwy i to wszystko rosłoby w trawach
Na huśtawce miło płynie czas... 13:27, 05 mar 2018

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Cześć dziewczyny! Budzę się z zimowego snu Co kilka dni zaglądam do ogrodu sprawdzić jak się miewają moje roślinki. Wiosenne cebulowe wystawiły łebki, więc mam nadzieję, że te mrozy nie zrobiły im krzywdy. Wtedy się chyba zaryczę. Ciekawe też dlaczego tulipany znowu szybciej się pokazały niż krokusy, których nawet jeszcze nie widać. Martwi mnie to, że nie przykryłam rododendronów.
Jeszcze w styczniu podcięłam brzozy płaczące i niektóre powojniki.
Najbardziej jednak czekam i przebieram nóżkami na nowości umnie, czyli oczywiście różyczki

Ja też się budzę z zimowego snu...liczę już na wiosnę!!Narazie napędzam ją troszkę do domu-ale w ogrodzie też by się przydała
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:29, 04 mar 2018

Do góry
mira napisał(a)
Chcesz drzewo? nie chcesz krzaków?

Brzozy są w różnych odmianach są też mniejsze.
Może grujecznik, teraz w modzie świdośliwy, może jakiś wiśnie ? może rajskie jabłonki? - Jaki charakter chcesz uzyskać
Z tym drzewem to nie wiem czy dobrze kombinuję ale mam wrażenie że gdyby jakieś było to trochę pociągnie wzrok dalej i w efekcie ogród będzie wydawał się większy

Co do charakteru to na pewno nie w stylu minimalistycznym i nowoczesnym - więc nasadzenia w linii pod sznurek odpadają. Raczej trochę w stylu naturalnym ale z wyraźną ingerencją ogrodnika
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:15, 04 mar 2018

Do góry
Chcesz drzewo? nie chcesz krzaków?

Brzozy są w różnych odmianach są też mniejsze.
Może grujecznik, teraz w modzie świdośliwy, może jakiś wiśnie ? może rajskie jabłonki? - Jaki charakter chcesz uzyskać
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:10, 04 mar 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Nr 2 , nie sadź żadnych żywopłotów z drzew, tui czy cisa bo musisz ciąć, a wiem jak to było u Abiko. Podpytaj Ja to ci opowieTrawy chyba lepsze jeśli lubisz i chcesz się wysłonić.
Jakieś pojedyncze drzewko lub trzy takie same mogły by być tylko jak z sadzeniem roślin miedzy korzeniami i co potem z podlewaniem? Drzewa dużo wody pija, bylinom może być sucho a skarpy trudno się podlewa bo woda ucieka zamiast wsiąkać. No i drzewa od tej strony słonko zabiorą, rozchodniki i jeżówki kochają słonko. a hortki i hosty wolą półcień....przemyśl
Sylwia! Co do żywopłotów to właśnie takie mam obawy. Nie boję się cięcia ale tam jest skarpa i byłoby to mocno utrudnione. Te wysokie trawy miałyby też przysłonić nieciekawy widok na chaszcze tuż za drogą.
Myślałam o jakimś pojedynczym drzewu (a może nawet trzy jak proponujesz) ale nie mam pomysłu jakie. Myślałam o brzozie - tym bardziej, że uwielbiam brzozy i zawsze marzyła mi się choć jedna w ogrodzie. Poza tym kawałeczek za ogrodzeniem lekko po skosie 3 lata temu sąsiad zasadził mały lasek brzozowy. Wtedy to były małe patyczki a teraz widać już że to brzozy Gdybym zasadziła u siebie w ogrodzie to byłoby takie trochę nawiązanie do tego co poza ogrodzeniem i chyba powstał by taki efekt optycznego wyjścia ogrodu poza jego granice. Ale brzoza to duże drzewo a poza tym ma płytko korzenie i straszna pijawka i chyba już tam nic by nie urosło
Sylwia masz jakiś pomysł na drzewo niewielkie, wolno rosnące, o korzeniu palowym?

Wstawię zdjęcie części tej skarpy (zrobione naprędce tuż przed ścięciem orzecha stąd jakość fatalna)

a tu już skarpa bez orzecha

Wśród brzóz i dębów 19:38, 04 mar 2018

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Gratulacje z okazji setuni Piwonia szalona Czuje wiosnę w mieszkaniu...bo na zewnątrz przecież wszystko jeszcze śpi

Basiu, ale piękna ta brzoza...piękne miejsce do zaaranżowania...właśnie takie białę meble jak są, i ja bym jeszcze z gałęzi pospuszczał białe klatki ze świeczkami...

Radziu, białe klatki pewnie będą, ale gdzie indziej. Brzozy nie będę już upiększać, żeby nie przedobrzyć. Ona piękna jest sama w sobie.
Wśród brzóz i dębów 19:07, 04 mar 2018

Do góry
marba napisał(a)
Miło mi, że do mnie zajrzałaś, Paulinko. Dziękuję za zaproszenie, może latem chętnie skorzystam. Brzozy rzeczywiście bardzo lubię, i w ogóle drzewa, zwłaszcza stare, one mają w sobie "duszę". Poniżej moja ulubiona brzoza- staruszka, jest bardzo rozłożysta i w upalne lato daje ożywczy cień.

Nie martw się tym, że Twoje drzewka na razie jeszcze małe, trzeba tylko cierpliwie poczekać, aż urosną. Nic, tak jak ogród, nie uczy cierpliwości.

Przyszłam z rewizytą, piękna ta brzoza, w ładnym miejscu masz działkę
Wśród brzóz i dębów 18:15, 03 mar 2018

Do góry
Miło mi, że do mnie zajrzałaś, Paulinko. Dziękuję za zaproszenie, może latem chętnie skorzystam. Brzozy rzeczywiście bardzo lubię, i w ogóle drzewa, zwłaszcza stare, one mają w sobie "duszę". Poniżej moja ulubiona brzoza- staruszka, jest bardzo rozłożysta i w upalne lato daje ożywczy cień.

Nie martw się tym, że Twoje drzewka na razie jeszcze małe, trzeba tylko cierpliwie poczekać, aż urosną. Nic, tak jak ogród, nie uczy cierpliwości.
Wśród brzóz i dębów 17:16, 03 mar 2018

Do góry
Zapraszam zaglądaj i tu i na żywo jakbyś kiedyś kolo mnie przejeżdżała zapraszam na kawę bo widzę ze nie daleko mieszkamy

Ojejku róże już pąki maja super

Brzozy piękne brzózki jak ja Ci ich zazdroszczę, niestety ja nie mam ani 1 dużego drzewa ale sadze i będę cierpliwie czekać
Na huśtawce miło płynie czas... 16:56, 02 mar 2018

Do góry
Cześć dziewczyny! Budzę się z zimowego snu Co kilka dni zaglądam do ogrodu sprawdzić jak się miewają moje roślinki. Wiosenne cebulowe wystawiły łebki, więc mam nadzieję, że te mrozy nie zrobiły im krzywdy. Wtedy się chyba zaryczę. Ciekawe też dlaczego tulipany znowu szybciej się pokazały niż krokusy, których nawet jeszcze nie widać. Martwi mnie to, że nie przykryłam rododendronów.
Jeszcze w styczniu podcięłam brzozy płaczące i niektóre powojniki.
Najbardziej jednak czekam i przebieram nóżkami na nowości umnie, czyli oczywiście różyczki
Ogród z wilkiem zamkn. 16:34, 02 mar 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Między umbrową, a prawą strona jakąś kwadratową wyspę zróbA brzozy mogą być posadzone w trójkącie na rabacie kwadratowej , a przed nimi ławeczka i coś niższego, trawy może i kamień wielki , albo dwa jeden większy drugi mniejszy , zobacz u Małej Mi ona ma takie kamienie i może wrzosowisko w miniaturze ślicznie by to wyglądało
coś naskrobałam

Tylko w prawo fotkę obróć bo aparatem tak mi dało( to ten prawy róg)
Przy kamykach wrzosowisko po lewej, po prawej trawy, brzozy ni patrz na ilość bo bardziej chodziło mi o układ i to wszystko w drobnym kamyku oprócz wrzosowiska. Płyty by mogły wychodzić jeszcze na trawnik, jako kontynuacja, a pomiędzy brzozami też mogą być trawy lub coś innego. Tylko wiesz, że musisz mieć odkurzach do liści, bo wybierania z kamyków nie wyobrażam sobie

odkurzacz do liści na szczęście mam .....
powiem Ci ,że też ciekawy pomysł spróbuję to porysować w takiej wersji też ....i do Malej Mi muszę na spacer się wybrać ale tam tyle stron ,że nie wiem gdzie szukac

a z tym kamyczkiem ......hmm....boję się ,że pies będzie strasznie mieszał z korą wbiegając tam ......muszę i tak 1m od siatki na wprost zostawić jej przelotu ,żebym nie musiała się wkurzać za bardzo .....
psica może biegać z przodu na całą szerokość działki i z tyłu też .....tak mamy ustalone hihi .....a nie może na bokach -niszczyć i biegać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies