Tak dzisiaj też myślałąm o ścieżce i podziałach.Nie wiem tylko czy tak jak pisze Justynka nie zrobią się maluśkie te pokoiki.Agcia robiła wizualkę to dziwnie to wychodziło.Hm....Ale....................................jak podczytywałąm Ppolę i ona ma podobną działeczkę to Danusia też radziła poprzedzielć.Może miała jeszcze coś innego na m,yśli a nie pokoiki.
och....
Witam Cię.
Tak bardzo zazdroszczę Ci tej gliny. Można ją rozluźnić szbciutko a z mojego piachu zrobić lepszą glebę to trzeba wielu lat. Miałam małą folię i przez 7 lat użyźniana była czym się dało, obornik, kompost, gliny trochę i ciągle był piach.
Tak wyglądała ziemia po siedmiu latach. W czerwcu ziemia była już taka jak na ścieżce. Folia została rozebrana a pomidory sadzę w donicach.
Oprócz iglaków, których 80 procent wychodowałam sama mam 2 śliwy, brzoskwinię, antonówkę, pigwę, czarną porzeczkę, jagodę kamczacką, winogrono, 12 krzaczków truskawek, borówkę amerykańską a w ubiegłym roku pod borówką wsadziłam żurawinę. Z roślin ozdobnych to jukę, trochę drobnych kwiatków wokół miniaturowego oczka wodnego
To chyba wszystko. A jeszcze zioła w wanience.
Ale Ci nabazgrałam.
Pozdrawiam
Justynko fajny ten zawijasek u góry
Nie wiem czy nie lepiej ustawić basenu wzdłuż płotu.Tak to bardzo przedzieli działkę. Na tym naszym ogrodzie jak jest słońce to żar jest cały czas i woda bardzo szybko się nagrzewa. Nie ma z tym problemu.Basen ma być wysoki na 1.20.
Przy płocie myślałam o trawkach, byłoby jak nad jeziorem
Gosiu mam dobre wieści
U nas sypie śniegiem !! jest nadzieja, że jutro zrobię w końcu zimowe fotki
Magnolie to piękne drzewa/krzewy, ta jedna moja ma piękny zapach, który czuć w całym ogrodzie. Pełno owadów się narkotyzuje w jej kwiatach Jak już się zadomowią to są bezobsługowe. To właśnie ona:
Witam sie ze wszystkimi forumowiczami, chce dołączyć do Waszej wielkie rodziny ogrodniczej i dzielić sie swoimi radościami i wątpliwościami w zakresie urządzania i przemeblowywania ogrodu. Wprawdzie wysłałam juz zdjęcia swojego 2, 5 rocznego ogrodu, ale nie wiem gdzie one powędrowały.......gdzieś są na tym forum, ale gdzie................bozia raczy wiedziec. Ogrodowsko podczytuje od dłuższego czasu zachwycam sie Waszymi ogrodami, podziwiam za wytrwałośc i wreszcie zdecydowałam i ja przyłączyć sie do ogrodowego , grona.Joanna
Znów wypowiadam się za Łukasza, moje opinie w tekście PIotrka. Ale te buki możesz rozważyć, ale ja bym sadziła raczej tylko 1 szt. Byliny jak nie podejdą to sieje przekopie bez uszczerbku dla roślin.. ale drzewa sadzimy rozsądnie.
Już się nie wtrącam.... najbliższy tydzień mnie na forum nie ma... tylko wizyta do siebie i kontrolnie. Koniec laby
ok, to ja też trochę potworzę. Proponuję ścianki trochę przesunięte. Szary to ścieżka. Nie zwracaj większej uwagi na kształty rabat. Ciężko mi się rysowało. Ta ścianka pierwsza powinna być bliżej domu
mój ogród ma ponad 2, 5 roku i choc pomagała mi go urządzic koleżanka ogrodniczka nie do konca jestem zadowolona , jest w nim dużo chaosu , moze skorzystam w Waszych rad . Spróbuję pomalutku wgrać zdjęcia.[img
Właśnie wróciłam do domu z Pilatesa i trochę się wściekam, że czas tak szybko leci, u nas tylko padał skromny deszczyk, pozdrawiam miłych, moich gości.... bateria mi siada....lecę naładować sprzęt, i postaram się wrócić do Was