Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Pokaż wątki Pokaż posty

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 11:01, 01 lip 2023

Makao napisał(a)
Pokazywałaś Watanabe?

Aniu tutaj dla ciebie

Początki kwitnienia

Różnica 2 tygodni
Makao 13:59, 01 lip 2023

I jest w słońcu cały czas? W pełnym słońcu?

A ona jakaś wysoka u Ciebie jest.
ElzbietaFranka 14:35, 01 lip 2023

Aniu od prawej ma wschód środek południe lewa zachód. Praktycznie cały czas w słońcu jak jest.
Ma ponad 2 metry. Przycinalam jej tylko boki na wys. 1 metra gdyż nie mogłam przejsc.
Kalinę można formować tylko nie będzie takiego efektu opadających jak u palmy gałązek

Teraz wygląda tak

To są jej owocki po przekwitnieniu które jesienią są czerwone. Jesienią kalina przebarwia się na czerwono bordowy kolor

Poniżej dwie mniejsze jedna pierwsza w słońcu
Druga w półcieniu miała zaledwie 2 kwiatki.

Makao 15:34, 01 lip 2023

No i kusisz tą kalina. Jak ja już się poddałam i poszłam w róże to Ty mi piszesz że ona u Ciebie w słońcu lepiej rośnie niż w cieniu.
Patrzę że u Kurowskich to jest prowadzona w formie żywopłotu. Ciętą mocno więc cięcie lubi i raczej też jest w słońcu.
Teraz nie miem co mam już zrobić. Wsadzić różę pnącą, trzmielinę oskrzydloną czy tą kalinę. No jak nic nie ogarnę tego problemu w tym sezonie.
Urszulla 14:11, 02 lip 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

U mnie połowa róż kwitnie ma jednego paka rozwiniętego reszta powoli będzie rozkwitać.

U was więcej padało niż u nas. Teraz chmury krążą gdzieś tam pada tutaj przepłyną i deszczu nie ma.

Jestem na wsi zaraz idę róże przyciąć że suchych, potem tawuły bo też przekwitły później nawożenie róż i rododendronów drugi raz. Na koniec podlewanie. Może się wyrobie w 3, dni z pracami.

Mus przesadzić Rosanne

Ładny jest chcesz mu dać więcej słonka czy jaki powód przesadzania?
Urszulla 14:44, 02 lip 2023

Może trochę kocimietki. Wszystkie kupione w sierpniu zeszłego roku.

Kocimiętka wolcers...

To kocimiętka purrsian blue

To cat's pajamas. Wg mnie jest ładniejsza. Kolor niebieski i gęściejsza na lodydze. Jest niższa od tej purrsian...

Też mam niską kocimiętkę ale nigdy nie robiłam zdjęcia kwiatkom z takiego zbliżenia
daszum 23:12, 02 lip 2023

U mnie kocimiętkę zagłuszyły hortensje, zostały tylko 3 sztuki.

Ostatnio w szkółce widziałam bodziszka Rosanne w cenie 20 zł, był bardzo drogi w porównaniu do innych roślin.
ElzbietaFranka 00:49, 03 lip 2023

daszum napisał(a)
U mnie kocimiętkę zagłuszyły hortensje, zostały tylko 3 sztuki.

Ostatnio w szkółce widziałam bodziszka Rosanne w cenie 20 zł, był bardzo drogi w porównaniu do innych roślin.

Danusiu wszystko drogie nie ma porównania z zeszłym rokiem.

Dzisiaj sobie powiedziałam już bylin nie kupuje nie mam gdzie sądzić. Ewentualnie będę rozsadzać.
Kocimiętki przycinaj w połowie maja o połowę zobaczysz jakie są później ładne.

Pod nóżkami Bonici mam posadzona kocimiętkę przycięta.

W tym roku u nas wyjątkowo są piękne róże. Nie było nawałnic, deszczu trochę i są zdrowe.

Renii 12:53, 03 lip 2023

Kasiu Bardzo ładnie kwitnie.

Też mam novalis, ale w tym roku mało pędów wypuściła mam nadzieję, że drugie kwitnienie będzie lepsze.
Jestem w połowie obcinania zwiędłych kwiatow roz. Muszę przycinać bo wszystko w kamyczki leci. Od razu pielilam. Mam dużo rozgwiazdnicy to cholerny chwast cienki korzeń a pajęczyna na wierzchu.

Nie wiem co robić z przekwitłymi ciemiernikami czy je przycinać. Mają liście duże niektóre jeszcze kwiaty

Ja wycinam tylko brzydkie liście-ładne nowe liście zostawiam.
Czytałam, że dziewczyny też tak robią- u mnie też są jeszcze kwiaty na ciemiernikach
ElzbietaFranka 13:28, 03 lip 2023

Renii napisał(a)

Ja wycinam tylko brzydkie liście-ładne nowe liście zostawiam.
Czytałam, że dziewczyny też tak robią- u mnie też są jeszcze kwiaty na ciemiernikach

Dzięki Reniu

U mnie te lisciory takie duże, że na nie wiem co z tym zrobić. Zrobię tak jak pisze wytnę suche nie ładne liście i kwiaty. Niech odpoczywają. Jak pokażą się nowe liście to stare wytnę.
Dużo jest zielonych to zostaną.

Pod trawami papryczki. Owoców dużo i bardzo dużo kwiatów kwitnących. Między rzędami macierzanka kwitnąca, oregano i kocimiętka. Na skraju cebula.
W przyszłym roku już nie będę sądziła lepiej borówkę posadzić. Jest bezobsługowa tylko podlewać trzeba.