Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Tusiala 10:20, 24 mar 2014

Wiesz Violu ja dawniej też kupowałam różności po jednej, dwie sztuce a teraz postanowiłam, że koniec z tym. Większe ilości i miejsza różnorodność. U mnie zawsze brakowało koloru a żeby był kolor to jedna roślinka nie wystracza. Marcin dobrze pisze.
A zakupy udane i dobrze, że teściowa też pomaga w upiększaniu ogrodu

Viola 19:55, 24 mar 2014

Marcinie i Marto macie świętą rację - nie kupować nic pojedyńczo. Ja to znam na pamięć. Ale czasami aż portfel sam się w sklepie otwiera Zaczęłam dziś robić rabatę przy południowej ścianie domu i (tak jak sugerowałeś Marcinie) chcę wykorzystać mój istniejący dobytek (rośnie w doniczkach, albo będzie do przesadzenia z innej strony ogrodu): 3 Tuje Aurea Nana, 2 małe jałowce Blue Star, 4 trzmieliny Emerald'n Gold, 1 mały klon ściętolistny, 1 dereń ok. 1,20cm, 5 berberysów nieznanego gatunku (jesienią były czerwone i pomarańczowe), 1 świerk Conika -spory ok. 1 m, 1 jałowiec Sky Rocket. Mam również kilka szmaragdów ok. 1 m (mogę je użyc do jakiejś kompozycji). Na 100% muszę dokupić turzyce albo jakieś miskanty. Wklejam poglądowe zdjęcie - południowa wystawa domu. Kilka stron wcześciej zamieściłam projekt z jesieni, ale był chaotyczny i wymagał zakupienia prawie wszystkich roślinek. Więc muszę wymysleć coś prostszego. Na samym środku rabaty (jadalni) mają być róże, lawenda, bukszpan - klasyka gatunku Chętnie posłucham Waszych rad
Marcin89 20:55, 24 mar 2014

A wiesz już w jakim stylu chcesz mieć ogród? Dominujące gatunki? Kształt rabat?
Tusiala 08:38, 26 mar 2014

Mi się nie pytaj co wsadzić i gdzie bo z tym u mnie nie najlepiej. Ale chętnie powiem czy mi się podoba, czy też nie
agam 08:46, 26 mar 2014

Kształt rabaty to podstawa, później wybór i rozmieszczenie roślin. W projektowaniu biegła nie jestem, cały czas ściągam od innych. Jedyne co mogę zasugerować to NIE dla jałowców
Marga 19:08, 29 kwi 2014

Witam się u Ciebie Violu!
Wpadłam zobaczyć jak sobie też inni radzą z założeniem ogrodu i podpatrzeć jakie to roślinki kupują. Masz już bardzo ładny trawnik, a to kawał roboty za Tobą. Zazdraszczę
Mam nadzieję, że będziemy się wspierać w tych trudnych początkach
Trzymam kciuki za trafność wyborów.
Pozdrawiam
dajana 12:35, 07 maj 2014

Piękny masz domek Violu I ja mówię nie dla jałowców Nic do nich nie mam, ale nie są efektowne i zawsze stwarzają problemy U mnie ich nie będzie bo gdzie nie spojrzę to widzę zainfekowane brązowiejące igły, takie leżące umarlaki No chyba że są takie odmiany których nie znam i są zarazem pewniakami .Róże? o tak!!! mam ich sporo, a będzie ich chyba setki u mnie, bo to będzie różany bardziej ogród No, różano hortensjowy może Violu z twoją wrażliwością ( ptaszek i nie tylko ) nie będzie ci łatwo żyć, ale takim się człowiek rodzi i nic na to poradzić nie można .Znam twoje uczucia bo sama ich doznaję .Kicia od tego nieszczęsnego dnia jest w moim domu to najgrzeczniejsza kotka jaką mam. Już się nie boi i nawet pozwala przytulić, Jest smutna, ale już nie płacze .Pozdrawiam cię cieplutko Violu
paulina_wero... 13:33, 19 maj 2014

zaznaczam sobie do obserwacji pozdrawiam
yolka 21:50, 19 maj 2014

Byłam, poogladałam, zaznaczam. Pozdrawiam
alinak 23:26, 01 cze 2014

Viola napisał(a)
Alinko, mam pytanie z "innej beczki". Przeglądałam ponownie wątek o kompostownikach. Zauważyłam tam zdjęcie Twojego kompostownika dwukomorowego. Proszę napisz jakiej jest wielkości. Długość, szerokość, wysokość (tylna ścianka). Mój kompostownik nie zdał egzaminu - mimo, że duży, drewniany, ale niestety jednokomorowy, a mam 900 mkw. trawy super szybko rosnącej - po skoszeniu i zrzuceniu do kompostownika zgniła mi. Muszę zbudować większy - miejsce mam, ale pomyślałam, że podpowiesz wymiary. Pozdrawiam.

Viola dzisiaj już tej konstrukcji nie polecam . mam nowe doświadczenia .nawet jeszcze przed rokiem ich nie świadoma teraz będzie u mnie inna konstrukcja . te komory tak są fajne , ale przód jednak żeby był otwierany , żeby można swobodnie przerzucać pryzmę i pobierać od spodu .to raz ...dwa to jednak komory powinny być oddzielnie i stać każda samodzielnie na swojej konstrukcji ( jednak ścianami musza się stykać z wiadomych względów ). chodzi o to że co kilka lat trzeba kompostowniki naprawiać uzupełniać ściany itp . i wtedy nie trzeba całej konstrukcji ruszać tylko można mieć jedną komorę pełną , podczas gdy z drugą można robić remont ......koniec wykładu .
wielkość komory to każda po 2,30 m.czyli w sumie cały ma 4,6.