Renia ma piękne pomidorki, a u mnie w wiatrołapie cytryna kwitnie i pachnie jak szalona.
Brak lasu Aprilowego zrekompensowałam sobie zakupem tej oto paprotki
Pozdrawiam ciepło Wszystkie tupiące styczniowo Ogrodniczki - i te wypoczywające również, robię sobie jeszcze drzemkę zimową do połowy lutego, a potem będzie się działo
Przeglądając na innych wątkach podsumowania i bifor-aftery pomyślałam najpierw, że u mnie za bardzo nie ma co podsumowywać, bo wciąż jeszcze dużo pracy przede mną. Jednak po namyśle doszłam do wniosku, że szklanka jest do połowy pełna, a nie pusta I że pokażę Wam moje małe-wielkie sukcesy
Największy to oczywiście założenie rabat w przedogródku.
Tak było w 2017r.
Największe zmiany dokonały się jesienią 2020 r i wiosną 2021r. W minionym roku rabata wyglądała tak:
Z drzewek mam:
- leszczyna od sąsiada
- czereśnie Kordia i Regina
- brzoskwinia Inka
- morela i nektaryna, ale nie pamiętam jakie
- gruszki Konferencja i Faworytka
- wiśnie Łutówka i Debreceni
- śliwki Lepotica i Węgierka Dąbrowicka
- jabłonki Gala, Eliza, malinówka i jeszcze jedna nie wiem jaka, polecona przez sprzedawcę.
Wszystkie sadzone w październiku, zobaczymy czy się przyjęły i czy nie przemarzły, na razie wyglądają tak
Było, było pomarańczowa Margarita w kieliszkach od Gwiazdora
Po Świętach rozłożyła na wirusówka i wszystkie ciepłe dni przeleżałam w łóżku trzymało mnie przez dwa tygodnie, masakra
Byłam w sobotę sprawdzić co tam widać nowego w ogrodzie i na chwilę obecną jeden ciemiernik kwitnie, jedna prymulka, krokusy całkiem spore, tulipany już widać a reszta śpi
Sałata spokojnie da radę w półcieniu, moja wysiana wczesną jesienią ma się całkiem dobrze, rośnie w skrzyniach przykrytych włókniną, nawet przymrozki do -8 jej nie zaszkodziły
Na razie bardziej udzielam się w zaprzyjaźnionych ogrodach niż u siebie
Nie jestem cierpliwym człowiekiem. Wszystko chciałabym na już a najlepiej na wczoraj a tak się nie da. Pochrzanione czasy...
No ale kasa utopiona, teraz trzeba uzbroić się w cierpliwosc i sprzedać, kiedyś. Jak wyrównamy działkę I posiejemy trawę na pewno będzie lepiej wyglądać. Póki co muszę obczaić który obwód za co odpowiada bo nie umiałam zamknąć rolet pilotem. Hmmmm
Na pociechę nowe nasiona bo mialam za mało odmian pomidorow haha