Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:38, 24 sty 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
Przeswietlone zdjecia i wygladaja jak łyse choc pewnie w rzezywistosci.tez noe sa w najlepszej kondycji.jak go denerwuja ale ja ke bede bardzo kofac i odżyją

O ja Cię! Ale duże! Zazdraszczam.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:32, 24 sty 2015

Do góry
Przeswietlone zdjecia i wygladaja jak łyse choc pewnie w rzezywistosci.tez noe sa w najlepszej kondycji.jak go denerwuja ale ja ke bede bardzo kofac i odżyją
Ogród na Opak 19:22, 24 sty 2015

Do góry
W śniegu trudno coś mierzyć. Rabata miała by być na zakręcie.

Z innej strony.

Jak widać skarpa na zakręcie jest najwyższa, potem stopniowo się zmniejsza z obu stron.
Przy chodniku chcę buksiki w kulki i cytrynową żurawkę może jeszcze konwalnik, szalenie mi się to podoba i gdzieś muszę to mieć. Tutaj jest odpowiednie miejsce, gdyż słońca mało, (cytrynek nie będzie przypalało)wilgotno i obok wejścia do domu( ala przedogródek).

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:07, 24 sty 2015

Do góry
Pozdrowienia weekendowe zostawiam A miałem szukać wiosny...

Kwitnące skarpy 19:00, 24 sty 2015

Do góry
pawel_snopek napisał(a)

Śliczne te obrazki i pomysłowa fotografia z niebiem
Ogród na Opak 18:56, 24 sty 2015

Do góry
Odległość od chodnika w stronę skarpy jest z jednej strony 2,5m z drugiej 3m.

Spadek jest minimalny w stronę odwodnienia( ciemniejsza trawa) ale sądzę,że to wyrównam i posieję trawę.
Sosny są posadzone ok.70 cm od brzegu.

Działka wkoło Lubczyka :) 18:48, 24 sty 2015

Do góry
A dziś w Biedrze kupiłam prymulkę

Dałam cebulkę na szczypiorek

I inne kwitnące u mnie w domu

I moje ukorzenione kwiatki doniczkowe
Czym wyłożyć taras i balkon? 18:28, 24 sty 2015

Do góry
..a ja też się pochwalę taras ma ... 2 dni więc się nie wymądrzam ale poradzę coś do ceny: kupiliśmy porządnie wysuszone drewno - modrzew syberyjski - pan który robi tarasy daje gwarancje - jeśli wypadnie sęk - wymienia darmowo deskę a żeby cena była znośna (materiał kosztował tyle co wg wyceny robocizna) sami malowaliśmy i mąż układał. (brakuje tylko deski czołowej) Malowanie zajęło nam 3 soboty a układanie 3 dni ok 45m2 (2 osoby)- i zaoszczędzone kupa kasy.
Jedyny sekret to nie kupować oleju w markecie my pomalowaliśmy najpierw preparatem przeciw siniźnie i coś tam jeszcze i 2 razy olej ( Remmers)
wyszło cudnie! ( jak dla mnie oczywiście).

mój ogród Zacisze w Księżym Lesie 18:04, 24 sty 2015

Do góry
Tak wyglądał mój ogród 8 lat temu
W cieniu - zacieniona 18:02, 24 sty 2015

Do góry
...wczoraj dokupiłam trochę nasion...
Aneczkowe marzenia 17:46, 24 sty 2015

Do góry
Witaj Aniu
Czytam Twój wątek i tak sobie myślę, że zrobiłaś błąd sadząc tuje a nie usunęłam wcześniej wszystkich korzeni po topolach. Wydaje mi się, że rozsądniej jest najpierw dobrze oczyścić teren a potem sadzić, żeby w przyszłości nie psuć tego co już posadziłaś. Jeżeli chcesz sadzić vanille to zostaw dla niej dużo miejsca bo szybko rośnie i zajmuje dużo miejsca. Chcesz namiary na sklep internetowy, ja polecam ten z bylinami- wypróbowany
http://www.sklep.bylinowyraj.pl/

Bardzo ładny ten wspólny skalniak, fajnie to wygląda. Czytam po kolei strony i piszę może chaotycznie. Ja też stawiam na rośliny, które nie trzeba ciąć, które same maja odpowiedni pokrój
Super jest ten program komputerowy, w którym robisz symulacje ogrodu. Przydałby mi się taki Widzę, że owocowe też będzie. Dzieci biedą miały swoje pyszności. Ja nie wyobrażam sobie bez nich ogrodu. Zaskoczona jestem, że hortki tak pięknie puszczają korzonki. muszę to wypróbować. Teraz oglądam Twoją wiosnę i już roślinki oko cieszą Ładnie będzie prezentowała się rabata z tujami i białymi różami

Aniu, podziwiam Twój zapał. Domyślam się, że jako matka trójki dzieci to ogromne wyzwanie dla Ciebie. Jesteś wielką

To dla Ciebie w dowód uznania

Zaproś też do swojego ogrodu jeżówki bo sa piękne, długo kwitną i są bezproblemowe
Pozdrawiam Ewa

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:30, 24 sty 2015

Do góry
Hej, co nagle to po diable, tak mówią. Ja dłubałam przy swoich pomysłach coś koło sześciu lat, na szczęście nie zrealizowałam pomysłu na kryty basen!
W naszym klimacie drogi w utrzymaniu i szpeci ogród (wybaczcie posiadacze basenów )
U Ciebie jednak, z tego co czytam jest potrzebny tak samo jak i duży trawnik.
Najprostsze pomysły są najlepsze, przychylam się do propozycji Małgosi.

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Gosiu przód bym widziała tak

Też podzieliłabym tę przestrzeń na dwie części przegradzając je żywopłotem cisowym. Jeśli masz mało czasu na zajmowanie się ogrodem i ma on mieć charakter głównie ozdobny i rekreacyjny, to cisowy żywopłot przesunęłabym jeszcze dalej. Za nim znalazłyby miejsce basen, zielnik, maliny itp.
W prześwicie żywopłotu, na samym końcu działki: akcent (ławeczka, topiar, rzeźba), od tarasu mogłaby prowadzić do niego ścieżka- prosta lub kręta, np. wyprowadzona od drewutni. Wtedy tuż przy tarasie zyskasz miejsce na obszerną rabatę. Drzewo z trawnika przesadziłabym na granicę tarasu z sąsiadami.
Pewnie trzeba to uzgodnić, ale dobrze jest wyjść na taras i nie nawiązywać od razu kontaktu wzrokowego z sąsiadem, korona drzewa by to uniemożliwiła
Na wszystko poza tym dałabym sobie czas, bez profesjonalnej pomocy można sobie tylko zaszkodzić zbyt pochopnymi decyzjami.
W przedogródku za kilka lat czeka Cię wycinka- trzy sosny i świerk na takiej powierzchni to o dwie sosny i jeden świerk za dużo
Zazdroszczę Ci trochę, pamiętam swoje emocje sprzed piętnastu lat i tę niecierpliwość: kiedy wreszcie będzie można przyciąć żywopłot z cisa?

Połowa działki - czyli mam powoli dość 17:21, 24 sty 2015

Do góry
zawitka napisał(a)

Jaki piękny widok, do mnie tez dotarł snieg
Pozdrawiam cieplutko
Ogród z widokiem na jezioro 17:14, 24 sty 2015

Do góry

Piekne te miejsca muszę przeglądnąć Twój wątek
Ogród z widokiem na jezioro 17:14, 24 sty 2015

Do góry
yolka napisał(a)
Na zakończenie miłego dnia prezent mikołajkowy prawie zapakowany

WOW to jest fotka genialna!
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 16:53, 24 sty 2015

Do góry
Ewcia utulam cię serdecznie trzymaj się kochana ...taki nasz los cieszymy się życiem ludzmi i odchodzimy ciężko się z tym pogodzić ... przyjdzie słoneczko to wszystko rozjaśni ...
buziaczki

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 16:51, 24 sty 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Najpierw wrzucę zdjęcie tej trzeciej części i najbardziej nurtującej jeśli chodzi o zasłonięcie domu sąsiadów.

Są 3 drzewa, których nie chcielibyśmy przesadzać.
Jest to dąb kolumnowy i 2 brzozy. Reszty nie rysowałam, bo będą w innym miejscu. Tak myślę

2. Z moimi bazgrołami. Nie mam zdolności plastycznych, ale się staram

Nie no całkiem zrozumiały ten Twój rysunek Moje spostrzeżenia co do planu:
Jeśli ta południowa ściana ma mieć najwyższy żywopłot, żeby zasłonić dom sąsiadów to w zasadzie zasłonisz sobie słońce nie tylko na ten ostatni pokój ale też na ten z basenem. Serby zabiorą ponad 2m szerokości z całości więc pokoik będzie prawie tylko z nich. Za mała powierzchnia na takie szerokości. Gdyby je czymś chcieć podsadzić to wyjdzie prawie na wejściu do pokoiku. Na planie to wygląda przytulnie-na takim efekcie Ci zależy? Niby kupuje się młode rośliny ale i tak szybko czas leci i przerośnie. Jak będzie słoneczny dzień "podejdź no do płota" tego sąsiada i zobacz jaki cień rzuca w godzinach od 11-15 ten dom- choć lepiej by było wiosną bo teraz słońce niżej. Z tego co widzę na zdjęciu z 4str.wątku to chyba i tak ten dom sąsiada będzie widać-chyba, żeby tam dać jakieś 15metrowe drzewa. Ale to wtedy wizja trzeciego pokoiku cieńka.. bo im wyższy żywopłot tym dłuższy cień na całą resztę..chyba, że zrobisz z tego taki cienisty zakątek
Zielnik czy warzywnik potrzebuje słońca przez cały dzień ( może zielnik usadowisz gdzieś bliżej tarasu, żeby było z kuchni bliżej i słońca więcej? ).
Jeśli mają tam zostać tam te brzozy, dęby to lawenda odpada- dęby mocno zakwaszają ziemię. Zresztą serby i dęby, brzozy to bardziej tak jak narysowałaś wrzosy, trawy, berberysy, hortensje, rh, a lawenda to bardziej w róże, byliny, zioła. Hosty bardziej na lewą stronę daj bo południowy wschód to zbyt palące dla nich miejsce. Ale to też trudno ocenić- poobserwuj jak słońce pada. Ale się rozpisałam..

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 16:48, 24 sty 2015

Do góry
Zrobiłam fotki nowej, malutkiej rabatki przy salonie - tu właśnie posadziłam moje 2 choiny i 3 cyprysiki. Przesadziłam kaline japońską (po prawej) koralową (w środku) i hortensję (w środku przed kaliną). Po obu stronach złotliny variegatus, do tego w tym miejscu rośnie cały łan fiołków, na przodzie prymule i dąbrówki a z tyłu 2 wielkie języczki

Teraz szału nie ma ale wiem że na wiosne będzie super
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 16:45, 24 sty 2015

Do góry
A teraz coś fioletowego z czapeczkami na głowie

A teraz bordowego
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 16:38, 24 sty 2015

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Kasiu, ślicznie wygląda Twój ogród w zimowej szacie, szkoda, że słonka nam brak...

Witaj Agus, mnie też słonka brakuje, co poradzić w Krakowie to i tak smog by go przysłonił
Poprawa dopiero od wtorku ale i mróz ma wrócić. Fotki porobiłam szybciutko bo potem zabezpieczałam wszystko róznymi badziewiami - tj pudłami, szmatami, liśćmi i teraz juz fotek nie zrobię, przynajmniej nie we wszystkich miejscach

A dla Ciebie przesyłam takie słoneczko

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies