Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

rozark 13:09, 22 mar 2015

kosolka napisał(a)
Reniu - Rozark - to ta rabata pod domem.

cisy, horstensje ogrodowe, miskanty, hosty, ice dance, zawilce, rh, tawułki. WIosną krokusy.

Robisz prawdziwego kolosa. A roślinki u siebie planuje takie same, oprócz miskanta i rh. A jaką odmianę miskanta chcesz posadzić? I słońce masz tylko od wschodu?

A wiosna u ciebie cudna
rozark 13:19, 22 mar 2015

zerknij sobie tutaj: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1155-kiedy-jak-i-czym-pryskac?page=11#post_3

Promanal temp, nie mniej niż 5 stopni - około 12 stopni

Od końca lutego do połowy marca, czyli od fazy pękania i nabrzmiewania pąków do fazy kwitnienia. Gdy kwitną - już nie.
kosolka 13:24, 22 mar 2015

Reniu - słońce mam do 11. Miskanta planuję variegatusa i ML. Wiem że będą tu rosły trochę inaczej niz w pełnym słońcu. O ile będą po prostu niższe - będę zadowolona
Co do oprysku - ten wątek mam na bieżąco Teorię już też wykułam, tylko muszę jeszcze opanowac wprowadzanie jej w życie.. Wiem, ze w tym roku już promanal nie pójdzie w ruch. Modrzewie za dwa-trzy dni puszczą igiełki. Niektóre już puściły Róże - pokazywałam. Musze je tylko przyciąć. W poniedzialek albo wtorek, jak pogoda się unormuje.
Pocieszona zostałam że miedzian ważniejszy, więc już sie nie stresuję. Będę działać dopiero gdy coś postanowi zamieszkać na moich roślinkach..
Pozdrawiam Reniu!!
kosolka 13:27, 22 mar 2015

Przeniosłam moje wszystkie siewki do cieplutkiego pomieszczonka na piętrze. Stoją sobie pod oknem dachowym, zobaczymy jak będą się tu zachowywać.
Mam nadzieje ze jutro będzie już normalniejsza pogoda W nocy padał śnieg z deszczem, potem śnieg, ale najgorasza była lodowata wichura! Zwiało mi wszystkie otuliny Ale było tylko koło zera, a tak straszyly pogodynki
Planuję dalej prace przy cienistej, przy tarasowej, przekopanie i przygotowanie warzywnika pod wysiewy, posadzenie jeżówek na rabaty i mieczyków w donice. Przycięcie róż i zaplanowanie kolejnych dwóch rabat. Przechowalnik pęka w szwach
Pozdrawiam niedzielnie!
waldek727 14:10, 22 mar 2015

kosolka napisał(a)

Pocieszona zostałam że miedzian ważniejszy, więc już sie nie stresuję. Będę działać dopiero gdy coś postanowi zamieszkać na moich roślinkach..

Właśnie tym sposobem większość ogrodników żegna się ze swoimi roślinami.
Przykład pierwszy lepszy z brzega. W jaki sposób Olu będziesz działać w momencie przeniesienia do wewnętrznych struktur roślin np. róż wirusa przenoszonego przez owady?
A jak pozbędziesz się larw ochojnika świerkowo- modrzewiowego które już będą żerować sobie w galasach lub pod woskową osłoną?
Olu. Chorobom roślin trzeba zapobiegać, a nie leczyć je w chwili wystąpienia i zauważenia infekcji. Wtedy najczęściej jest już za późno.
kosolka 14:25, 22 mar 2015

Ech, co zrobię to niedobrze. Waldku, a myslisz ze po co tak się tu ciągle radzę i pytam milion razy? Pisałam, do CIebie róznież, z prośbą o radę - co robić. Pogoda nie sprzyjała opryskowi, teraz już wszystko zaczęło się rozwijać. Pytam więc raz jeszcze? Czy jeżeli modrzew zaczyna pękać, mogę opryskać? Czy jeżeli róże mają malutkie listki, tak jak na moich zdjęciach (mogę zrobić jeszcze raz, innych) to mogę opryskać? Chęci są, promanal czeka. Nie wiem co robić, bo się nie znam... Przez kolejne trzy-cztery dni ma być ok 10-12 stopni w dzień, ok 2-5 w nocy. Wg prognoz które lubią sie myslic... Od środy ma padac. Co robić?
kosolka 14:59, 22 mar 2015

Tak wyglądają róże dzisiaj:

kosolka 15:04, 22 mar 2015

kosolka 15:09, 22 mar 2015

A modrzewie tak:

kosolka 15:15, 22 mar 2015

Moreli wiatr zrzucił czapeczke i dostała mrozem