Kochani można uznać sezon wiosenny za rozpoczęty pierwsze zakupy zrobione Wczoraj u Anusi (Skandynawia po krzyżacku) wypatrzyłam hosty - dziś Rodzinnie wybraliśmy się na na małe zakupy - bylin i nasion jest bardzo dużo, ale z hostami był mały problem - dobrze że w Ostrowcu jest kilka sklepów. Zobaczcie Moją zdobycz, jutro posadzę je w doniczkach.
Tu opisałam sadzonkowanie z części zielnych. https://www.ogrodowisko.pl/watek/160-verbena-bonariensis-werbena-patagonska?page=21
Werbenę mam za krótko by powiedzieć że sama się rozsieje na 100%. Ostatnie zimy były łagodne. Rozsiała się niemiłosiernie I na skróty to najłatwiej było wysłać mi znaczek na przesyłkę i wysyłam każdemu kto chciał gotowe sadzonki Najpiękniej wyciągało się sadzonki z maty wysypanej kamykami Korzonki nienaruszone
Tak się wysiała na rabatach.. i wschodziła, wschodziła i wschodziła .. foto z 11 maja. Czyli do gruntu końcem kwietnia śmiało można wysiać.
Na macie w tym samym dniu nie było widać tragedii do jakiej dojdzie.. wzeszła później, ale bardzo obficie.. kamieni nie było widać W linku na końcu jest widok kilku siewek co zostawiłam pod samymi kamykami To ułamek się został
I czerwona linią pokazuję jak ja dziele wysiewy.. nie bawię się w pikowanie.. odłąmuję po kawałku i fru do ziemi..
A to chyba 6 siewek przeniesionych do sąsiadki ...... nawet u mnie nie raczyły tak się rozbujać.. z tych z kamyków..... foto z października. Osiągnęły wysokość siatki i szerokość zacną. Zagłuszyły róże.. ale po uszach nie dostałam za werbenę.. bo okazałą się atrakcyjniejsza niż róże Ma dożywocie na rabacie
U mnie by pasował taki prostokąt przy ognistej rabacie, ale w trochę innym zestawieniu roślin:
1 - buk kolumnowy dawyck purple
2, 4 - tuja Miriam kulki i stipa
3 - Miscanthus Morning Light, ale może lepiej Red Baron?
5 - żurawka "Berry Smoothie"
Irenko, to gąsienica rolnicy szkółkówki - kolejny po opuchlakach groźny szkodnik roślin. Trzy gąsienice rolnicy na 1 m2 potrafią spowodować 50% wypad roślin. Zwalczanie chemiczne za pomocą Basudinu 10G oraz Dursbanu 480 EC, a także przez wybieranie podczas wzruszania ziemi.
Naturalnym wrogiem tych larw są krety
Nawet udało mi się we wrocku być na tej wystawie, ale tataraku nie obczaiłam. A teraz jestem posiadaczką tylko 3 sztuk... choć nie wiem czy to ogon czy nie, ale śliczny jest i zamierzam nim podmienic moją turzycę golden taupe, która ślicznie wyglądała tylko zaraz po posadzeniu.
Witajcie
Czy u Was też dzisiaj tak zimno?
U mnie ostatnie dni były ciepłe, wiosenne, ale dzisiejszy niemal styczniowy. Przez cały miniony tydzień pracowałam w ogrodzie - jest tyle do zrobienia na wiosnę, że zawsze się boję, że mi braknie sezonu na wypielenie, przycięcie roślin i uporządkowanie wszystkiego. Po trochu widać efekty prac, znikają suche badylki, zaczęłam też przycinanie róż i lawendy, bo jest tego naprawdę bardzo dużo, a pąki już mocno nabrzmiałe. W ogrodzie kwitną krokusy, cebulice, iryski cebulkowe, owady i ptaki są niesamowicie aktywne - wiosna! Jest cudownie
Obiecałam wstawić fotki zakupów:
lawenda Viva - pod taką nazwą jest sprzedawana w O:
bratki (pójdą do doniczki na grób mamy)
dokupiłam jeszcze stokrotki.
I jeszcze do bukszpanów:
Kupiłam też profilaktycznie siarczan amonu, gdyby się okazało, że ph gleby przy różanecznikach jest za wysoki:
Jutro zmierzę ph-metrem odczyn gleby.
Piękny ogród i taki czysty, uporządkowany Ścieżka żwirowa wyszła naprawdę super. Tego tam w tym miejscu brakowało. Teraz to widac A co to za drzewko przed świerkiem?
jeśli to jest zdjęcie borówkowej to są to podpórki kupione w netto za 30 zł, które przemalowałam na czarno
O te chodzi?
mam jeszcze taki - ten jest ma "ścianki" trójkątne jest i ten dostałam w prezencie.
Jeśli ktoś potrzebuje patyczków hortensji Limelight i Vanille Fraise to służę pomocą .
Zaglądających pozdrawiam i przesyłam krokuski
Melduję że przycięłam hortensje, derenie, tawuły, wycięłam trawy, wrzosy, poczyściłam żurawki (dwie wyszły bez korzeni z wiadomych powodów). Trochę pustawo się zrobiło. Czeka nas wertykulacja i dokończenie rabaty przed domem. Chwastów prawie nie mam. W sumie jakoś dużo roboty w tym roku nie było. W jednym miejscu mus rabatę poszerzyć bo wszystko się rozrosło i świerki nie mają miejsca. No i myślę o złagodzeniu fal tu i ówdzie