Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony 18:47, 07 kwi 2015

Do góry
Dziś pracowałam w ogrodzie. Wykopałam bergenię, oczyściłam całą rabatę i zaczęłam nasadzać na nowo.
Bergenię odmłodziłam, tak wyglądały na nowo zrobione sadzonki:

Rabata jest przedłużeniem ognistej rabaty, więc niektóre rośliny powtórzyłam i dodałam niebieską szałwię.
W plecach rosną tuje szmaragd, Jarzębina, potem zostawiłam miejsce na miskanty. Dalej jest forsycja.
W środkowym rzędzie posadziłam liliowce, nachyłki (powtórzenie) i szałwię oraz ciemierniki przed forsycją. Ciemiernikom dodałam do podłoża ziemi kompostowej liściowej Przy forsycji spadające jesienią liście powinny dać odpowiednie ph ziemi liściowej próchniczej.
W pierwszym rzędzie planuję Red Barona przy kamieniach na żwirku, potem posadziłam wzdłuż ścieżki bergenię i trzmielinę przed ciemiernikami i forsycją

Przy kole będzie obwódka bukszpanowa, dwa wartowniki Buk Dawyck Gold symetrycznie z każdej strony koła, kule bukszpanu, hosty i trawy. Ale to już są plany na przyszły rok.

Widok w drugą stronę:

Dwa ogrody 18:44, 07 kwi 2015

Do góry
jankosiu, ja to zakręcona jestem na punkcie drobiazgów, nie trzeba na mnie patrzeć ani tym bardziej się wstydzić i tak staram się nie katować Was tutaj gadżetami
Yoku, Mirella, yolka, Nikita, Monic, Rench, Bogdzia - dzięki za życzenia i pozdrowienia, mało pisałam do Was, bo faktycznie wszystkie przygotowania do świąt tradycyjnych, rodzinnych pochłaniają masę czasu
no i kolejny drobiazg, taki kosz dostałam, ponieważ są w nim kwiatki doniczkowe, stoi w domu, tutaj tylko do zdjęcia

a w ogrodzie zaczynają coraz śmielej rozchylać swe kudłate łebki sasanki

a to przedświąteczny zakup sasankowy, takim drobiazgom też nie umiem się oprzeć

Rododendronowy ogród II. 18:39, 07 kwi 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ja mam przedłużone lwenistwo z przyczyn wiadomych Topi się ale mokro tak że kancikami woda płynie. Dobrze że rośliny już piją to osuszą raz dwa Miłej pracy

No i masz Małgoś rację , nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.Jak się napiją to rusza z kopyta. A u mnie przez te zimna jeszcze krokusy kwitna i przylaszczki.

Rododendronowy ogród II. 18:35, 07 kwi 2015

Do góry
Milka napisał(a)

To czyli tak samo, zatem czekamy rosną ładnie i to dobrze wróży

Jeszcze nie w ogrodzie ale zaraz lecę.

Zazdroszczę

A ja czekam na kwitnienie kolkwicji od ciebie, to już 3 rok u mnie, więc wg opisu powinna za to bez łobuz rosnie i nie kwitnie, aż dziwne

U mnie ziemia kiepska więc Twoje pewnie wcześniej zakwitną . Moja piwonia ale już stara ma całkiem duże pąki , mimo tego zimna i mrozu nocnego ale rośnie w osłoniętym miejscu. Kolkwicja powinna kwitnąc i mam nadzieje ze zakwitnie.

To tylko początek...drogi do marzeń 18:35, 07 kwi 2015

Do góry
A tu już trawnik skoszony, kondycja całkiem niezła jak na tą pore ale trzeba go dopracować

To tylko początek...drogi do marzeń 18:30, 07 kwi 2015

Do góry
Pierwsze w tym roku kanty...
Rododendronowy ogród II. 18:28, 07 kwi 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Czytałam że kolor piwoni ksztąltuje się po ok 3 latach, wiec jest szansa na zmiane wybarwienia...
Ja pewnie się o kolorach moich piwoni jeszcze w tym roku nie dowiem.....

Tak i kolor i kształt kwiatu może sie nieco zmienic ale z różowego czerwony się nie zrobi i z pełnej pólpełna też nie, ale trudno zostaje tym bardziej ze pachnie. Już zaczyna przekwitac , muszę jej ściąc główkę.

Ogród na piasku i z wielkim murem 18:25, 07 kwi 2015

Do góry
Czy to może być materiał do dyskusji? Nie wiem..
Może ktoś się do mnie odezwie?

A w zeszłym roku wyglądało tak
Rododendronowy ogród II. 18:23, 07 kwi 2015

Do góry
To najpierw odpowiem na pytanie Pszczółki. Ewo lilia była jeszcze pod ziemią ale do niej zajrzałam i wszystko w porządku jest pod samą powierzchnią a teraz to nawet już jej czubek zostawiłam na wierzchu. Moje martagony niektóre wykiełkowały i mają ok 10cm , inne jeszcze w ziemi wszystko zależy w jak ciepłym miejscu rosną , gdzie osłonięte to wczesniej wychodzą .Nie martw sie pewnie wyrośnie a jak nie to nawet w ziemi do przyszłego roku wytrzyma , często wtedy sie podzieli na mniejsze , zobacz

Jeśli cebula nie byla uszkodzona i nie ma obawy że może zgnic to sie nie martw.
W Gąszczu u Tess 18:23, 07 kwi 2015

Do góry
Tesiu pozdrawiam poświątecznie
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 18:21, 07 kwi 2015

Do góry
Trochę aktualności...

Mam problem z tym betonowym szambem. Poradźcie mi co z tym zrobić żeby zasłonić to paskudzwo. W zeszłym roku posadziłam jałowce płożące ale niestety musiałam je przesadzić z uwagi na notoryczne traktowanie kosiarką...
no i nie wiem co dalej macie jakieś pomysły?
Mała Eleczka 18:20, 07 kwi 2015

Do góry
Zrobiłam zdjęcia ciemierników dla Kamili. Zdecydowanie to dwa różne gatunki. Nawet liście mają inne...

Ogród na piasku i z wielkim murem 18:19, 07 kwi 2015

Do góry
Z grubsza biorąc obecnie wygląda to tak: (czy ktoś się w tym połapie - ja sama mam problem)

Ogród Loczka 18:12, 07 kwi 2015

Do góry
Lukasz2013 napisał(a)
I gotowe szkoda że jestem na diecie ale goście zjedzą ze smakiem.

Łukaszu, kto siedzi na diecie w święta???
Karpatki pachnące, aż ślinka cieknie Mniami
Ogród Hrabiego 18:09, 07 kwi 2015

Do góry

Mój ogród pod górkę... 18:08, 07 kwi 2015

Do góry
beata_m napisał(a)
tak jak piszesz, szaleństwo świąteczne czas zakończyć a zacząć ... co następne w kolejce??!! Bo ciekawość wielka a i może czasu w końcu ciut będzie więcej na podglądanie

Zaczynam gromadzić "drobnicę" do obsadzania skarp Pierwsza będzie ta pod serbami i ambrowcem. I po trochu inne...

Ogródek Iwony 18:07, 07 kwi 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)
Iwonko.
Taki mały szczegół rzucił mi się w oczy i myślę, że przy drobnej korekcie Twój urokliwy kącik na ceglanym murku powinien nabrać bardziej naturalnych cech. Chodzi mi o to, abyś po przekątnej oddzieliła trawy ozdobne od pozostałych roślin nieco innym podłożem. Wokół traw zamiast kory rozrzuciłbym drobny żwir który wizualnie stanowiłby lepsze tło dla tych roślin. Oczywiście przekątna nie musiałaby być klasyczną linią prostą.

Waldku, dałeś mi do myślenia. Nawet nie wpadłam na to, by na murku dać żwirek Za trawkami są hortensje, jeszcze nie widoczne i to one będą stanowić tło dla trawek, ale tak sobie myślę nad tym, co piszesz, i zimą hortensje będą słabo widoczne, a wtedy żwirek z trawami by współgrał. Może więc tak? Na żółto zaznaczyłam żwirek.

Co się stało kwiatom ... 18:02, 07 kwi 2015

Do góry
Gratulacje z okazji 300 strony Ślicznie pokazujesz roślinki Czekam na więcej

Ogród w skali mikro cz.II 17:58, 07 kwi 2015

Do góry
gierczusia napisał(a)
A teraz krótki meldunek z mikro placu boju
Mozganajszybciej się budzi ze wszystkich traw kocham ją za te kolory:biały , zielony , różowy...

Runianka variegata u wielu osób bardzo kaprysi , u mnie przed domem zresztą też tu z tyłu chyba znalazła swoje miejsce na ziemi

Ciemiernik anemik dopiero teraz..

No a moja róża giardina ma już takie listeczkí

Ooooo... U Ciebie jakoś tak wiosennie, aż dziwnie
U nas dzisiaj już sloneczko prześwieca częsciej niż w poprzednie dnia ale za to w pracy (biurowej) miałam dzisiaj 12,5 stopnia... więc naprawdę coś wiosny nie czuję Trudno mi uwierzyć, że temperatura do końca tygodnia ma dochodzić do 20 stopni.... toż to szał będzie
Buziak
ps. Lola sypialniana też jest fajnista
Pod Laskiem 17:55, 07 kwi 2015

Do góry
rabata Nr 3 na widoku wzdłuż:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies