Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

ewsyg 17:54, 10 sie 2016

Witaj Małgosiu. I ja będę chwaliła Twój ogród i Twoje zdolności fryzjerskie. Cudnie to wszystko Ci wyszło, cały ogród jest klimatyczny. Ciekawi mnie jakie są wymiary oczka wodnego. Pisałaś tylko o głębokości. Aż się nie chce wierzyć, ze na tka niedużej działce zmieściliście tyle roślin zarówno ozdobnych jak i użytkowych. Bardzo mi się u Ciebie podoba
Pozdrawiam Ewa
GorAna 21:04, 10 sie 2016

m_gocha napisał(a)
Witaj Aniu! Miło Cię powitać! Dziękuję za miłe słowa Dodają siły w momentach zwątpienia. A`propos żywopłociku a właściwie obwódki bukszpanowej - narazie tak zostawiłam ale nie jestem przekonana do tego kształtu, więc być może wyrównam go. Powiedz mi Aniu jak duży rośnie u Ciebie berberys Fireball (wysokość i szerokość) - myślałam, że będzie w kształcie kuli a nie płaski. Czy tniesz go lub jakoś formujesz?
Co do żółtego berberysu, trawki i hosty - trochę się obawiam, że słońce będzie przypalać hostę i trawę hakone. Poczekam jeszcze na jakieś propozycje - może ktoś zapoda jakiś pomysł. Gdyby Ci wpadł jakiś pomysł to będę wdzięczna
Byłam u Ciebie - piękny ogród! A to zakole bukszpanowe (czy cisowe?) cudne!!!!!

Małgosiu, mi zależy, by ten berberys zrobił czerwony dywan, ale myślę, że można go ciąć w kulki bez problemu.

Zamiast zółtego berberysu możesz dać tuję Golden Tuffet albo Rheingold, one lubią słońce i mozna je ciąć w kulki.
Moje zakola są z bukszpanu.
U siebie wstawiłam moje Fire Balle.
Pozdrawiam
m_gocha 23:21, 10 sie 2016

BasiaLT napisał(a)
Normalnie wierzyć mi się nie chce że mając takie cudnie wystrzyżone wielkie formy, cykasz się przy obwódce. Kto jak kto ale ty to powinnaś robić śpiewająco i w podskokach Ogólnie busz i kałuża prześliczne, bardzo mi się też podobają te nieregularne ścieżki z kamienia przerośnięte trawą.
Basiu! To nowo założona obwódka i dopiero bukszpany się zrastają. Po ścięciu niestety nie jest to zbyt idealna obwódka - jest sporo dziur i nierówności. I trochę mnie to denerwuje (niestety czasem jestem przesadną perfekcjonistką). Wiem, że z czasem utworzy się jednolita ścianka i wtedy cięcie będzie mniej stresujące . Ale ogólnie lubię ciąć
Busz i kałuża mówią: dziękuję
m_gocha 23:54, 10 sie 2016

Toszka napisał(a)
mus nadrobić zaległości forumowe tu znajdziesz sposób
Toszko jesteś nieoceniona . Patent z pudełkiem kiedyś oglądałam ale nie przywiązywałam do niego większej uwagi, bo wtedy nie miałam w planie obwódek i o nim zupełnie zapomniałam U siebie próbowałam wykorzystać patent z rozciągniętym sznurkiem ale że teren jest pod górkę to wolałam ciąć na oko (wyszło w miarę ok) Zatem wielkie dzięki za podpowiedź. Zapisuję i koduję w pamięci. Toszko! A masz jakiś patent na idealnie równe boki i idealną szerokość obwódki?
Toszka napisał(a)
Odnośnie warzywniaka (u ciebie będę pisać) - opuchlak lubi liscie, a larwy uwielbiają mięsiste korzenie. Jeśli masz truskawki, to tym bardziej trzeba uważać.
Myślałam, że opuchlaki lubują się tylko w ozdobnych roślinkach Będę obserwować warzywnik
Toszka napisał(a)
Zaskoczyłas mnie stwierdzeniem, że kolorystycznie lawenda może nie współgrać z berberysem
tu masz próbkę kolorów Wprawdzie tam żółta trzmielina, ale kolor ten sam.
Przemyśl lawendę, bo przy buksie, berberysie które mają zwarte bryły cos roztrzepanego, zwiewnego będzie bardzo dobrze wyglądać i dawać lekkości.
Cały ogród masz wybryłowany i teraz ciężko ci zaakceptować coś swobodnego
To może niskie przetaczniki i szałwię. Pierwszy ścięty nisko powtarza w sierpniu kwitnienie, a szałwia cięcia 3 razy w roku kwitnie. Tylko mówię o niskich odmianach, kompaktowych.
Faktycznie piękne połączenie. Ta piękna lawenda, którą pokazałaś to chyba lawenda francuska. Piękna ale chyba mniej wytrzymała na mrozy niż ta "zwykła". Przyznam, że nie bardzo wiem jak ciąć lawendę. Tnę na wiosnę i ciut po przekwitnięciu (ale tak naprawdę bez przekonania czy dobrze to robię) A może zamiast berberysa dać żółte trzmieliny? Przemyślę Twój pomysł i wcale nie mówię nie Aha i wrzucę na tej rabacie sporo krokusów.
Właśnie o dołożenie lekkości i zwiewności w moim ogrodzie mi chodzi. Stąd sporo host, żurawek i coraz więcej traw... Tylko z miejscem krucho
m_gocha 00:08, 11 sie 2016

GorAna napisał(a)
Małgosiu, mi zależy, by ten berberys zrobił czerwony dywan, ale myślę, że można go ciąć w kulki bez problemu.
Zamiast zółtego berberysu możesz dać tuję Golden Tuffet albo Rheingold, one lubią słońce i mozna je ciąć w kulki.
Moje zakola są z bukszpanu.
U siebie wstawiłam moje Fire Balle.
Pozdrawiam
Byłam i zobaczyłam Piękny! A rozchodniki boskie. Zakola świetne (ile lat je już hodujesz?) Wogóle masz piękny ogród
m_gocha 00:16, 11 sie 2016

Pluszakowa napisał(a)
Toszka mnie wyprzedziła bo miałam ci pisać o patencie z kartonem

Kałuża super
Dzięki Madziu Podwójnie Zaglądam do Ciebie kiedy zaczniesz działać, ale narazie widzę grupa śląska działa mocno towarzysko. Z lekka zadroszczę Pozdrawiam
m_gocha 00:36, 11 sie 2016

ewsyg napisał(a)
Witaj Małgosiu. I ja będę chwaliła Twój ogród i Twoje zdolności fryzjerskie. Cudnie to wszystko Ci wyszło, cały ogród jest klimatyczny. Ciekawi mnie jakie są wymiary oczka wodnego. Pisałaś tylko o głębokości. Aż się nie chce wierzyć, ze na tka niedużej działce zmieściliście tyle roślin zarówno ozdobnych jak i użytkowych. Bardzo mi się u Ciebie podoba
Pozdrawiam Ewa
Witaj Ewka w moich skromnych progach Dzięki za miłe słowa Fakt, że mój ogród nie jest taki Ogrodowiskowy (zakładany praktycznie z zerową wiedzą w erze przedogrodowiskowej ) ale fakt dla mnie ma swój klimat. Choć prawdę powiedziawszy, gdybym miała dzisiaj zakładać swoją zieloną oazę to chyba wygladałaby nieco inaczej..
Oczko wodne ma około 2x3metry. Pozdrawiam
m_gocha 00:45, 11 sie 2016

Dzisiaj fatalna pogoda. Idzie jesień?
Kwitną rojniki
m_gocha 00:50, 11 sie 2016

Kończą kwitnienie liliowce (nie zdążyłam wszystkich obfocić)
m_gocha 00:51, 11 sie 2016

Różyczka dzielnie kwitnie już trzeci miesiąc