Olili,
tam ładnie by wyglądały drzewa o kulistych koronach niższe niż brzozy. Ja w rogu proponowałabym coś o jasnej zieleni albo żółto-zielonego. Klon polny 'Postelense'? potem może klon red sunset albo coś co cały sezon ma czerwone liście. 'Śliwa 'Nigra'? Buka może spróbować posadzić na skraju przed brzozami?
Nie bój się dużych roślin, masz duży ogród - obejrzałam plan z początku wątku: od wykuszu 20 metrów ?- w takim ogrodzie drzewka 2-3 metry na obrzeżach są za małe. Drezwo, które za 10 czy 20 lat osiągnie 10 metrów naprawdę nie jest zbyt wysokie do Twojego ogrodu. I trzeba się pogodzić z tym, ze rośliny rosną i z czasem ogród się zmienia w bardziej dojrzały a obszar krzaczkowo-bylinowy przemieszcza się bardziej do środka. W ogrodzie nie da się ustawić roślinek i utrzymać ich w identycznym rozmiarze przez lata, jeżeli nie jest to ogród strzyżony.
Rabata, która ma 5 m szerokości jest za szeroka, żeby zastosować tam wyłącznie krzewy wysokości hortensji - potrzebujesz wyższych, masywniejszych roślin bliżej płotu, a takich wielkości hortensji i mniejszych na pasie od strony trawnika o szerokości powiedzmy 2 - 2,5 m.
Pod brzozami dają sobie czasem radę bergenie albo konwalie.
Podasz mi na priv jakiegoś maila? chciałam Ci cos pokazać, ale zdjęcia nie mogę zamieścić tutaj.