Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W Dolinie Muminków 21:51, 22 mar 2015

Do góry
Kochani można uznać sezon wiosenny za rozpoczęty pierwsze zakupy zrobione Wczoraj u Anusi (Skandynawia po krzyżacku) wypatrzyłam hosty - dziś Rodzinnie wybraliśmy się na na małe zakupy - bylin i nasion jest bardzo dużo, ale z hostami był mały problem - dobrze że w Ostrowcu jest kilka sklepów. Zobaczcie Moją zdobycz, jutro posadzę je w doniczkach.

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:51, 22 mar 2015

Do góry
Aniu, gdzie przepadłaś?

Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:50, 22 mar 2015

Do góry
ZielonaAnia75 napisał(a)

Też tak zrobię. Pierwszy raz w tym roku zasadziłam nasionka werbeny do inspektów i modlę się do nich co dzień żeby coś zaczęło kiełkować, mimo że zasiałam parę dni temu (dopiero). I nie wiedziałam co dalej robić, jak ukarze się ten oczekiwany widok, ale już wiem
A jakie duże mają być roślinki, aby można było je przenieść na miejsce docelowe?
I jak rozumiem co roku czeka mnie ta zabawa z werbeną, bo to roślinka jednoroczna? Czy jest jakiś inny sposób na skróty żeby zachwycała swym urokiem?

Tu opisałam sadzonkowanie z części zielnych.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/160-verbena-bonariensis-werbena-patagonska?page=21
Werbenę mam za krótko by powiedzieć że sama się rozsieje na 100%. Ostatnie zimy były łagodne. Rozsiała się niemiłosiernie I na skróty to najłatwiej było wysłać mi znaczek na przesyłkę i wysyłam każdemu kto chciał gotowe sadzonki Najpiękniej wyciągało się sadzonki z maty wysypanej kamykami Korzonki nienaruszone
Tak się wysiała na rabatach.. i wschodziła, wschodziła i wschodziła .. foto z 11 maja. Czyli do gruntu końcem kwietnia śmiało można wysiać.

Na macie w tym samym dniu nie było widać tragedii do jakiej dojdzie.. wzeszła później, ale bardzo obficie.. kamieni nie było widać W linku na końcu jest widok kilku siewek co zostawiłam pod samymi kamykami To ułamek się został

I czerwona linią pokazuję jak ja dziele wysiewy.. nie bawię się w pikowanie.. odłąmuję po kawałku i fru do ziemi..

A to chyba 6 siewek przeniesionych do sąsiadki ...... nawet u mnie nie raczyły tak się rozbujać.. z tych z kamyków..... foto z października. Osiągnęły wysokość siatki i szerokość zacną. Zagłuszyły róże.. ale po uszach nie dostałam za werbenę.. bo okazałą się atrakcyjniejsza niż róże Ma dożywocie na rabacie

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 21:36, 22 mar 2015

Do góry
Dubelek
zatem buziam wszystkich serdecznie!

A specjalnie dla Ewci - nasz kocur i rewelacyjna pamieć Ewci!! Szacun.

Ogródek Ewy 21:32, 22 mar 2015

Do góry
Nallar napisał(a)
Od Mirelli dostałam "glutki" serduszki, wsadziłam do doniczki i zobaczcie jak śmiga Kurcze zastanawiam się czy nie powinnam była jej wsadzić do gruntu. Czy ona nie za szybko rośnie? Boję się że jak ją teraz wyniosę to mi zmarznie.

Tak samo mam z zielonym winogronem, rośnie jak szalony, później wie,dnie i znów wypuszcza długie młode, a ja nie wiem co z nimz robić
Ogródek Iwony 21:30, 22 mar 2015

Do góry
Znalazłam taki projekcik Danusi
Gardenarium napisał(a)

1 - Ginkgo biloba Pendula
2 - Spiraea japonica 'Golden Princesse' - kulki lub żółty bukszpan kulki
3 - Miscanthus Morning Light
4 - Carex 'Evergold' lub Festuca gautieri (poduchy zielone)
5 - Heuchera 'Berry Smoothie lub Berberis 'Admiration ( posadzony w kostkę)

U mnie by pasował taki prostokąt przy ognistej rabacie, ale w trochę innym zestawieniu roślin:
1 - buk kolumnowy dawyck purple
2, 4 - tuja Miriam kulki i stipa
3 - Miscanthus Morning Light, ale może lepiej Red Baron?
5 - żurawka "Berry Smoothie"

Co o tym sądzicie?
Zielony chaos u Dawida 21:30, 22 mar 2015

Do góry
Udało się nareszcie dodać zdjęcia Wielkie dziękuję dla admina

Fotki sprzed kilku dni. Wciąż królują krokusy.

i nieco zabawy z programem graficznym.

Krokusy na skalniaku.

I moje ciemierniki.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:29, 22 mar 2015

Do góry
Milka napisał(a)
(...)
i niestety tam gdzie dziwnie żurawki wygladały, złapałam, wylazły bez korzeni i było pełno małych i duzych takich osobników przekopałam w okolicy cała ziemię, zbierałam, czy wszystko, okaże sie

Irenko, to gąsienica rolnicy szkółkówki - kolejny po opuchlakach groźny szkodnik roślin. Trzy gąsienice rolnicy na 1 m2 potrafią spowodować 50% wypad roślin. Zwalczanie chemiczne za pomocą Basudinu 10G oraz Dursbanu 480 EC, a także przez wybieranie podczas wzruszania ziemi.
Naturalnym wrogiem tych larw są krety
Ogród Magdalenka 21:29, 22 mar 2015

Do góry
noemi napisał(a)
a to zdjęcie z maja 2014 z rynku we Wrocławiu , ładnie wygląda w żwirku .

Nawet udało mi się we wrocku być na tej wystawie, ale tataraku nie obczaiłam. A teraz jestem posiadaczką tylko 3 sztuk... choć nie wiem czy to ogon czy nie, ale śliczny jest i zamierzam nim podmienic moją turzycę golden taupe, która ślicznie wyglądała tylko zaraz po posadzeniu.

Wichrowe wzgórze 21:25, 22 mar 2015

Do góry
Witajcie
Czy u Was też dzisiaj tak zimno?
U mnie ostatnie dni były ciepłe, wiosenne, ale dzisiejszy niemal styczniowy. Przez cały miniony tydzień pracowałam w ogrodzie - jest tyle do zrobienia na wiosnę, że zawsze się boję, że mi braknie sezonu na wypielenie, przycięcie roślin i uporządkowanie wszystkiego. Po trochu widać efekty prac, znikają suche badylki, zaczęłam też przycinanie róż i lawendy, bo jest tego naprawdę bardzo dużo, a pąki już mocno nabrzmiałe. W ogrodzie kwitną krokusy, cebulice, iryski cebulkowe, owady i ptaki są niesamowicie aktywne - wiosna! Jest cudownie

Ogródek Iwony 21:22, 22 mar 2015

Do góry
Obiecałam wstawić fotki zakupów:
lawenda Viva - pod taką nazwą jest sprzedawana w O:

bratki (pójdą do doniczki na grób mamy)

dokupiłam jeszcze stokrotki.
I jeszcze do bukszpanów:

Kupiłam też profilaktycznie siarczan amonu, gdyby się okazało, że ph gleby przy różanecznikach jest za wysoki:

Jutro zmierzę ph-metrem odczyn gleby.
Na Łowieckiej 21:20, 22 mar 2015

Do góry
inag napisał(a)

Piękny ogród i taki czysty, uporządkowany Ścieżka żwirowa wyszła naprawdę super. Tego tam w tym miejscu brakowało. Teraz to widac A co to za drzewko przed świerkiem?
Ogród Loczka 21:01, 22 mar 2015

Do góry
Na urodzinkach u Taty: ach te tulipki.

Ogrodowe przygody 20:53, 22 mar 2015

Do góry
scheenwitchen

acapella

"W kolorze blue" 20:50, 22 mar 2015

Do góry
Ogrodowe przygody 20:50, 22 mar 2015

Do góry
dziękować oby oby dotrwały i czarowały latem
na życzenie lwaogrodowego prezentacja
Ghita

pastella bardzo zmienna

"W kolorze blue" 20:39, 22 mar 2015

Do góry

Ta wyściólka ,to też kora mielona ?

Ensata napisał(a)

Piękna ta róża w kocimiętce,jaka to?
Makowo na Kociewiu 20:38, 22 mar 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)

[img size=x]http://assets.ogrodowisko.pl/uploads/p///original.JPG[/img]

Na tym zdjęciu masz śliczne podpórki do róż. Czy je kupowałaś, czy ktoś Ci je zrobił?

jeśli to jest zdjęcie borówkowej to są to podpórki kupione w netto za 30 zł, które przemalowałam na czarno
O te chodzi?

mam jeszcze taki - ten jest ma "ścianki" trójkątne jest i ten dostałam w prezencie.

Ogródek Agam 20:38, 22 mar 2015

Do góry
Hejka

Jeśli ktoś potrzebuje patyczków hortensji Limelight i Vanille Fraise to służę pomocą .

Zaglądających pozdrawiam i przesyłam krokuski

Melduję że przycięłam hortensje, derenie, tawuły, wycięłam trawy, wrzosy, poczyściłam żurawki (dwie wyszły bez korzeni z wiadomych powodów). Trochę pustawo się zrobiło. Czeka nas wertykulacja i dokończenie rabaty przed domem. Chwastów prawie nie mam. W sumie jakoś dużo roboty w tym roku nie było. W jednym miejscu mus rabatę poszerzyć bo wszystko się rozrosło i świerki nie mają miejsca. No i myślę o złagodzeniu fal tu i ówdzie

W ogródku Iwony 20:34, 22 mar 2015

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies