Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nieforemny ogród na przodzie 19:39, 13 sty 2015

Do góry
olaw napisał(a)
Myślała o dość drastycznym cięciu, zostawić 1 pień a resztę wyciąć i poprowadzić koronę coś jak narysowałam

Olu, jestem osobą, która do maja 2012 roku (wowczas odkryłam Ogrodowisko) nie cięła niczego. Z eMem toczyłam walkę o każdą gałązkę.
Tym sposobem wychodowałam sobie gąszcz wielgachnych tuj, a w środku tych tuj wielgachną pokraczną magnolię (zdjecie usunę, jak obejrzysz).

Piękna, prawda?
Skończyło się wycięciem magnolii, bo nic się z niej już nie dało zrobić.

Po co ten przydługi wstęp?

A no po to, byś nie popełniła mojego błędu. Uformuj ją póki młoda. Magnolia co do zasady nie wymaga cięcia. Ale jeśli jest taka potrzeba, wytnij, co uważasz za zbędne. Magnolia ma być ładna przez cały rok, a jej ładność poza kwitnieniem to pokrój. Jako niezadbany krzak nie doda uroku.

Najlepiej na przełomie zimy i wiosny. Polecają też smarowanie po cięciu ran, ale któraś Ewa (G albo M, muszę sprawdzić) odradzała, twierdząc, że wg nowej szkoły pod warstwą takiej maści tworzą się zgorzele czy tak jakoś.

Czytam od końca, sporo mi jeszcze zostało
Moja codzienność - ogród Oli 19:38, 13 sty 2015

Do góry
Powracam do tematu obsadzenie rabaty podjazdowej, na której w październiku posadziłam graby Fastigiata podsadzone berberysem Bagatelle

Link do zdjęć, żeby nie powielać https://www.ogrodowisko.pl/watek/3458-moja-codziennosc-ogrod-oli?page=354
i przypomnienie wymiarów rabaty

Graby posadzone są mniej więcej w miejscu podanych szerokości, pomiędzy nimi jest równe 3 metry

Od dawna chodzi mi po głowie sesleria jesienna jako wypełniacz całości a kilka dni temu znalazłam taką inspirację
http://www.pinterest.com/pin/551550285590444384/
http://www.pinterest.com/pin/551550285590444336/

Ciekawa jestem co myślicie ???

Działka prawie w Borach Tucholskich 19:38, 13 sty 2015

Do góry
przynudzam z tymi kamieniami to dla odmiany
marcowe iryski

Ogrodowe przygody 19:34, 13 sty 2015

Do góry
Ogrodowe przygody 19:31, 13 sty 2015

Do góry

Ogród w skali mikro cz.II 19:31, 13 sty 2015

Do góry
Kochane jesteście wszystkie .. A w zasadzie powinnam napisać " kochani jesteście wszyscy ".... Tak wiec oficjalnie sie poprawiam... Bardzoo Wam dziękuję za te wszystkie miłe słowa z okazji moich urodzin .. Aż chce się żyć .. Niestety teraz ..koniec semestru ..jazda w robocie jakich mało wiec wybaczcie m jeszcze trochę nieobecności....ale za to pokaże Wam , jak wyszło kiedy z moją klasa robiliśmy sobie karykatury ....... to tak a propos " co nauczyciele robią na przerwach "

Polecam aplikację rybie oczy w telefonach szajsung
Ściskam Was mooocno
W Gąszczu u Tess 19:29, 13 sty 2015

Do góry

Proszę o podpowiedź , jak nazywa się ta roślina kwitnąca na niebiesko, szukać nasion, czy sadzonek? Ile lat ma ta roślina, jest jedna, czy kilka?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:19, 13 sty 2015

Do góry
albo takie cos?
obwódka z bukszpanu, wewnątrz przed lawendą żurawki (podobnie jak u Martiki)?
Może do tego jakaś kulka, np tuja Danica w rogu przeciwnym do modrzewia?
Skąpana w słońcu 19:18, 13 sty 2015

Do góry
Są też trawy bo one nadają lekkości

Bardzo żałuję, że póki co nie mogę przed rabatą zrobić trawnika i chyba trzeba będzie wyciąć te piękne świerki.

Niestety będą tutaj trwały prace budowlane i na miejscu przyszłego trawnika będzie ziemia z wykopów

Opisałam prawą stronę rabaty. Następnym razem opiszę lewą, która ma być w tonacji seledynowo-różowo- fioletowej
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 19:13, 13 sty 2015

Do góry
OOO !!!
to ja pierwsza z kwiatkiem, hmmm

Skąpana w słońcu 19:03, 13 sty 2015

Do góry
ziele napisał(a)
A co to za biała róża na 1 zdjęciu? Pozdrawiam.

To róża stockholm castle

Potrafi być piękna, ona nie jest czysto biała

Mały miejski ogród Ewy 19:00, 13 sty 2015

Do góry
Lawenda i róże

Skąpana w słońcu 18:56, 13 sty 2015

Do góry

W Gąszczu u Tess 18:55, 13 sty 2015

Do góry
Tesiu właśnie obeszłam twój ogród od początku, kupe pracy włożyłaś, piękinie się reprezentują wszystkie roślinki będę częściej wpadać i podpatrywać. Pozdrwiam

Tu posadzone - na skuśkę, a lepiej byłoby jednak na prosto (chyba).

Dla odmiany czas na zmiany... 18:55, 13 sty 2015

Do góry
Jakie pieknosci pokazujesz cos jakos mimo ze słoneczko to z tyłu glowy dopada mnie przesilenie hihi a Ty jak masz juz lepiej ?

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 18:50, 13 sty 2015

Do góry
Bukszpan z Medipiopictą (hacone)

Ten sam bukszpan pod pierzynką - śnieg utrzymywał sie może z 1,5 dnia.... już dawno sladu po nim nie ma...

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 18:44, 13 sty 2015

Do góry
Molinia nieDauerstrahl

Mały miejski ogród Ewy 18:35, 13 sty 2015

Do góry
Chyba polubiły nas motyle... i z wzajemnością

Ogród tworzony z pasją 18:35, 13 sty 2015

Do góry
To i ja dla Ciebie...

Byle do wiosny .
Ogród w cieniu drzew 18:32, 13 sty 2015

Do góry
Odsuwam ciągle od siebie decyzję zagospodarowania pustego terenu, który w swoim czasie był miejscem na zabawy piłką dla dzieci ( a przecież założenie wątku w Projektowaniu ogrodów miało być bodźcem do działań). Od kilku lat widzę konieczność zagospodarowania miejsca po prawej stronie drogi wjazdowej do domu.
Przygotowałam zdjęcie - a raczej zlepek 3 zdjęć - pokazujący panoramicznie część ogrodu od strony bramy.
Zobaczcie sami:

Jak widać droga jest trawiasta i to nie ulegnie zmianie. Po prawej stronie przed garażami mam ogródek warzywny otoczony z dwóch stron krzewami owocowymi, jeszcze bardziej w prawo sadek - 2 rzędy drzewek owocowych posadzonych równolegle do drogi wjazdowej.
Chciałabym zrównoważyć prawą i lewą stronę ogrodu. Nie podoba mi się prawa strona, jest pusto. Bardzo mi przeszkadza to, że jak jestem w ogródku warzywnym to ciągle na widoku dla idących / jadących po chodniku / ulicy równoległych wzdłuż dolnej krawędzi na zdjęciu. Chciałabym też przysłonić metalowe budynki gospodarcze.
Wymyśliłam, że wykorzystam podobne drzewa i krzewy jak posadzone z lewej strony, ewentualnie z niewielkimi modyfikacjami (spis podam później, już go przygotowałam )
Myślę o rabacie bylinowej biało-kwitnących bylin z dodatkiem kropli żółci, bukszpanów i niewysokich traw. Kształt rabaty - prostokątny umiejscowiony wzdłuż drogi wjazdowej. Sprawdziłam to 8 metrów na ok. 1,5m. za nimi posadziłabym cisy jako tło a za nimi krzewy i niewysokie drzewa, i kilka szmaragdów 3-5 aby nawiązać do lewej strony. Nasadzenia byłyby prawie cały czas na wystawie słonecznej. Południe jest u mnie na zdjęciu w lewym dolnym rogu a północ w prawym górnym rogu.
Ponieważ teren wznosi się pod górę perspektywa ogrodu została zachwiana. W rzeczywistości pierwsze drzewa po lewej są bliżej niż wydaje się to na zdjęciu.
Co o tym myślicie? Ma sens to, co zamierzam zrobić?
Muszę przygotować mapkę, zdaję sobie z tego sprawę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies