Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

sylwik69 14:05, 17 kwi 2018

BKosimkArt napisał(a)
Ja sadziłabym tu gdzie brakuje Ci ziemi.

Taki był mój pierwszy zamysł,gdy je zobaczyłam... nie wiem czy trudno będzie je przesadzić gdyby coś...ale trudno coś musi się dziać! nie wiem ile wiosen minie,aż zostaną podjęte jakieś konkretne decyzje odnośnie rowu i ziemi
DorKa 14:14, 17 kwi 2018

Taki efekt uboczny chyba warto zaakceptować dla pięknych widoków jakie dadzą brzózki
sylwik69 20:47, 17 kwi 2018

DorKa napisał(a)
Taki efekt uboczny chyba warto zaakceptować dla pięknych widoków jakie dadzą brzózki

sylwik69 21:59, 18 kwi 2018

W jakiej odległości posadzić brzozy? jak radzicie?
Krakus 08:17, 19 kwi 2018

ja mam u siebie co 2,5 m ale to trochę blisko bo sie już stykają...tylko że ja mam zwykłe..Ty jak masz jakies odmianowe to może bardziej smukłe rosną...od domu to jak najdalej ..
Brzozowadzie... 11:30, 19 kwi 2018

Witaj Sylwia Brzozy są cudne, polecam bardzoAle: musisz wziąć pod uwagę kilka rzeczy:
- po pierwsze, to największe pijawki, jakie znam - musisz wiedzieć, że pod nimi niewiele chce urosnąć. W szeeerokim okręgu, bo one mają szeroko i płytko korzenie.
- Pod drugie ja mam bezodmianowe, które zastałam na działce, więc nie sadziłam ich i tak wyglądają pięknie - w takim naturalnym rozstawieniu. Ale gdybym miała sadzić, to posadziłabym nie w rządku a takimi kępami po dwie - trzy sztuki w odległości 1,5 - 2 m. I przycinałabym im lekko czupryny, żeby nie strzeliły od razy w górę.
- po trzecie sadziłabym jak najdalej od okna, bo one szybko rosną i za kilka lat nie będziesz widziała przez okno tych zielonych cudnych listków tylko pnie, które w sumie też są piękne
W zamian za te niedogodności otrzymujesz w zestawie: cudną wiosenną zieleń, miejsce najlepsze na hamak, koronkowe cienie latem...
Brzozy to śmieciuchy, fakt, ale nie bardziej niż inne liściaste, a ich liście łatwo zbiera się... kosiarką Jedynie nie lubię tego zielonego pyłuy wiosną, ale co tam Ściskam ciepło!!
margaretka3 13:13, 19 kwi 2018

Sylwio, jeśli mogę wyrazić moje subiektywne zdanie
Zamieniłabym buki na brzozy.
Jeśli buki nie rosną, to i tak musisz zmienić im miejscówkę, bo coś im tam pewnie nie pasuje; albo cięgle się ukorzeniają, nie wiem, jak długo tam rosną.
Nie wiem, jakie masz buki - kolumnowe? Jeśli tak, one wzdłuż domu by się dobrze wpasowały, tylko w ilości większej niż dwa.
Uwielbiam wielopniowe i tam na tych rabatach mi wizualnie pasują.

Takie inspiracje:
https://pl.pinterest.com/pin/449304500315277768/
https://pl.pinterest.com/pin/449304500317083601/
https://pl.pinterest.com/pin/449304500315565249/
sylwik69 14:13, 19 kwi 2018

Krakus napisał(a)
ja mam u siebie co 2,5 m ale to trochę blisko bo sie już stykają...tylko że ja mam zwykłe..Ty jak masz jakies odmianowe to może bardziej smukłe rosną...od domu to jak najdalej ..

Dziękuję za info z tym jak najdalej to ciężko będzie...
sylwik69 14:20, 19 kwi 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Witaj Sylwia Brzozy są cudne, polecam bardzoAle: musisz wziąć pod uwagę kilka rzeczy:
- po pierwsze, to największe pijawki, jakie znam - musisz wiedzieć, że pod nimi niewiele chce urosnąć. W szeeerokim okręgu, bo one mają szeroko i płytko korzenie.
- Pod drugie ja mam bezodmianowe, które zastałam na działce, więc nie sadziłam ich i tak wyglądają pięknie - w takim naturalnym rozstawieniu. Ale gdybym miała sadzić, to posadziłabym nie w rządku a takimi kępami po dwie - trzy sztuki w odległości 1,5 - 2 m. I przycinałabym im lekko czupryny, żeby nie strzeliły od razy w górę.
- po trzecie sadziłabym jak najdalej od okna, bo one szybko rosną i za kilka lat nie będziesz widziała przez okno tych zielonych cudnych listków tylko pnie, które w sumie też są piękne
W zamian za te niedogodności otrzymujesz w zestawie: cudną wiosenną zieleń, miejsce najlepsze na hamak, koronkowe cienie latem...
Brzozy to śmieciuchy, fakt, ale nie bardziej niż inne liściaste, a ich liście łatwo zbiera się... kosiarką Jedynie nie lubię tego zielonego pyłuy wiosną, ale co tam Ściskam ciepło!!

Bardzo Ci dziękuję teraz zamiast zielonego pyłu mam szary od polnej drogi,więc to nie problem Pan w szkółce kazał mi właśnie obciąć przewodnik po posadzeniu choć bardzo mi szkoda wiem że to konieczne.Od okna do rowu mam ok 6-7 m a woda która tam płynie byłaby dla nich w sam raz
sylwik69 14:56, 19 kwi 2018

margaretka3 napisał(a)
Sylwio, jeśli mogę wyrazić moje subiektywne zdanie
Zamieniłabym buki na brzozy.
Jeśli buki nie rosną, to i tak musisz zmienić im miejscówkę, bo coś im tam pewnie nie pasuje; albo cięgle się ukorzeniają, nie wiem, jak długo tam rosną.
Nie wiem, jakie masz buki - kolumnowe? Jeśli tak, one wzdłuż domu by się dobrze wpasowały, tylko w ilości większej niż dwa.
Uwielbiam wielopniowe i tam na tych rabatach mi wizualnie pasują.

Takie inspiracje:
https://pl.pinterest.com/pin/449304500315277768/
https://pl.pinterest.com/pin/449304500317083601/
https://pl.pinterest.com/pin/449304500315565249/

Witaj bardzo mi miło że właścicielka tak pięknego ogrodu do mnie zawitała.Jestem pod wrażeniembardzo cenię ogrody,które tworzą osoby z pasją i to samodzielnie
Trudno mi podjąć decyzję buki są 2 rok to Dawyck Purple,były i są małe/mogę nie doczekać efektu wow!!/słabo przyrastają.Lubię kolumnowe i wielopniowe.Z boku domu jest ok 6 m do rowu melioracyjnego,miałyby tu wody pod dostatkiem a rabata z bukami jest oddalona od tarasu ponad 10m.Widok byłby cudny,boję się tylko że brzozy zabiorą wodę posadzonym już roślinom/nie mam nawadniania/Szpaler buków,grabów też wygląda wspaniale i chciałaby taki efekt osiągnąć na froncie domu
Bardzo dziękuję za odzew i inspiracje.Mieszkasz w pięknym miejscu.Wieczorem zajrzę do Ciebie