Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Prawie - jak ogród 11:24, 23 mar 2015

Do góry
U mnie za to w sobotę pogoda dopisała
Niby cały dzień w ogródku, ale efektów spektakuarnych raczej nie widać...
Wygrabiłam pozostałą resztę pozimowego bałaganau, przycięłam to, co jeszcze wystawało suche.
CZym mogę się pochwalić? - moja kulki tujowe nabierają kształtów kulek - wreszcie. Może zbyt szybko, ale też je ciachnęłam...

Niezmiennie zachwycają mnie żurawki lime marmalade, które wyglądają tak, jakby zimy nie było. I już rosną...

I niezawodne trawy...
Mały ogród Kasi 11:20, 23 mar 2015

Do góry
A teraz krótka relacja z powiększania rabat. W ubiegły weekend rozgrzebaliśmy rabatę zachodnią od strony drogi. Powiększamy i upraszczamy łuki,tak aby z trawnika powstała szeroka wijąca ścieżka. Pod siatką sadzimy cisy, potem berberysy (wszystkie przesadzamy!- kłują niemiłosiernie). Te czerwone berberysy poszły już na jesieni poza siatkę. Mam za mały ogródek na takie ekspansywne cierniowe piękności
Na rabatach zostało trochę miejsca z przodu- mało, ale pomysłów na ich obsadzenie mam aż zbyt wiele. A Wy co byście proponowali?
Prace trwają- ciąg dalszy nastąpi...
Dla porównania- tak było:

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:19, 23 mar 2015

Do góry
Nowe donice na balkonie z kuleczkami z odzysku

Bratki nie do zdarcia, nie straszne im nawet nocne przymrozki

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:18, 23 mar 2015

Do góry
Donica się muruje!

Turzyce "Ice Dance" przycięte wszystkie
Widać różnicę w wielkości i stanie pozimowym - pod brzozami rosną w słońcu, a koło altany - w cieniu.

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:12, 23 mar 2015

Do góry
Fotki telefonem i o zachodzie słońca, ale sobota była tak intensywna w prace ogrodowe, że nie było kiedy fotek robić
Jak dobrze, że prognozy pogody czasem się nie sprawdzają - miało być pochmurno i padać, a świeciło piękne słońce
Widoki tarasowe

Mały ogród Kasi 11:09, 23 mar 2015

Do góry
Moje wiosenne miniwrzosowisko

a tutaj pierwsze doniczkowe zakupy- jeszcze takie maleńkie. Mała kolorystyczna niekonsekwencja- ale tym żółtym bratkom nie mogłam się oprzeć

i wianek wiosenny własnej produkcji przy wejściu

Ogród na Batuty 10:43, 23 mar 2015

Do góry
Na planie cyferki rzeczywiście malutkie, ale tak patrząc ogólnie na układ ogrodu, abstrahując od roślin, to może to na przykład tak rozwiązać:

Nie bardzo wiem w którym miejscu kończy się taras, bo go nie było na planie, ale tak ogólnie:
- po prawej stronie patrząc z tarasu placyk basenowy, za nim jakaieś wyraziste drzewo, może czerwone?
- bliżej po lewej drzewo w małej kwadratowej rabacie, podsadzone niskimi trawami albo turzycami.Tutaj można pomarzyć o czymś wielopniowym i zmiennym w ciągu roku, jak grujecznik blisko tarasu, może by było czuć ten słynny piernikowy zapach), albo schludnie i formalnie jak wiśnia 'Umbraculifera'
- boki działki w tych miejscach gdzie ma być wąsko osłonić żywotnikami, pod nimi rabaty (trochę szerzej niż mi się narysowało),
- na końcu działki dążyć do uzyskania kwadratowego kawałka trawnika, przy nim w rabacie ustawić huśtawkę (placyk tylko tyle ile trzeba) a po przeciwnej stronie widoczną z huśtawki (bo ona kiedyś zamieni się w miejsce do odpoczywania)jakaś ozdobną latem kompozycję z hortensjami na przykład.
- i w tej końcowej części brzozy 'Doorenbos' i świerki serbskie.

Ogólnie chodzi o to, żeby bliżej tarasu 'coś się działo',przesłaniało częściowo widok, ale było zrównoważone (drzewa po obu stronachi zachowywało długa oś widokową z tarasu, a dalej od tarasu żeby uzyskać kwadrat otoczony rabatami, przy którym będzie huśtawka wśród brzóz na przykład, w przyszłości miejsce odpoczynku z widokiem zupełnie odmiennym od tego z tarasu. Jednocześnie mała rabata z drzewkiem wielodniowym zwłaszcza zamykałaby widok na dalszą część ogrodu od strony ulicy.

Musze lecieć. Wiem że nie jest symetrycznie i nie ustawiłam nigdzie domku narzędziowego. Może za czerwonym drzewem? Jeszcze nie wiem gdzie najwygodniej. Będziecie gdzieś przechowywać drewno?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:43, 23 mar 2015

Do góry
Zdjęcia kosmiczne!
A najlepsze dla mnie jest to:

Gardenarium napisał(a)

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:41, 23 mar 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Brzózki SOM , hi hi nie widac ich. Jest szansa , ze wtym sezonie pnie zbieleją, już je dokładnie obejrzałam

I dla porówniania ze starszymi siostrami po prawej stronie

Wcale nieprawda, że ich nie widać! A znając Ciebie, będziesz tak na nie chuchać i dmuchać, że szybko dogonią starsze siostry
Cieszę się, że nawóz udało się kupić, a w hortico sobie (i producentowi) dziwny PR robią...
Dzięki za wspólne zakupy Całkiem sprawnie nam to poszło, a tyle nakupiłyśmy Hiacynty trzymam w ciemnym i zimnym - żeby mi nie zakwitły przed czasem
Wszystkiego po trochu 10:40, 23 mar 2015

Do góry
Agatko o jakiej NN mówisz, tej białej na pierwszym zdjęciu przy pergoli?
Ja ją identyfikuję jako Swan Lake, ale chciałabym aby to ktoś potwierdził. Tej pergoli już nie ma ale róża została, teraz tak wygląda

Murki są układane bez fundamentu, pierwsza warstwa kamienia jest troch wkopana i ona może tworzy jakiś fundament. Pierwotnie kamienie układane były bez zaprawy cementowej ale po kilku latach trzeba było je poprawić i trochę posklejać ze sobą

ponawiam próbę wklejenia wczorajszych zdjęć

Margaret Kronung

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:29, 23 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To mi się podoba
Ogródek Agam 10:12, 23 mar 2015

Do góry
agam napisał(a)
Tydzień temu w moim ogrodzie...

Aga jaka to odmiana żurawki???
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:11, 23 mar 2015

Do góry
Wpisujcie się każdy kto zagląda
Marzy mi się zmierzyć siłę i zasięg posta

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:10, 23 mar 2015

Do góry
Trochę Hidcotowej

Tu ma być ogród :) 10:09, 23 mar 2015

Do góry
a tu jeszcze jedno zdjęcie, jednej z użytkowniczek ogrodowiska, tym razem ze śliwami:

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:08, 23 mar 2015

Do góry
Urzekająca biel stokrotek

Kwiatostan turzycy

Wnętrze tulipana

Ciemiernik

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:07, 23 mar 2015

Do góry
Falbankowe bratki, które zmieniają kolor z burgunda na fiolet hmm..

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:06, 23 mar 2015

Do góry
Czarno-burgundowe pierwiosnki

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:05, 23 mar 2015

Do góry
Tulipany wykopane i niedługo zakwitną

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:03, 23 mar 2015

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies