Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:45, 16 sty 2015

Do góry
mniej więcej tak:

wystarczy czy chodzi o cos innego?
Kosolkowa Pasja 13:16, 16 sty 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Bardzo cenne rady
Aniu, pokaz swojego derenia ktory wyglada jak drapak bo mam takiegio i chyba bedzie mu ciasno wiec jestem ciekawa tego drapaka

Nie mam fotek, bo wygląda okropnie, rośnie w złym miejscu, ma za ciasno, za ciemno, za sucho.. i tak męczy się biedak już 5 lat,a ja z nim. Szukałam fotek i okazuje się, że to chyba nie Elegantissima, tylko np Silibrica. Ale wielkość mają taką samą wszystkie. I tak jego los przesądzony.. idzie out..
Widać tu jego górę zza skalniaka.. ten po lewej od kaliny. Drapak.
Minimalizm z odrobiną romantyczności 12:50, 16 sty 2015

Do góry
oto i zdjęcia Artemis. mam ją od 1,5 roku i choć nigdy nie myślałam, że będą u mnie róże (dzięki Ogrodowisku zmieniłam zdanie) to z tej (a właściwie z tych bo mam 2) jestem na prawdę dumna i nie ma z nią problemów. Pnących nie mam jedynie okrywowe - Swany i od jesieni Alba Mediland jeśli chodzi o białe.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:46, 16 sty 2015

Do góry

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 12:27, 16 sty 2015

Do góry
Wczorajszy dzień mało ciekawy, za to dziś wreszcie rąbek słońca się pojawił, i mimo, że odrobinę chmurkami zasłonięty, to jednak optymizmem powiało.
Słonecznego wszystkim życzę.

Przedwiośnie ogrodu..:) 12:15, 16 sty 2015

Do góry
A teraz poprosze o rady: mam juz rabatę koło tarasu i chce ja troche przerobić, najpierw plan
1. Usunąć kostkę i posadzić Horti Limki wzdłuz tarasu i wzdłuz sciany pod oknem.
2. Wysadzic stożka tego po lewej stronie( sugestia Danusi) i posadzić tam coś wyższego, i teraz pytanie co? świerk serbski czy jakies liściaste? Do ok. połowy dnia jest tutaj cien.- ta opcja z posadzeniem czegos wyższego podoba mi sie, bo chyba tu brakuje.

I widok z tarasu.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 12:08, 16 sty 2015

Do góry
Gocha napisał(a)
Ewa przyznam ,że narazie nie myślałam z czym posadzę. Po prostu lubię kwiaty i chcę je mieć. Posadzę je raczej w jednym miejscu ewentualnie poprzetykane jakimiś zimozielonymi może trawami brązowymi bo te mi się podobają jako towarzystwo do innych roślin.Rozważam też taką opcję , że liliowce będę sadziła w części warzywno jagodowej- będę ja w tym roku kończyć przerabiać i tam mam takie wiejskie sielskie rośliny. Ewo mam też sporo roślin którym muszę zmienić miejsce. Pokazywałam na początku wątku- mam takie miejsce narożne jeszcze z matą i sporo tam jest roślin. Będę go zmieniać drastycznie i te rośliny są do wykorzystania nie tylko tam. Więc myślę, że mogę pomiędzy liliowce posadzić te małe iglaste krzaczki i ewentualnie te na pniu.
Tu jest to miejsce do zmiany z roślinami sprzed chyba 2 lat aktualnie są trochę większe.

Fajny masz tu zestaw roślinek. Nawet tu wystarczyłoby dorzucić liliowców i trawek i byłoby pięknie
Ogródek Ewy 12:07, 16 sty 2015

Do góry
Ewunia gratulacje, już druga seteczka. Życzę wieeeelu kolejnych i jeszcze więcej ogrodowych inspiracji . Buźka
Kosolkowa Pasja 11:24, 16 sty 2015

Do góry
Ja wole bujne, naturalistyczne ogrody. Tu wymysliłam rabate prostą, z kilkoma gatunkami Nie wiem czy to dobry pomysł. Może ktoś rzuci inne propozycje roślin po prostu?
Pisałam kiedys, ale musze powtórzyc - co mam na niej w tej chwili. Od strony kratki: jasminowiec, deren, thuja sunkist, kalina, bukszpan, parzydło leśne, azalia, rh, bukszpan, budleja, thuja reingold, dereń, wzdłuż bordera hosty, środek to hortensje ogrodowe 5 szt, tawułki chyba 3 szt, tawułka japońska, trzmielina,paprocie, hosty o biało-zielonych liściach, bergenie 5szt..

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 11:07, 16 sty 2015

Do góry
Gocha napisał(a)
Ewa przyznam ,że narazie nie myślałam z czym posadzę. Po prostu lubię kwiaty i chcę je mieć. Posadzę je raczej w jednym miejscu ewentualnie poprzetykane jakimiś zimozielonymi może trawami brązowymi bo te mi się podobają jako towarzystwo do innych roślin.Rozważam też taką opcję , że liliowce będę sadziła w części warzywno jagodowej- będę ja w tym roku kończyć przerabiać i tam mam takie wiejskie sielskie rośliny. Ewo mam też sporo roślin którym muszę zmienić miejsce. Pokazywałam na początku wątku- mam takie miejsce narożne jeszcze z matą i sporo tam jest roślin. Będę go zmieniać drastycznie i te rośliny są do wykorzystania nie tylko tam. Więc myślę, że mogę pomiędzy liliowce posadzić te małe iglaste krzaczki i ewentualnie te na pniu.
Tu jest to miejsce do zmiany z roślinami sprzed chyba 2 lat aktualnie są trochę większe.

Roślinek faktycznie sporo będziesz miała co przesadzać ..oj będziesz
Czyli wiosna pracowita się szykuje ?!
Pozdrawiam
Wiejski Ogród Moniki 10:58, 16 sty 2015

Do góry
Ta rabata pod daglezjami wyszła mi chyba nieźle. Jesli chodzi o rabatę z kwiatami to tak jak mówisz w pierwszym roku marnie to wyszło ale w zeszłym dosadziłam tam piwonnie, dalie, łubiny, rudbekie i troche jej stan się poprawił mam nadzieję, że w tym roku będzie co pokazać.Tym bardziej, że jeszcze dojdą lilie kilka gatunków więc będzie chyba ok.

A z tym sadem to nie wiem sama co zrobić tam są tylko drzewa owocowe i trawa.

Odnośnie tej skrzyni stoji tam na fundamencie dość grubym i raczej nie do obalenia ale w tym roku będę ją likwidować gdyż chciała bym aby stworzyć tam teren wodno skalniakowaty, gdyż po prawej stronie w odległości około 3,5 metra jest jeszcze nie zagospodarowane oczko wodne które w lecie służyło dzieciom jako basen. Specjalnie dla Ciebie dzisiejsza fotka z tego terenu.
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 10:57, 16 sty 2015

Do góry

przy hippku pojawily sie ziemiorki chyba przywlekły sie za sklepu
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:51, 16 sty 2015

Do góry
Aniu dlaczego to robisz, dlaszego katujesz mnie swoimi zdjęciami. Twój ogród jest przepiękny i jest dla mnie inspiracją toteż dlatego bardzo często pytam się Ciebie o roślinki jakie masz w ogrodzie,przynajmniej wiem jak wyglądają i jak mogę je zastosować u siebie. Została mi jeszcze jedna rabata więc tradycyjnie prosze o odpowiedz jeśli mozna.

to pewnie hosta znasz może nazwę jest olbrzymia i nadaje sie pod moje drzewko

trawka piekny wypełniacz -

teraz po lewej stronie zdjecia ta roslina przebarwiajaca się z zielonego na bordowy albo odwrotnie -

malutkie iglaczki-
Kosolkowa Pasja 10:43, 16 sty 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Narysowałam coś takiego na cienistą..

Tyły - biało zielone to derenie ellegantsima - są teraz i mogłyby zostać, przycinane kuliście. Po prawej obok derenia jest thuja sunkist, zostaje, powtórzona dalej na lewo. Wysokie - nie wiem jeszcze co miałoby byc.. Przed nimi, drugi rząd. Od lewej - hortensje ogrodowe szesc szt, białe - rh, różowe - tawułki (różowe albo białe), na obwódce hosty. Między tawułkami a hostawi jakaś trawka.

Do projektowania to ja się nie nadaję Nie umiem umieścić roślin na planie. Mogę ewentualnie napisać co mi pasuje a co nie..... ale to ja, i moje sadzenie na wyczucie, zresztą nie zawsze udane Jak u siebie coś spapram, to potem to przesadzę i nie ma problemu. Radzić komuś to trzeba mieć pewność, że to będzie na pewno dobrze..a ja nigdy tej pewności nie mam. Ale moje uwagi to takie:

Dereń biały Elegantissima- rośnie wielki, ja swojego tnę co roku do ziemi, a i tak ma ponad 1,5m i wygląda przez to potem jak drapak, ładny jest jak pozwoli się mu rosnąć, ale wtedy jest ogromny, wydaje mi się, że nadaje się na rabaty duże w typie parkowym, ale nie na rabatkę pod ścianą domu. Nie lepiej posadzić kompaktowe Ivory Halo? Ja swojego wymienię, bo u mnie ma za ciasno, chociaż i tak ma 2 metry na szerokość. Przycinany w trakcie sezonu wegetacji traci już zupełnie na urodzie
Kolor liści derenia Ivory czy Elegantissima nie bardzo mi koresponduje z żółcią tui Sunkist. Ale te derenie już masz, więc sama wiesz jak u Ciebie rosną .. Musi być coś co połączy tę żółć tuj z dereniem ... może właśnie hosty???
Nie wiem jakie masz hosty.. ale do żółtych tuj pasuje jakieś żółtawe hosty... do derenia pasują z białym.... jak trawy do host do hakone.. inne mi nie pasują, stąd wyszukałam o co mi chodzi

RH też rosną wielkie ... tu raczej jakaś odmiana niższa się by nadała np różanecznik cunningham's white, ale one też osiągną metr średnicy i metr wysokości (a nawet więcej), jak już dajesz z tyłu coś to w środkowym rzędzie musi być średnie piętro, szczególnie, że to ściana która ma okna. U Ciebie na rysunku masz nawet cunningam za gęsto.

Hortensje ogrodowe w szpalerze wyglądają zawsze bosko... o ile zakwitną Moje strajkowały wiec ich już nie mam..oddalam, nie chce trzymać czegoś co zakwitnie raz na 10 lat, albo będę bawić się w opatulanie i potem cała zimę straszą mnie szmaty na rabacie.

Tawułki bym posadziła plamami a nie rządkiem... są ładne, ale kwitną krótko, wiec pomiędzy dałabym coś co będzie ozdobne w innych miesiącach np zawilce japońskie.

I ja bym zrobiła rabatę na równi z kratką, bo taki ostry kat do koszenia jest beznadziejny, trzeba podkaszać a walorów ozdobnych nie ma żadnych.... nie podobają mi się takie bordery....

Nie wiem jaki jest wymiar tej rabaty i co się na niej zmieści... szacuję, że w najszerszym miejscu ma ok. 3 metry i ok. 9 metrów długości.. chyba pasuje najpierw zrobić plan i wrysować rośliny w skali.. potem będzie widać ile miejsca jest pomiędzy by obsadzić to roślinami wypełniającymi....

To tak na szybko moje przemyślenia.. i uciekam do pracy. W razie pytań pukaj u mnie, bo już mało zaglądam na inne wątki.. nie wyrabiam..
Minimalizm z odrobiną romantyczności 10:41, 16 sty 2015

Do góry
Jak jesteśmy już przy temacie róż, to proszę o pomoc w zagospodarowaniu rabaty ze stożkami i różami pnącymi. Aktualnego zdjęcia z posadzonymi różami brak!

Miała być lawenda, jako wypełniacz, ale, ze brzydko wygląda zimą, pomysł upadł. Co pasuje do róż?

zamias tej czerwonej róży na zdjęciu, posadzona jest pnąca Elfe i bluszcz, drugi krzak Elfe pomiędzy stożkami...

To ta rabata, bardzo słoneczna...

Pszczelarnia 10:04, 16 sty 2015

Do góry
aldonaz napisał(a)
A oto dowód, jak Ewa odpoczywa

No jednak ten ogród był do wolnej degustacji a nie do latania - to się czuje.
Dzięki Ewa za ten piękny pokaz ogrodu.
A kapelusz nowy też ładny.

pozdrawiam
Ogródek Ewy 09:46, 16 sty 2015

Do góry
Ewuniu z okazji 200 przyszłam z kwiatuszkiem, niech Ci roślinki pięknie rosną, kwiaty zniewalają zapachem i kolorem

Moje ukochane miejsce na ziemi 09:37, 16 sty 2015

Do góry
u mnie krokusy i przebiśniegi na wierzchu widziałam przelotem
tulipany też się pokazują...
potem pstryknę fotki, bo zimno i wieje traaaaaaaagicznie .......
słoneczko się przebija

takie bezchmurne niebo dzisiaj było

Minimalizm z odrobiną romantyczności 09:28, 16 sty 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Jeszcze w sprawie runianki - u mnie w cieniu,odmiane green, 20 sadzonek kupionych po 4,95. Wygląda dobrze cały rok (zimą przy większym mrozie liście stają się ciemniejsze i trochę się podwijają ale wracają do normy gdy się ociepla) zdjęcia zaraz po posadzeniu czerwiec 2013, kwiecień 2014 i lipiec 2014 - terez jest jej jeszcze więcej - wolnych miejsc brak - polecam

cześć.Kochana - ty ani sobie nie myśl że możesz tak sobie po prostu nie załozyć wątku mając takie piękne rabaty. my przecież chcemy więcej
Wiejski Ogród Moniki 09:27, 16 sty 2015

Do góry
Monika1202 napisał(a)
Rabta pod daglezjami:

To mi się bardzo podoba... A jak hosty i paprocie sie rozrosną to będzie miejsce bajkowe.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies