Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:02, 14 kwi 2015

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Oglądam, oglądam i wzdycham; ech!

Dzięki Basiu
Basiu, czy to siewki maku? siałam i nie do końca rozpoznaję, co to? jak sfocę, to o jeszcze jedną roślinę zapytam, bo tez nie wiem co to
Początki amatora z M2 11:57, 14 kwi 2015

Do góry
Jeszcze raz na witam wasz wszystkich. Moja przygoda z ogrodem, domem oraz Ogrodowiskiem dopiero się rozpoczyna. Jak pisałem w powitalnym wątku mam na imię Krzysiek i mieszkam w Rzeszowie. Całe życie spędzone w M2 to i z ogrodnictwem człowiek nie miał doczynienia. Od Grudnia ubiegłego roku wraz z rodzicami wprowadziliśmy się do nowego domku. Na działce nie było nic poza trawą i chwastami, także zaczynam od podstaw tworzenie naszego ogródka.
Przez ostatnie kilka tygodni tylko przeglądałem forum i zachwycałem sie waszymi ogrodami, ba nawet sporo waszych rabat oraz aranżacji mmnie tak urzekło, że pozwoliłem sobie je zaznaczyć i czerpać z nich pełnymi garściami.
Jakiś tam wstępny plan na urządzenie ogrodu już sie w głowie tli, jednak musze brać pod uwagę zdanie rodziców oraz mojej przyszłej małżonki. Dlatego wszyskiego w ogrodzie będzie po troche, ale to już na podstawie fotek opiszę.

Przedogródek: Jak widzicie pierwsze nasadzenia już są.
Opaska z Bukszpanów zakończona zawijasem na około rózy, z czasem chce ją zagęścic i stworzyć z niej żywopłocik. Wzdłuż ogrodzenia świerczki miniaturki, przy siatce chyba 4 Cypryśniki dalej thuje szmaragdy. Na środku Świerk, który ma być "choinką". Badyl na pierwszym planie to najprawdopodobniej Platan. Na około "badyla" wsadziłem troszkę berberysów.
Idziemy dalej, lewa strona działeczki:

Następny badyl to hibiskus (prezent od mojej Lubej), na rabatce żwirkowej posadzona kosodrzewinka, którą chce prawodzić jako bonsai. U stóp tarasu posadzone 4 rododendrony, szczyt tarasu obsadony lawendą, mniej wiecej w połowie wysokości paseczek z trzemiliny.
A teraz pozostała część działki:
Zdjęcie z tarasu:

I prawa strona:

Jak widzicie "wieje" tu pustką. Tak w skrócie to co będzie zrobione na pewno. Lewa tylna część, tam gdzie stoją taczki to będzie warzywnik i sad. Wymyśliłem sobie oddzielenie tego od części frontowej ogrodu żywopłotem z berberysu oraz derenia białego, tam gdzie powbijane są paliki. Prawa strona tam gdzie sterta trawy będzie kompostownik, przed nim altana z grillem. A w miejscu gdzie niebieska plandeka bedzie stał garaż letni wraz z drewutnią.
Na koniec strona prawa domu:

Żywopłocik z thuj. Chciałbym poprowadzić go do końca jumb. Z tym, że nie wiem czy nie bedzie im za wąsko pomiedzy ogrodzeniem a płytami.
Co by tu więcej napisać? Jestem otwarty na waszą kytykę i pomysły co do zoorganizowania tego terenu.
Na koniec mam pytanie, bo strasznie wieje u mnie i zastaniawiam się czym obsadzić tył co by troszkę osłonić sie od wiatru i w przyszłości mieć troszkę cienia, bo dopiero połowa kwietnia a momentami straszna patelnia się już robi.
Pozdrawiam.
Małymi kroczkami do celu... 11:55, 14 kwi 2015

Do góry
zdanie również zmieniłam i wszystkie rośliny zostają, uporządkowałam je trochę

Trzmielinę obsadziłam żurawkami, sosnę na pniu również.

zostaje dodać coś jeszcze z przodu, dosypać kory i będzie gotowa

z pozdrowieniami

Małe czerwone pajączki - przędziorek chmielowiec 11:53, 14 kwi 2015

Do góry
Cześć,
od co najmniej 5 lat walczę co wiosnę z małymi czerwonymi robaczkami, które okupują przestrzeń wokół okna, włażą na ściany, sufit, podłogę... Bardzo szybko się przemieszczają, jak są młode to przyjmują kolor jasno czerwonych, dojrzałe "osobniki" ciemnieją. Udało mi się to dziadostwo wreszcie zobaczyć w powiększeniu 10x, wygląda obrzydliwie. Znalazłam w necie zdjęcie roztocza, które wygląda praktycznie identycznie jak to, które chodzi u mnie po ścianach.
Dodam, że robaczki pojawiają się od strony południowo-wschodniej najwcześniej i z biegiem czasu, jak robi się coraz cieplej to na południowych ścianach również wyłażą. Próbowałam wszystkiego, pryskałam je raidem, gorącą parą, odkurzałam, myłam... Wczoraj całą ścianę od zewnątrz mocno wypłukałam karcherem pod ciśnieniem, robaków po ścianach spływały setki tysięcy, aż woda robiła się pomarańczowa jak ginęły. Jak się je rozgniata, to zostawiają obrzydliwe, czerwono-pomarańczowe plamki. Proszę o pomoc i poradę, czym je zwalczyć, są bardzo uciążliwe, szczególnie w tym roku - to okropna jak rozłażą się po biurku, łóżku i rozmazują się zostawiając na wszystkich kartkach, pościeli i ścianach czerwone plamy i smugi. Ratunku. :<

Żywopłotki cisowe. 11:53, 14 kwi 2015

Do góry
Anabell napisał(a)
Był dubelek. wstawiłam cis Brzeg i mam zacząć formować na kształt płaskiej misy. Ktoś pisał że one gołe są od ziemi, dlatego boję się nadać mu kształt kuli. Ma średnicę ok 0, 50 m.

To Elegantisma troszeczkę większy. też do fryzjera pójdzie.

Nie bój się i formuj, ja z mojego jestem zadowolona zawsze można kształt zmienić
Małymi kroczkami do celu... 11:49, 14 kwi 2015

Do góry
ale tu cisza Chociaż pogoda średnio dopisuje, udało mi się nareszcie zmienić kształt rabaty

teraz jest taki:

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:48, 14 kwi 2015

Do góry
Anabell napisał(a)
Oglądałam Twoją wiosnę oczy się śmieją do kwitnących i pękających pączków.

Irenko - pewnie i ja pójdę posiać onętki prosto do ziemi, miałam tylko zasiać maczek kalifornijski i portulakę do ziemi.

a czytam o przesadzaniu rzodkiewki, przesadzałaś już kiedy? bo wiem że sieje się bez naruszania, nie będzie jeden korzonek, tylko pęk korzeni, a słabo zawiążą główki.

Haniu, mimo wiatru i dość niskiej temperatury, wszystko powoli, z naciskiem na powoli idzie, może to lepiej, ale z drugiej strony brak mi już tego ciepła.
Siej do ziemi, wyjdą portulakę tez już posiałam do skrzyń koło domu, bo w nich sucho i radzą sobie
pierwszy raz będzie rzodkiewka, nie mam doświadczenia, muszę też podpytać dziewczyn, co regularnie ją sieją
czekam na te narcyzy Sir Winston Churchill, jakoś później wylazły,

za to nowy trzcinnik - krótkowłosy, idzie szybciutko
Ogród wśród pól i wiatrów 11:47, 14 kwi 2015

Do góry

Jakbym widziała widok z własnego okna ) Co tam u Ciebie Jolu? ja powoli zabieram się za odwiedzanie szkółek byłam dzisiaj w SS w szkółce, bo chciałam kupić coś na pniu na rabatę, ale ceny z kosmosu kupiłam za to różanecznik 'Roseum Elegans', bo był taniutki i się tak zastanawiam, gdzie go wsadzić, jak on ponoć lubi cień,a u mnie "patelnia" cały dzień pozdrawiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:39, 14 kwi 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Irenko kwieciste te rabatki
Ślicznie,kolorowo i pewnie pachnie w ogrodzie

W sobotę, jak tak ciepło było, to zapach rzeczywiście mocny, a teraz zimno i wieje
ta kępa rok temu, to same liście, w tym pąki, siedzą pod bukiem

tu nie pamiętam odmiany, ale to z takich żelaznych, co rok piękne

tu też pod wisterią wyłażą i od razu hosty
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:35, 14 kwi 2015

Do góry
Milka napisał(a)

Mam tez niezapominajki, ale wolę brunerę ze względu na liście, pokrój, żywotność; rok temu z 6 sadzonek zrobiłam około 25, kolejne wielkie kępy mam, pewnie wypadałoby znowu podzielić, ale te cholery mają niesamowite korzenie, ciężko je wykopać, może się skuszę, a może nie
tu jest olbrzymia, na razie startuje to tak nie widać, a obok kolejne wielkie, tam gdzie łysa trawa, tam one dojdą jak ruszą całkowicie, więc nie wiem czy kant warto robić

na narcyzy nastawiam się już na jesień, chyba że teraz z kwitnących coś trafię, to kupię, one są mniej wymagające, jak tulipany

Irenko czy bru era u ciebie rośnie na słonecznym miejscu?U mnie dziś wietrznie ale słonko świeci
Moje początki- i brak doświadczenia :) 11:34, 14 kwi 2015

Do góry
Sznurek rozwiesiłam, ale niestety na zdjęciu tego nie widać, także nie zamieszczam, z tych linii jestem zadowolona, tylko cały czas mam dylemat czy tą oczyszczalnie włączyć do tej rabaty z prawej czy jednak nie. Ale to się jeszcze zastanowię.

No i dziś wreszcie byłam na zakupach ogrodowych . Hortensje L. kupione :

Jednak zdecydowałam się, że za nimi posadzę miskanta variegatus. Tylko jeszcze muszę poczekać na te miskanty, w szkółce powiedzieli mi, że dopiero w maju. Więc mam pytanie, w jakiej odległości od tuj powinnam posadzić te miskanty a od nich w jakiej odległości hortensje? Bo chciałabym hortensje już wsadzić do ziemi i zostawić miejsce na m. variegatus.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:32, 14 kwi 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)
U Ciebie też już po robocie
To sypanie saletrą zaraz po wertykulacji to rada naszej Szefowej...

Kasiu, ja się powstrzymałam, bo nie mam możliwośći podlać całego trawnika,
mój trawnik w porównaniu do twojego, był naprawdę bardzo zniszczony i poorany przez kretowiska,
trawnik po przejściach

dlatego zaczekam, jest dużo dosiewek i niech trawnik faktyczie się zregeneruje, bo kiepsko wygląda i deszczu brakuje, to drugi powód, dla którego nawożenie czeka
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:28, 14 kwi 2015

Do góry
Dziewczyny, Pani Danusiu błagam o pomoc

Jakiś czas temu pisałam o rabacie przed domem, która wymagała przerobienia... Oglądałam inspiracje , analizowałam... Myślałam, że podołam... niestety nadal mam problem Posadziłam trzy wierzby arktyczne szczepione na pniu (takiej samej wysokości), lawendę i obok siebie dwa rodzaje bylin (ubiorek wiecznie zielony i zawciąg) do dyspozycji mam jeszcze trzmielinę o żółto-zielonych listkach, ale zawsze mogę coś dokupić...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:26, 14 kwi 2015

Do góry
dubelek
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:25, 14 kwi 2015

Do góry
wiunia napisał(a)
Irenko no to wszystko jasne z Miłkiem, tak bywa, tak czy siak jego strata - takiego domu z takimi miłośnikami zwierząt mógł mu niejeden psiak pozazdrościć

Też myślę, że jego strata, Sonia długo go szukała, nawet z nią biegaliśmy po wsi szukać, nadal mi żal, ale wierzę, że gdzieś ma się dobrze
czekam na kwitnienie piersa, tyle lat i nic
za to powoli żagwiny zarastają mi gazony
znowu z matki uszczknę i wetknę kolejne
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 11:22, 14 kwi 2015

Do góry
jazzy napisał(a)
Waldi, a jakie Ty tulipany posadziłeś? Aleksander Kwaśniewski?

Ola, też pozdrawiam

Ewelina, nie ma za bardzo co pokazywać Jeszcze kupa roboty, aby cokolwiek nadawało się do pokazania

Marzen, aktualny stan pozostawia wiele do życzenia, bo jeszcze nie skończona robota, w sumie nie wiem czy warto taki obrazek upubliczniać, ale niech będzie jako "przed", a raczej "w trakcie"

Matko kochana powaliło mnie efektem......uwielbiam beton ...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:20, 14 kwi 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Piękna wiosna u Ciebie Irenko , brunery z narcyzami cudne a u mnie brunery ledwie po milimetrze maja, tyle tylko ze pokazały że zyją , róznica ogromna.Pozdrówka.

Narcyz trąbkowy, pięknie pachnący, trafiłam po 8zł w Praktikerze, podzieliłam i niech rośnie w kępy
Może ciut mniej słońca mają twoje brunery, bo moje tak z rana są ogrzewane do 13 i wydaje mi się, że ten las bukowy może chłodzi u ciebie...
tu wśród tawuł jest forsycja, ale całkowicie zginęła, chyba wytnę przy ziemi i młode gałązki pójdą, albo nie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:17, 14 kwi 2015

Do góry
iwonaal napisał(a)
Ale pięknie u Ciebie Irenko. Masz cudowny klimat.

Iwonko bardzo dziękuję
trzmielinki

tu 2 z 3 wymagają lepszego cięcia

ta nawet ok
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:01, 14 kwi 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)
My zwinęliśmy dywany jak Figo mały był...

Ja też narcyzy wolę, dokupię jesienią, miejsca wolne teraz widać. U mnie nie wykopywane hiacynty wyradzają się, mus wykopywać. Nie wykopuję, dla jasności

Jeszcze miejsce dla granatowych irysków znalazłam

Kwitną Ci bukszpany??? U mnie nigdy nie kwitły!!!

Dobry pomysł, ale moje wypiorę, powoli ona coraz więcej na dworzu, więc już zbliża się koniec męczarni w nocy tylko raz ją wysadzam
...wyradzają się hiacynty, czyli nie kwitną?...u mnie po posadzeniu są wielkie, za rok malutkie, a na 3 rok wypuszczają po 2-3 kwiatostany, też nie wykopuję.
Fajnie, że znalazłaś dla nich miejsce kwitły już kilkakrotnie, ale nic ciekawego w sumie
a mnie wysiał się ubiorek hiacyntowy niemal wszędzie, śliczna roślinka, jednoroczna, ale jak nasiona spadają, cieszy wiele lat...no i wyłażą ciemne pluskawice, moje ulubienice, ich kwiaty obłędnie pachną

ruszyły lubczyki, oraz moje trzmieliny, co na jesień ukorzeniałam
zrobiłam kolejne sadzonki w innym miejscu, może uda się je po murze poprowadzić

a na pniu szaleją wszystkie, mam ich teraz 8

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:54, 14 kwi 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

dzisiejsze plany zfinalizowane....

co to tak ładnie powiewa?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies