Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Mój nowy ogród 22:32, 27 mar 2014

Do góry
Po wieczornych wędrówkach po ogrodowisku doszłam do wniosku, że regularne proste rabaty bardziej do mnie przemawiają. W związku z tym "projekt" poddałam małej obróbce i otrzymałam poniższy efekt:
Jak podlać ogród - brak prądu 21:37, 27 mar 2014

Do góry
Ja też mam u siebie system nawadniania, projektowała mi i realizowała projekt firma - wszystko dobrze działa, żadne poprawki nie były potrzebne i faktycznie wszystkie rośliny (mam do podlania krzewy, rabaty, trawnik, no i parę skalniaków) są dobrze podlewane. Na początku myślałem czy by nie zrobić tego samemu, ale jednak tak przynajmniej zrobili to profesjonaliści i wszystko jest dobrze popodłączane.
Nieuporządkowana działeczka. 19:40, 27 mar 2014

Do góry
kasiek napisał(a)
Ja tęz mam takie mocowania i nie ma problemu z wiatrem.
Co do modrzewia - zdrap na gałązkach skórke paznokciem - jak w środku sielona to ok jak sucha to po gałązce. Jak gałązki suche to zdrap trochę kory na pieńku i jak wyżej, bedziesz wiedziała czy drzewko zyje. Widok fajny z tarasu sie zapowiada - tu ma być oczko? W tej wnęce cojest? to ok. Kwestia kształu - stawiasz na nowoczesne formy tj. geometrie czy klasyczne zaokrąglone?
Zacznij od uformowania oczka, jak bedziesz miała kasę to kup folie, potem zaczniesz obsadzać oczko i pewnie na jakiś czas tu postawisz huśtawke bo bedzie ślicznie Tu tez wokół oczka posadzisz tulipany i bedzie ok

Formy bardziej klasyczne juz jakis tam projekt oczka byl, oczko pozostaje w tym samym miejscu. Projekt juz nakreslony jest tylko jeszcze go zrealizowac. A hustawka juz stoi na docelowym miejscu pierwsze zdjecie od jej strony. Oczko sie poglebi i nabierze innego ksztaltu i pewnie tafla bedzie mniejsza, za to przy stawie poszaleje No a co do drzewka to musze sprawdzic czy zyje wyzej bo galazki to napewno suche, musze sie zabrac za to wszystko w sobote jak pogoda pozwoli i dzieci bo niestety eMka nie bedzie i ani pomocy na dzialeczce ani przy dzieciaczkach wiec nie nastawiam sie ze duzo zrobie a tak bym chciala.
Mój nowy ogród 16:37, 27 mar 2014

Do góry
Witam,
Zakładanie mojego ogrodu rozpoczełam rok temu. Wtedy razem z mężem zasadziliśmy wzdłóż ogrodzenie tuje (zdjęcie 1).
W tym roku zdecydowaliśmy się posiać od nowa trawę i trochę zmodyfikować nasadzenie krzewów.
Na trzecim zdjęciu zrobiłam mini "projekt" nasadzeń które chciałabym zrobić wzdłóż płotu.
Chciałabym poradzić się was, doświadczonych ogrodników czy mój "projekt" wogóle się do tego nadaje. Czekam na wasze opinie i porady
Pozdrawiam
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 08:19, 27 mar 2014

Do góry
KasiaWB napisał(a)

Witaj budowa to mozolny projekt z ogródkiem, szczególnie małym można się szybciej uporać sama zobaczysz, nawet się nie obejrzysz jak będziesz miała ogród, no i domek od czegoś trzeba zacząć, a jak masz już działkę, to już krok do przodu
Pozdrawiam

działkę mam już 3 lata i nic się nie dzieje dopiero jak na Ogrodowisko trafiłam to cosik zaczynam robić no i mam nadzieje że mój M weźmie się za fundamenty przynajmniej pozdrawiam
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:27, 26 mar 2014

Do góry
paulina_weron_niemiec napisał(a)
Gratuluje budowy domku, tez bym tak już chciała-zazdroszczę śliczne wiosenne kwiatuszki Tobie kwitną, ja dopiero zaczynam swoja przygodę na działce choć posiadam już ja 3 lata to nic wiele się na niej nie dzieje niestety. pozdrawiam

Witaj budowa to mozolny projekt z ogródkiem, szczególnie małym można się szybciej uporać sama zobaczysz, nawet się nie obejrzysz jak będziesz miała ogród, no i domek od czegoś trzeba zacząć, a jak masz już działkę, to już krok do przodu
Pozdrawiam
System automatycznego nawadniania 21:15, 26 mar 2014

Do góry
Z reguły projekt robiłem sam, jedynie oddawałem spis materiałów do wyceny. Jeśli wrzucisz tutaj jakis skan, czy plan ogrdu, wspólnymi siłami znajdziemy rozwiązanie..
Ogród dla moich synków 20:15, 26 mar 2014

Do góry
Witam u Ciebie, widzę ze masz niezłe wyzwanie, wierzę że będzie pięknie. Dziewczyny dobrze radzą nic na razie nie kupuj posiej trawę potem zrobisz projekt i dopiero realizacja, wiem coś o tym ciągle latam po ogrodzie i coś przesadzam raczej mąż przesadza ja dyryguję trochę się prz tym nasłucham i wiem, że ma rację ale kiedyś popełniłam podstawowy błąd czyli kupowałam po jednej roślinie z tych co akurat mi w szkółce wpadło w oko teraz część rozdałam część próbuję jakoś sensownie zagospodarować, resztę kupuję ale już w większych ilościach a jak kasy brak rozmnażam rośliny i czekam aż będą gotowe do posadzenia na rabaty, dlategomój ogród jeszcze bardzo długo będzie w fazie tworzenia.
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 15:21, 26 mar 2014

Do góry
KasiaWB napisał(a)
O lalala ale projekcik fajny zrobiłaś masz tak piękną działkę i w takim otoczeniu, że możesz tworzyć co chcesz no i z zapożyczonym krajobrazem czego niestety u mnie nie będzie
coś za coś
Buziaki!

Kasiu otoczenie działki faktycznie piękne , dlatego warto było czekać na naszą działeczkę
A projekt się już precyzuje w detalach więc chyba lada moment będę mogła pokazać w szczegółach nasadzenia i dopytać czy oby dobrze myślę
Ogródek Janiny 08:30, 26 mar 2014

Do góry
Witaj Przyszłam z rewizytą
Projekt śliczny, prawie tak piękny jak mój
Też będę zaglądać i oglądać jak działasz. Ale super
Ogródek Janiny 22:13, 25 mar 2014

Do góry
Janinko ale masz piękny projekt, szczęka mi opadła z wrażenia Pytasz o tuje, już odpowiadam Sadziłam je od siebie w odległości 80 cm jedna od drugiej Po trzech latach już się połączyły ale strzygę je każdego roku ,oprócz pierwszego bo się bałam .Od kiedy tnę piękniej się rozkrzewiają W tym sezonie już przycięłam .Taka sama odległość od siatki ,zapomniałam dodaćNo czeka cię nie lada zadanie z tym pięknym projektem ,ale jaka przyjemność jednocześnie .Liczę na twoje fotki ze wszystkich prac i nasadzeń .Oczywiście mój doping również będzie .U mnie jeszcze takiego rozmachu chyba nie będzie ale coś tam zdziałam aby posunąć się z robotami .Póki co sadze następne różę a potem zobaczymy wolę nie planować w moim przypadku bo jakoś plany mi nie wychodzą ,zawsze jakieś przeszkody a tak bym już chciała więcej .Pozdrawiam cię Janinko bardzo ,bardzo serdecznie
System automatycznego nawadniania 20:13, 25 mar 2014

Do góry
Witajcie,

dzięki wielkie za pomoc.

Dzisiaj zmierzyłem ciśnienie w mojej instalacji. Utrzymuje się na ładnym poziomie 4barów tak więc z przepływem i ciśnieniem raczej nie ma problemów.

Naniosłem na projekt dwa warianty linii.
Wariant 1: wszystkie elektrozawory i osprzęt są w garażu:

linia czerwona: zraszacze z tyłu
linia zieolona: zraszaacze z boku
linia niebieska: zraszacze z boku
linia czarna: podłączone dodatkowe puszki poboru wody
Dodatkowo z tyłu będzie mała minia kroplująca (jej nie nanosm, ze względu na czytelność )

Oraz wariant Mateusza i Gardenarium:

w tym przypadku z garażu wychodzi linia czarna - magistrala do której podłączone są doatkowe puszki poboru wody oraz puszki z elektrozaworami (różowe. w każdej puszcze po 2 elektrozawory)
linia czerwona: zraszacze z tyłu (zasilane z puszki ze zraszaczami z tyłu ogrodu. z tej puszki zasilana też będzie linia kroplująca)
linia zieolona: zraszaacze z boku
linia niebieska: zraszacze z boku
(te linie zasilane będą z puszki ze zraszaczami z przodu ogrodu)

Cenowo obydwa warianty wychodzą niemalże identycznie.
W wariancie pierwszym jest więcej rurki, natomiast w wariancie drugim dochodzą studzienki.

Jak myślicie, który wariant byłby lepszy?
Mniejsza komplikacja wydaje się w wariancie drugim. Wariant pierwszy ma jdnak przewagę, że wszystko delikatne jest schowane w ciepłym garażu

W przyszłym tygodniu chciałbym zacząć już wykopy

Pozdrawiam
M.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:57, 25 mar 2014

Do góry
Oglądam Wasze piękne ogrody, a teraz przyszła pora na mój. Mam w głowie taki pomysł. Zerknijcie proszę czy to ma się do siebie jakoś czy nijak. Rysunek robiony amatorsko, bo skanowany nie chce się wgrać, wyskakują mi jakies błędy. Mam nadzieję, że będzie on dość czytelny. Na zielono zaznaczyłam to co mam. Wsadzone jest to zupełnie przypadkowo w tamtym roku. Jeśli trzeba będzie będę przekopywać. Wczoraj zakupiliśmy roślinki (likwidowała się szkółka). Troszkę przebrane było, ale wybrałam 4 bukszpany, jałowiec sab. varegiata, blue carpet płożący 2 szt i jeszcze jakies 2 szt. płożącego w odcieniu blue takie igły troszkę dłuższe i szersze i jakies drzewko ale się zgapiłam i nazwy nie spisałam. Tak sobie zaplanowałam ten projekt pod kątem tego co nabyłam. Na czerwono zaznaczone to co bym posadziła. Mam jeszcze kaukazką (jodłe?) i też nie wiem gdzie ją wsadzić. Proszę Was bardzo, może Wam przyjdzie coś do głowy żeby miało to ręce i nogi. To miejsce nasadzenia myślałam żeby przykryc korą.
Ogródek Janiny 19:10, 25 mar 2014

Do góry
agam napisał(a)
Witaj Janino, byłam już kilka razy w Twoim ogrodzie, ale śladu nie zostawiłam.
Piękny projekt, będę kibicować podczas realizacji. Na pewno będę miała tysiące pytań .
Pozdrawiam cieplutko.
Dzięki że zaglądasz i liczę na doping
Ogródek Janiny 19:08, 25 mar 2014

Do góry
Viola napisał(a)
Witaj Janino. Trafiłam do Ciebie od Dajany. Z przyjemnością przebiegłam się po Twoim ogrodzie. Mam podobną kotkę - buraskę. Też drapie mi drzewka. Ja ją ganiam, a ona nic sobie z tego nie robi. Piękny projekt ogrodu. Danusia robi wszystko tak jakby sama natura zaplanowała. Będzie pięknie ! Chociaż i tak masz wiele urokliwych miejsc w swoim ogrodzie. Jakie to berberysy rosną u Ciebie - przebarwiają się tak cudnie na czerwono? Pozdrawiam
Miło mi że do mnie zajrzałaś ja też byłam u Ciebie ale nie zostawiłam śladu. Co do projektu to maż rację Danusia fajne rzeczy wymyśla. Czeka mnie teraz masa pracy. Pytasz o berberysy jedne takie żółte przebarwiające się na jesieni na pomarańczowo to Maria a te co przebarwiaja się na czerwono to nie wiem, mąż je od kogoś przynósł jako małe sadzonki.
Pozdeawiam
Ogródek Janiny 18:51, 25 mar 2014

Do góry
Witaj Janino, byłam już kilka razy w Twoim ogrodzie, ale śladu nie zostawiłam.
Piękny projekt, będę kibicować podczas realizacji. Na pewno będę miała tysiące pytań .
Pozdrawiam cieplutko.
Ogródek Janiny 16:14, 25 mar 2014

Do góry
Witaj Janino. Trafiłam do Ciebie od Dajany. Z przyjemnością przebiegłam się po Twoim ogrodzie. Mam podobną kotkę - buraskę. Też drapie mi drzewka. Ja ją ganiam, a ona nic sobie z tego nie robi. Piękny projekt ogrodu. Danusia robi wszystko tak jakby sama natura zaplanowała. Będzie pięknie ! Chociaż i tak masz wiele urokliwych miejsc w swoim ogrodzie. Jakie to berberysy rosną u Ciebie - przebarwiają się tak cudnie na czerwono? Pozdrawiam
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 15:59, 25 mar 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
Joanno ... tak sobie w cadzie kolorki wrzucasz ... !!! ... no tak sobie kolejna genialna babka od niechcenia jakby ... projekt jak już napisano profeska ... Fisiek mam nadzieję już lepiej ... ? ...
róż nie zamawiałam ... walczę z tonami

Iza czytałam że walczycie z tonami ziemi ale ładnie już jest
Nie nie w cadzie kolorkami, tam tylko wymierzam dokładnie rabaty żebym wiedziała jak je wyznaczać i co gdzie sadzić no i Rafałowi muszę to zobrazować teraz w rzeczywistości na działce co gdzie ma być a kolorkami to taki programik do kolorowania tak sobie robię w nim żeby kolorki zobaczyć jak to ładnie będzie
Wczoraj byliśmy u lekarza bo Fisiek ma powiększone węzły ale podobno nic groźnego, ja tez dycham i smarkam się .... oby to już przeszło.... bo robota czeka ....
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 14:57, 25 mar 2014

Do góry
Joanno ... tak sobie w cadzie kolorki wrzucasz ... !!! ... no tak sobie kolejna genialna babka od niechcenia jakby ... projekt jak już napisano profeska ... Fisiek mam nadzieję już lepiej ... ? ...
róż nie zamawiałam ... walczę z tonami
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 10:01, 25 mar 2014

Do góry
Dajanko mam pytanie, jak gęsto sadziłaś thuje Aureospicata? Mam zamiar je posadzić, słyszałam że dość szybko rośnie. Co u Ciebie pewnie jesteś zarobiona? Ja już mam projekt i pomału zaczynam go realizować. Trzeba rozglądnąć się za roślinami w tym celu dzwonie po szkółkach i szukam odpowiednich. Ściskam mocno.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies