Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe przygody 15:17, 18 sty 2015

Do góry
zaczynam w tym roku przygodę z trawami
Mój mały skrawek ziemi 15:15, 18 sty 2015

Do góry
W wolnych chwilach zakładam katalog roślin , niestety dużo jest NN i praca jest utrudniona dziś rózaneczniki
hybride blau

Calsap

Danuta

cunninghams white

percy wisemann
Ogrodowe przygody 15:10, 18 sty 2015

Do góry
Ogrodowe przygody 15:04, 18 sty 2015

Do góry
o ciągle coś nowego się dowiaduję, niestety ja swój złotolin podcięłam jesienią a powinno go się podciąć po kwitnięciu wiosną.
Moja bajka 15:01, 18 sty 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Biegusiem po ogrodzie
[img size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/76/768039/origi
pięknie tak jesiennie jeszcze gdyby szadż osiadła to byłby widok....
Moja bajka 14:55, 18 sty 2015

Do góry

Ania tak moje cisy wyglądają teraz. Powiedz proszę ile mniej więcej mam je skrócić.
Co się stało kwiatom ... 14:33, 18 sty 2015

Do góry
Mirella napisał(a)
Ewa, mam posprzątany ogród i to jest to, storczyków nie kupowałam, dostałam takie maleństwo urodzinowe, trzy roślinki w jednej maleńkiej doniczce.

Maleństwo, bo to miniaturka? Mam takiego storczyka w wersji maxi Ja z LM też wyszłam z miniaturką, chociaż pojechałam tylko na przeceny
Nasz przydomowy ogródek 14:31, 18 sty 2015

Do góry
Jolu dzięki. Listki straciły berberysy, tawuły, piwonie, hortensje, klonik.

Gosiu w tym roku nawet trzmieliny na pniu nie okrywałem, chyba że zima zacznie pokazywać pazurki - w co nie bardzo wierzę.

Haniu tej zimy w ogródku
stosuję cichutki sposób bycia.
Mam wrażenie że rośliny pomalutku
"oczka" otwierają do życia.

Krysia zaś w maszynie
gaz do dechy nastawiła.
A po niecałej godzinie
-placek z jabłkami ukręciła.

Pasja posiadania ogródka 14:23, 18 sty 2015

Do góry

kot na gości czeka
Ogrodowe skarby 14:21, 18 sty 2015

Do góry
Lato 2014

Kwitnące skarpy 14:20, 18 sty 2015

Do góry
Nowe ogrodowe foteczki
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:18, 18 sty 2015

Do góry
Solenizant w pełnej krasie
Co się stało kwiatom ... 14:17, 18 sty 2015

Do góry
Ewa, mam posprzątany ogród i to jest to, storczyków nie kupowałam, dostałam takie maleństwo urodzinowe, trzy roślinki w jednej maleńkiej doniczce.

Ewa, wolałabym żeby wiosna przyszła w odpowiednim dla niej czasie, no ale jak zechce wcześniej trudno, przyjmę ją z dobrodziejstwem inwentarza
Iwonko, czy nasionka stipy można kupić ?, wczoraj pytałam w ogrodniczym, patrzyli na mnie dziwnie
Karol, wczoraj było 15 stopni, pracowałam w ogrodzie w cienkiej bluzie, wieczorem zrobiło się chłodno.
Ewelinka, ognisko było bo paliłam badyle miskanta
wolę wiosnę na wiosnę, zima niech będzie zimowa.

Ogrodowe skarby 14:12, 18 sty 2015

Do góry
Moniko miło że zajrzałaś i cieszę się że podoba ci się zakątek z niebieskim oknem.
Nad mostkiem w tym kolorze owszem zastanawiałam się ale jakoś odwagi mi brak może kiedyś ?!
Rabata przy "szopie" jest w stylu wiejskim - jak u babci Nie ma tam nowości roślinnych za to są rośliny jakie łatwo dostać. Rosną tam na rogu winobluszcz,powojnik (były dwa został jeden ) róże : różowa i fioletowa w towarzyskie lawendy ( na początku rosły tam też żurawki ale lawenda zasłoniła je zamieniłam je na szałwię ) ,ostróżka biała i niebieska, łubin, kosaćce, goździki i jeszcze coś ale nazwy nie znam.
Ostróżka jest rośliną wieloletnią a jak obetniesz kwiaty po przekwitnieniu to powtórzy kwitnienie.
Jednoroczne są w porządku ja zawsze siałam ale stwierdziłam że sporo z nimi zachodu i tylko jeden rok radości z kwiatów. Oczywiście mają swoje zalety są piękne i świetnie potrafią zmienić wygląd rabaty co roku inaczej. Zawsze przy zakupie nasion kuszą mnie te jednoroczne i kupuję pomimo wszystko
Dla Ciebie fotorelacja z tego miejsca
LATO 2013

JESIEŃ 2013
Działka prawie w Borach Tucholskich 14:10, 18 sty 2015

Do góry
Kasia
proszę bardzo

a to już dzisiejsze

jodły kalifornijskie okrzesane z dołu a jedna z nich (dolna) zaszczepiona na czubku odmianą Argentea (srebrzystoniebieska)
Moja codzienność - ogród Oli 13:59, 18 sty 2015

Do góry
Viola napisał(a)

Olu, ile tego Barona trzeba kupić, żeby jakiś efekt był widoczny, 5 sadzonek na początek wystarczy? Z czym u Ciebie rośnie bo nie pamiętam. Pozdrawiam

Violu u mnie rośnie pod bukiem w obwódce bukszpanowej

koniec czerwca zaraz po posadzeniu

sierpień

wrzesień

Dla mnie te cztery sadzonki to tylko mały akcent dlatego planuję go w większej masie. Pięknie wygląda z trawami wysokimi i niskimi, rozchodnikami, żurawkami, iglakami itd. on chyba do wszystkiego pasuje i do żwirku i do kory
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 13:45, 18 sty 2015

Do góry
W grudniu posadziłam tez sprezentowane kolorowe 3 juki , przesadziłam forsycję, szczepioną karagane, tuję, złotlina, conicę

Koło domku dzieci przesadziłam 2 żywotniki amber glow, turzycę, jałowca blue star, irysy,

W japońcu dostadziłam 2 horty,

a u jego stóp zrobiłam nowe zakole do którego przesadziłam tawułki, zawilca, bodziszki, żurawki, parzydło, klona, buksika, funkie:

W sumie może tyle moich zimowych rewolt
Czy przezyją? Zobaczymy, może płaczu nie będzie
Jurajski Ogród 13:36, 18 sty 2015

Do góry
Ewo, Joasiu, Gosiu, Renato, Ewo Nallar, Jolu, Yolka, Aniu, Marzenko, bardzo Wam kochane dziękuję za słowa pocieszenia i wsparcia. Są one teraz dla mnie bardzo ważne...

Aby zmienić temat na bardziej pasujący do Ogrodowiska, pokażę fotkę mojego ogrodowego gościa:

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 13:33, 18 sty 2015

Do góry
Ta rabatka przy wejściu do domu właściwie w całości została posadzona w grudniu- tam są te mahonie od Agatki, ostrokrzew, trzmieliny, jodła koreańska która bardzo chorowała na środkowej rabacie i cis złoty wraz z nią:

Na razie wygląda że świetnie przezyły zimę, były też opryskane na grzyby/

To co dalej z seri przesadzanych w zimie?

No to tu perspektywicznie:

No tu to dopierro była zimowa rewolta - na rabacie na środku - cyprysik ivone, tuja kulka, berberys, liliowce, juki, floksy, tojad, irysy, turzyce a z tyłu przy oczku - hortensja, pieris, barwinek variegata, laurka, cyprys, ligustry, dabrówki, prymulki,
Tu z boku widac pierisy, horty i laurkę ( w środku)

A tu porównanie korekt -
I 2015

III 2014

Nie ma plastykowych obwódek, wyleciała chorowita jodła i cis które teraz sa na pierwszej fotce, a zastąpiły je cyprysik i tuja

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 13:09, 18 sty 2015

Do góry
Lutowy zakup to także ciemiernik

Agacia pytała się co przesadzałam w zimie... hm - alfabetycznie czy chronologicznie?

No to patrzac na tą stronę:

Zaczynając od prawej - lawendy, świerka karłowatego, berberysa, tuję, 2 krzewuszki, firletkę,starce, przetacznika,pięknotkę, derenie 2 szt, wierzbę szczepioną, małe - na fotce nie widoczne 2 jałowce, cyprysa Ivon (ten wielki złoty), swierka pospolitego z tyłu na nim - to krzaki ok 1,7 ) ale najlepsze było wczoraj ; 4 m metasekwoje (na fotkach nie widac bo wtopiła się w tło ale jest przed trzepakiem). Bryłę miała dość sporą ale do przezycia - troche jak świerk, nie ma korzenia palowego. Acha i nie przesadzam z tym przesadzaniem tylko najpierw sprawdziłam pogodę - najbliższe 2 tyg bez mrozu a wiosna ma być szybciej, z doświadczenia po sośnie już wiem że najlepsza pogoda bo ciepła i sucha wiosna jest fatalna dla przesadzonych wielkich drzew. Na fotce nie było widać więc zaznaczyłam ( z prawej)

Na czerwono pisze trzepak - ma wys. 1,8
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies