Masz rację przeczytałam przed chwilą. Chodzi o pyły. Mam akumulatorowa dmuchawę połączona z odkurzaczem więc używam na zmianę. Pisze spalinowa lub elektryczna napęd akumulatorowy to zupełnie coś innego. Tak czy siak chodzi o pyły.
Moim zdaniem przepis kontrowersyjny. Mogę zrozumieć jak panowie koszacy przy ulicach trawniki i później idą z dmuchawami nie rzadko wydmuchując pyły z ulicy. Czy wycie dmuchawy pod oknami na osiedlach sama się wkurzałem jak cięć o godz 7 rano czyścił chodniki.
Ale w ogrodzie na jakimś zadu... Dmuchanie liści ze żwiru. To co czytałam w zarządzeniu piszą i o zdrowiu, że osoby więcej chorują to trzeba założyć maskę.
Dmuchawy spalinowe (o ile się nie mylę) są zakazane bo wydzielają bardzo dużą ilość spalin i ze względu na duży hałas. Mam akumulatorowa i wszystko sprawnie sprzętem. Można jeszcze użyć odkurzacza ssawnego.
U nas znowu leje podobno ma lać długo. Moje studnie chłonne i oczka suche już zapełnione. Najgorsze, że te rośliny po tych deszczach umiaru ze wzrostem nie mają. Rośnie jak oszalałe. Już drugi raz przycinalam w tym roku winobluszcze w sumie 8 pełnych taczek wywiozlam. Nigdy tego nie robiłam. W tym roku musiałam bobwszedzie się płoza.
Ja muszę syna zmobilizować na pchli bo on lubi starocie. EM się nie interesuje ma swojego kochasia komputer i nic poza nim nie widzi.
Kocimiętka Irenka chciała, ale ostatnio mi mówiła, że u mnie wysoka i nie za bardzo jej podchodzi. Tak myślałam jak do niej będę wysyłała to wyślę więcej to sobie od niej odbierzesz. U mnie wiesz jak wygląda. Przycięłam i znowu ładnie kwitnie
Kupiłam też w Albamarze te niższe które widziałaś u Danusi. Chyba Kasia ci dała aby się rozkrzewiła. Tej niskiej są dwa rodzaje, "purrsian blue" i kocimiętka Cat's Pajamas" ta druga jest bardziej zwarta. Danusia mówiła, że ma ta pierwsza porównałam fotki i sadzonki wydaje mi się, że u Danusi ta druga.
Lubię bardzo niebieski kolor. Przyszła następna paczka z Albamaru z trawami i niskimi bylinami na skalniak. Trawki to palczatki miotlaste "Blaze" schizachyrium, preirie Winds 'Blue Paradise' i trawa preriowa Andropogon termariud.
No i bylinki dziurawiec wielkolistny Grandiflorum, przetacznik szypułkowy Georgia blue. Przetacznik turecki Veronica livenensis, Litodora rozpostarta Heavenly blue.
Takie to moje zakupy jeszcze będę chciała trochę traw kupić, ale niektórych jeszcze nie ma w sprzedaży.
Mam po sąsiedzku szkółkę ale tam takich traw nie ma i bylin też.
Mam nadzieję, że w okolicach Wrocławia też dzisiaj pada deszczyk.
Ja nie znam większości odmian moich traw, ale też zaczynają kwitnąć. Lada dzień zakwitnie Malepartus.
Mam 5 ogrodówek przy schodach wejściowych. Ostatnio obficie kwitły 2 lata temu. Też się zastanawiam, czy je stamtąd wywalić.
Co roku kwitną 2 hortensje piłkowane, ale one nie bardzo mi się podobają.
Wcześniej napisałam głupoty, że mam 30 ogrodówek, oczywiście myślałam o hortensjach bukietowych.
To jest widok na 1/5 ogrodu. Może i ładne dziękuję, ale teraz przyszłam do domu winobluszczu ciełam wczoraj a dzisiaj wywozilam na stertę. Już mam dosyć świątek piątek i niedziela nie mam dnia wolnego. Winobluszcze eMa potraktuje wiosna randapem. Dosyć tego posadził a ja muszę się męczyć już w tym sezonie 8 taczek pędów wywiozlam. Wchodzą wszędzie na drzewa, tuje, rabaty takie baty po 5 i więcej metrów.
Dzisiaj znowu zerwałam siatkę cukinii. Pomidory nie warte mojego zachodu 16 krzaków i połowa porażonych bo mam je oddzielnie posadzone. Tylko 2 krzaki w przyszłym roku i do widzenia. Nikt mnie już nie nabierze na jakiekolwiek uprawy. Niech uprawiają ci co się na tym znają.
Grzyby jeszcze nie rosną w zeszłym roku już suszyłam.
Gosiu jak widzisz na focie w pierwszym rzędzie rozplenice 4 szt on są bardzo duże. Jeszcze nie kwitną, mają rozpiętość ta największa 1 po lewej ma ponad 2 metry następne też nie mniejsze. Z tyłu hortensje 2 szt też dosyć spore. Trzeci rząd to już miskanty.
W zeszłym roku od Mirki dostałam rozplenice Mudry tak się rozrosły, kolosy. Za gęsto je posadziłam coś będę musiała z nimi zrobić.
W jakimś rzędzie posadz i coś wyższego za nimi i będzie git.
Też tak kiedyś miałam na 3 krzakach cukinii nie miałam ani jednego owocu w ogóle nie kwitły a jak pokazał się kwiat to zaraz zgnił.
Teraz mam od kilku lat obfitości. Sama sieje wiosna i później wysadzam szkoda mi małe siewki wyrzucić i potem mam jak widzisz.
Wszystkie dyniowate muszą mieć pod korzeniem dobra ziemię przede wszystkim kompost i obornik.
Piękny widoczek.
Bardzo ładne dalie, nie wiem co to za robaczek, ale jeśli nie gryzie to w porządku.
Fajnie, że masz klęskę urodzaju, ja co roku rozdawałam cukinie znajomym, a tym roku muszę kupować, obraziły się, czy co????
Wody też mam pod dostatkiem.
Może za nisko przycięte. Ja sobie w zeszłym roku tak zrobiłam.
Hyży mówił, że sporo przyciąć po pierwszym kwitnieniu też tak zrobiłam. Ledwo we wrześniu co niektóre kwiatly.
Czas traw się zaczyna. Też ich mam sporo szczególnie do wiązania.
Siuks już wypuścił kwiatostany. Następny pewnie będzie Rosi już ma centymetrowe srebrne czubki. Mam 3 szt. Bardzo ładnie się przebarwiają.
Też mam jedną ogrodowa wykopie ja wiosna moja cierpliwość się już skończyła. Nie mam miejsca aby mogła rosnąć i kwitnąć więc czas ja wysadzić i wkopać na osiedlu w miejsce zaciszne.
Danusia masz zdrowe podejście. W przyszłym roku dalie,pomidory, cukinię po jednym krzaku. Boże ile to roboty z tym wszystkim.
Dzisiaj przycinalam jeszcze winobluszczu na płocie. Drugi raz w tym sezonie. Gdzieś w połowie lipca pierwszy raz teraz miały badyle już na drzewach i tujach. Jutro wywiozę. Cały czas jest co robić.
Odnośnie opadów wczoraj w tym oczku suchym nie było wody dzisiaj jest tyle
W drugim tak samo. Ok 1 metra u nas ziemia dobrze nasiaknieta. Nie podlewam od miesiąca. Trawy samosiejki. Wszystko się mnoży.
U mnie jedna ma 2 metry taka wysoka narazie ma 2 kwiatki. Po diabła się tak męczyć z nimi w zimie przechowywać później do donic wcześniej daje następnie do gruntu. I rosną wysokie następnie się przewracają znowu je aplikować. O już nie tylko zostawię franc kafka reszty nie wykopie.
A jeszcze ślimaki je lubią.
Pozbieram nasiona z Jeżowek wysieje i lepszy pozytek