Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Gocha 10:37, 10 gru 2014

Ewkakonewka napisał(a)
Jakbyś najpierw tych skłonów i przysiadów z łopatą nie wykonywała to efektu takiego pieknego by nie było Także warto było

Ewa troszkę się pogimnastykujemy, postękamy póżniej maści rozgrzewające i przeciwbólowe w użyciu i trzeba się na jakąś rehabilitację też zapisać . Ale warto oj warto. A jak wiosną zaczną wychodzić cebulowe to tylko będziemy siedzieć w ogrodzie i paczeć z otwartą buźką a jeszcze w nocy będziemy oblegać inne wątki na forum. Byle do wiosny. Chociaż dzisiaj taka ładna pogoda- ja widzę za oknem słoneczko i błękit. jest super. Buziaki
Gocha 10:40, 10 gru 2014

Ewa777 napisał(a)
Gosiu, u Ciebie w ogrodzie pięknie jest nawet zimą

Ewa to Pani Zima się tak postarała. Mam nadzieję, że jak spadnie trochę śniegu i będzie mróz i słoneczko to też będą ładne zdjęcia.Poza miastem taka prawdziwa zima jest piękna. Nikt nie sypie soli ani piachu i jest piękny śnieg. czekam na taką zimę. Buziaki
Gocha 10:47, 10 gru 2014

viva napisał(a)

Gosiu, kapitalnie wyremontowałaś swój ogród
Podobaja mi się te ujęcia.
U mnie nie było ani razu szadzi, wczoraj natomiast spadł śnieg. Czy u Ciebie też?

Viva cieszę się , że Ci się podoba ta część mojego ogrodu. Mam nadzieję, że na wiosnę zacznę działać z następnymi przeobrażeniami ogrodu. Mam sporo w planach byle by tylko zdrówko było i sił starczyło. U nas szron był przez dwa dni i dobrze , że w weekend to mogłam zrobić trochę fotek.Później spadł śnieg ale tylko na jeden dzień bo później odwilż a dzisiaj w nocy znowu złapał mróz i to nawet spory około -8 było.Teraz jest słoneczko i błękitne niebo śniegu w mieście nie ma , u mnie na wsi troche go jeszcze jest. Pozdrawiam Cię Viva i zawsze zapraszam, mam nadzieję, że wiosną czy latem nas znowu odwiedzisz
Gocha 10:53, 10 gru 2014

anka_ napisał(a)
Małgosiu powiedz mi proszę z czego jest ten fantastyczny żywopłot.
Często go przycinasz?

Aniu miło Cię gościć. zywopło jest z tuji. Ona była sadzona w dwóch odmianach na przemian po 4 sztuki czyli po jednym przęśle. To był napewno Brabant a tej drugiej trochę ładniejszej niestety nie pamiętam nazwy- wtedy nie zwracałam na to uwagi. Ten kawałek wystający przed bramą jest właśnie tej innej odmiany. Ona ma tak w pionie rosnące gałęzie. A tniemy ten żywopłot tylko raz w roku i tniemy go dopiero chyba od 4 lat a posadzony był chyba 14 lat temu.Pozdrawiam
malgorzata_s... 21:07, 10 gru 2014

Ależ mrożik z mgłą pięknie wymalowały twój ogród Uwielbiam takie obrazki
kamasja 08:40, 11 gru 2014

Piękne ujęcia. Pozdrawiam Gosiu.
lojalna_ 08:53, 11 gru 2014

Witam sie milutko szronik piekny a ogród perełka
anka_ 09:54, 11 gru 2014

Gocha napisał(a)
Aniu miło Cię gościć. zywopło jest z tuji. Ona była sadzona w dwóch odmianach na przemian po 4 sztuki czyli po jednym przęśle. To był napewno Brabant a tej drugiej trochę ładniejszej niestety nie pamiętam nazwy- wtedy nie zwracałam na to uwagi. Ten kawałek wystający przed bramą jest właśnie tej innej odmiany. Ona ma tak w pionie rosnące gałęzie. A tniemy ten żywopłot tylko raz w roku i tniemy go dopiero chyba od 4 lat a posadzony był chyba 14 lat temu.Pozdrawiam

Gosiu na na jaką szerokość jest cięty ten żywopłot? Bo wspaniale wygląda- taki zielony parawan.
Przepraszam Gosiu, że tak dopytuję ale muszę skasować swój "żywopłot" z ałyczy. W zamian rozważam graba i tuję. Żywotniki maja tę przewagę, że są zimozielone tylko tak normalnie puszczone nie bardzo mi pasowały. Ale taki zielony parawanik ....

Gosiu powiedz mi jeszcze co to za jeżyk?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Gocha 10:52, 11 gru 2014

anka_ napisał(a)

Gosiu na na jaką szerokość jest cięty ten żywopłot? Bo wspaniale wygląda- taki zielony parawan.
Przepraszam Gosiu, że tak dopytuję ale muszę skasować swój "żywopłot" z ałyczy. W zamian rozważam graba i tuję. Żywotniki maja tę przewagę, że są zimozielone tylko tak normalnie puszczone nie bardzo mi pasowały. Ale taki zielony parawanik ....

Gosiu powiedz mi jeszcze co to za jeżyk?

Aniu nie mierzyłam nigdy szerokości żywopłotu ale myślę, że nie przekracza 1 m. Jak nie zapomnę to któregoś dnia zmierzę. Ja kupując tuje na ten żywopłot od razu wiedziałam , że nie chcę Smaragdów bo nie pasował mi ich pokrój kolumnowy. Chciałam takie bardziej naturalne . I wiedziałam, że będę je w przyszłości cięła tak aby stworzył własnie taką ścianę. Nie jest ten żywopłot posadzony prawidłowo , Niestety nikt mi wtedy nie podpowiedział, że powinien być on posadzony w większej odległości od ogrodzenia tak by można go było swobodnie przycinać od strony siatki. W tym roku mój M. powiedział , że ostatni raz pchał się pomiędzy ogrodzenie a tuje w celu ich przycięcia bo był cały pokłuty. I już od przyszłego roku będziemy musieli go przycinać już od zewnętrznej strony przy siatce od strony drogi. A poza tym pies nie ma którędy biegać- nasza suka zrobiła sobie pare takich okienek w żywopłocie tak , żeby mogła wiedzieć co się dzieje na drodzę. Aniu a ten jeżyk to przycinany Lilak Palibin na pniu. Stwierdziłam , że pomimo tego , że kwitnie bardzo krótko ( wtedy jest piękny i pachnący ) to również jest ozdobą przez cały sezon zarówno gdy ma liście jak i bez nich i chyba dokupie sobie go jeszcze w tym roku. Pozdrawiam Aha Aniu jeszcze jedno - z tym żywopłotem naprawdę nie ma żadnego problemu. Ja muszę się przyznać, że nigdy go nawet nie nawoziłam ani nie pryskałam od żadnych chorób czy szkodników- on tak rośnie sam z siebie. Kiedyś na początku nawet kupiłam nawóz ale go nie użyłam. A faktycznie tworzy taką ładną gęstą scianę. Może powinien być ciety 2 razy do roku- będzie wtedy może jeszcze ładniejszy ale nasz był napewno cięty raz w roku i to dopiero od 4 lat. Przez dwa lata cięłam go ręcznymi norzycami a od dwóch lat elekrycznym nożem do żywoplotów.
Gocha 10:54, 11 gru 2014

lojalna_ napisał(a)
Witam sie milutko szronik piekny a ogród perełka

Ja też Cię witam milutko, dzięki za pochwałę, bardzo to miłe i daje siłę do dalszej pracy. Pozdrawiam