Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Słoneczny Ogród 22:11, 20 cze 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Darcia jakie masz piękne ostróżki zazdroszczę. Będę w przyszłym tygodniu wysiewać. Przyszły tydzień poświęcam na wysiewy trochę późno,ale zadbam to będą śmigać. Naparstnice też o tej porze w zeszłym roku sialam i pięknie kwitną.
Chcę też posiać pierwiosnków aby wiosna byla kwitnąca.

Takie ciepło siedzę 3/4 dnia w domu nie nadaje się na takie upały.

U mnie Minerwa jeszcze nie kwitnie, ale inne po tej okropnej wiośnie nie zawiodły.

Ela prawie wszystkie ostróżki to wysiane właśnie, oprócz jednej niebieskofioletowej, ale nawet ta mocno fioletowa , którą zacytowałaś, ona pochodzi od mojej mamy, u niej zginęły, u mnie zginęły a tu nagle się odrodziły w innym miejscu
Siej nie jest późno, ja rozsieję dopiero jak przekwitną, nasiona muszą być świeże, bo mają kiepskie kiełkowanie.
Ogród w dolinie 14:50, 20 cze 2021

Do góry
Też mam problem z ambrowcem już kiedyś pisałam jest piękny, ale w jednym miejscu ma korę pęknięta i rana już zasmarowana się powieksza i nie wiem co zrobić. Może glina Zalewie przywiąże do pnia. Nic innego nie przychodzi mi do głowy bo w tym miejscu jest rdzeń odkryty.
Już myślałam, że może inna korę jakaś przylepie może się zaszczepi. No nic muszę w necie poszukać co z tym fantem zrobić.

Iryski ładne też je bardzo lubię szkoda, że tak krótko kwitną. Jak się zajrzy do wewnątrz kwiatu codownie wygląda. Kiedyś były tylko niebieskie, ziolte no i białe się trafiały teraz cała gama kolorów.

W dwójkę jak się robi w ogrodzie to pracę widać. Jedna osoba to masakra. U mnie też eM pomaga te cięższe pracę szczególnie koszenie, obkaszanie. Melioracje sam zrobił dużo pracy których ja nie daje rady. Trawniki na jego głowie.

Elu, u nas również ambrowcowi po pierwszej zimie pękła kora w kilku miejscach.
Kiedyś tu Toszka pisała, że one mają cienką korę i dlatego marzną w surowszym klimacie. Właściciel szkółki, w której go kupiliśmy sam przyznał, że jego okaz długo się aklimatyzował i do dziś potrafi przemarznąć, a to już spore drzewko.
Nie wiem ile w tym prawdy, bo już w internecie są chyba nieraz bzdury powielane ale wyczytałam, że one mają palowy system korzeniowy i nie lubią zalewana, lubią mokro.

Irysami jestem oczarowana. W tym roku posadziłam białego od kolegi, przesadzaliśmy kwitnącego, mam nadzieję, że kłącza się ukorzenią. Ten obłędnie pachniał.

Bez mojego męża nic by nie było, za duża działka i za trudna ziemia We dwoje jest znacznie prościej.
Bylinowa łąka 10:54, 20 cze 2021

Do góry
Piszesz u Mirki o werbenie maluchach? To nie prawda maluchy szybko rosną to zależy w jakiej ziemi są. Robiłam w zeszłym roku eksperyment posadziłam w donicy i przechowywałam owinięte donice jedna w domu i te samosiejki szybciej wyrosły niż przezimowane.
Więc Gosiu podlewaj daj trochę nawozu i będzie rosło.
Ja samosiejki przesadziłam bo miałam zatrzęsienie e żwirze już tam nie posadzę i rosną dobrze po pokiwaniu.
Ptasi gaj 22:51, 19 cze 2021

Do góry

Elu! Pięknie kwitną Ci róże, inne roślinki też, miejsce z brzozami bardzo ładne, spokojne.
Oczko wodne z liliami zachwycające. Przy tym upale aż czuje się chłód od wody patrząc na zdjęcia.
Ptasi gaj 21:44, 19 cze 2021

Do góry
CD

Ptasi gaj 18:23, 19 cze 2021

Do góry

Słoneczny Ogród 17:12, 19 cze 2021

Do góry

Dokupie jeszcze tej seslery.
Np stipy są zawodne miałam takie piękne w zeszłym roku a w tym roku takie niedobitki już kwitną.

Piękna ta rabata trawkę z szałwia może i ja się doczekam takiej rabatki. Ja mam jeszcze za szałwia posadzone jeżówki.
Słoneczny Ogród 17:05, 19 cze 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Piwonie za oczkiem , spojrzenie od dołu w stronę domu.

Darcia jakie masz piękne ostróżki zazdroszczę. Będę w przyszłym tygodniu wysiewać. Przyszły tydzień poświęcam na wysiewy trochę późno,ale zadbam to będą śmigać. Naparstnice też o tej porze w zeszłym roku sialam i pięknie kwitną.
Chcę też posiać pierwiosnków aby wiosna byla kwitnąca.

Takie ciepło siedzę 3/4 dnia w domu nie nadaje się na takie upały.

U mnie Minerwa jeszcze nie kwitnie, ale inne po tej okropnej wiośnie nie zawiodły.

Ogród w dolinie 16:58, 19 cze 2021

Do góry
Też mam problem z ambrowcem już kiedyś pisałam jest piękny, ale w jednym miejscu ma korę pęknięta i rana już zasmarowana się powieksza i nie wiem co zrobić. Może glina Zalewie przywiąże do pnia. Nic innego nie przychodzi mi do głowy bo w tym miejscu jest rdzeń odkryty.
Już myślałam, że może inna korę jakaś przylepie może się zaszczepi. No nic muszę w necie poszukać co z tym fantem zrobić.

Iryski ładne też je bardzo lubię szkoda, że tak krótko kwitną. Jak się zajrzy do wewnątrz kwiatu codownie wygląda. Kiedyś były tylko niebieskie, ziolte no i białe się trafiały teraz cała gama kolorów.

W dwójkę jak się robi w ogrodzie to pracę widać. Jedna osoba to masakra. U mnie też eM pomaga te cięższe pracę szczególnie koszenie, obkaszanie. Melioracje sam zrobił dużo pracy których ja nie daje rady. Trawniki na jego głowie.
Ogród z zegarem 15:17, 19 cze 2021

Do góry
Agnieszka obejrzałam sporo. Ten widok z góry robi wrażenie teren bardzo spory. Dużo zrobione i jeszcze dużo do zrobienia.
W tym upale można udaru dostać kobieto szanuj się. Ja tam siedzę w domu od 11-17 nie wyrabiam dla nie jest za ciepło.
Nawet w cieniu patelnia

Judaszowiec piękny.
Ptasi gaj 13:42, 19 cze 2021

Do góry
Róże angielskie bardzo ciężkie kwiaty i zwisają do ziemi nie lubię takich ale sam kwiat piękny

Ptasi gaj 13:36, 19 cze 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Pięknie to wygląda. Coraz częściej zastanawiam się czy nie zostawić brzóz tak w trawie, jak u Ciebie. Dam im tylko żywopłot i niech rosną.

Ilekroć zaglądam do Twojego ogrodu lub Hani to się nie mogę nadziwić, że niektóre rośliny są już takie duże, a sadzimy małe wypierdki.

U nas na działce cień jest po 16.00.
Pozdrawiam Elu

Te brzozy mają 14 lat, ale na początku przez prawie 2-3 lata nie rosły. Posadziłam je w wodzie. Jak sądziłam to był rok bardzo suchy a następne lało i teren podmokniety. Dopiero jak zrobiliśmy drenaż brzozy ruszyły.
Myślałam że trzeba będzie przesadzać, ale nie było gdzie wszędzie mokro.
Brzozy ładne, ale te liście grabienie codziennie kilka worków liści.

Po co obrabiać teren przy brzozach bezsensu,za kilka lat korzenie przy nasadzie pnia będą bardzo grube i podnoszą brzozy.

U nas się chmurzy,ale raczej burzy nie będzie.

Słońce piecze róże prześcieradłem przykryłem bo się płatki spiekają. Trochę róż

Ptasi gaj 13:02, 19 cze 2021

Do góry

Rano o godz 8 cudowny cień na takie upały

Pięknie to wygląda. Coraz częściej zastanawiam się czy nie zostawić brzóz tak w trawie, jak u Ciebie. Dam im tylko żywopłot i niech rosną.

Ilekroć zaglądam do Twojego ogrodu lub Hani to się nie mogę nadziwić, że niektóre rośliny są już takie duże, a sadzimy małe wypierdki.

U nas na działce cień jest po 16.00.
Pozdrawiam Elu
Ptasi gaj 00:10, 19 cze 2021

Do góry
Posadziłam od Hani Anabell szałwię przywiozłam takie mikrusy i tak śmigają że szybciej rosną od licencjonowanych..

Jestem zadowolona z jesiennych zakupów trawkę

Róża pnąca news dawno ogromnpakow. Tylko ona jedna zimie się nie dała.

Ptasi gaj 00:02, 19 cze 2021

Do góry
CD

eM posadzil ziemniaki w donicach 10;szt

Ptasi gaj 23:56, 18 cze 2021

Do góry
CD

Watanabe przekwitła ciekawe czy jakieś owoce będą

Krzewuszki pięknie w tym roku kwitną dużo kwiatów nawiązanych. Mam ok 29 krzaków po rozrzuconych po działce.

Ptasi gaj 23:48, 18 cze 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Ela, cudowny jest ten storczyk

Ja próbowałam podlewać tym roztworem ze skórek bananów, ale mam 30 storczyków i się zniechęciłam.
Moje storczyki zaatakowały wełnowce. Wytrułam je i dopiero teraz zaczynają kwitnąć.

Danka przecież nie codziennie podlewasz bananowka. Ja podlewam raz na 2 tygodnie. Ja mam 5 storczyków o różnym wyglądzie. Po wakacjach kupię kilka już szkole przeszłam z tymi różnymi.
Welnowce to gdzie to złapały z jakiegoś innego kwiatka przeszły.

Dzisiaj gorąco pol dnia przesiedziałam w domu nie można było nic robić. W cieniu za gorąco. Jedna róże mi poparzyło kwiaty będą musiała jutro nakryć.
Żebym nie zapomniała też Munstead Woody nakryć bo szkoda.

Rano o godz 8 cudowny cień na takie upały

Klony Brendywine bardzo szybko przyrastają

Zacisze Alicji 20:30, 18 cze 2021

Do góry
A widzisz z tymi luliowcami wodnymi dałam ciała. Tak to jest jak dużo się na oglądam i potem głupoty pisze.
Moje krzewuszki też zaczynają w tym roku mimo ostrej zimy u nas bardzo ładnie kwitną. Jutro zrobię fotki.

Elu! Krzewuszki w tym roku kwitną bardzo ładnie, przynajmniej ślimaki ich nie lubią.
Napisałam o liliach i liliowcach obok siebie, można się pomylić. A swoją drogą, nie wiem czy lilie wodne nie pachną, nigdy nie wąchałam. Ostatnio ktoś pisał, że grążele bardzo ładnie pachną.
Z ogródka na wsi 17:21, 18 cze 2021

Do góry
Znać język jaki kolwiek i posługiwać się nim to nie lada wyczyn. Tak jak gra na instrumencie. Nigdy nie miałam zdolności ani do jednego ani do drugiego. Chociaż dzieci posługują się płynnie angielskim a najmłodszy gra na kilku instrumentach.
Ogród w Klein Kottorz 16:28, 18 cze 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Proszę znawców roślin wodnych o identyfikację.

W listopadzie dostałam od Grega66 rośliny wodne: kosaciec żółty pstrolistny,komonica błotna, krwawnica pospolita,mięta nadwodna, pontederia sercolistna niebieska, oczeret sztyletowaty,jeżogłówka gałęzista, tatarak zwyczajny, czermień bł.

Część z nich przeżyła zimę, ale nie wiem które.

Przed chwilą miałam wszystko rozpisane przycisnelam na fotkę i wsiąkło.

Więc tak Danka kosaciec ostrolistna może na którejś focie jest on to raczej nie zniszczalny.

Krwawnica nie widzę, chociaż może się pokazać później to wszystko zależy jakie Grzegorz wysłał sadzonki

Tak wygląda

Nie widzę komornicy błotnej,mięty błotnej, panteforii..., oczeret sztuk... Donica na 3 focie; jeżogłówka... Może być musisz obserwować czy wyrasta bo ma podobne liście jak na pozostałych fotach. Tatarak na przed ostatniej i ostatniej focie, czermień bo... Też nie widzę. Tam chyba jest pałka wodna jeszcze wygląda mi na 2 pierwszych fotach.
Tatarak już pisałam liść rozetrzeć jak pachnie to tatarak.

Nie wsadzają do donic tylko wsadz przy brzegu i przysyp kamieniami. Jak będą w donicach to później ich nie wyciągniesz będziesz się mordować jak z trawami.

Danusiu posadz wszystko na gl od 10 cm niech rośnie i musisz obserwować. Nie wiem w jakim stadium rozwoju były te sadzonki może one jeszcze wyrosną. Szkoda, że nie wsadziłas jak dostałaś od razu do oczka. To są rośliny które przetrzymują największe mrozy. Właśnie jak maja ciepło to mogą wygnic.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies