Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:32, 09 sty 2015

Do góry
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:21, 09 sty 2015

Do góry
Paleciaki...czyli nasze meble z palet :P 13:59, 09 sty 2015

Do góry
Scibor napisał(a)
Furtka do Starego Lasu z palet

Scibor przepiękna ta furtka. Przyjmujesz zamówienia?
Mój przyszły ogród 13:35, 09 sty 2015

Do góry
taak, katalpy posadzone (choć chyba do ich tematu jeszcze wrócę wiosną), święta minęły a zatem można wrócic do planowania. Wygrzebałam foto fragmentu ogrodu, którym wiosną powinnam się zająć. Wpadł mi do głowy pomysł, aby pociągnąć buksiki wzdłuż jeszcze jednego panelu docelowo- do cyprysika a ten ala trójkąt uraczyć trzema trzmielinami na pniu o różnej wysokości i dać je też tak nieregularnie w trójkąt. Przestrzeń pod nimi wypełnić żurawkami limkami, może carex bronze form do tego... Danusia pisała u kogoś, że ładnie się komponuje z trzmieliną. Co o tym myślicie?
W cieniu - zacieniona 13:27, 09 sty 2015

Do góry
śniedek Saundersa...od trzech lat rośnie w doniczce.
Piruet na polnej drodze 13:19, 09 sty 2015

Do góry
Oto mój pan nie jest może bardzo dokładny ale zarys mam w tym roku myslę, że szczególnie skupię się na starej części ogrodu tzn. nr 7. Szerokość działki to ok 33m.

Przed żywopłotem chciałam posadzić hosty, trawy i żurawki. W tym roku rosły tam jeszcze: niezapominajki, barwinek, mała różyczka, a przy kamieniach rozchodnik i hortensja.

Mam problem z tym jak ma wyglądać ta rabata z hostami, trawami i żurawkami - miejsce jest całkowicie w cieniu i półcieniu, więc idealnie. Ale nie wiem jak połączyć te rośliny. Wyższe hosty przy tujach, a niżej żurawki i żuraweczki, gdzieniegdzie trawy.
Czy to mają być te same odmiany obok siebie np: 3 żurawki 'Silver Dollar' - odcienie zielini i 3 żurawki bardziej bordowe np 'Cassis' , czy może pełna dowolność?
Bardziej jestem za pełną dowolnością kolorów zachowując - Wyższe hosty przy tujach, a niżej żurawki. Co o tym myślicie?
Kiedyś będzie tu ogród 13:18, 09 sty 2015

Do góry
Bożenko co do tej nieszczęsnej rabaty to jedno jest pewne- ałycza idzie do skasowania.co do reszty to mam taki mętlik w głowie, że ho,ho... Dwa dni temu jakby był gotowy teren to posadziłabym świerki, wczoraj żywopłot z grabu, dzisiaj ..... już sama nie wiem.... Chyba z ostateczną decyzją poczekam jak będzie usunięta ałycza, ale muszę zamówić koparę.
Co do jeziorka ( kochana Bożenko pięknie nazwałaś tą moją kałużę ) to ja za bardzo bym nie chciała faszynować (duże koszty i kłopoty techniczne), ale przede wszystkim boki muszą być stabilne. Zobaczę jakie będą wahania wody i jak to wszystko będzie się układać. W okolicznych stawach, w tym naszym starym, różnice nie przekraczały 0,5m. Jak będzie w tym zobaczymy.
Ogród na Opak 13:18, 09 sty 2015

Do góry
To skarpa z drugiej strony domu. Nie zwracajcie uwagi na trawnik bo jest zniszczony po kładzeniu kostki a poza tym jest jeszcze mnóstwo prac po których może wyglądać jeszcze gorzej.

Mój ogród pod górkę... 13:16, 09 sty 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Mój nowy ogródeczek pierwszy raz w zimowej odsłonie!

Cudnie tu u Ciebie.Myślałam że tylko ja mam tak stromo , ale u ciebie to hu hu. Świetnie sobie z tym poradziłaś, to naturalny kamień czy kamieniem obkładany murek?
Mała Eleczka 12:52, 09 sty 2015

Do góry
Dzisiaj z nudów posiałam pomidory i werbenę.
Z nudów zrobiłam również zdjęcie

Ogród na Opak 12:30, 09 sty 2015

Do góry
Nasyp pod taras musiał się uleżeć więc kostka została położona dopiero na jesień.Planuję zmienić nasadzenia i zrobić coś z tym nasypem, może murek? Co o tym myślicie?

Jest zima, ale chciałabym coś zaplanować wcześniej żeby móc przesadzić na wiosnę rośliny które ewentualnie mogą być jeszcze wykorzystane.
A może coś takiego?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=17
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=137
Ranczo Edy 11:59, 09 sty 2015

Do góry
eda napisał(a)
Miałam jeszcze taki czosnek ale w ten sezon się nie popisał biedny chyba za mokro było i zgnił mam nadzieje że coś się uchowało w ziemi

ładny masz ten bułgarski czosnek ale czemu piszesz, że wygnił, masz go w słońcu? to nie powinienpozdrówka
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 11:53, 09 sty 2015

Do góry
Kuklik napisał(a)
Dziewczyny, bardzo dziękuję za miłe słowa i życzenia

Zrobiłam aktualne zdjęcie moich tujowych grzybków. Ja jestem zadowolona z efektu wiosną będę nad nimi dalej pracować, ale już widać o co mi chodziło.

A wczoraj rano... listonosz przyniósł wieści z samej Anglii
Gardener's World w polskiej wersji! Teraz naprawdę jesteśmy w Europie

Tujki jak się zagęszczą to będzie fajniepod spodem masz runiankę? pozdrówka Iza
Lecę w kulki... 11:49, 09 sty 2015

Do góry
Zimową porą...
Raz w śniegu...za chwilę bez...i znowu pod pierzynką...cienką ale jednak...

Lecę w kulki... 11:42, 09 sty 2015

Do góry
anna_studio napisał(a)
Jolu...odbijam buziaki
i dziękuję

Pozdrawiam wszystkich zaglądających w moje progi...
Dziękuję za Wasze odwiedziny...za pamięć...

Do siego roku...

Jak zawsze piękne fotografie Aniu najlepszego w Nowym Roku pozdrawiam
Ogród w świecie idealnym 11:25, 09 sty 2015

Do góry
siedzę i dumam nieustająco (żeby nie było)
Ponieważ w tym roku chcemy zamontować oświetlenie, muszę jeszcze ustalić gdzie ma być wyspa. Bo być musi! Wymyśliłam sobie takie dwie opcje, ale nie mam pojęcia czy w ogóle któraś z nich się nada: czy nie za wielkie je zrobiłam, czy w dobrym miejscu... ech ciężkie życie dyletanta
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:17, 09 sty 2015

Do góry
wymyśliłam sobie dwie wersje, ale niestety rysunek to jedno, a jak to będzie wyglądało? nie wiem.. podpowiedzcie

w tej chwili z tarasu widzę to:
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 11:10, 09 sty 2015

Do góry
I w nocy wiało strasznie z niektórych roślin porwało zabezpieczenia zimowe
Porobiło zaspy ok 50cm na ogrodzie kiedy ta wiosna...?

i tulipanki dla gości

Paprocie ogrodowe 11:00, 09 sty 2015

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Hehe, no niby racja Szkoda, ze takiej ziemi sciolkowej nie sprzedaja

I jeszcze jedna

kasiu co to za paproć?

i do wszytskich jak te paprocie się zachowuja zimą, padaja czy sa w miarę zimozielone? bo zielona to jestm ja więc pytam
pozdrawiam
Ogrodowe skarby 10:51, 09 sty 2015

Do góry
To jest miejsce u mnie z którym nie wiem co zrobić!
W rogu rośnie bez- lilak wszystko by było dobrze gdyby nie to że pod bzem nic nie chce urosnąć, mało tego to jeszcze wybija cały czas młode pędy !! Pomyślałam sobie że usunę bez i zrobię zakątek szmaragdowy i miejsce na ławkę bo póki co to przestawiam ją z miejsca na miejsce. Ławka przeszkadza mi w koszeniu i wolałabym mieć miejsce na nią w rabacie . Co o tym pomyśle myślicie?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies