Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród z pergolą 11:07, 06 lip 2016

Do góry
faaaaaaaajnie tnx
przeglądam stare "działkowce" i wpadł mi taki artykuł w oko

zastanawiam się nad rabata srebrno-niebiesko-białą, popularna na pinie jest
https://pl.pinterest.com/pin/166422148709149458/

założeniem tej rabaty oprócz kolorów jest tez miejsce: sucho i słonecznie
myslę o takich roślinkach
Bylica luizjańska 'Silver Queen'
wydmuchrzyca i stipa
werbena
przegorzan
lawenda
perovskia
szałwia srebrzysta
miodunka

pasowaloby mi przenieść na nią też artemis bo mnie wkurza śmieciuch ale niewiem czy mi nie zaburzy koncepcji liśćmi..
dziewanna jedwabista tez jest super tylko te jej żólte kwiaty :/
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:29, 06 lip 2016

Do góry
Wysiewane wiosną szałwie zaczynają kwitnąć. Werbena hastata, choć maleńka w stosunku do swoich docelowych wymiarów, też już kwitnie. Szałwia muszkatołowa nabiera masy.
Ukojenie 08:44, 06 lip 2016

Do góry
Fajne masz te kolory floksów, takie nietypowe. Szałwia faktycznie tania nie była ale warto było bo krzaczki zdrowe i rozrośnięte. Super ci wszystko kwitnie. Aż miło popatrzeć.
Ogródek frontowy 21:41, 05 lip 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
wróbel, a ty runiankę na słońce dajesz... z szałwią???

Ona do cienia i półcienia. A jeśli słońce to musi mieć wilgotno. Sprzeczność interesów z szałwią.

Chyba dzisiaj przytomniej myślę, albo te kółka jakoś się rozjaśniły

Tam nie jest pełne słońce jest tak do 14 i poo 17 dlatego stwierdziłam, że może da radę W tym roku jest tam wilgotno w innych nie wiem nigdy nie sprawdzałam, ale trawy tam nigdy nie żółkły nawet przy upałach wielkich. A szałwia nie da rady w takich warunkach? Jeszcze nie kupiłam. Pomyślałam, że czegoś tam brakuje kwitnącego latem bo będzie zielono, a szałwia mnie zachwyca no i pasuje do łanu lawendy.
A co myślisz o hostach przy kulkach bukszpanu, których ciągle brakuje
Te kółka na rysunku wcale nie wyglądają na zdjęciach jest dużo lepiej
Pytanko takie jeszcze mam czy hortensje w pierwszym roku nawozić? Kupiłam i nie wiem czy dać im teraz czy na przyszły rok dopiero.

"albo te kółka jakoś się rozjaśniły" czyżby to znaczyło że Ci się podoba?
Ogród z pergolą 13:58, 05 lip 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Ania niestety musisz uzbroić się w cierpliwość, jak masz dziabkę to musisz dziabać Ja ściółkuję trawą, jak podeschnie na rabacie to przedziabuję wraz z ziemą i wprowadzam to w glebę, staje sie pulchniejsza. Przy okazji wyrywam chwasty. Systematycznie daje to efekty, chwastów mniej. A dziabię może co tydzień, a podczas spaceru wyrywam co który podrośnie.
Ale i tak musisz uzupełnić nasadzenia o byliny zadarniające - bodziszki najszybciej, szałwia... dzwonki... jak się rozrosną to nie dopuszczą do rozwoju chwastów a i nóżki różom zasłonią... no chyba że pójdziesz w trawy to też jakiś pomysł Kora w różach - nieeeeee no chyba że ta przekompostowana, bo potem to i kompost na nią można sypnąć i znowu korę mieloną...

dziabam, dziabam Agat
bodziszki mam ale wiesz ze nornice mi je zjadają?? wolałabym zeby na różankę się nie przedostały..a i wiesz kota zamówiłam jednak
może wstapisz do mnie przed Magdą to zobaczysz i sama ocenisz
Ogród z pergolą 13:29, 05 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

ojej...zastanawiam się nad przeniesieniem kory spod tujek na różanke a tam sypać skoszoną trawę...tylko sama bym musiała to zrobic bo M to chyba by mnie zastrzelił
ostatnio robilismy przecież tą rewolucje pod serbami i tujami co sciągaliśmy szmate i równalismy bo nam nornice ryły to teraz kolejny raz by nie poszedł na wywożenie kory

Ania niestety musisz uzbroić się w cierpliwość, jak masz dziabkę to musisz dziabać Ja ściółkuję trawą, jak podeschnie na rabacie to przedziabuję wraz z ziemą i wprowadzam to w glebę, staje sie pulchniejsza. Przy okazji wyrywam chwasty. Systematycznie daje to efekty, chwastów mniej. A dziabię może co tydzień, a podczas spaceru wyrywam co który podrośnie.
Ale i tak musisz uzupełnić nasadzenia o byliny zadarniające - bodziszki najszybciej, szałwia... dzwonki... jak się rozrosną to nie dopuszczą do rozwoju chwastów a i nóżki różom zasłonią... no chyba że pójdziesz w trawy to też jakiś pomysł Kora w różach - nieeeeee no chyba że ta przekompostowana, bo potem to i kompost na nią można sypnąć i znowu korę mieloną...
Mirkowy ogród (początki) 23:19, 04 lip 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Frezyjko oto ona szałwia z twoich nasionek czy będzie różowa?

Czyżby ?? już się gubię..moje fioletowe co tam kolor...sadzoneczka jak talala.
Mirkowy ogród (początki) 23:05, 04 lip 2016

Do góry
Frezyjko oto ona szałwia z twoich nasionek czy będzie różowa?
Ogródek frontowy 22:40, 04 lip 2016

Do góry
to rysuj, bo jak czytam o twoich zakupach to zastanawiam się czy my cały czas o tym samym kawałku ogródka mówimy A może już trawnika nie będzie, aby chciejstwa upchnąć

Jedno mnie uspakaja - masz jeszcze kawał ogrodu i będziesz mieć miejsce na przesadzanie

Odnośnie Perovskii ... o ile mi wiadomo winorośl lubi wapienne podłoże i sucho (czy moze tylko we Francji tak lubi?), a więc kontynuując, to na skarpie możesz gdzieś w okolicy szkółki nasadzić całą połać Perovskii. Ona lubi słońce, ubogą glebę, wapienną, sucho, korzeni się bardzo głęboko. Roślina miododajna. Zdrowa. Jedynie od nadmiaru wilgoci i nawożenia moze łapać niegroźnego grzyba u nasady (tak samo jak lawenda czy szałwia). Pięknie pachnie, bardziej lawendą. Niebiesko-srebrne patyczki ścina się dopiero wiosną. To może być znakomita ozdoba twoich skarp. Co ważne, niebanalna ozdoba. Wartością dodaną jest niesamowity efekt oszronienia.

Perovskia jest w dwóch wielkościach - normalnej, nawet do 1,50m i mniejszej, 'Little Spirit' do ok. 60cm.
Ogródek frontowy 22:23, 04 lip 2016

Do góry
Kolejne zakupy u mnie dziś nakupiłam, ale zdjęć nie zdążyłam zrobić postaram się jutro nadrobić Kurcze czemu tak jest, że szałwia to tylko w necie i kulki bukszpanu też Co namówię już eMa, żeby po kulki jechał ze mną to przywożę inne rośliny, a kulek jak nie było tak nie ma Już się ze mnie śmieje, że kupie wszystko tylko nie kulki .

W tym tygodniu na pocieszenie dostałam tawułki 'Golden Princes', lawendę duuużo lawendy i runianke (oby za dużo słońca nie miała) bo bardzo mi się podoba

Za to dalej poszukiwane szałwie (najlepiej 'deep blue')
kulki bukszpanu szt 7
i dziś wymyśliłam hostę 'Cracker Crumbs' lub 'Lemon Lime' w zastępstwie za żurawki
Toszko czy ja nie przesadzam z moimi chciejstwami w przedogródku? Jeśli tak to besztaj postaram się narysować co gdzie ma być
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 22:16, 04 lip 2016

Do góry
Syla napisał(a)
Michał z Przemkiem - ja Was bardzo proszę o pozostawienie czegoś w szkółce i dla mnie.

Michał pędzisz z pracami tak , że ja oddechu złapać nie mogę . Cudnie jest . Przemek dobrze doradza . Jeśli lubisz cisa David to można gdzie nie gdzie poprzeplatać w rozplenicach. Ma żółte przyrosty -dlatego napisałam jak lubisz .... i do tego szałwia ....

pozdrówka pracusiu

A widzisz Sylwia... Chłopaki prześcigają się z zakupami i zostawiają marne resztki w Waszej ulubionej szkółce

Ciekawe czy mają karty stałych klientów
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 22:07, 04 lip 2016

Do góry
Michał z Przemkiem - ja Was bardzo proszę o pozostawienie czegoś w szkółce i dla mnie.

Michał pędzisz z pracami tak , że ja oddechu złapać nie mogę . Cudnie jest . Przemek dobrze doradza . Jeśli lubisz cisa David to można gdzie nie gdzie poprzeplatać w rozplenicach. Ma żółte przyrosty -dlatego napisałam jak lubisz .... i do tego szałwia ....

pozdrówka pracusiu
Ogród z rzeźbą 20:14, 04 lip 2016

Do góry
Bea z kolorami zgłupiałam, bo te tawułki w zależności od światła mają różny kolor, od fioletowego w cieniu do intensywnie biskupiego, różowego, karminowego w słońcu. One mają cień do południa, potem słońce do późnego popołudnia. Mam je pierwszy rok, tzn. kupiłam jesienią w ubiegłym roku a przez zimę były zadołowane w doniczkach. Jeśli masz bladoróżowe, to pewnie inna odmiana, też mam takie.

Mirelka one nie są bardzo wysokie, ok. 50-60 cm jak kwitną. To są tawułki chińskie, one są właśnie takie puchate.

Kasia kolor tawułek faktycznie energetyczny. Nie wiem czy te pełne się wysiewają, u mnie się nie wysiały. Ale kiedyś czytałam, że raczej nie. A jeżeli już to mogą nie powtarzać cech. Żurawki pomarańczowe jakoś tak siłą rozpędu tam trafiły, ale mimo że rabata poszerzana to zaczyna się tam ciasno robić. Szałwia niesamowicie się na boki rozepchała. Jesienią i tak będą tam zmiany

Asia z Nadmorkskiego jak to oglądać z zamkniętymi oczami?. Zestawienie Minerwy i Charles de Nervaux wyszło mi tak jakoś

Kasya no i bardzo dobrze. Kupuj, ja tawułki bardzo lubię, w tym miejscu rośnie ich 15 sztuk.
Ogród z pergolą 16:52, 04 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

jakie ja wolę buty? wszystkie! maniaczka jestem
Aniu dziękuję za opinię czyli wszystkie mus mieć właśnie o róże mi chodzi bo róż niby duzo a pusto miedzy nimi..
zaglądam do finki co jakis czas i ta szałwia wciąż nie dostepna..zamówię chyba na all...tylko jej mi do kompletu jeszcze brakuje..
tnx kochana

Anka napisz do Marty - Finki, jak do niej zadzwoniłam to okazało się ze jest nawet z ubiegłego roku i dostałam od ręki, a na stronie było "niedostępna"
Z Pszenicznej ... 16:14, 04 lip 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Małgoś no nie wiem o co chodzi, może moje ciągłe dosypywanie kompostu zdaje rezultat a i nalewka pokrzywowa też robi swoje... szałwia Małgoś potrzebuje słonka i może dlatego... kupowałaś swoją u Finki?

Tak u Finki, i słonca tam jest troche, potem dom rzuca cien...tylko u mnie ziemia licha, takie śmieci z budowy i itaka ziemia "kartoflanka"...niby tez je zasilam kompostem, florowitem a w tym roku dałam sporo obornika na rabaty ( od sasiadów Krysi) musze na jesieni znowu zamówic jakies kilka worków, bo akurat pod szałwie nie dawałam. Leję florowit z dozownika i bio-humus od czasu do czasu....ale widac u ciebie im lepiej .
Zazdroszczę
Z Pszenicznej ... 16:08, 04 lip 2016

Do góry
Margarete napisał(a)
Normalnie na jakichs dopalaczach masz te rosliny czy jak ...zawilce na poczatku lipca, stipa wielgasna bez porównania do mojej, szałwia bardziej niebieska niż moja i bardziej okazała...o innych roslinach nie wspomne....
Super masz i te kolory........

Małgoś no nie wiem o co chodzi, może moje ciągłe dosypywanie kompostu zdaje rezultat a i nalewka pokrzywowa też robi swoje... szałwia Małgoś potrzebuje słonka i może dlatego... kupowałaś swoją u Finki?
Z Pszenicznej ... 16:00, 04 lip 2016

Do góry
Normalnie na jakichs dopalaczach masz te rosliny czy jak ...zawilce na poczatku lipca, stipa wielgasna bez porównania do mojej, szałwia bardziej niebieska niż moja i bardziej okazała...o innych roslinach nie wspomne....
Super masz i te kolory........
Z Pszenicznej ... 15:22, 04 lip 2016

Do góry
Jeżówki oszalały z rozmiarem, ścigają się z trzcinnikiem

cudowna szałwia, stipa też świetnie rośnie

Mirkowy ogród (początki) 12:19, 04 lip 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Moje z nasion Mireczkowych, nie dbam o nie jakoś specjalnie i pędzą. Podpędź jakimś nawozem i podlewaj.
Najlepiej, jak właścicielka wątku się wypowie...Ona tam ma sekretne mikstury
To fajnie że rosną pokaż fotki.Ewa jak twoja szałwia?Moje 5mają pączki kwiatowe cyknę je wieczorkiem
Ogród z pergolą 11:45, 04 lip 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Nie mam małych dzieci, ale też czasem nie grzeszę... wiec oszczędzam go na przyjemności I wiem co znaczy dwoje małych dzieci... właśnie wnuki pojechały.. odżywam

Przy dużym ogrodzie z ekologią jestem na bakier.. a jak ekologia to głównie z braku czasu

Pytałaś o kocimiętkę, szałwie i lawendę.. a ja zapytam, wolisz buty letnie zimowe czy wiosenne??? Każda cieszy na swój sposób długo.. dlatego piszę plusy i minusy., a wybór należy do Ciebie. Domyślam się że szukasz towarzystwa dla róż.

Kocimiętka - kwitnie jako pierwsza, a pierwsze cieszy. Jest dużo odmian kocimiętek.. i jeszcze pytanie która?? Kwitnie od kwietnia.. do teraz. Potem trzeba przyciąć lub bawić się w podcinanie przekwitłych kwiatostanów (opcja bardzo czasochłonna, dlatego ja ciacham na jeża i nisko i szybko by się nie wysiewała). Odrośnie i zakwitnie jesienią, ale już słabiej.

Szałwia - najpiękniejsza miniaturowa odmiana Deep Blue (do Finki forumowej). Najpiękniejsze kwitnące rośliny to szałwie.... kwitną z różami, potem robią się brzydkie, trzeba przyciąć i jak się w porę zetnie to odrosną i zakwitną słabiej.

Lawenda - problem z zimowaniem, ale u Ciebie piasek, na suchym i przepuszczalnym lepiej zimuje. Rusza bardzo późno po zimie, zaczyna kwitnąć dopiero teraz. U mnie praktycznie dopiero po różach. Kwitnie długo, bosko pachnie, jest szlachetna.. Niektóre po przycięciu letnim kwitną ponownie.. ale ja zawsze zetnę za późno... bo albo czasu brak albo szkoda mi. By była ładna trzeba przycinać regularnie i konsekwentnie.

Nie potrafiłabym zrezygnować z żadnej z nich. Ale jakby wybór padł na jedno.. to chyba lawenda, tylko ona u mnie w glinie kiepsko zimuje. jedynie na skalniaku jest ładna..... dobrze, że nie muszę wybierać.. ale jakby co to jednak lawenda Najdłużej ładna, bo ładnie przycięte krzewinki nawet bez liści są fajne. takie jeżyki

jakie ja wolę buty? wszystkie! maniaczka jestem
Aniu dziękuję za opinię czyli wszystkie mus mieć właśnie o róże mi chodzi bo róż niby duzo a pusto miedzy nimi..
zaglądam do finki co jakis czas i ta szałwia wciąż nie dostepna..zamówię chyba na all...tylko jej mi do kompletu jeszcze brakuje..
tnx kochana
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies