Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:55, 24 mar 2014

Do góry
Marcinie i Marto macie świętą rację - nie kupować nic pojedyńczo. Ja to znam na pamięć. Ale czasami aż portfel sam się w sklepie otwiera Zaczęłam dziś robić rabatę przy południowej ścianie domu i (tak jak sugerowałeś Marcinie) chcę wykorzystać mój istniejący dobytek (rośnie w doniczkach, albo będzie do przesadzenia z innej strony ogrodu): 3 Tuje Aurea Nana, 2 małe jałowce Blue Star, 4 trzmieliny Emerald'n Gold, 1 mały klon ściętolistny, 1 dereń ok. 1,20cm, 5 berberysów nieznanego gatunku (jesienią były czerwone i pomarańczowe), 1 świerk Conika -spory ok. 1 m, 1 jałowiec Sky Rocket. Mam również kilka szmaragdów ok. 1 m (mogę je użyc do jakiejś kompozycji). Na 100% muszę dokupić turzyce albo jakieś miskanty. Wklejam poglądowe zdjęcie - południowa wystawa domu. Kilka stron wcześciej zamieściłam projekt z jesieni, ale był chaotyczny i wymagał zakupienia prawie wszystkich roślinek. Więc muszę wymysleć coś prostszego. Na samym środku rabaty (jadalni) mają być róże, lawenda, bukszpan - klasyka gatunku Chętnie posłucham Waszych rad
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:08, 24 mar 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
rere79, a gdzie ten projekt? Nie masz podpisu, nie umiem do Ciebie trafić.

Gosia, podoba mi się u Ciebie bardzo. Czekam na drugi sezon nasadzeń tych w donicach i pod płotem. Czuję, że już będzie konkretnie.
A Erneścik na zdjęciu ma usteczka złożone jakby całuska wysyłał
ja też próbowałam znaleźć ale poległam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:01, 24 mar 2014

Do góry
rere79, a gdzie ten projekt? Nie masz podpisu, nie umiem do Ciebie trafić.

Gosia, podoba mi się u Ciebie bardzo. Czekam na drugi sezon nasadzeń tych w donicach i pod płotem. Czuję, że już będzie konkretnie.
A Erneścik na zdjęciu ma usteczka złożone jakby całuska wysyłał
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:17, 24 mar 2014

Do góry
rere-może wieczorje uda mi się zajrzeć bo to wilekie wydarzenie taki projekt, sama radość tworzeniamnie się nie udało ale Martusia zrobiła dla nas cudowny projekt wię cmoże i dobrze że poległam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:12, 24 mar 2014

Do góry
Gosiu, szalejecie z pracami w ogrodzie. Widać już wiosnę u Ciebie.
Ernest do schrupania

Ps. Dodałam już projekt.
Nowe Życie ;-) 11:09, 24 mar 2014

Do góry
madeline28 napisał(a)
Dziś idę do pracy na popołudnie, więc od rana buszuję po internecie w poszukiwaniu fajnych okazów. Upatrzyłam sobie
-niedźwiedzie futro
-jałowiec blue carrow
-świerk conica
-modrzew Pendula
Zaglądając do Waszych Ogrodów często spotykam żurawki. Nigdy nie miałam z nimi do czynienia, ale chyba też się na nie skuszę...
Macie jakieś doświadczenia w uprawie tych iglaków, na które mam chrapkę
I moje kolejne pytanie, czy lepiej kupować pojedyńcze sztuki a więcej gatunków roślin czy mniej gatunków a za to więcej sztuk tego samego rodzaju? Co się lepiej będzie prezentowało?

Hej, wpadłam rewizytą i widzę, że u Ciebie już sporo roślinek jest.. pozostaje je tylko ładnie zaaranżować, co nieco poprzesadzać, podosadzać i będzie git

Co do iglaków, to widziałaś u mnie jałowce.. Nie wiem, ile ich chcesz, ale ja raczej na tych dwóch poprzestanę, bo wiem z obserwacji, że one lubią się wyginać i łamać, np. pod naporem śniegu..

O świerku conica nawet dzisiaj czytałam, że prawie zawsze atakuje go przędziorek, więc trzeba obserwować i działać tak, jak marta_d napisała.. ja go sobie daruję raczej..

Modrzew pendula.. bardzo, ale to bardzo mi się podoba i na pewno bęę miała u siebie, przynajmniej jednego. Jednak trzeba liczyć się z tym, że zrzuca igły na zimę, wię w tym czasie będzie golasek

I również uważam, że lepiej skupić się na kilku, wybranych gatunkach, niż iść na całość..

Mój mąż mówi: pojedziemy do szkółki, zobaczymy co jest i wtedy wymyślimy, że to by pasowało tu, to tu, itp.. Tiaaaaa.... dopiero by bałagan się zrobił.. Najlepiej zrobić projekt, listę potrzebnych roślin i tego się ściśle trzymać w szkółce, bo najchętniej by człowiek zgarnął 3/4 tego, co się tam znajduje.. nie wiadomo, gdzie oczy podziać, tak się chce wszystkiego.. skądś to znam )

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 10:07, 24 mar 2014

Do góry
Gratki z okazji seteczki... niech projekt łatwo i przyjemnie wdroży sie w życie.. niech będzie to ogród marzeń
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 06:15, 24 mar 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

Aga jak patrzę na tę mocno kolorową już wiosnę w ogrodach to tupię ... tupię i czekam bardziej niecierpliwie ... wiem, że kiedyś i u mnie zakwitnie i chyba wtedy rzucę pracę i będę się gapić ...

Oj ja też tak robię .
Jak zakwitnie jakiś kwiatuch, to latam z aparatem(rodzina patrzy jak na wariatkę )
i uwieczniam każdą najmniejszą zmianę na fotkach

podglądam jak znosisz cebulki i uzbrajasz się w masę roślinek ... jak rodzi się projekt ... Aga kawałek pięknego ogrodu tworzysz ...

Bardzo Ci dziękuję za te słowa i mam nadzieję że tak właśnie wyjdzie w rzeczywistości

pozdrawiam i czekam na spotkanie musimy się wreszcie poznać

Koniecznie!!!!!!
Czekam niecierpliwie

Super nowa fotorelacja i fantastyczna opowieść dołączona do niej
Ogródek Janiny 21:38, 23 mar 2014

Do góry
Mam gotowy projekt i mogę się pochwalić
tadam.
Ogródek Agam 19:42, 23 mar 2014

Do góry
agam napisał(a)
Marta szmaragdy już pociachałam. Wygląda lepiej, chociaż trochę problemu było, bo ich wysokości różniły się znacznie. Zrobię zdjęcia po południu. Tło też mi się podoba .
A Ty kiedy zaczynasz swój projekt?

Wczoraj zaczęłam rabatkę zaprojektowaną przez Danusię. eM kupił mi trzmielinę na pniu x 2, tawuły "Goldflame" x 3, tuje "Janed Gold" x 3 (w projekcie mam dwie, ale stwierdził że kupi mi trzy ), kupił mi jeszcze 3 carexy "Praire Fire" - gdzieś je upchnę . Sadziłam do zmroku, robiąc slalom między tulipanami. Potrzebne mi jeszcze miskany "Variegatus", żurawki i carexy.

No i do śmiechu fajną historyjkę mam.
W sklepie było napisane przy trzmielinach "mix" więc przez telefon mówię mężowi żeby wziął dwie i poszedł do pani sprzedającej upewnić się że to na pewno "Emerald n Gold". Pani wzięła katalog i szuka i szuka i nie może znaleźć jak ta trzmielina ma wyglądać. Mąż chciał pomóc, patrzy w katalog a pani szuka w krzakach na literę "c", "czmielina". Biedny nie wiedział czy ma jej zwrócić uwagę czy brać co ma i najwyżej dostałby ochrzan ode mnie w domu

widać że do działu ogrodniczego poszła z powołania

Wątek obejrzałam podziwiam zmiany i chętnie poczekam na zdjęcia z realizacji zaprojektowanych rabatek.
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 15:44, 23 mar 2014

Do góry
admete napisał(a)
Iza witam się wiosennie

Pocieszę Cię że u mnie pod cieniem z lasu też wszystko ledwo wygląda z ziemi ...........ale na wszystko przyjdzie pora i będzie cieszyć oko .

Uwielbiam Cię czytać

Pozdrawiam

Aga jak patrzę na tę mocno kolorową już wiosnę w ogrodach to tupię ... tupię i czekam bardziej niecierpliwie ... wiem, że kiedyś i u mnie zakwitnie i chyba wtedy rzucę pracę i będę się gapić ...

podglądam jak znosisz cebulki i uzbrajasz się w masę roślinek ... jak rodzi się projekt ... Aga kawałek pięknego ogrodu tworzysz ...

pozdrawiam i czekam na spotkanie musimy się wreszcie poznać
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 22:40, 22 mar 2014

Do góry
A ja życzę dużo słoneczka, siły, kasy i wsparcia M. w realizowaniu projektu . Zobaczcie, Marta ma projekt, a wszyscy wokół się cieszą. I ja dołączam do grona kibiców i ... widzów Pozdrawiam Cię Marto serdecznie
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 22:09, 21 mar 2014

Do góry
Dużo pracy przed wami, a masz namiary na rośliny, bo projekt to jedno, a zakup roślin to druga sprawa, i dużo się będzie działo, powodzenia Marta
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 21:58, 21 mar 2014

Do góry
widzę,że serial już się zaczyna super, że masz projekt od Danusi będzie bosko
Trzymam kciuki i pozdrawiam
Ogród zmyślony 20:54, 21 mar 2014

Do góry
MarzenaG napisał(a)

Witam, właśnie można poznać, że to inspiracja projekt Danusi. Zazdroszczę
Mnie nie stać na taki projekt, ale się uczę, podpatruję.Może coś mi wyjdzie sensownego.Pozdrawiam,

Podpatruj, podpatruj Marzenko, a z pewnością wyjdzie dobrze. Trochę obserwacji, pracy, cierpliwości i czasu, a będziesz zadowolona.
Wszystko o czym ... Marzysz 20:53, 21 mar 2014

Do góry
O właśnie Ania oddała doskonale to o czym myślałam
A tu znalazłam ten projekt Danusi o którym pisałam - ogród na wzór holenderski https://www.ogrodowisko.pl/watek/1528-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-ii?page=2053
No to miłego oglądania i dobrych wyborów
Pozdrawiam
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 19:41, 21 mar 2014

Do góry
O projekcie przeczytałam i bardzo jestem ciekawa jego realizacji. Dobry projekt to podstawa, a samemu czasem nie potrafimy nic sensownego wymyślić,a jak już coś wymyślimy to przesadzamy, przesadzamy i tak w kółko (piszę na własnym przykładzie). Teraz masz pewność, że wszystko ze sobą będzie grało. Pozdrawiam i kibicuję
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 15:00, 21 mar 2014

Do góry
No i co ja tutaj widzę: zmiany, projekt, plany, będzie co oglądać i podziwiać pozdrowionka!
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 13:25, 21 mar 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Ale ubaw, ogladąm przed, chcę po, a nie ma czekam i kibicuję

Też się uśmiechnęłam.

Gdybym nie miała powycinanych rabat i wsadzonych krzaków też zdecydowałabym się na projekt, chociaż czasami mam ochotę nanieść na plan to co mam i podesłać Danusi.
Ogródek Agam 13:19, 21 mar 2014

Do góry
Marta szmaragdy już pociachałam. Wygląda lepiej, chociaż trochę problemu było, bo ich wysokości różniły się znacznie. Zrobię zdjęcia po południu. Tło też mi się podoba .
A Ty kiedy zaczynasz swój projekt?

Wczoraj zaczęłam rabatkę zaprojektowaną przez Danusię. eM kupił mi trzmielinę na pniu x 2, tawuły "Goldflame" x 3, tuje "Janed Gold" x 3 (w projekcie mam dwie, ale stwierdził że kupi mi trzy ), kupił mi jeszcze 3 carexy "Praire Fire" - gdzieś je upchnę . Sadziłam do zmroku, robiąc slalom między tulipanami. Potrzebne mi jeszcze miskany "Variegatus", żurawki i carexy.

No i do śmiechu fajną historyjkę mam.
W sklepie było napisane przy trzmielinach "mix" więc przez telefon mówię mężowi żeby wziął dwie i poszedł do pani sprzedającej upewnić się że to na pewno "Emerald n Gold". Pani wzięła katalog i szuka i szuka i nie może znaleźć jak ta trzmielina ma wyglądać. Mąż chciał pomóc, patrzy w katalog a pani szuka w krzakach na literę "c", "czmielina". Biedny nie wiedział czy ma jej zwrócić uwagę czy brać co ma i najwyżej dostałby ochrzan ode mnie w domu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies