Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus

Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus

16:05, 02 lip 2023
10:47, 04 lip 2023
Dzień dobry.

Czy jest możliwość ustalic co to za choroba na liściach graba? i jak to zwalczyć - jaki środek?

Z góry dziękuje

17:43, 28 lip 2023
Jak widać w tym roku to jakieś szaleństwo z chorobami roślin nasz piękny zielony grab przemienił się w to co na zdjęciach... już nie wiem co robić, psikalam już Mospilanem, Syllitem, teraz kupiłam Proplant :/ ręce opadają.
Może ktoś pomoże?

08:23, 31 lip 2023
Cześć. Czy ktoś z Państwa może mi potwierdzić czy to pordzewiacz grabowy?
Na wielu grabach mam problem ze spowolnionym wzrostem, zmianą koloru na brąz i pogryzionymi liśćmi. Czy typowe opryski przeciwko pordzewiaczowi powinny wystarczyć? (LambdaCe Z 050 CS, Karate Zeon 050 CS, KUNG-FU 050 CS). Dziękuję za wskazówki.

14:38, 27 sie 2023
Dzień dobry!

u mnie bardzo podobny widok, było podejrzenie przędziorka, ok dwa tyodnie temu został więc cały żywopłot wypsikany, nowe pędy puszcza zielone i ładne. Czy to mogła być trafna diagnoza?

Liście mu żółkną, pojawiają się dziwne brązowe plamki, pojedyncze liście całkiem zbrązowiały i się zawineły (jak na jesień)

Martucha00 napisał(a)
Jak widać w tym roku to jakieś szaleństwo z chorobami roślin nasz piękny zielony grab przemienił się w to co na zdjęciach... już nie wiem co robić, psikalam już Mospilanem, Syllitem, teraz kupiłam Proplant :/ ręce opadają.
Może ktoś pomoże?

adamadam 10:52, 02 cze 2024

Dzień dobry!
Czy ktoś mi podpowie co to za choroba dotknęła moje graby. Sadzone 3 lata temu. Ostatnio brak opadu przez miesiąc. Podlewane co drugi dzień. Od spodu zauważyłem małe białe robactwo (widoczne na zdjęciu).
Proszę o pomoc jak to zwalczyć.
annazaboklicka 10:17, 26 sie 2024

Dzień dobry,
jestem świeżynka jeżeli chodzi o ogród. Mam posadzony grab - od jesieni 2023. W lipcu zaczął chorować, oprócz mączniaka, którego widzę, nie jestem w stanie zidentyfikować innych chorób lub szkodników (na spodniej stronie liścia zidentyfikowałam małęgo białego "przecinka"). Grab robi się brązowy, właśnie już od połowy wakacji, na końcach zasycha, ma przebarwienia na liściach. Będę wdzięczna za wskazówki, co z tym zrobić teraz, ale też wiosną, prewencyjnie. Załączam zdjęcia.
GarratyRay 14:58, 27 sie 2024

Moje graby wygladaja dokladnie tak samo jak wyzej, wiadomo co sie z nimi moze dziac?
Elena76 11:39, 02 wrz 2024

Przejrzałam wątek, ale jestem na początku drogi z ogrodem i potrzebuję podpowiedzi, czym potraktować moje graby. Rośliny posadzone rok temu, w tym roku zamierają im pędy, po prostu zasychają i nie urosły praktycznie w ogóle. Czy to jest pordzewiacz grabowy czy jeszcze coś innego? Podpowiedzcie proszę.

Mazan 16:20, 04 wrz 2024

Elena76

Zdobniczka grabowa jest na pewno, a pochylone przyrosty mogą świadczyć o pordzewiaczu grabowym. O ich zwalczaniu jest cały początek - ok. 15 stron - tego wątku. Podobne problemy są przedstawione i we wcześniejszych wpisach. Trudność w zwalczaniu tych szkodników polega na tym, że są bardzo płodne i plenne, co podkreśliła Danusia dając charakterystyczny wpis.

Pozdrawiam, Mazan