Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogród w budowie - nieustającej 13:58, 06 mar 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Gabrysiu, wywołuję Cię z tematem traw do metra (post u Małej Mi) . Rozplenice albo te niskie miskanty. Zależy od pokroju. Rozplenica musi mieć dużo miejsca wokół i wtedy zaprezentuje się dobrze. Mnie one z jeżówkami b. dobrze wyglądają. Z nachyłkami. Z takimi kwiatkami co są "jak patyczek".

Żeby wsadzić te róże musiałam wyrzucić kilka szaf, stołów i parę krzeseł, jakby to powiedział nasz ulubiony Jirasek z "Roku ogrodika".

Tak, już widziałam i będę szukać jednych i drugich. Będą na skarpie z bodziszkami, różowym rdestem, bergeniami. Plamy bylin a trawy jak fontanna.

A co do mebli, jak wyrzuciłaś szafy i stoły, to chyba nie były to tylko byliny?.
Ogród w budowie - nieustającej 13:17, 06 mar 2014

Do góry
Gabrysiu, wywołuję Cię z tematem traw do metra (post u Małej Mi) . Rozplenice albo te niskie miskanty. Zależy od pokroju. Rozplenica musi mieć dużo miejsca wokół i wtedy zaprezentuje się dobrze. Mnie one z jeżówkami b. dobrze wyglądają. Z nachyłkami. Z takimi kwiatkami co są "jak patyczek".

Żeby wsadzić te róże musiałam wyrzucić kilka szaf, stołów i parę krzeseł, jakby to powiedział nasz ulubiony Jirasek z "Roku ogrodnika".
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:18, 06 mar 2014

Do góry
Program naprawczy działa.... dlatego piszę krótko..

Mirka - ja swojego Lucifera zasypuję korą i u mnie zimuje.. ale to u mnie...

Aneta - ta zwykłą rozplenica najpiękniejsza i Moudry
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:24, 06 mar 2014

Do góry
Madżen - brak silnej woli.. trzeba by automat co odcina forum.. niestety komputer i dostęp do internetu jest mi potrzebny w pracy...a silnej woli brak..

Beata - eMuś wczoraj stwierdził, że najlepiej byłoby trawę posiać na nowo.. taka piękna to ona nie jest.. ale rewolucji na razie dość.. jeszcze niech będzie ta co jest..... wiec może zrezygnuj z chęci posiadania takiej trawy

Weronika - awatar się zostaje.. a moje pyszczysko i tak w za dużo miejscach widnieje

Kasik - wielkie dzięki. Jakby co to będę do Ciebie pisać z prośbą

Joaśka - w doniczkach wszytko gorzej rośnie.. ale rośnie.... wiec jak posadzisz to sie odwdzięczą podwójnie

Ciociu M. - wyspałaś sie?? ... bo ja nie a jak patrzę za okno, to najchętniej położyłabym sie z powrotem..

Beta, Anna_g, Bogdzia, Celina - zgodnie z planem naprawczym.. dla każdej po uśmiechu

Gabriela - z niskich traw traw do 1 metra polecam rozplenice.. są po prostu śliczne.. i bez problemowe..
To moja rozplenica kupowana jako rozplenica..

Malkul - zadanie rozwiązałam na ile potrafiłam

Alina - poznaję

Kasiek - posadź jakieś niższe trawy, bo te są wysokie.. i zasłonią Ci wszytko

Bożenka - jest za zimno na działkę.. ja też nie idę do ogrodu.. i zdrowa jestem.

Zielona - nie zapeszyć i nie przechwalić.. oby pomogło..

AgnieszkaW - ja ich nie wywalam, tylko trochę poszło w inne ręce.. a część muszę przesadzić dalej od tulipanowca i hortensji.. przesadzić irysy i liliowce bo nie pasuję... a posadzę róże Taka rewolucja będzie

Gierczuś - ta taczka troszkę za daleko ..

Dla Kitka moja hortka

Ogrodnik Mimo Woli cd 18:36, 05 mar 2014

Do góry
Ewa - miskant ten nie jest ekspansywny, rozrasta się w ładną kępę. Posadzony w 2009 roku.. na czerwono Melepartus, a na żółto oznaczyłam Graziellę... chwilę trwało odszukanie fotek...
2009

2010

2011

2012 - tu już przesadzony czerwony i jedna rozplenica, nie mieściły się na jednej rabacie i zasłaniały skalniak... połowę oddałam w prezencie znajomym/rodzinie.. dużo oddałam..

2013 znasz... też cały sezon coś wykopuję i daję. Ale trzymają się kępy.. i nigdzie na boki nie idą samopas..

Ogrodnik Mimo Woli cd 15:46, 04 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ufff.. to zadanie trudne.. bo ... ale co wiem i wyszperam to napiszę.. traw mam sporo, ale na pewno chodzi ci o te nad oczkiem... są dwie grupy.. lewa i prawa (do przeróbki)

Najpierw opiszę lewą, są tu 3 rodzaje traw.. miskant graziella (białe pióropusze) paskowany zebrinus i rozplenica.. ale jaka.. nie mam pojęcia.. jakaś zwykłą najnormalniejsze.. pierwszy zakup dawno temu.

Dla porównania wielkości potforów.. z naszą Agatą.. jutro u mnie będzie

Aniu cudności przerosły Ciebie.Bardzo dziękuję za pomoc.
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:58, 04 mar 2014

Do góry
gaga napisał(a)
Aniu kochana zwolnij wiem że jesteś na odwyku, pozwoliłaś sobie tylko na godzinkę bycia na forum ale mam ogromną prośbę jak znajdziesz małą chwilkę ,napisz mi nazwy Twoich traw,porostu zakochałam się i muszę je mieć.

Ufff.. to zadanie trudne.. bo ... ale co wiem i wyszperam to napiszę.. traw mam sporo, ale na pewno chodzi ci o te nad oczkiem... są dwie grupy.. lewa i prawa (do przeróbki)

Najpierw opiszę lewą, są tu 3 rodzaje traw.. miskant graziella (białe pióropusze) paskowany zebrinus i rozplenica.. ale jaka.. nie mam pojęcia.. jakaś zwykłą najnormalniejsze.. pierwszy zakup dawno temu.

Dla porównania wielkości potforów.. z naszą Agatą.. jutro u mnie będzie

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 19:53, 01 mar 2014

Do góry

8 - bez meyera
17 - grab fastigiata
29 - bodziszek korzeniasty, niebieski
32 - sosna górska pumilio, znalazłam taką małą w formie kuli "varella" - może taka?
33 - rozplenica japońska little bany
34,35 jw.
42 - dereń elegantissima
67 - miskant zebrinus
75 - rudbekia
77 - orlik niebieski
78 - kosaciec niebieski i żółty
79 - kostrzewa sina
83 - czosnki

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:26, 01 mar 2014

Do góry

Trochę słabo widać te numerki na zdjęciu
Przy schodkach 2 cisy na pniach

14 żurawka - tutaj żółta
30 - hosty różne kolory, sadzone dużymi plamami
33 - rozplenica japońska
40 - hakonechloa All gold
54 - rozchodnik okazały a - ciemny różowy
b - biały
59 - hosta fire and ice
60 - żurawka bordowa
61 - modrzew
62 - bukszpan żywopłocik
63 - tawuła golden carpet
64 - miłorząb glinko biloba
65 - ostrokrzew golden gem
66 - juka
67 - miskant zerbinus
68 - konwalnik
69 - turzyca Ice dance
70 - turzyca brązowa buchananii/tenuiculmis
71 - turzyca everest

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:04, 27 lut 2014

Do góry
Anabell napisał(a)
Joanno - dziś byłam w Auchan i impuls zadziałał róż kupiłam. Teraz co mam zrobić posadzić do dużych doniczek? to jeszcze za wcześnie do ziemi, i nie na wszystkie mam przygotowane miejsce.
W sumie kupiłam 27 szt w tym 11 pnących.
Kilka wieczorów spędziłam w necie na szukaniu odmian, a kupiłam zupełnie inne.
Jeszcze zamówię wybrane.

Też zerknęłam na lilie i pomyślałam o L. tam nie jest drogo. ale nie wiadomo czy już mają sprzedaż, nie jeżdżę tam.
Powschodziły mi zebrane nasionka stipy, a rozplenica nie wschodzi jeszcze.

Haniu jak kupujesz to razu hurt
Moim zdanim te co możesz sadź od razu do ziemi jak rozmarzła, reszta do doniczek.
Też kupowałam róże w necie ale wysyłka od 1 marca, planuję od razu do ziemi wsadzić. Szukam jeszcze róż do donic na taras, zajrzę do A to może coś dobiorę.
Lilie w L. na targu bardzo tanio i ładne, koleżanka co roku kupuje i zadowolona, może jeszcze nie być bo za wcześnie ale w sobote sprawdzę.
Stipa wschodzi bardzo szybko, na rozplenicę pewnie dłużej trzeba poczekać, nie siałam jej więc nie wiem.
Ja swoją stipę powinnam już wypikować, ziemie muszę kupić bo zabraknie.
Pozdrawiam
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:48, 27 lut 2014

Do góry
Joanno - dziś byłam w Auchan i impuls zadziałał róż kupiłam. Teraz co mam zrobić posadzić do dużych doniczek? to jeszcze za wcześnie do ziemi, i nie na wszystkie mam przygotowane miejsce.
W sumie kupiłam 27 szt w tym 11 pnących.
Kilka wieczorów spędziłam w necie na szukaniu odmian, a kupiłam zupełnie inne.
Jeszcze zamówię wybrane.

Też zerknęłam na lilie i pomyślałam o L. tam nie jest drogo. ale nie wiadomo czy już mają sprzedaż, nie jeżdżę tam.
Powschodziły mi zebrane nasionka stipy, a rozplenica nie wschodzi jeszcze.
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 19:44, 25 lut 2014

Do góry
He he aż tak dużo nie ma.. trochę pójdzie na łąkę trochę w trawnik, a planuję też rabatę angielską 12 metrów długą więc będę mieć trochę miejsca
zależało mi tylko na werbenie, krwawniku, przywrotniku i kosmosach, z całą resztą zobaczę co będzie..

rozplenica..hmm..ciekawe czy Ci się uda
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 15:16, 23 lut 2014

Do góry
Anabell napisał(a)
Asiu- zasiałaś swoje nasionka rozplenicy Rubrum, czy już wschodzą?
Ja zebrałam kłosy jesienią, dostałam jedną doniczkę, wczoraj zasiałam, ciekawe czy będą wschody.
Zamawiałam z wysyłkowej nasiona dwie rozplenice, wydawało mi się na zdjęciu widoczne były czerwone kłosy, pisało tylko rozplenica.
na torebce piszą Pennisetum rueppellianum zdjecie pokazuje zieloną trawę i kłosy ciemnie. Goglowałam i nie ma nic takiego, widocznie każda firma nasienna określa swoje nazwy, ta jest z
Rekwiat. miała być jeszcze rozplenica kosmata z białymi kłosami nie przysłali.
Kupię latem jak spotkam, może uda się jeszcze wiosną.

Haniu, nasionka Rubrum zebrałam jesienią ale taj je schowałam, że do dzisiaj nie mogę znaleźć Już nawet Andrzeja posądziłam, że mi je nieświadomie wyrzucił. Może spotkam gdzieś sadzonki latem to na pewno kupię.
Czy Twoje nasionka Rubrum powschodzą to się niebawem dowiemy, trawy wschodzą już po tygodniu.
Ania z Renatka jesienią zbierały u mnie nasionka, ciekawe czy im powschodziły.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 14:52, 23 lut 2014

Do góry
Asiu- zasiałaś swoje nasionka rozplenicy Rubrum, czy już wschodzą?
Ja zebrałam kłosy jesienią, dostałam jedną doniczkę, wczoraj zasiałam, ciekawe czy będą wschody.
Zamawiałam z wysyłkowej nasiona dwie rozplenice, wydawało mi się na zdjęciu widoczne były czerwone kłosy, pisało tylko rozplenica.
na torebce piszą Pennisetum rueppellianum zdjecie pokazuje zieloną trawę i kłosy ciemnie. Goglowałam i nie ma nic takiego, widocznie każda firma nasienna określa swoje nazwy, ta jest z
Rekwiat. miała być jeszcze rozplenica kosmata z białymi kłosami nie przysłali.
Kupię latem jak spotkam, może uda się jeszcze wiosną.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:49, 22 lut 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
dzisiaj jak większość cały dzień spędziłam w ogrodzie na większości rabat były akrobacje alpejskie by nie pognieść cebulowych które idą jak szalone, jak tak dalej pójdzie to do końca kwietnia będzie po tulipanach

-thuje przycięte
-wyciapane wszystkie trawy(miskanty, rozplenica, hakone, red baron, zebrinus, giraffe)nie mogłam uwierzyć bo zebrinusy miały nowe zielone listki...
-wyciapane krawaniki, werbena
-przycięta perovskie (mus bo potem nie wleze)
-przycięte vanilki
-suche listki powybierane
-dwie rabaty wypielone

ach jak ja lubiem te robotem
zioła ruszyły i mają nowe listki, krwawnik różowy też ruszył, zostawiłam na zimę selery i mają mega listki róże też mają niezłe pączki,WIOSNA

I ja też lubiem te robotem a jeszcze u nas wspaniała pogoda do tego...
No i też się cieszę, że wizytówkę zrobiłaś....w końcu
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:55, 22 lut 2014

Do góry
dzisiaj jak większość cały dzień spędziłam w ogrodzie na większości rabat były akrobacje alpejskie by nie pognieść cebulowych które idą jak szalone, jak tak dalej pójdzie to do końca kwietnia będzie po tulipanach

-thuje przycięte
-wyciapane wszystkie trawy(miskanty, rozplenica, hakone, red baron, zebrinus, giraffe)nie mogłam uwierzyć bo zebrinusy miały nowe zielone listki...
-wyciapane krawaniki, werbena
-przycięta perovskie (mus bo potem nie wleze)
-przycięte vanilki
-suche listki powybierane
-dwie rabaty wypielone

ach jak ja lubiem te robotem
zioła ruszyły i mają nowe listki, krwawnik różowy też ruszył, zostawiłam na zimę selery i mają mega listki róże też mają niezłe pączki,WIOSNA
U Oci ... 17:28, 22 lut 2014

Do góry
Nie wiem...ja lawendę na razie zostawilam...
Trawy też przyciełam....rozplenica mi tylko zostala
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 05:50, 22 lut 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Irenko potwór bordowy to rozplenica vertigo.

Turzyca palmowa, hm moja to chyba chwast?

Dzięki, muszę ją upolować
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:52, 21 lut 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Marzenko, pamiętasz nazwę tego swojego potwora, tej bordowej trawy? chcę ją upolować, a zapomniałam nazwę;(

p.s. rozszyfrowałam moją trawę; to carex muskingumenis zwana inaczej turzycą palmową

Irenko potwór bordowy to rozplenica vertigo.

Turzyca palmowa, hm moja to chyba chwast?
Boćkowe perypetie ogrodkowe 12:14, 09 lut 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)
Bociek a czy u Ciebie nie wala się gdzieś rozplenica która Tobie jest nie potrzebna akurat w tym miejscu i w takiej ilości a mi jest bardzo potrzebna na Zetkową rabatę a u mnie nigdzie nie ma cobym mogła kupić i musiałabym zamówić przez neta ...jejku bez zająknięcia wykrztusiłam to

Walac to siem u mnie nic nie wala, ale ja nie fiem, czy ja mogiem sobie pozwolic na taki uklad z Toba

Magda70 napisał(a)
Jak będziesz w Ustce na wakacje i zrobisz mi suprajs to może się podzielę

Dawno w Ustce nie bylam, dawno bardzo Moze tez siem zalapie

ana_art napisał(a)
Magda mówisz i masz bocinku podeślij jej przesyłkę

Juz zamowienie poszlo

ewa004 napisał(a)
Magda trzymam Cię za słowo

A ty poważnie z tą prośbą do Bociusia o przesyłkę ?????

Fiesz, ze mna mozna tylko powaznie.

Magda70 napisał(a)

Nieeeeeeeeeeeeeeee nie o taki prezent mi chodzi!!!!!!!
Tfu...to ja już żadnego nie chcę...w sumie nie gniewam się na nikogo to i nic na przeprosiny nie potrzebuję....

ależ mi ciśnienie podskoczylo...

Jestes pewna??? Bo fiesz troche mieszasz raz kcesz raz nie kcesz, w koncu jak siem chlopaki pomyla to piecioraczki Ci zrzuca, a jak wiesz my reklamacji nie uznajemy

Na reszte nie odpowiem bo musze w trybie natychmiastowym pampersa zmienic
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies