Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pomóżcie wyczarować mi ogród 20:47, 18 sty 2015

Do góry
Dobrze radzisz Marcinie,przypomniałeś mi o cyprysikach groszkowych. Muszę dodać je na listę zakupową. Dzisiaj usiadłam ze swoimi notatkami i co nieco popisałam, sporo tego jest, najwięcej traw, no i hortensje bukietowe bo jeszcze nie mam w swoim ogrodzie.

Ta rabata, której rozmawiamy wygląda inaczej niż na tamtym zdjęciu (gdzieś pisałam, że zdjęcie nieaktualne, ale trudno wszystkie informacje odnaleźć. Więc dla ścisłości -dzisiaj jest tak - no oczywiście aktualnie drzewa łyse co nie zmienia faktu, że dalej źle

mój ogród Zacisze w Księżym Lesie 20:42, 18 sty 2015

Do góry
Moje miejsce na mapie 20:42, 18 sty 2015

Do góry
O tym,że odwodnienie działa przekonuję się po raz kolejny po deszczach jakie ostatnio nas nawiedziły-oczko jest prawie pełne...to zdjęcie z dzisiaj

a poniżej dla porównania zdjęcie stawiku u sąsiadów z południowej granicy

tak wyglądało 2 lata temu...
Co się stało kwiatom ... 20:41, 18 sty 2015

Do góry
quote=Mirella napisał(a)

Jakie piękne zdjęcia !
Pozdrawiam ciepło.
mój ogród Zacisze w Księżym Lesie 20:39, 18 sty 2015

Do góry
Moja bajka 20:37, 18 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

ja bym ciachnęła wszystkie na równo i delikatnie po bokach by je pobudzić

Dziękuję Aniu bardzo. Wiosną łapię za sekator
Ogród na Opak 20:36, 18 sty 2015

Do góry
horcia napisał(a)
Mam jeszcze jedno pytanie,czy te wszystkie rośliny pomieszcza sie na tej rabacie? Myślę o szerokości. Marcin napisał o hortensji Bobo, ale ona jest bardzo niska, czy nie lepiej wsadzić tutaj Limetkę lub Vanilkę?(jak u any art) A może za Bobo wsadzić trawy a nie obok? I zamiast kulek, płotek z buksa?A co z jałowcem czy on tu pasuje? Boże ile pytań aż głowa boli.

Horciu plan Marcina jest fajny, ale to prawda, że Bobo są niskie i dobry masz pomysł - zamiast Bobo też dałabym hortki bukietowe limelight, albo vanilki - obie śliczne, więc zadecyduj sama jakie bardziej Ci odpowiadają. Hortki bukietowe posadź tak co metr, ew co 80cm. Dałabym więcej trawek. Jak najbardziej zostałabym przy Morning light, ale poprzetykałabym nimi hortki - raz hortka, raz ML. Kulki z buksów fajny pomysł. Między nimi dałabym rozplenice japońskie, a może jeszcze imperatę cylindryczną red baron gdzieś dołożyć - tak 3-4 sztuki blisko siebie, żeby się fajna plamka stworzyła. Dałabym ją zamiast lawendy może. I jak najbardziej zostań przy żurawkach . Będzie bardzo ogrodowiskowa rabatka . Buziaki . A hortki bukietowe bardzo łatwo się rozmnaża
Moje miejsce na mapie 20:33, 18 sty 2015

Do góry
Działka została odwodniona bez rur drenarskich

czterema poprzecznymi i jednym zbiorczym kanałem wysypanym tłuczniem - od najgrubszego do piasku na powierzchni...

całość odwodniernia uchodzi do wykopanego w międzyczasie oczka...z kaskadą, a co!

poniżej-kaskada w czasie budowy...

Pomieszanie z poplątaniem.Może kiedyś coś z tego wyrośnie :) 20:31, 18 sty 2015

Do góry
Skąpana w słońcu 20:27, 18 sty 2015

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Napracowaliście się ale efekty są super. Teraz tylko czekać na rozrośnięcie roślin.
Ewo, mam pytanie, które jeżówki w kolorze pomarańczowym byś poleciła?

Iwonko, z jeżówkami jest tak. Te o pojedynczych kwiatach mają sztywne łodyżki i uwielbiają je owady, pszczoły i motyle. Te z pełnymi kwiatami w większości trzeba podwiązywać bo się pokładają. Ja z pomarańczowych mam

Marmoladę. Wcześnie zakwita, to chyba jedna z wcześniej kwitnących jeżówek. Jest żywotna i ładna

Supreme Cantaloupe ma ładny, delikatny kolorek. Mało o niej wiem bo mam ją dopiero od tamtego sezonu

I Orange Passion - śliczna, pięknie pachnie jak zaczyna kwitnąć, potem zapach ginie. Początkowo ma delikatniejszy kolor, potem czerwienieje, dostaje brzydkich czerwonych plamek przy przekwicie ( można ją wtedy obciąć )

Moje miejsce na mapie 20:23, 18 sty 2015

Do góry
Działka przy okazji budowy została przekopana i wszystkie znalezione kamienie-a było ich niemało zostały złożone na ogromnym (sic!) skalniaku...110 x 4,5 m i ok 2 m wysokości:

to dopiero teren do zagospodarowania...
W cieniu - zacieniona 20:19, 18 sty 2015

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Bogusia sezon wysiewów zaczęłaś i są pierwsze sukcesy
Ja jeszcze poczekam tak zaczne od 1 lutego
Werbene zostawiłam w ziemi i ma się dobrze,a szałwia trójbarwna się sama wysiałam ,może nie wymarznie
Dzisiaj kupiłam kilka torebek...jeszcze słaby wybór...trzeba poczekać.
Moje miejsce na mapie 20:18, 18 sty 2015

Do góry

tu zaznaczyłam kierunek północny-z tamtej strony mam pastwisko z chodzącymi krowami

malownicze...
mój ogród Zacisze w Księżym Lesie 20:18, 18 sty 2015

Do góry
dalszy ciąg prac
Moje miejsce na mapie 20:11, 18 sty 2015

Do góry

rondko stanowiące dojazd z brzozami widocznymi na zdjęciach w poprzednich postach. Poniżej tył domku -czyli część rekreacyjna z wytyczonym trawnikiem przed tarasem, też w kształcie koła, ze ścieżką dookoła i miejscem na ognisko na kolejnym zdjęciu

Moje miejsce na mapie 20:02, 18 sty 2015

Do góry
Dziś zrobione są już dojazdy,podwalina pod ścieżki,działka jest ogrodzona z 3 stron i zostało ogrodzenie od frontu-litym murem z kamienia- ale to już na wiosnę...poniżej widok od wjazdu

a poniżej widok...na wjazd:

Ogródek Iwony 19:55, 18 sty 2015

Do góry
Jeszcze kilka zbliżeń. Zawilce i rozchodniki, hortensja pnąca ma już pączki

Tu odpoczywam 19:54, 18 sty 2015

Do góry
Maria667 napisał(a)
Pozdrowienia przesyłam

Marysiu witaj jak się cieszę, że zajrzałaś

Moje miejsce na mapie 19:53, 18 sty 2015

Do góry
Tyle z historii bardziej domu.
Teraz czas na ogród:

działka 25 arów z wykonaną infrastrukturą-dojazdy i ścieżki-skan planu odręcznego mam nadzieję otworzy się Wam w tym obrazie
mój ogród Zacisze w Księżym Lesie 19:52, 18 sty 2015

Do góry
pierwszy rok
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies