Ta donica z lewej jakaś mała i tą elkę bym kierunek zmieniła dla przeciwwagi poprzedniej.
Podoba mi się ostatnia inspiracja Jazzy, skopiowałam do siebie. Może kiedyś, czyli w 2017 Musze więcej lawendy zdobyć
Agatko, dziękuję za wizytę , pod koniec lutego pomidorki koktajlowe do doniczek, na dniach posieję werbenę (ale nie liczę że coś z tego będzie ), maciejkę wysieję do gruntu pod krzesłami w kąciku kawowym (wieczorami będę się odurzała jej zapachem ), z tykwą pokombinuję, zwykły kosmos do gruntu, biały do doniczki, w ogrodzie mam trzy skrzynie jedna jest z sadzonkami truskawek, pozostałe zaopatrzę w pomidorki, koperek, sałatę, czosnek bo to zawsze się udaje, i jak co roku o tej porze wysieję stroiczkę zwisłą czyli lobelię do doniczek........byłoby miło jakby urosło to wszystko i cieszyło oczy.
Iwonko dziękuję Ci za pomoc. Do 1:00 rano rysowałam, rysowałam i rysowałam. Nie mam rysunku tak jak radzisz, ale trudno uczę się, najpierw przedstawię mój rysunek ten co mam. Większej rabaty nie mogę zrobić, już dodałam i tak tą rabatę i to jest ten pierwszy prostokąt od prawej strony, nic tam nie rośnie.
Berberysy chciałam bordowe, kolumnowe nie znalazłam jeszcze nazwy, z kosodrzewinki mogę zrezygnować i dać tak jak radzisz trawę, tylko nie może być trawa za duża.
Reasumując bym chciała zostawić ilość wrzosów i wrzośców, 3 berberysy bordowe i kilka trawek.
Przedstawiam mój rysunek ☺
Mirella, dobrałaś ciekawie, ale na 3 metrach długości wszystko się nie zmieści.
Na każdy wrzos na rysunku zostaw kółko tak na 30 cm średnicy. jak się mylę, to niech dziewczyny mnie poprawią. 10 w rzędzie,to już masz 3 metry. 6 rzędów, to masz prawie 2 metry. 2x3 zajmą same wrzosy. A chciałabyś jeszcze berberysy, kosodrzewinę, ja bym dała jeszcze dwie trawy miskanty z tyłu i derenia, którego masz. Nie ma miejsca. Albo musisz zrobić większą rabatę, albo mniej nasadzeń. Miskanty narysuj za wrzosami jako kółko o średnicy 80 cm. Dereń urośnie, to też ok. 80 cm minimum.
A berberysy kulki, czy kolumnowe? Znalazłaś nazwę?
I jeszcze jedno. Czy mam rozumieć, ze to, co już posadziłaś, to tego nie ruszamy, nie przesadzamy, a wrzosowisko, to oddzielna rabata? Gdzie ona ma być na tym zdjęciu?
Wyżwirować rabatę z kulami wzdłuż podjazdu i pociągnąć na tyły ścieżkę z tego samego żwiru, a z berberysa zrobić taki gruby żywopłot w półkulistym kształcie. Co myślicie?
I tu ja mam zaległości Miłoszewski. Ok zapamiętałam
A to hosta z którą wiążę sporą nadzieję na efekt wow! to jej drugi sezon i widac że mam zadatki na piękność. Nazywa się The King i wygląda po królewsku
Na tylnie trawy nie patrzymy bo za grabem będą ML a za hortensjami nie będzie nic Zamiast lawendy będzie Red Baron-tak jak na projekcie.
Myślę jednak nad wyrzuceniem żurawek i zastąpienie ich jakąś trawą.
Tylko jak ją połączyć z Ice Dance? Na pierwszym zdjęciu tu gdzie pęcherznica jest będzie gracilimus posadzony w poprzek ogrodu.
Ice Dance byłby wokół placu wypoczynkowego i kończyłby się przed gracilimusem. Za gracilimusem może dać inną trawę i puścić ją do samego końca jak zaczynają się hortensje?
I w bukszpanach Ice Dance?
Pod klonem, o tu:
są dwie kosodrzewiny NN i boję się, że to te wielkie odmiany...dlatego przenoszę je na wrzosowisko o tu:
I teraz problem, bo nie wiem co dać pod klona...nic mi się tam nie podoba
Od razu zaznaczam, że żółtego nie chcę
Widzi mi się RED Baron, ale dziewczyny krzyczą, że nie
Aaa i zamiast plastikowego ciurkadła, będzie kamol
Tu jeszcze pogląd na okolice:
kasia juz ci współczuje tej ilosci postów do nadrobienia a powiem ci ze musisz przez to przebrnąć bo skonczyły się zimowe klubokawiarnie i zaczeły powazne planowania = kupa wiedzy polecam i trzymam kciuki