Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:49, 01 lip 2023
Do góry
Drugi problem jaki mnie trapi i dręczy, to sąsiedztwo z drugiej strony działki jeszcze większego intruza, który wygląda tak:

To coś dekady temu posiała świętej pamięci sąsiadka Jadwiga. Nie wiedziała co czyni, bo dziś to coś zajęło pół działki sąsiadowi, a i wdziera się nieustannie na mój skrawek terenu, tyle że ja ją sukcesywnie wyrywam (badyle, więc nawet nie trzeba się zbytnio schylać), ale najgorsze jest to, że to coś ma system korzeniowy pełzający pod powierzchnią ziemi, a badyle wyrastają jeden obok drugiego.
Czy ktoś rozpoznaje tę roślinę i zna środek niszczący ją...?
Dodam tylko, że rośnie to wysokie na ok 3-4m, grube badyle, wewnątrz puste, w których gromadzi się woda - tak jak bambus, rurka z wodą w środku. Jest to niemiłosiernie inwazyjne oraz ekspansywne. Znudziło mi się także już wyrywanie, ale jak przestanę, to mi zasłoni Słońce na działce. Sąsiad nie poczuwa się do systematycznego zwalczania intruza i efekt jest taki, że ma zajęte kilkadziesiąt metrów kwadratowych tym dziadostwem, a ja co kilka dni muszę coś wyrwać, żeby sytuacja mnie nie przerosła.
Anna i Ogród 2 15:44, 01 lip 2023

Do góry
pestka56 napisał(a)
Aniu, z racji, że szukam róż dla siebie wpadł mi na fb wpis Jacka Czaplarskiego ze zdjęciami róży 'Flammentanz' ( https://www.facebook.com/jacek.czaplarski.3/posts/pfbid034tavHyJnvHn1p4VXKYhKhTmSnJc6zmtf1JwyK3CcUqDdJ59SuotWfZthYcSMxapJl ).
U niego opisu nie ma, ale w Rosarium jest https://rosarium.com.pl/produkt/flammentanz

Jest piękna i kwitnie jak szalona, choć tylko raz.

Pomóż bo oszaleje.
Teraz mi Ela pokazała swoje kaliny Watanabe. W pełnym słońcu ma jedną. Wystawa taka jak moja. I rośnie i kwitnie jej lepiej niż ta co ma w cieniu. No mam ćwiekami Kasia.
Miałam zdecydować między trzmieliną oskrzydloną i różą pnącą ale teraz znowu na tapetę wróciłam kalina.
Poszłam obmierzyć tą dziurę po jałowcu. Szerokość to 2m x 1,5m. Do okna od ziemi 1,5m. Trochę na okno może wchodzić. Okno jest bardziej na prawo patrząc na dom. Co tam będzie bardziej pasować?

Sosnę kosodrzewinę muszę ostrzyc

I tych hortensji tam nie będzie. To ich ostatni sezon w tym miejscu.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:36, 01 lip 2023
Do góry
Witam.
Wczoraj trawnik przed koszeniem (zdjęcie zrobione z 4m wysokości) wyglądał tak:

A dziś po koszeniu i z bliska tak:

Trawnik założony w drugiej połowie maja. Czy mogę go opryskiem Puma potraktować...? Nie mam już ani czasu, ani ochoty, ani chęci do wyrywania chwastów, bo nie po to mam trawnik, żeby nad nim ślęczeć. On jest dla mnie, a nie ja dla niego. Ziemia pochodzi z korytowania, czarnoziem plus glina plus piach/żwir. Przekopane ile się dało, wyrwane także, ale wiem, że to za mało. Jednak chwastów nie było przez pierwsze 3 tygodnie prawie w ogóle. Natomiast wszystko zaczęło lawinowo postępować od 4 tygodnia wraz z zagęszczaniem się trawy. Podlewałem regularnie dwa razy dziennie, bo miałem w zgierskim totalną suszę całymi tygodniami. Ostatnio nieco kropi, więc kilka dni nie podlewałem, ale dziś wieczorem chyba zroszę nieco. Ziemia wilgotna, choć na foto wydaje się sucha. Sucha po wierzchu, jak się zamiesza paluchem, to kilka milimetrów niżej już jest inny kolor ziemi, czyli jest wilgoć.
W moim odczuciu zaczęła się inwazja chwastnicy i obawiam się, że do jesieni tylko ona przetrwa. A na wiosnę znów trawnik będę zakładał.
Czy ktoś ma jakiś pomysł na to dziadostwo...? Wcześniej polecano jedynie kosić, nawozić, i podlewać. Ale chwastnica uwielbia wilgoć, więc przy okazji będę jej zapewniał idealne warunki. No i nawożenie też chyba będzie jej sprzyjało, bo dlaczego nie...? A koszenie nawet niskie średnio zdaje egzamin, bo tak jak ktoś wcześniej pisał ona jest na tyle mądra, że się kładzie na glebie i wręcz przykleja do niej... Jedyna pocieszenie w tej sytuacji jest takie, że jak wyrywam ją z korzeniami to zauważam wplątane w nie korzenie trawy, pięknej i delikatnej, co oznacza, że one jakoś sobie współżyją ze sobą, tyle tylko, że chwastnica przygniata ją swoją budową. Czy młoda trawa pod tymi badylami ma szansę na rozwój...?
I tak jak na wstępie, mogę już użyć Pumy...? 7 tydzień ma trawnik i zaczął wyglądać jak łąka.
Z 2 stron mam niezagospodarowane działki przez płot, a od północnej hektary pól i łąk.
Od jutra już niczego nie będę wyrywał, bo to nie ma sensu. Co sugerujecie, jakie kroki prócz wyrywania z korzeniami...?
Dziś kosiłem drugi raz, pierwsze koszenie było na najwyższym ustawieniu, dziś przedostatnim.
Zbyt krótko ścięta trawa podobno się osłabia, zwłaszcza podczas upałów.

Ogród w Klein Kottorz 15:31, 01 lip 2023

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 15:22, 01 lip 2023

Do góry
Róże krótko kwitną, jeszcze kilka zdjęć.

Ptasi gaj 14:35, 01 lip 2023

Do góry
Aniu od prawej ma wschód środek południe lewa zachód. Praktycznie cały czas w słońcu jak jest.
Ma ponad 2 metry. Przycinalam jej tylko boki na wys. 1 metra gdyż nie mogłam przejsc.
Kalinę można formować tylko nie będzie takiego efektu opadających jak u palmy gałązek

Teraz wygląda tak

To są jej owocki po przekwitnieniu które jesienią są czerwone. Jesienią kalina przebarwia się na czerwono bordowy kolor

Poniżej dwie mniejsze jedna pierwsza w słońcu
Druga w półcieniu miała zaledwie 2 kwiatki.

Blaski i cienie nowego życia 14:09, 01 lip 2023

Do góry
Urszulla napisał(a)
Przenosiny się udały, hosty poszły na tyły budlejowej

No i pięknie. Duże sadzonki i efekt murowany. Co tam jeszcze planujesz posadzić na budlejowej?
Podziwiam Cię Ula że w takie upalne dni dzielisz i przesadzasz rośliny. Ja podzieliłam nowe bodziszki i nie wiem czy nie zabiłam jednej odmiany. Bodziszek Gerwat strasznie marniutko wygląda po tym zabiegu Pozostałe troszkę lepiej więc jest nadzieja że się przyjmą.

Moje miejsce na ziemi -początek 14:00, 01 lip 2023

Do góry
Joann tak ta wytyczona rabata wygoda na wprost
Szarobiałego ogrodowe początki. 13:32, 01 lip 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Jolu, ależ tam roślin weszło!! Efekt ekspresowy!

Asiu to chyba dzięki temu kompostowi tak wszystko buja
Ostróżeczki mają prawie metr. Nigdy jednoroczne nie dorastały mi do takich rozmiarów.
Szarobiałego ogrodowe początki. 12:45, 01 lip 2023

Do góry
Szarobialy napisał(a)
Żółty i pomarańczowy.

Nie wszyscy, ale ja bardzo lubię te kolory w ogrodzie
Blaski i cienie nowego życia 11:23, 01 lip 2023

Do góry
Przenosiny się udały, hosty poszły na tyły budlejowej

Ania na Żuławach 11:08, 01 lip 2023

Do góry
An_na napisał(a)
Kiedy pada deszcz, koty się nudzą

I kto ma lepiej
Ptasi gaj 11:01, 01 lip 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Pokazywałaś Watanabe?

Aniu tutaj dla ciebie

Początki kwitnienia

Różnica 2 tygodni
Szarobiałego ogrodowe początki. 10:45, 01 lip 2023

Do góry
Jak można zmienić świat w ciągu 97 dni?
Małymi krokami-Ogród Wioli 10:34, 01 lip 2023

Do góry
Nie taka blada ta jeżówka blada

Śliczna jest! będę zbierać nasionka i siać ,mus mieć więcej

Zieleń, drewno i antracyt 10:25, 01 lip 2023

Do góry

Śliczne one są mają bardzo ładny układ płatków, z tymi malutkimi, fajnie to wygląda i kolor też mi się podoba
Wilczy ogród 10:20, 01 lip 2023

Do góry
Magleska napisał(a)

Masz piękny ogród w pięknym miejscu i ładnie to wszystko ogarniasz, ogrom pracy, ale napewno przyjemnej i z takim pomocnikiem jak Wilczyca pomaga czy przeszkadza, bo mi Aza raczej przeszkadza, chce sie bawić, a jak ja nie mam akurat czasu to odchodzi smutna, no i muszę do niej iść
Wzgórze chaosu 10:14, 01 lip 2023

Do góry
Kasia anioł wkrótce przyleci

Ula dzięki z info jarzmiankowe, będę przesadzać.

Madzia dwie kępy Cloud nine mają różną wysokość. Ta w lepszej miejscówce ma ok. 1 metra, tak, tak - sięga mi pod pępek, ta druga jest dużo mniejsza, ma bardziej sucho od dużego miskanta.
Dobrze posadzić za czymś, na czym w razie pokładania ten bodziszek będzie miał z przodu podporę i nie będzie widać jego łysawego dołu.
U mnie jest między stożkiem z choiny i turzycą musegdońską.

Ale kwiat ma przepiękny, w kształcie i kolorze.

Madzia u ciebie ta jarzmianka jest bielsza, bo ma dużo słońca, no i rośnie tam, gdzie przy płocie masz mokro, czyli idealne warunki.

Gosia jak napisałam Madzi ten bodziszek może zaskoczyć wysokością. A jarzmianki faktycznie muszą mieć dobre stanowisko.

Ewa bodziszki warto mieć, ale świadomie posadzić. Rozanne coraz bardziej mnie przeraża
Na tej rabacie pożarł: hortensje, kule cisowe, brunery, molinie, ciemierniki.

Ogród prawie wymarzony … 10:10, 01 lip 2023

Do góry
Dziewczyny deszcz i ambrozja z kupokulek zrobiły swoje
Hrabianki się wybudziły
A bukszpan tez odżył -z braku wody zrobił się żółty

Ogród Basi i Romka 10:07, 01 lip 2023

Do góry
Zaczynają hortensje

Aza też zapozowala

I jeszcze takie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies