Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 11:18, 06 lut 2015

Do góry
beata_m napisał(a)
dałaś mi do myślenia koleżanko,
na razie jeden pokoik mi się widzi: basenowy tudzież trampolinowy mogłabym w tej donicy posadzić truskawki i mini warzywnik póki szkraby małe?!
niebieskie linie to donice, brązowe to zarys rabatek:
posadziłam jeszcze drzewo przy garażu (Ania doradzała), żeby odwróciło uwagę od garażu
na dziś tyle
dzięki dobrzy ludzie, że jesteście takich dwóch jak nas trzech to nie ma ani jednego

Ta donica z lewej jakaś mała i tą elkę bym kierunek zmieniła dla przeciwwagi poprzedniej.
Podoba mi się ostatnia inspiracja Jazzy, skopiowałam do siebie. Może kiedyś, czyli w 2017 Musze więcej lawendy zdobyć
Co się stało kwiatom ... 11:18, 06 lut 2015

Do góry
Agatko, dziękuję za wizytę , pod koniec lutego pomidorki koktajlowe do doniczek, na dniach posieję werbenę (ale nie liczę że coś z tego będzie ), maciejkę wysieję do gruntu pod krzesłami w kąciku kawowym (wieczorami będę się odurzała jej zapachem ), z tykwą pokombinuję, zwykły kosmos do gruntu, biały do doniczki, w ogrodzie mam trzy skrzynie jedna jest z sadzonkami truskawek, pozostałe zaopatrzę w pomidorki, koperek, sałatę, czosnek bo to zawsze się udaje, i jak co roku o tej porze wysieję stroiczkę zwisłą czyli lobelię do doniczek........byłoby miło jakby urosło to wszystko i cieszyło oczy.

Skromna wiosna w kieliszku

Wilcza Góra 11:00, 06 lut 2015

Do góry
Aż wygogloowałam sobie tego pyrrhula pyrrhula
Już się zapisuję w kolejce po kupno sadzoneczki.
Ogród Mirelli 10:51, 06 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Mirella, dobrałaś ciekawie, ale na 3 metrach długości wszystko się nie zmieści.
Na każdy wrzos na rysunku zostaw kółko tak na 30 cm średnicy. jak się mylę, to niech dziewczyny mnie poprawią. 10 w rzędzie,to już masz 3 metry. 6 rzędów, to masz prawie 2 metry. 2x3 zajmą same wrzosy. A chciałabyś jeszcze berberysy, kosodrzewinę, ja bym dała jeszcze dwie trawy miskanty z tyłu i derenia, którego masz. Nie ma miejsca. Albo musisz zrobić większą rabatę, albo mniej nasadzeń. Miskanty narysuj za wrzosami jako kółko o średnicy 80 cm. Dereń urośnie, to też ok. 80 cm minimum.
A berberysy kulki, czy kolumnowe? Znalazłaś nazwę?

I jeszcze jedno. Czy mam rozumieć, ze to, co już posadziłaś, to tego nie ruszamy, nie przesadzamy, a wrzosowisko, to oddzielna rabata? Gdzie ona ma być na tym zdjęciu?

Iwonko dziękuję Ci za pomoc. Do 1:00 rano rysowałam, rysowałam i rysowałam. Nie mam rysunku tak jak radzisz, ale trudno uczę się, najpierw przedstawię mój rysunek ten co mam. Większej rabaty nie mogę zrobić, już dodałam i tak tą rabatę i to jest ten pierwszy prostokąt od prawej strony, nic tam nie rośnie.
Berberysy chciałam bordowe, kolumnowe nie znalazłam jeszcze nazwy, z kosodrzewinki mogę zrezygnować i dać tak jak radzisz trawę, tylko nie może być trawa za duża.
Reasumując bym chciała zostawić ilość wrzosów i wrzośców, 3 berberysy bordowe i kilka trawek.
Przedstawiam mój rysunek ☺

Moja codzienność - ogród Oli 10:50, 06 lut 2015

Do góry
Ola olala A pachnie jak przechodziłas ....?

Ogrodnik Mimo Woli cd 10:17, 06 lut 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

, piękna kolekcja. Robi wrażenie.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:55, 06 lut 2015

Do góry
Juzia, berberys dla Ciebie 5.11.14

Ogród tworzony z pasją 09:51, 06 lut 2015

Do góry
Witam serdecznie i miło że do mnie wpadłeś pobiegam u Ciebie jak znajdę chwilkę i tak już widzę że miło u Ciebie Karol Pozdrawiam i do zobaczenia paaa

Ogród Mirelli 09:23, 06 lut 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)

Dziękuję. Wiem co ma być na tej rabacie, tylko nie wiem jak to rozplanować.
30 wrzosów - 3 rodzaje po 10 szt
30 wrzośców - 3 rodzaje po 10 szt
krokusy
tulipany botaniczne
3-5 bordowych berberysów
3-5 kosodrzewinek
5 traw może niedźwiedzie futro

Mirella, dobrałaś ciekawie, ale na 3 metrach długości wszystko się nie zmieści.
Na każdy wrzos na rysunku zostaw kółko tak na 30 cm średnicy. jak się mylę, to niech dziewczyny mnie poprawią. 10 w rzędzie,to już masz 3 metry. 6 rzędów, to masz prawie 2 metry. 2x3 zajmą same wrzosy. A chciałabyś jeszcze berberysy, kosodrzewinę, ja bym dała jeszcze dwie trawy miskanty z tyłu i derenia, którego masz. Nie ma miejsca. Albo musisz zrobić większą rabatę, albo mniej nasadzeń. Miskanty narysuj za wrzosami jako kółko o średnicy 80 cm. Dereń urośnie, to też ok. 80 cm minimum.
A berberysy kulki, czy kolumnowe? Znalazłaś nazwę?

I jeszcze jedno. Czy mam rozumieć, ze to, co już posadziłaś, to tego nie ruszamy, nie przesadzamy, a wrzosowisko, to oddzielna rabata? Gdzie ona ma być na tym zdjęciu?
Borówcowy raj 09:22, 06 lut 2015

Do góry
Albo jeszcze inna wersja:

Wyżwirować rabatę z kulami wzdłuż podjazdu i pociągnąć na tyły ścieżkę z tego samego żwiru, a z berberysa zrobić taki gruby żywopłot w półkulistym kształcie. Co myślicie?
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 09:07, 06 lut 2015

Do góry
I tu ja mam zaległości Miłoszewski. Ok zapamiętałam

A to hosta z którą wiążę sporą nadzieję na efekt wow! to jej drugi sezon i widac że mam zadatki na piękność. Nazywa się The King i wygląda po królewsku

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:00, 06 lut 2015

Do góry
Wilcza Góra 08:55, 06 lut 2015

Do góry
WilczaGora napisał(a)
to dlatego tak się upieram przy słońcu
bez niego ani rusz

Cudowne zdjęcia.... Nie mogę się napatrzeć. Też kocham słońce!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:48, 06 lut 2015

Do góry
Kochani, dla przypomnienia szkic

I zdjęcia

Na tylnie trawy nie patrzymy bo za grabem będą ML a za hortensjami nie będzie nic Zamiast lawendy będzie Red Baron-tak jak na projekcie.

Myślę jednak nad wyrzuceniem żurawek i zastąpienie ich jakąś trawą.

Tylko jak ją połączyć z Ice Dance? Na pierwszym zdjęciu tu gdzie pęcherznica jest będzie gracilimus posadzony w poprzek ogrodu.

Ice Dance byłby wokół placu wypoczynkowego i kończyłby się przed gracilimusem. Za gracilimusem może dać inną trawę i puścić ją do samego końca jak zaczynają się hortensje?
I w bukszpanach Ice Dance?

Zrobię zaraz jakiś mały szkic.
Ogród z łezką II 08:42, 06 lut 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)
Wczoraj Marcelinka była u fotografa...nie mogę się opanować...chociaż to pierwsze zdjęcie pokażę

No wyskoczyłam z papci

Cudne zdjęcie. No i jaka odwaga? - czasy się jednak zmieniają. Moje w tym okresie życia były szczelnie zawinięte w beciku.

Kasiula ucałuj kruszynkę od nas.
Początki w Kruklandii 08:35, 06 lut 2015

Do góry
SKRÓT TELEGRAFICZNY

Pod klonem, o tu:

są dwie kosodrzewiny NN i boję się, że to te wielkie odmiany...dlatego przenoszę je na wrzosowisko o tu:

I teraz problem, bo nie wiem co dać pod klona...nic mi się tam nie podoba
Od razu zaznaczam, że żółtego nie chcę
Widzi mi się RED Baron, ale dziewczyny krzyczą, że nie
Aaa i zamiast plastikowego ciurkadła, będzie kamol
Tu jeszcze pogląd na okolice:

Ktoś coś?

Kiedyś będzie tu ogród 08:16, 06 lut 2015

Do góry
anka_ napisał(a)
Dzisiaj byłam na polowaniu. Niestety udało mi się złapać tylko jedną sztukę, na celowniku był jeszcze zajączek ale dał dyla...

Moja "zdobycz"- Dzięcioł duży (Dendrocopos major)

moje ulubione
macham z Wilczej
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:12, 06 lut 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ja wczoraj po południu latałam.. ale nie służbowo..też czasami trzeba.. i kupiłam w imieniu eMusia sobie na urodziny prezent Urodziny za kilka dni, co się chłop będzie męczył co mi kupić A okazja jest ku temu nie byle jaka... pół wieku... boziu..... aż się wierzyć nie chce.. Urodzin nie obchodzę, ale pretekst do kupna nowych do kolekcji ....

Piękny i ogromny Pantoflik oraz miniaturka Felka

Upss poprawiam się z nazewnictwem.. Sabotek, pantofelek Wenus (Paphiopedilum) i miniaturowy Falenopsis (Phalaenopsis)

Aniu daj zać kiedy to będzie "za kilka dni", bo nie można przegapić takiej pięknej rocznicy! Pozdrawiam
Ogród z łezką II 08:10, 06 lut 2015

Do góry
Wczoraj Marcelinka była u fotografa...nie mogę się opanować...chociaż to pierwsze zdjęcie pokażę

Mój ogród pod górkę... 07:42, 06 lut 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Dzięki dziewczyny, dzisiaj koniec wypoczynku, jeszcze ostatnie nartki i do domu. Ale będzie nadrabiania na forum!
I moje starsze dziecko:

kasia juz ci współczuje tej ilosci postów do nadrobienia a powiem ci ze musisz przez to przebrnąć bo skonczyły się zimowe klubokawiarnie i zaczeły powazne planowania = kupa wiedzy polecam i trzymam kciuki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies