Beatko,
zdjęcia marzec 2014, jakość kiepsa bo z komórki
tak wyglądała moja lawenda po zimie
na pierwszej fotce viva, ta to wogóle jakby zimy nie było
tu lawenda miesiąc po cięciu
to viva miesiąc po delikatnej korekcie
W tym roku lawenda też cała w liściach, przytnę ją, listków nie obrywam.
Ogromniaste pięciorniki zwolniły miejsce różanecznikom. Te rosły za gęsto Oto jeden z nich. Torf prasowany z marketu w ogóle nie pije wody, dopiero nabyty w przydrożnym sklepiku w 80 l workach okazał się tym dobrym.
Dziękuję wszystkim U mnie rozsadzanie na całego
Pod rydel częściowo poszły kokornaki, nie spodziewałem się tak mięsistych i rozbudowanych korzeni, część posadziłem w brzozach, cień im nie przeszkadza.
Małgosiu, wygląda na stipę
Hmmm, ciekawe W zeszłym roku jej nie miałam, w tym roku siałam z kupionych nasionek, ale to ja pewnie jestem winowajczynią musiało wpaść jakieś nasionko ups
Piękne zielone jeżyki
Te suche łatwo będą wychodzić ale to za jakiś czas...latem.
Jak stipa bardziej wybuja tego suchego niewiele będzie widać.
A nowe już przepikowane?
pozdrawiam
Wiesz Iwonko że ja do tej pory jeszcze nie spotkałam u siebie tego dziadostwa. Ale muszę się dokładniej przyjrzeć moim iglakom. Promanal stosowałam w ubiegłym roku, teraz jeszcze czekam na ocieplenie.
Widziałam w ubiegłym roku w ogrodzie mojej cioci ogromnego cisa, cały był oblepiony tym dziadostwem. Przy następnej wizycie muszę go dokładnie obejrzeć bo coś tam jej radziłam zastosować na te dziady. Ciekawe czy sobie z tym poradziła.
Nawet znalazłam zdjęcie tego cisa z misecznikami.
Dziękuję za propozycję podarowania miodunki ale nie mam dobrego miejsca dla tej roślinki, za mało miejsc ocienionych w ogrodzie. Szkoda byłoby ją męczyć na mojej patelni.
Ależ skąd! Samowolka. Rabata z tujami danica była już przed projektem. A trójkąt koło śmietnika miał być obsadzony trawami, ale jak pojechałam szukać traw - nic nie było więc impulsywnie kupiłam to co było, czyli miskanty Goliaty (wiem, że są bardzo ekspansywne, więc mają wylot),trytomy, bo ładnie kwitły na zdjęciu u strzęplice siną, bo akurat była......
A miało być tak:
23 Physocarpus opulifolius „Lady in Red” Pęcherznica kalinolistna
56 Imperata cylindrica „Red Baron” Imperata cylindryczna
58 Panicum virgatum 'Shenandoah' Proso rózgowate
59 Pennisetum alopecuroides „Hammeln”Rozplenica japońska
A przed dzrzwiami wejściowymi:
71 Sorbus ×arnoldiana 'Coral Pink' Jarząb Arnolda
44 Calamagrostis brachytricha Trzcinnik krótkowłosy
17 Hydrangea arborescens „Anabelle” Hortensja drzewiasta
31 Thuja occidentalis „Danica” Żywotnik zachodni
33 Taxus x media „Hicksii” Cis pośredni
Mirelko ja właśnie w takim kolorze miałam liatrę w zeszłym roku.Byłam z niej bardzo zadowolona.Ślicznie i długo kwitła.
Fajne zakupy.Trzmielinki piękniusie
Czekam na zdjęcia jak wsadzisz