Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielono Frani 10:55, 24 lut 2015

Do góry
Hej masz super pole do popisu, tuje tworzą już fajne tło.
Ja bym w rogu zlikwidowała tą małą rabatkę i wsadziła tam jakieś wyższe drzewo np. kolon, na wprost hortensje Limelight podsadzone żurawkami, a pod klonem np. rozplenica japońska ( mi się osobiście bardzo ta trawa podoba) też podsadzona żurawkami.
Mogła byś też po lewej stronie wsadzić pas hortensji nie koniecznie Limelight.
Pozdrawiam

Albo np. tak.

Zamiast tego klonu w rogu mógł by też być jakiś iglak na pniu żeby zimą nie było tak smutno.
Zielone cztery kąty 10:53, 24 lut 2015

Do góry
Asi ogródek pod świerkami 10:49, 24 lut 2015

Do góry
Kochani wrzucam taki szybciutko naszkicowany plan części mojego ogrodu .
Ogrodowiskowe rewolucje 10:46, 24 lut 2015

Do góry
Any ogród mały śledzę od kilku miesięcy i bardzo mi się podoba
Co prawda nie chcę odgapiać ale na pewno będę chciała wiele z waszych pomysłów i zestawień wykorzystać u mnie Mam nadzieję że nikt się nie obrazi z tego powodu

Oto wstępny plan podziału działki na 3 główne części.

Sama nie wiem w jakim stylu chciała bym stworzyć swój ogród ale na pewno nie czysto nowoczesnym bo styl domu na to nie pozwala oraz krajobraz, ale też nie typowo rustykalny bo b. lubię zimozielone rośliny
Ogrodowiskowe rewolucje 10:34, 24 lut 2015

Do góry
natkqa napisał(a)

Tutaj zró murek oporowy albo nawet dwa murki o ogród tarasowy, jak amfiteatr. Zależy jak wysoki jest ten uskok. Ta niby-wada może być wielkim atutem i możesz sobie z domu zaserwować wspaniałe widoki
Mała Eleczka 10:32, 24 lut 2015

Do góry
bleebla napisał(a)
Kto widział wczorajszy spektakl marsa z wenus i piękny księżyc ?

Wow! Jakie zdjęcia! Oczywiście widziałam, tylko nie wiedziałam na co patrzę...
Zielono Frani 10:30, 24 lut 2015

Do góry
Witam się prawie wiosennie A skoro wiosennie to z prośbą o pomoc. Bardzo chciałabym zrobić rabatę przed tujami. Będzie długa, nie za szeroka. Bardzo Was proszę o radę, jakie rośliny mogłyby tam zamieszkać. Rabata byłaby od strony południowej, ale dom, który niestety wybudował się przed naszym ogrodzeniem daje cień.

Chodzi o kawałek działki na wprost przed tujami:

Lubię żurawki, trzmieliny, oczywiście bukszpany, hortensje, drzewa liściaste i iglaki szczepione na pniu. Pomysłu nie mam
Mała Eleczka 10:27, 24 lut 2015

Do góry
bleebla napisał(a)

Znalazłam zdjęcia liriope.
Taką mam

A ja poszperałam w zapiskach i już wiem, że mam inną - liriope spicata. Też kwitnie na fioletowo, ale znosi słońce, mokrość i lekko się rozłazi. Wygląda identycznie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:24, 24 lut 2015

Do góry
atena13 napisał(a)

Tutaj każda rabatka woła: patrz na mnie, każda jest otoczona palisadką - jeszcze gorzej. Wyrzuć palisadki, kółeczka, kamyczki, zrób jasny podział tego miejsca. Jest małe, nie potrzeba mu aż trzy wysepki każda inna. Przy balustradzie..kolejna wysepka i znowu kolekcja roślin.

Na rabacie rośnie 10 roślin, każda inna Tak być nie może

Najbardziej wartościowym okazem jest niwaki (bonsai) i na tym moim zdaniem trzeba budować kompozycję tego przedogródka. Wierzbę (to chyba wierzba iwa?) Wyrzucić, to tani chwast niewart sadzenia. W dodatku rośnie nie wiadomo po co w tym miejscu, krzywo, trawa pod nim postrzępiona Murek zasłoń żywopłotem z bukszpanu, ostrokrzewu, niskiego cisa itp.

Rabatę wysyp kamyczkami (ale nie białymi), palisady wyrzuć, wytycz inną linię trawnika, zadbaj na tym małym kawałku o trawę, musi być doskonała (połóż ten kawałek z rolki), otocz rabatę niewidocznym obrzeżem, które zatrzyma kamyczki, ale nie będzie widoczne.

I to wszystko, co tu deliberować Toż to chusteczka do nosa

Bukszpan (Buxus) - uprawa 10:20, 24 lut 2015

Do góry
Obiecałam przesłać moje zabiedzone okazy bukszpanu. (mam nadzieję że tylko zabiedzone, a nic więcej).

Przepraszam że one do góry nogami, ale nie dają się przeformatować. Danusiu co powiesz? Będą żyć?
Kolorowy ogród na piasku 10:16, 24 lut 2015

Do góry
Rench napisał(a)

Jak ja mogłam zapomnieć kupić te Twoje szafirki

A ja kupiłam nawet nie wiedząc , że one takie ładne.
Ogród na glinie 10:02, 24 lut 2015

Do góry
jedynie miskant zrobił się pomarańczowy dopiero gdy miłorząb zgubił liście, ale leżały na ziemi

Ogród na glinie 09:58, 24 lut 2015

Do góry
Pamiętacie moje kolorystyczne kolaże rabaty frontowej?
Dużo było przymiarek.
Ale melduję, że projekcik odsłony jesiennej został zrealizowany, znaczy udał się. Inna sprawa, czy faktycznie są to dobre kolory.

Wykonany latem kolaż wyglądał tak:

A po posadzeniu roślin, jesienią pokazały się takie kolory:

"Niezdecydowana ogrodniczka" 09:44, 24 lut 2015

Do góry
MarzenaG napisał(a)
Witajcie,
Pochwale się co ostatnio zajmuje mi czas wieczorami

Przepiękne, Marzenko, kręci mnie takie zajęcie, już masz dekoraje na Święta Wielkanocne
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:42, 24 lut 2015

Do góry
i sasanki przeżyły

tulipany

irysy

jedyne przemrożenia jakie zauważyłam to maja zimowity
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:37, 24 lut 2015

Do góry
Bożenko, zamówiłam 50 szt, chętnie się podzielę (przy tej ilości obniżył gość cenę, a ja sobie zarannikuję smutne miejsca w ogródku). Z wysyłką wyszło po 1,25 zł/szt. Jeśli się zdecydujesz, oczywiście (nic na siłę!). Ja swoje kupowałam właśnie takie, kwitnące, i się przyjęły, więc teraz się długo nie zastanawiałam.

Takie:

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:34, 24 lut 2015

Do góry
zimowity i naparstnica

odkryłam konwalika i żurawki

mój jesienny zakup - jedyna trawa jaka mam

Na pustyni przy puszczy 09:27, 24 lut 2015

Do góry
Miłość do ogrodu na nowo rozpala się we mnie, więc zaczęłam chodzić po moim ogrodzie i szukać oznak wiosny. Tu tulipanek, tam żonkil. Pączki na porzeczce.

Ogłaszam konkurs wiosenny Ile krokusów widzisz na zdjęciu?

Oficjalnie: zdjęcie jest do góry nogami dla utrudnienia, a nieoficjalnie: cholera nie pozwali mi się odwrócić i wraca do pozycji niepożądanej
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:27, 24 lut 2015

Do góry
krokusy nie kwitną i mało który ma pączek, piwonie wychylają łepki, róże w pączkach

narcyzy już spore

i szafirki

ależ poruszone te zdjęcia
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:23, 24 lut 2015

Do góry
Zrobiłam dzisiaj rano przy karmieniu ptaszków przegląd ogrodu.
Mamy przedwiośnie .

szczypior na wierzchu

lilowce

żurawki w niezłym stanie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies