Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród Wioli 13:20, 09 lip 2016

Do góry
Marta napisał(a)
A może Gracki na tle ściany i niższe trawki, albo lawenda lub szałwia przed nimi po całości. Ewentualnie np 1trzmielina, Mariken lub coś innego na pniu po środku rabaty?

I wtedy rabata całkiem prosta? Ze 3 gracki, pod nimi lawenda i w tym lawenda na środku? To wyjdzie mi w miejscu drugiego gracka.... tak to widze. A na 3 metrach 4 gracki to za dużo chyba....??
Albo 2 gracki od strony tuj a od podjazdu drzewo tylko ciut do przodu wysunięte. Do tego niskie po całości. I tyle??
Ja jestem jednak prpjektantka do bani Dobrze że cię mam....
Ogród Wioli 10:45, 09 lip 2016

Do góry
A może Gracki na tle ściany i niższe trawki, albo lawenda lub szałwia przed nimi po całości. Ewentualnie np 1trzmielina, Mariken lub coś innego na pniu po środku rabaty?
Przerwa na kawę... 15:54, 08 lip 2016

Do góry
Tak, jeszcze prawo popytu i podaży trzeba w to łączyć żeby to takie łatwe było. Wczoraj zrobiłam długą listę prac ogrodowych na ten rok i nieopatrznie podliczyłam pozostałe rachunki na ogródkowe tematy. Wyszła zawrotna kwota jak na mnie. Nie wiem kiedy zdążyłam tyle wydać bo na co to wiem niestety. A jeszcze chcę 4 róże licencyjne (w sensie drogie) zakupić i metr kostki na obwódkę przy palisadzie bo nie idzie tego kosić i ciągle mech z chwastami rosną. A jeszcze tylu roślin na obwódki brakuje ; ( żebym była cierpliwa to żurawki i hosty bym podzieliła...

Trzeba jednak zacząć opcję rozmnażania metodą Karola (taki młody a jaki zaradny) lub wymiany bo już kilka rzeczy wypadło. Szkoda, że w pobliżu mało ogrodów z O. Łatwiej by było. Gorzej, że ja z rozmnażania słaba jestem jeden dzieć i kupa winobluszczu. No w sumie jeszcze szałwia, rozchodniki, trzykrotka... nie do końca to co potrzebuję ;( ale... trzeba próbować chyba.

Wracam na pole do roboty tak, to się urlop nazywa.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 18:13, 07 lip 2016

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Poranno i letnio, pięknie w ogrodzie.
Ta ciemna szałwia mnie zastanawia, chyba ta sama co kupiłam w tamtym roku. Wiesz jaka to jest?

nie pamietam,
kupilam nasionka i opakowanie wyrzucilam chyba...poszukam jeszcze
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 18:12, 07 lip 2016

Do góry
Poranno i letnio, pięknie w ogrodzie.
Ta ciemna szałwia mnie zastanawia, chyba ta sama co kupiłam w tamtym roku. Wiesz jaka to jest?
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 15:47, 07 lip 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Szałwia wygląda cudnie- szkoda pozbywać się tego widoku.
Toszka ja bym tam nic przeciwko nie miała, gdyby mi cokolwiek oprócz kocimiętki (która wysiewa się w kostce granitowej) samo się "rozmnażało". Ja nic ukorzenić nie potrafię- nawet jak piszą, że to się wszędzie ukorzeni, to u mnie nie chce i już

Mnie się udało rozmnożyć żurawki, dereni 3 szt i dwie krzewuszki
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 12:00, 07 lip 2016

Do góry
Anusia napisał(a)
Basiu, Tereniu,Jolu dzisiejszej nocy przeż krzyżacki gród przetoczyły sie hektolitry wody. Boję się wyjść na obchód do ogrodu. Annabelka podwiązana, więc nic sie nie powinno zadziać a inne rośliny. Patrzę z okna i ogólnie wszystko ok. ostróżki i szałwia w porę przycięte. Będzie dobrze.

Ja tak miałam 2 tygodnie temu. W efekcie rozmiękła glina po kostki a w zbiorniku retencyjnym wody po pas
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:07, 07 lip 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Moja ostatnia szałwia muszkatołowa, której nasionka dostałam od Gosi z Widokiem na Lanckoronę. Resztę zeżarły ślimaki

Chryzantemki Ci ładnie rosną A szałwię to chyba musisz otoczyć jakimś murem warownym Zdjęcia wszystkie pooglądałam, zachwycając się nimi i pięknym kwieciem, a różami w szczególności
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 09:43, 07 lip 2016

Do góry
Szałwia wygląda cudnie- szkoda pozbywać się tego widoku.
Toszka ja bym tam nic przeciwko nie miała, gdyby mi cokolwiek oprócz kocimiętki (która wysiewa się w kostce granitowej) samo się "rozmnażało". Ja nic ukorzenić nie potrafię- nawet jak piszą, że to się wszędzie ukorzeni, to u mnie nie chce i już
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 09:09, 07 lip 2016

Do góry
Basiu, Tereniu,Jolu dzisiejszej nocy przeż krzyżacki gród przetoczyły sie hektolitry wody. Boję się wyjść na obchód do ogrodu. Annabelka podwiązana, więc nic sie nie powinno zadziać a inne rośliny. Patrzę z okna i ogólnie wszystko ok. ostróżki i szałwia w porę przycięte. Będzie dobrze.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 21:24, 06 lip 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Szałwia muszkatołowa nabiera masy.

Sypnełam jesienią kilka nasion szałwi muszkatołowej do gruntu, teraz wygląda tak, ( jak zobaczysz usunę fote)
Ogród z pergolą 19:37, 06 lip 2016

Do góry
jankosia napisał(a)

Normalnie mamy o czym pogadać w sobotę Toż to nie dość że moje klimaty to jeszcze pracuję nad czymś i mam moc inspiracji dla ciebie Daj mi maila na priv to ci prześlę trochę obrazów Perovskią dzieliłam się w tym roku bo wszystkie patyczki się ukorzeniły. Wydmuchrzycę mogę ci dać ale chyba w podwójnej donicy musiałaby rosnąć żeby nie uciec. Albo w kręgu betonowym. Kiedyś rozsadziła mi wiadro w którym rosła - zastanów się dobrze. Ta bylica jest super i mam ją zaplanowaną pod topolą białą jak ogarnę kupę piachu stamtąd - mega ekspansywna. Jest inny gatunek bylicy o szarych liściach i nie myślę tu o piołunie tylko taka grzeczniejsza Szałwia srebrzysta fsjna, włochata ale ons chyba deuletnia wiesz? Do zestawu dodałabym mikołajka, goździki i to niskie co się zwie oślim uchem... teraz nie pamiętam nazwy. No i przetacznik siwy koniecznie. I jakieś drzewko. Oliwnik?

Super
To wydmuchrzyce mi wez jak mozesz. A perovski cos ci zostalo??
Ta szalwie ma zeta musze ja podpytac ale chyba i tak warto
Wygoglalam srebrzysty oliwnik waskolistny, chyba o tym myslisz? Idealny,spelnia kryteria ale co zamiast bylicy wysokie pietro?
Oj pogadamy w sobote
Ogród z pergolą 15:50, 06 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
faaaaaaaajnie tnx
przeglądam stare "działkowce" i wpadł mi taki artykuł w oko

zastanawiam się nad rabata srebrno-niebiesko-białą, popularna na pinie jest
https://pl.pinterest.com/pin/166422148709149458/

założeniem tej rabaty oprócz kolorów jest tez miejsce: sucho i słonecznie
myslę o takich roślinkach
Bylica luizjańska 'Silver Queen'
wydmuchrzyca i stipa
werbena
przegorzan
lawenda
perovskia
szałwia srebrzysta
miodunka

pasowaloby mi przenieść na nią też artemis bo mnie wkurza śmieciuch ale niewiem czy mi nie zaburzy koncepcji liśćmi..
dziewanna jedwabista tez jest super tylko te jej żólte kwiaty :/

To jeszcze santolina ( jak w Jurajskim Ogrodzie ) albo czysciec wełnisty jako wypełnienie najniższego pietra na takiej rabacie
Ogród z pergolą 14:11, 06 lip 2016

Do góry
jankosia napisał(a)

Normalnie mamy o czym pogadać w sobotę Toż to nie dość że moje klimaty to jeszcze pracuję nad czymś i mam moc inspiracji dla ciebie Daj mi maila na priv to ci prześlę trochę obrazów Perovskią dzieliłam się w tym roku bo wszystkie patyczki się ukorzeniły. Wydmuchrzycę mogę ci dać ale chyba w podwójnej donicy musiałaby rosnąć żeby nie uciec. Albo w kręgu betonowym. Kiedyś rozsadziła mi wiadro w którym rosła - zastanów się dobrze. Ta bylica jest super i mam ją zaplanowaną pod topolą białą jak ogarnę kupę piachu stamtąd - mega ekspansywna. Jest inny gatunek bylicy o szarych liściach i nie myślę tu o piołunie tylko taka grzeczniejsza Szałwia srebrzysta fsjna, włochata ale ons chyba deuletnia wiesz? Do zestawu dodałabym mikołajka, goździki i to niskie co się zwie oślim uchem... teraz nie pamiętam nazwy. No i przetacznik siwy koniecznie. I jakieś drzewko. Oliwnik?

To ja poproszę Monia o podobny zestaw, ale z trawami... masz coś takiego?
Ogród z pergolą 14:11, 06 lip 2016

Do góry
jankosia napisał(a)

czyściec wełnisty i nie ośle ucho a jagnięce ucho tak z angielskiego
Mirkowy ogród (początki) 14:06, 06 lip 2016

Do góry
Szałwia jednoroczna i dalie z wiosennego siewu już tuż tuż.
Ogród z pergolą 13:01, 06 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
faaaaaaaajnie tnx

zastanawiam się nad rabata srebrno-niebiesko-białą, popularna na pinie jest
https://pl.pinterest.com/pin/166422148709149458/

wydmuchrzyca i stipa
werbena
przegorzan
lawenda
perovskia
szałwia srebrzysta
miodunka

pasowaloby mi przenieść na nią też artemis bo mnie wkurza śmieciuch ale niewiem czy mi nie zaburzy koncepcji liśćmi..

Ogród tworzony z pasją 12:47, 06 lip 2016

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Karolu tawlina podoba mi się w kompozycji z kosówkami, tylko musiałbyś ją od razu ujarzmić by się nie rozlazła, a szałwia do tego będzie bogatym połączeniem

Oki, dziękuję za rady. O tawlinie nigdy nie słyszałem, musze o niej poczytać.
Ogród tworzony z pasją 12:42, 06 lip 2016

Do góry
Karolu tawlina podoba mi się w kompozycji z kosówkami, tylko musiałbyś ją od razu ujarzmić by się nie rozlazła, a szałwia do tego będzie bogatym połączeniem
Ogród z pergolą 11:10, 06 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
faaaaaaaajnie tnx

wydmuchrzyca i stipa
werbena
przegorzan
lawenda
perovskia
szałwia srebrzysta
miodunka

miodunka? ja swoją musiałam przenieść w cień i wilgoć bo na słońcu paliła ją niemiłosiernie,
wydmurzyca się pokłada, zamień na owsicę lub coś innego...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies