Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

zawitka 18:18, 10 kwi 2015

Ola 4 seteczki ale czs leci Bomba narzędzia ;d
waldek727 20:20, 10 kwi 2015

Olu.
W ogrodnictwie do żadnych prac nie używamy szpadla. Szpadel służy jedynie do wykopania dołów gdy chcemy posadzić rośliny. Tak przygotowany teren pokrywa się w całości kompostem lub obornikiem i okrywa się wprowadzoną materię organiczną przy pomocy wideł amerykańskich. Odwracając szpadlem wierzchnią warstwę gleby na głębokość sztycha o 180* niszczysz tym samym pożyteczne bakterie tlenowe które odżywiają Twoje rośliny.
Nie obawiaj się także o swój trawnik po wykonanej wertykulacji. Zobacz jak wygląda murawa po prawidłowo wykonanym zabiegu. Mariusz w poszczególnych ujęciach pokazał jak wygląda darń przed i po wykonaniu tej czynności. W maju w tym miejscu będzie piękny trawniczek. https://www.ogrodowisko.pl/watek/790-klopoty-z-trawnikiem?page=85
katiaxx 20:46, 10 kwi 2015

kosolka napisał(a)
Ojejkujejku Nawet nie zauważyłam Dziekuje

Katia, na pewno lepsze jakieś wygrabienie niż żadne.. Wiesz ile syfu w tej trawie? Wcale tego aż tak nie widać przedtem, a siana sterta.. Tylko nie ma co ukrywać, że grabiami ciężko.. Znaczy- da się, tylko krzepe trzeba mieć.

Ola , dziś zaczęłam grabić i tez jestem w szoku że tego aż tyle, mam 300 metrów - będę grabić tydzień ale na razie żadnego sprzętu nie mogę kupić naprawdę tego sianka sporo - wrzucam do kompostownika.
katiaxx 20:48, 10 kwi 2015

waldek727 napisał(a)

Olu.
W ogrodnictwie do żadnych prac nie używamy szpadla. Szpadel służy jedynie do wykopania dołów gdy chcemy posadzić rośliny. Tak przygotowany teren pokrywa się w całości kompostem lub obornikiem i okrywa się wprowadzoną materię organiczną przy pomocy wideł amerykańskich. Odwracając szpadlem wierzchnią warstwę gleby na głębokość sztycha o 180* niszczysz tym samym pożyteczne bakterie tlenowe które odżywiają Twoje rośliny.
Nie obawiaj się także o swój trawnik po wykonanej wertykulacji. Zobacz jak wygląda murawa po prawidłowo wykonanym zabiegu. Mariusz w poszczególnych ujęciach pokazał jak wygląda darń przed i po wykonaniu tej czynności. W maju w tym miejscu będzie piękny trawniczek. https://www.ogrodowisko.pl/watek/790-klopoty-z-trawnikiem?page=85

Waldku - ale czy można gestykulować trawnik posiany w ubiegłym roku i czy wygrabianie ręczne grabiami coś da ? bo ja właśnie zaczęłam, tak urobić się bez senuu tez nei ma co

ps Sorry Olu że na Twoim wątku
Kasya 20:56, 10 kwi 2015

No trzeba wygrabic koniecznie, nawet recznym wertykulatorem bo jest delikatny
Kasya 20:58, 10 kwi 2015

waldek727 napisał(a)

Olu.

ja dodam jeszcze ze widlami lzej
Kasya 21:03, 10 kwi 2015

No i jeszcze zycze kolejnych 400 stron ogrodka w tym roku
katiaxx 21:04, 10 kwi 2015

ja zwykłymi grabiami pojechałam ...
waldek727 21:09, 10 kwi 2015

katiaxx napisał(a)

Waldku - ale czy można gestykulować trawnik posiany w ubiegłym roku i czy wygrabianie ręczne grabiami coś da ? bo ja właśnie zaczęłam, tak urobić się bez senuu tez nei ma co
ps Sorry Olu że na Twoim wątku

Kasiu.
Gestykulować na trawniku zwłaszcza w pojedynkę to bym nie radził. Sąsiedzi mogą zadzwonić po odpowiednie służby medyczne.
Serio, to tegoroczne prace przy trawniku wykonujesz prawidłowo. Nie ma potrzeby wykonywania wertykulacji na młodym trawniku ponieważ gleba nie jest jeszcze trwale osłonięta zbitym suchym filcem. Do zruszenia wierzchniej warstwy trawnika w zupełności wystarczą wachlarzowe stalowe grabie. Natomiast możesz się już pokusić o zrobienie aeracji.
katiaxx 21:14, 10 kwi 2015

waldek727 napisał(a)

Kasiu.
Gestykulować na trawniku zwłaszcza w pojedynkę to bym nie radził. Sąsiedzi mogą zadzwonić po odpowiednie służby medyczne.
Serio, to tegoroczne prace przy trawniku wykonujesz prawidłowo. Nie ma potrzeby wykonywania wertykulacji na młodym trawniku ponieważ gleba nie jest jeszcze trwale osłonięta zbitym suchym filcem. Do zruszenia wierzchniej warstwy trawnika w zupełności wystarczą wachlarzowe stalowe grabie. Natomiast możesz się już pokusić o zrobienie aeracji.

Pokusiłam się i zrobiłam widłami ... hmm ja wiem ze jestem totalną amatorką ale nie mam nić innego póki co w sensie bardziej profesjonalnego, normalnie średniowiecze jakby u mnie ogrodowowe

A czy powinnam ten trawnik z tą moja aeracją widłowa potraktować cienka warstwą piasku ?