Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój zielony świat 20:09, 24 lut 2015

Do góry
A w ogrodzie…
Pierwsze cięcia już były. Po zimowej przerwie mam zapał do pracy. To dobrze, bo pracy jest sporo, a z entuzjazmem idzie łatwiej i szybciej. Duże trawy świetnie się tnie elektryczną piłą do żywopłotów, wrr, wrr i już snop miskanta leży, sekatorem można się zaciachać.

Teraz wycinam byliny, trawy i pnącza, bo drzewa i krzewy przycinałam jesienią. To gdzieś 1/6, resztę pomału dokończę przy sprzyjającej pogodzie.
Najwięcej roboty jest przy wielkiej katalpie, wygląda to tak.
Tnąc ją jesienią oszczędzam sobie grabienia jej wielkich liści.

Czyszcząc rabaty spotkałam ślicznego fluo pajączka. To spychacz zielonawy.

Ogrodowa symfonia 20:06, 24 lut 2015

Do góry
Sabina76 napisał(a)
Weekendowe drobne zakupy daliowe Polowałam na werbenę, a skończyło się wiadomo - jak na załączonym obrazku. To tak na otarcie łez

Czyli już niedługo wiosna.
Mój zielony świat 20:03, 24 lut 2015

Do góry
Żyję, żyję
Ogród śpi (liściakowo-bylinowy szczególnie głęboko), to wątek też.

Dziękuję bardzo za pamięć Miło mi
Ja o Was też pamiętałam i zaglądałam od czasu do czasu zobaczyć co słychać, tyle, że bez logowania.

Zimy praktycznie w tym roku we Wrocławiu nie było. Dni ze śniegiem można policzyć na palcach jednej ręki.
Wrzośce kwitły przez całą „zimę”. Przebiśniegi i ranniki pokazały się na początku lutego, a w pełni kwitły w okolicy tłustego czwartku.
Zdjęcia kiepskie, bo z tel.

Gabrysiu, modzę, modzę
Wraz ze wzrostem drzew w ogrodzie naturalnie pojawia się coraz więcej cienia. Cieszy mnie to, bo bardzo dobrze czuję się pod dużymi drzewami i podoba mi się wiele roślin cienia, półcienia. Wbrew pozorom, wybór roślin do takich stanowisk jest bogaty. Z lubością patrzę na obuwiki, trójlisty, paprocie (szczególnie odmiany adiantum, zanokcic, wietlic), brunery, funkie, epimedia, rodgersje, ale i kwitnące bodziszki, mekonpsisy, cyklameny, jagodowce, pierwiosnki, zawilce, kirengeszomy. Z cebulowych też znajdzie się co nieco, np. psi ząb, czy lilie martagon. Ech, już się nie mogę doczekać
Brakuje mi tylko do tych cienistych klimatów bagienka, np. na tulejniki. Może kiedyś i to wymodzę.

Aganiu
Uśmiech mi się pojawił na wspomnienie Wojsławic. Cudnie tam, prawda?
Mnie też szkoda, pytałam o Ciebie. Byłam niedługo, bo wyskoczyłam w trakcie okienka na uczelni. Zrobiłam zakupy, pogadałam chwilę, a potem poszłam na spacer z Panią Nowak, która oprowadzała po jesiennych rabatach i omawiała rosnące tam egzemplarze. Spacer był bardzo ciekawy i pouczający, głos zabierali hodowcy traw, którzy dostarczają materiał do Wojsławic, kolekcjonerzy, była też właścicielka arboretum Trojanów.
Co do rozchodnika, niestety, nie pamiętam. Matrona to chyba nie jest.

Liban rośnie u nas ok. 7 lat. Zimuje bez problemu, nigdy nie był okrywany. Teraz ma ok. 5m, a w momencie sadzenia miał 1,5 – 2 m. Rośnie szybko i zdrowo. Ma piękny pokrój i ładnie szyszkuje.
Jestem ciekawa Tripetalii w tym sezonie, bardzo bym chciała, żeby wzięła przykład z Twojej i zakwitła w tym sezonie. Buziaki

Aniu, na liliowce przyjechać warto, oj warto. Narodowa kolekcja robi niesamowite wrażenie. Spójrz na te łany

A jeszcze w innym miejscu jest kolekcja pajęczaków (niedaleko placu na którym był kiermasz jesienią) i odmian polskich.
Mój ogród pod górkę... 20:02, 24 lut 2015

Do góry
Mam nadzieję nabyć w sobotę jakieś fajne donice. Do miłego zobaczenia
Kwiaty z ogródka Marty :) 20:02, 24 lut 2015

Do góry
ptaszki śpiewają, koty w lutym się marcują a w moim ogródeczku numer 1 takie widoczki
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 20:02, 24 lut 2015

Do góry
Sinusoidą bym się nie przejmował
jeszcze przecież noc przed nami.
A nuż ją jakiś nieuk narysował
co nie ma do czynienia z mapami.

Jak nie musisz, to nie jedź
ogródek da radę bez Ciebie.
Wypij czaj, na kompie posiedź
i czekaj na słonko na niebie.

U mnie to inna para kaloszy
ogród za oknem cierpliwie czeka.
W każdej chwili czapa na uszy
i idą w ruch grabie i motyka.

Moje trudne początki, domek przy lesie. 19:59, 24 lut 2015

Do góry
W połowie lutego rozpoczęłam wkońcu długo wyczekiwany sezon wysiewów, część nasionek siedzi już w ziemi i powolutku rośnie, sa sprawdzone roślinki

ostnica stipa tennusima, kolorowa surfinia,
koleusy, bazylia.

I nowości, które sieje pierwszy raz:

ostnica stipa penata-ma być więksa niż tennusima-zobaczymy

begonia-czytałam że jest trudna w uprawie, nasiona drogie, ale chociaz spróbuje

fuksja-nasiona znalezione w kompostowniku, zabrałam suche krzaczki i zebrałam nasionka, ciekawe co urośnie, narazie rośnie, ale ziemia pleśnienie

lawenda

zatrwian wrebny

poziomki.

biała surfinia.

Jeszcze sporo paczuszek z nasionkami czeka w kolejce, za każdym razem obeicuje sobie ,,ostatni raz" a i tak jest tak samo...

Moja malutka hodowla

Moja bajka 19:56, 24 lut 2015

Do góry
Katkak napisał(a)

A co to za piękne borodowe drzewko/krzew? Leszczyna?
Życie w wiejskim ogrodzie 19:53, 24 lut 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Jaka wspaniała ta francuska lawenda. Chyba muszę nad nią pomyśleć.

Karol jeśli masz niedaleko siebie Lidla co roku na wiosnę jest w ofercie
Ogród cioci czyli ciociogród :) 19:52, 24 lut 2015

Do góry
Moniq napisał(a)
mam nadzieje, że wkrótce będzie tak
wrzuciłam tylko tak na poprawe humoru chocholowska 2014

Dzięki Wiesz że nigdy nie byłam
Życie w wiejskim ogrodzie 19:51, 24 lut 2015

Do góry
marta_d napisał(a)
ohhh no właśnie ta lawenda będzie miała zaszczyt kwitnąć w mojej donicy

Widzę że Cię przekonałem Polecam W wysokich donicach prezentuje się fantastycznie

Ogródek Iwony 19:50, 24 lut 2015

Do góry
Ja też mam stworzony folder, to bardzo przydatne.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 19:50, 24 lut 2015

Do góry
mam nadzieje, że wkrótce będzie tak
wrzuciłam tylko tak na poprawe humoru chocholowska 2014
W cieniu - zacieniona 19:49, 24 lut 2015

Do góry
poz 13

Szałwia:muszkatołowa,tricolor,omączona,omszona - w tej fazie podobne,dobrze,że wcześniej opisałam.

...tak kwitły w ubiegłym roku.

Życie w wiejskim ogrodzie 19:45, 24 lut 2015

Do góry
Jaka wspaniała ta francuska lawenda. Chyba muszę nad nią pomyśleć.
Mój 4 arowy azyl... 19:40, 24 lut 2015

Do góry
A w domu stipa wygląda obiecująco, niedługo pikowanie

Grudniki ponownie w pąkach

Pszczelarnia 19:40, 24 lut 2015

Do góry
To co mnie najbardziej uderzyło ( poza oczywiście walorami przyrodniczymi) to ta niesamowita pasja bijąca od Was. To coś wspaniałego mieć obok siebie tak cudownych, bezinteresownych ludzi, którzy potrafią stworzyć coś wspólnego.

Pszczelarnia napisał(a)
Słynny szczepiony pomidor. Aleśmy go wymęczyły. Miałam 2 krzaczki w ogrodzie - dały owoc i faktycznie są wytrzymałe.

Ewo ten pomidor bardzo mnie zaciekawił. Powiedz proszę czy to efekt waszych eksperymentów, czy u was sprzedają takie szczepione. I jaka jest różnica w porównaniu do tych na własnych korzonkach.

Pszczelarnia napisał(a)
Pisałam kiedyś o tym, że azalie i różaneczniki się rozsiewają....
Jeżeli masz nasionka azalii pontyjskiej, albo któraś z twoich koleżanek to ja z ogromną przyjemnością kupię. Bezskutecznie poluję na tę azalię.

Pszczelarnia napisał(a)
Bardzo ciekawy, zaskakujący kompozycyjnie ogród Danusi z Sosnowa, położony na skraju wysokiej skarpy.

Ewo mogłabym cie prosić o namiar do ogrodu Danusi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:36, 24 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Śliczny
I nowy avatarek też ładniutki
Mój 4 arowy azyl... 19:34, 24 lut 2015

Do góry
Niby miało padać, ale nie spadła ani kropla. Było względnie ciepło, ponad 7 st.C i bezwietrznie. Znikły plamy śniegu a ziemia rozmarznięta.
Oprysk brzoskwiń Sylitem zrobiony. W razie czego powtórzę. Trzy godzinki na działce wprawiły mnie w dobry humor, tym bardziej że zrobiłam trochę porządków i dotleniłam się.
Mahonia w pączkach

Rododendrony również

Kiedyś będzie tu ogród 19:26, 24 lut 2015

Do góry
Agatko, Gosiu dziękuję.

Gardener27 napisał(a)
Wspaniałych masz gości u siebie Nic dziwnego że tak ochoczo do Ciebie przylatują ... 10 kg karmy na tydzień ? A to łakomczuchy Hehee
Przemku w tym tygodniu mają dietę, bo tylko połowa dawki. Nie miałam jak jechać po ziarka. Mój eM. już się śmieje, że lepiej dbam o skrzydlatych niż o niego.

Odnośnie planów to próbuję coś wymodzić z rabatą przy domy. Podpowiedzcie czy to ma jakiś sens, bo mi papier wszystko przyjmie a do tego zero wyobraźni przestrzennej.

Od ściany idąc- Stipa brachytricha (Calamagrostis brachytricha) z wplecioną werbeną patagońską i w drugim rzędzie z jeżówkami- białymi i różowymi.
Kulki- Danica, między nie lawenda lub szałwia. Na chwilę obecną bardziej to drugie rozwiązanie obstawiam (lawenda chyba za niska).
Róże- moje różowe liliputy przedstawiane wcześniej. Między nie Carex Frosted Curls -bardzo spodobało mi się jej połączenie z różami.
W to wszystko wplątana masa krokusów.

I jak- jest jakaś logika w moim planie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies