Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 18:10, 07 sty 2015

Do góry
agata19762 napisał(a)
Ania u mnie śniegu pewnie też tyle ...tylko zimniej rano o 7 było -20...
co nieco mam okryte ...tzn róże zakopczykowane,
hortensje i rodki mają stroisze z igliwia ...
o trawki się martwię, bo tylko powiązane,
w ubiegłym roku podsypałam je kompostem,
w tym roku przez szpitale brakło czasu
niestety na wiele rzeczy nie mamy wpływu

Z trawkami czy podsypiesz czy nie to mogą przemarznąć. Miskanty przeżyją, co to jest -20, a inne będziemy wymieniać ... ale już zapowiadają ocieplenie... wiec może źle nie będzie. Oczko bez przerębla elektrycznego jeszcze nie zamarznięte...

Wiejski raj Beaty 18:09, 07 sty 2015

Do góry
O rany jak miło że się Wam podoba, wygrzebałam jeszcze inne zdjęcia , bardzo proszę.

Gąsior ma na imię Stasiek, nie wiem, czy można powiedzieć że jest oswojony ale generalnie nie boi się ludzi i bezczelnie włazi mi do domu jak mam otwarte drzwi, zresztą nie tylko on.

A to Szymuś

Ela

i najnowszy domownik Benek

Ogródek Iwony 18:08, 07 sty 2015

Do góry
GRUDZIEŃ
Na święta spadł z nieba śnieg, który okrył puchową kołderką moje roślinki.

Śnieg zniknął w Nowy Rok tak szybko, jak szybko się pojawił.
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:05, 07 sty 2015

Do góry
rozark napisał(a)
Dzięki wielkie.
Nazwy zapisane ( to była lilia a ja wziełam to za liliowca , zasugorowałam sie liliowcami bo wstawiałam wczoraj zdjęcia na ogrodowisku z naszego botanicznego ) i dodane do listy zakupów.
Zajrzyj prosze do mnie - poszukuję drzewa, a na nich się kompletnie nie znam bo ja kwiatowa jestem . Pewnie coś doradzisz fajnego.

Na drzewach to się kiepsko znam, ale co wiedziałam napisałam.. moja Kraswica, nie daje odrostów... i dalej twierdzę, ze lilaki jako reprezentacyjny okaz na wejściu do ogrodu to kiepski pomysł.

Ogródek Iwony 18:04, 07 sty 2015

Do góry
LISTOPAD

Okazyjnie wypatrzyłam w szkółce stipę, która stipą nie była. Dziewczyny rozpoznały w niej frosted curls. Podsadzałam nią puste miejsca na rabacie. Skoro jednak to nie stipa, to chyba będzie trzeba ją bardziej umiejętnie posadzić. Na początek trawki dostały czerwone kokardki, aby było trochę koloru w ogrodzie

Wizytówka - Ogród przydomowy - Hosty 18:02, 07 sty 2015

Do góry
Działka prawie w Borach Tucholskich 18:01, 07 sty 2015

Do góry
Ewa wszystko zależy jak bardzo wyjątkowego, jak szybko mają zasłonić i ile miejsca
wersja optymalna dla tych trzech wymogów to trójkącik cyprysików nutkajskich Pendula(lub węższych -Jubilee, bardziej srebrzystych -Klippert)

z naciskiem na wyjątkowy - świerk Brewera wolno rośnie, świerk Glauca Pendula lub daglezja Glauca Pendula(15-20cm rocznie)

ciekawe są serby Pendula Bruns w grupce wyglądają zjawiskowo -widziałem

jodła kalifornijska Argentea mocny srebrno niebieski akcent da radę na suchym przy akacji

kaukaski Aureospikata cyprysik nutkajski Pendula

jodła kalifornijska Argentea i daglezja Glauca Pendula

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 17:56, 07 sty 2015

Do góry
buziaczki różana Kobitko
u mnie dzisiaj dowaliło mrozu -20 o siódmej rano

Ogródek Iwony 17:53, 07 sty 2015

Do góry
We wrześniu begonie zastąpiłam żurawkami. Te chyba nie spodobały się mojej suni. Namiętnie je wykopywała aż do przymrozków ku mojej rozpaczy. Ciekawa jestem, czy cokolwiek przeżyje do wiosny.
WRZESIEŃ:

W PAŹDZIERNIKU na rabacie posadziłam tulipany.

Żurawki dalej były przekopywane przez Tolę
Winobluszcz nabierał pięknych jesiennych kolorów:

Wizytówka - Ogród przydomowy - Hosty 17:52, 07 sty 2015

Do góry
Ogródek Iwony 17:44, 07 sty 2015

Do góry
W sierpniu doszły jeżówki, floksy, posadziłam róże: New Dawn i Bonikę, przesadziłam jedną różową różę NN, chwilę później też kwitła. Zostawiłam na rabacie sadzonkę hortensji annabel, którą dostałam od szwagierki
Na rozsadniku wysiałam naparstnicę i łubin, które później też tutaj trafią.
SIERPIEŃ:

Moja New Dawn dostała podpórkę Ja zachwycałam się jeżówkami i motylkami:

Przesadziłąm na rabatę duży bukszpan, prawie kulę, który rósł sobie gdzieś w ogrodzie. Doszła trawa ML. Pod koniec sierpnia uporządkowałam rododendrony, podsypałam odpowiednią ziemią, pamiętając o zaleceniach Bogdzi.

Kiedyś będzie tu ogród 17:38, 07 sty 2015

Do góry
Żywopłot z ałyczy ma jedną zaletę- jest przystankiem dla ptaków.

Zero śniegu, a mróz spory. Rodek skulił się z zimna.

Golteria nic sobie z mrozu nie robi i chwali się swoimi koralami.

Mój tegoroczny (hm, już zeszłoroczny) bożonarodzeniowy świerk serbski.

Tak obecnie wygląda mój staw. Jak widać woda na równo z brzegami. Będzie problem z faszynowaniem.
Hippeastrum - Amarylis 17:38, 07 sty 2015

Do góry
jeszcze mam taki kolor ...

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:37, 07 sty 2015

Do góry
Jakiś czas temu pisałam tak :
Witam Jestem tu nowa i jak większość osób trafiłam przypadkowo z czego cieszę się bardzo

Chciałabym przerobić ogród a zacząć chcę od tego miejsca. Przy płocie rośnie jarzębina która pokryta jest bluszczem obok niej studnia ( co z nią zrobić nie wiem). Chcę zostawić na tej rabacie magnolie i jarzębinę. Przez tą "rabatę " podjeżdża samochód pod dom z węglem. i zawsze są wgłębienia po kołach . Jak i jakie posadzić rośliny aby ładnie wyglądały i nie przeszkadzały przy rozładunku węgla ? Wymiary miejsca to ok. 4x15m
Z góry dziękuję za podpowiedzi. Razem może coś wymyślimy

Niestety nic nie mogę wykombinować mam nadzieję że podpowiecie!!
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:36, 07 sty 2015

Do góry
AlKa napisał(a)

Dzięki za radę. Powalczę więc.

Walcz... innej opcji nie ma. ja miałam raz.. zwalczyłam i spokój od kilku lat.

Ogrodnik Mimo Woli cd 17:34, 07 sty 2015

Do góry
aldonaz napisał(a)
Obejrzałam podsumowanie roku - jesteś niesamowita. Gdybym ja miała takie tempo mój ogród wyglądałby zupełnie inaczej. Muminek cudowny jak z bańki

Aldona, ja grzebałam w ogrodzie, a Ty miałaś piękną wycieczkę Liczba zazdrości wyrównana A teraz ty oglądasz moje sukcesy, a ja oglądać będę Wasze angielskie sukcesy Zostawiłam sobie Wasze relacje jako wisienkę na torcie na najgorsze przesilenie zimowe Jako lek na chandrę zimową

Urok bylin zimą

Ogródek Iwony 17:31, 07 sty 2015

Do góry
Dziś pierwsza rabatka, zaraz przy wejściu do domu:

Zacznę od tego, że tworzyłam ogród na zasadzie: gdzie wcisnąć następną roślinkę? Było ich coraz więcej, kwitły chwilę, potem było zielono, zielono ...
Na Ogrodowisko trafiłam po programie Maji z Bogdzią i jej ogrodem. To był czas kwitnięcia rododendronów, musiałam sobie o nich poczytać. Znalazłam się tu, zobaczyłam kilka ogrodów i pomyślałam, że to niemożliwe, aby one były w realu. Czytałam po nocach M się złościł, że chodzę niewyspana.
Zaczęłam myśleć o zmianach w ogrodzie.
W maju moja rabata wyglądała tak:
MAJ:

Zaczęły się wakacje, zdjęłam kostkę z brzegów, M się pukał po czole, ale cierpliwie mi pomagał, dosadziłam na obwódkę begonie
LIPIEC

Zaczęłam zmieniać linię rabaty, przekopywać niepotrzebne roślinki, segregować kolorami i gatunkami. Ta pierwsza rabatka miała być w odcieniach różu

Efekt był mizerny, poprawiłam linię rabaty zgodnie z sugestiami dziewczyn, podkrzesałam jodłę. Utrudnieniem były upały, z niektórymi roślinkami musiałam poczekać.

Hippeastrum - Amarylis 17:28, 07 sty 2015

Do góry
Ogród przydomowy - Hosty 17:25, 07 sty 2015

Do góry
Cebulowe.............
Hippeastrum - Amarylis 17:22, 07 sty 2015

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies