Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 00:11, 04 mar 2015

Do góry
Mysza napisał(a)

No cukierek do schrupania....
Zestawienie kolorystyczne bratusiów, moje ulubione
Ostnica - Stipa 23:40, 03 mar 2015

Do góry
Moja stipa nadaje się już do pikowania:

Dziś zaczęłam pikować. Przed pikowaniem się już nie podlewa, bo wtedy brylka jest bardziej zbita i urywają się korzonki. Są bardzo delikatne. Zaczęłam wyjmować po troszku widelcem i rozdzielać na pojedyncze siewki. Niektóre były ze sobą złączone, to nie rozrywałam, tylko sadziłam po 2 trawki.
etap 1 - delikatne wyjęcie z doniczki za pomocą widelca.

etap drugi - rozdzielanie siewek. Siewki są delikatne, korzonki nitkowate. Pociągnięte się łatwo odrywają, dlatego trzeba uważać, by nie oderwać korzonków od trawki.

etap 3 - Sadziłam do doniczek za pomocą patyczka, ale chyba lepszy okazał się drugi koniec widelca. Łatwiej się robiło dołki, aby włożyć bryłkę z korzonkami i dociskałam widelcem z boku. Połączone bryłą korzonki sadziłam po dwie, aby nie niszczyć delikatnego systemu korzeniowego.

etap 4 - Delikatne podlanie. Ziemia po podlaniu trochę siadła. Nie wiem, czy dosypać, bo wtedy trawki będą siedziały za głęboko. Chyba tak zostawię. Reszta jutro. Dziś już słabo widzę te siewki.
Ogródek Ewy 23:35, 03 mar 2015

Do góry
Dziewczyny doradzicie? czy to już rozsadzać czy jeszcze czekać?
Dla niewtajemniczonych napiszę że to moje hosty.

Ogródek Ewy 23:29, 03 mar 2015

Do góry
Lubię niespodzianki ale takim zdecydowanie mówię basta.
Wiosny chcę!

Podwórkowa rehabilitacja 23:19, 03 mar 2015

Do góry
A te cały czas kwitną
Z pozdrowieniami dla zaglądających

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:08, 03 mar 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
chciałam dodać że moja szałwia caradonna ruszyła , w weekend poobrywałam wszystkie porażone liście z rh a było ich sporo zrobiłam oprysk topsinem i czekam, aż zadziała i uratuje moje 2 rodki
[

Co się stało z zurawkami? Grzyb czy opuchlaki? Moje jedenej tak wyglądaja ale mają korzenie...
Ogród prawie romantyczny 23:06, 03 mar 2015

Do góry
Na dobranoc zostawiam kwiatki

Mój ogród pod górkę... 22:59, 03 mar 2015

Do góry
Kasiu, widzę że imprezujesz na forum. Późno już, ale jeszcze zdążę ci złożyć życzenia urodzinowe. Spełnienia marzeń w pięknym ogrodzie, kochającego męża już masz, wiec tylko ci życzę, by Cię kochał 100 lat i jeszcze dłużej. Buziaki zostawiam i kwiatuszka
Ogródek Iwony 22:36, 03 mar 2015

Do góry
szemusia napisał(a)

A co ma powiedzieć reszta populacji, jak i matematyk ma problem z oszacowaniem ilości siewek

Z wysiewami wzięłam przykład z Ciebie - sieję, ja dyktuje instrukcja W przeciwnym razie nie wymieściłabym sie na parapetach

Hi, hi, Mi się po prostu nie chciało liczyć. Szkoda czasu.
Za to zaczęłam dziś pikować. Są bardzo delikatne. Zaczęłam wyjmować po troszku widelcem i rozdzielać na pojedyncze siewki. Niektóre były ze sobą złączone, to nie rozrywałam, tylko sadziłam po 2 trawki.
etap 1 - delikatne wyjęcie z doniczki za pomocą widelca.

etap drugi - rozdzielanie siewek. Kasia Siakowa interesowała się właśnie tym etapem. Siewki są delikatne, korzonki nitkowate. Pociągnięte się łatwo odrywają, dlatego trzeba uważać, bu nie oderwać korzonków od trawki.

etap 3 - Sadziłam do doniczek za pomocą patyczka, ale chyba lepszy okazał się drugi koniec widelca. Łatwiej się robiło dołki, aby włożyć bryłkę z korzonkami i dociskałam widelcem z boku.

etap 4 - Delikatne podlanie. Ziemia mimo uklepania wcześniejszego trochę siadła. Nie wiem, czy dosypać, bo wtedy trawki będą siedziały za głęboko. Chyba tak zostawię. Reszta jutro. Dziś już słabo widzę te siewki.
Mały ogród, ale duuużo radości 22:35, 03 mar 2015

Do góry
Danucha napisał(a)
Przesiedzialam kilka ostatnich dni nad wątkiem "projektowanie ogrodów", podglądaniu Waszych ogrodów. Poprawiłam kształat rabat i planuję trochę poprzesadzać, powysadzać i podosadzać. Będę wdzięczna za każdą opinię na temat moich wypocin.
Tak jest obecnie:

A tak planuję zmienić

Co o tym sądzicie?

Kształt rabat podoba mi się. Może, tak jak pisałam wcześniej, zrezygnowałabym z tej rabatki przy domu. Ale z drugiej strony to jest miejsce relaksu i pewnie wolałabyś patrzeć na rośliny a tak ja zaproponowałabym Ci ścianę? Kurczę... trudne to projektowanie... Powiedz jakbyś Ty wolała? I czy Ty chcesz drastycznie zmieniac nasadzenia czy tylko mały lifting?
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 22:33, 03 mar 2015

Do góry
beata_m napisał(a)
czy to mogłaby być stipa?!

prawdopodonie, daj zbliżenie na kłosy na styku z ziemią
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:25, 03 mar 2015

Do góry
od drugiej strony teraz wygląda to tak
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:25, 03 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Cały czas czekam na projekt nawadniania... A korzystając, z tego, że pogoda nie sprzyja na razie pracy w ogrodzie, wklejam rozmieszczenie i kształt rabat - rezultat moich przemyśleń w ostatnich dniach, licząc oczywiście na wasze opinie

Zdecydowałam się na rabaty faliste aby dostosować się do ułożonej kostki. Czy myślicie, że to dobry pomysł?

1kratka na planie to 2m
trawnik - jasnozielony kolor
rabaty - zielony kolor

Z góry dziękuję za wszelkie rady

Widok z tarasu w którą stronę? Ten trawnik po prawej wyznacza jakieś dwie funkcje, zgodnie z zaznaczeniem?, czy przypadkowy kształt?. Po prawej, wzdłuż podjazdu przemyśl, może zrezygnuj z trawnika?. Bardzo mi się podoba zestawienie 3-5 takich samych liściastych drzew o smukłych, eliptycznych koronach, podsadzonych krzewami np. szpaler jednakowych hortensji i wykończone żurawką, hostami albo obwódka bukszpanową. Ale ja mam za małą dzialke na szpalery drzew.
Ogródek w którym klon osłupiał:) 22:24, 03 mar 2015

Do góry
malgorzata_s napisał(a)

Ostatecznie projekt "bezpieczny" przewiduje trzy brzozy Betula pendula 'Long Trunk' szczepionej dość wysoko tak na 180 cm.

Każda z nich jest podsadzona kulami z bukszpanu, wokół nich hortensje i trawy.

Piszcie proszę czy może być czy też błądzę...

dla mnie ok
Ogródek w którym klon osłupiał:) 22:21, 03 mar 2015

Do góry
Kolejny projekcik, który powstał po zaakceptowanym przez Was pomyśle na przemalowanie płotu na szaro.
Na tle szarego płotu pięknie wyglądałyby brzozy, więc od kilku dni siedziałam na necie szukając małych brzóz do mojego mikroogródka
oto niektórzy kandydaci:
http://www.drzewa.com.pl/5345-brzoza-nadrzeczna-fox-valley-betula-nigra-fox-valley.html
http://www.drzewa.com.pl/212-brzoza-nadrzeczna-little-king-betula-nigra-little-king.html
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Betula%20pendula%20%27Long%20Trunk%27&lang=1
http://e-clematis.com/pl/p/Betula-pendula-Spider-Alley-PBR-brzoza-brodawkowata/1381
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Betula%20pendula%20%27Purpurea%27&lang=1
http://www.szkolka-przytok.pl/pl/p/Brzoza-omszona-Rubra/6686
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Betula%20pendula%20%27Gracilis%27&lang=1

Bardzo podobały mi się brzozy z brunatnymi liśćmi.

Ostatecznie projekt "bezpieczny" przewiduje trzy brzozy Betula pendula 'Long Trunk' szczepionej dość wysoko tak na 180 cm.

Każda z nich jest podsadzona kulami z bukszpanu, wokół nich hortensje i trawy.

Piszcie proszę czy może być czy też błądzę...

Lawendowy zawrót głowy 22:20, 03 mar 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Ciemiernimi sa w LM za 16zeta
Dostalłam prezent na poprawe mojego poprawe popapranego nastroju ♡♡♡

taczusia i ta waska, podluzna lopatusia to moje uuuulubione przyjaciolki w ogrodzie - czego i tobie zycze
Działka wkoło Lubczyka :) 22:18, 03 mar 2015

Do góry
Kolejne oznaki wiosny mimo dużej zimnicy!

Ranczo Edy 22:18, 03 mar 2015

Do góry
eda napisał(a)

fantastyczne
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 22:17, 03 mar 2015

Do góry
Dorzucę jeszcze zdjęcia świerków, kiedy je dostałam były identyczne, rosną jakieś 15m od siebie.

I jeszcze zbliżenie:

Może ktoś mi powie dlaczego tak się różnią kolorami?
W cieniu - zacieniona 22:12, 03 mar 2015

Do góry
Widok na Kępę Redłowską...fotka z dzisiejszego spaceru...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies