Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród z wilkiem zamkn. 14:23, 01 mar 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Tak jak Iwka myślę, że brzozy w poprzek lub w kwadracie chociażby wyglądałyby lepiej.
Ognisko nie pod płotem? Ławka i stół pod płotem?
A co z umbrową?

Same pytania

może i w poprzek lepiej wrócę ,to narysuję
ognisko ,a ławki to obojętnie w sumie .....mogą być wpierw ławki ....też narysuję
a z umbrową ??? hmm .....myślę
Ogród z wilkiem zamkn. 14:19, 01 mar 2018

Do góry
Tak jak Iwka myślę, że brzozy w poprzek lub w kwadracie chociażby wyglądałyby lepiej.
Ognisko nie pod płotem? Ławka i stół pod płotem?
A co z umbrową?

Same pytania
Ogród z wilkiem zamkn. 14:13, 01 mar 2018

Do góry
a brzozy nie lepiej w poprzek ?
Ogród z wilkiem zamkn. 14:02, 01 mar 2018

Do góry
godz 14 ....zaczyna padać cień teraz jak szybko dalej pójdzie hmmm .....

i tak sobie rysuję .....ugrzęzłam

po prawej zagajnik brzozowy ,
a ognisko po lewej z ławkami ....i tyle na razie co chcę napewno
brzozy co 3 m i odstęp 2 ,ale rozstawione
Ewa ? jak myślisz ? .....obejrzałam wiele zagajników u dziewczyn i czasem są nawet gęściej sadzone .....
próbuję dalej ..... ale zaraz po córę muszę jechać
Lipny ogród czy ogród z lipą 13:09, 01 mar 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Eee tam, wiotki.
Ciąć trzeba, to nie będzie miał szans na wiotkość.

Cisy też Ci budynku nie zakryją, dlatego jedno, dwa drzewka by się okolicy przydały. Jak będą brzozy też będzie super

Ten klon też raczej będzie, ale będę musiała udawać przed mężem, że on do 8 metrów dorasta.
Ogród z wilkiem zamkn. 10:23, 01 mar 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Brzozy lubią wodę, ale to nie znaczy, że mają stać w wodzie. China kanadyjska lubi się taplac w wodzie.
No i dobrze nie przewracaj do góry nogami. Każda rabat inna, a chcesz monotonii?
Derenie podcinamam różnie zależnie od wzrostu. Najważniejsze jest przycinanie starszych gałęzi bo wtedy wyrastają młode pędy i zimą maja intensywny czerwono różowy kolor.

tam tylko woda stoi przy wielkich i długich ulewach ,nie cały czas
monotonii nie chcę .....podoba mi się u innych ....a ja chcę mieć różnorodnie ,ale spójnie .....i nie wiem czy tak się da
te derenie bardzo mi się podobają w szczególności w zimie czerwone gałązki na tle białych pni brzóz .....chcę je mieć też
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 22:22, 28 lut 2018

Do góry
Atena, Martyna dziękuję za miłe słowa.

Kasia czytałam o walce z deweloperem...brrr.Ogród masz piękny, a rośliny rosną jak na drożdżach

Klaudia Cieszę się, że choć troszkę mogłam pomóc.

U mnie w ogrodzie niewiele obecnie się dzieje.
Wyczekuję jak wszyscy wiosny i truchleję co będzie z roślinami.
Brzozy na froncie podcięte przed mrozami, a teraz czekam z cięciem traw.

Macham do wszystkich.
Ogród z wilkiem zamkn. 22:07, 28 lut 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

dziękuję za tyle miłych słów
wszystkie zmiany będą raczej kosmetyczne ,żeby było bardziej spójnie -bo narazie każda rabata inna troszkę roszad tylko będzie ,takich pod względem wygody i warunków w ogrodzie np.brzozy lubią pić ,a w prawym dolnym rogu po ulewach stoi woda .....no i drzewek za dużo za dużych tam ,gdzie być nie powinno .....czyli serby i buki na wprost trzeba zmienić .....

ale dziś padam na pysk po ciężkim dniu w pracy i nie mam siły myśleć .....latam sobie po wątkach tylko

Brzozy lubią wodę, ale to nie znaczy, że mają stać w wodzie. China kanadyjska lubi się taplac w wodzie.
No i dobrze nie przewracaj do góry nogami. Każda rabat inna, a chcesz monotonii?
Derenie podcinamam różnie zależnie od wzrostu. Najważniejsze jest przycinanie starszych gałęzi bo wtedy wyrastają młode pędy i zimą maja intensywny czerwono różowy kolor.
Początek początku 13:50, 28 lut 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
No to masz działkę podobną wielkością do mojej

Nie wiem, co Ci zaplanować na tym cypelku z sosną i kompostownikiem. Pasuje mi tam część użytkowa, której Ty nie chcesz. Osobiście uważam, że na maliny, borówki, poziomki zawsze znajdą się chętni
Dałoby się zrobić takie szerokie zdjęcie z przyszłego tarasu? Obejmujące jak najwięcej terenu?

I kolejne pytanie: gdzie mają być drzwi do budynku gospodarczego i czy potrzebujesz koło niego przejścia od strony ogrodu (konkretnie: czy między budynkiem a tarasem ma być zostawione przejście czy mogą być rośliny)

Nad częścią ogrodniczą się zastanawiam ale mam doświadczenie u moich rodziców. Ojciec jest klasyka czyli jak kawałek ziemi to jabłonka czy inna malina a teraz jak mu sił brakuje to wszystko okrutnie dziczeje. Ja pracuję i pewnikiem w ziemi będę grzebać tylko wieczorami i w weekendy czyli zdecydowanie za rzadko aby wszystko dopatrzyć. Ta część przy sośnie jest położona najniżej i chciałam tam zrobić coś na kształt dziczy w mieście czyli derenie, kaliny pnące, brzozy pożyteczne a docelowo w tamtej okolicy altana z grillem.

Budynek gospodarczy będzie miał dwa wejścia jedno M i drugie moje ogrodnicze. Tam też będzie miejsce na drewno kominkowe.
Między domem - podjazdem - budynkiem gospodarczym jest dość dużo miejsca i szkoda zostawić wybetonowany plac. Planuję tam rządek hortensji.

Patrząc na mój teren narzuca mi się podział na dwie części: dom i reprezentacyjny ogród czyli ten "wielki" kwadrat od ulicy do studni i częśc za studnią.
Na razie zajmuje mi głowę tylko to co koło domu - czas i fundusze tu mają swoje do powiedzenia. Nie wiem czego mi brakuje bardziej.

Wszystko porysuje w sobotę bo będe bez auta czyli mam czas wtedy.
Lipny ogród czy ogród z lipą 13:49, 28 lut 2018

Do góry
Eee tam, wiotki.
Ciąć trzeba, to nie będzie miał szans na wiotkość.

Cisy też Ci budynku nie zakryją, dlatego jedno, dwa drzewka by się okolicy przydały. Jak będą brzozy też będzie super
Odcienie zieleni 2 12:37, 27 lut 2018

Do góry
Marta napisał(a)
Hejka! Wiesz, że podziwiam Twoje rabaty Brzozy w tamtym zakątku fajnie będą się prezentowały. Zmieniłaś już te drzewa we wniosku?

Dzięki Martuś, mam nadzieję, że dobrze to tam zagospodaruję.
Wymarzony sielankowy ogród..... 10:18, 27 lut 2018

Do góry
Anda napisał(a)

A ja nie wiem, czy popieram Ile tych grabow? Wg mnie minimum 3 Sadzone w trojkacie

A nie lepiej jakies naprawde piekne i duze drzewo? To bylby taki pendant/korelat tej duzej brzozy z tylu...

No właśnie mi tam 3 graby w trójkącie pasowały , 2 z przodu przed cisowym żywopłotkiem i jedno za, bo tak dużego drzewa jak ta brzoza z tyłu to jednak tam nie chciałam...
Wymarzony sielankowy ogród..... 10:09, 27 lut 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)

Wiatraka w tym roku już tam nie będzie, jabłoń została przesadzona na jesieni po uzgodnieniu kształtu łezki będzie to kolejna rabata do planowania, lub lekkiej zmiany nasadzeń
A ja na tej wiatrakowej chciałam graby fastigiata kolumnowe...

makadamia napisał(a)

Popieram!

A ja nie wiem, czy popieram Ile tych grabow? Wg mnie minimum 3 Sadzone w trojkacie

A nie lepiej jakies naprawde piekne i duze drzewo? To bylby taki pendant/korelat tej duzej brzozy z tylu...

Wymarzony sielankowy ogród..... 09:44, 27 lut 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Burza mozgow Jeszcze jak Luki sie dolaczy, to bedzie szal

Nie pamietam, jaka Monika posiada magnolie.

Bez rowniez z premedytacja "posadzilam" na brzegu rabaty Przejscie do zakatka lesnego bedzie wg mnie bardziej harmonijne, bardziej w cieniu, a poza tym bedzie lepsze dojscie do samego bzu. Nie mowiac juz o tym, ze fajnie sie bedzie komponowal ze sciezka.

Ewuś magnolia Judy, jedne źródła podają 3 metry i szerokość 2 metry i podobno wolno rosnąca, a drugie, że od 3-5 metrów... i jak tu do tego podejść to już sama nie wiem..., zawsze mogę ją wsadzić dla świętego spokoju na drugiej kwaśnej jaką bym chciała na przeciw brzozy, tam bym chciała jeszcze kwaśną rabatę z perisami, kalmią, rh, klonem strzępiastokorym, metasekwoją
Wymarzony sielankowy ogród..... 07:39, 27 lut 2018

Do góry
Ja tam nie mam takich skrupułów jak Luki - sorry Andzia!

Tylko jeden problem jest - jeżeli trawnik ma mieć ładny, płynny kształt ścieżki, to końcówki rabaty wychodzą bardzo wąskie (jak rogi księżyca w nowiu). Powinno się tego unikać, bo takie rogi trudno się obsadza, ale tak jak powiedziałam: albo, albo.

Druga rzecz - przykro mi Andziu - nie mam przekonania do magnolii na tym cypelku. Nie wiem, jak wygląda ta konkretna odmiana, ale zwykle magnolie rosną w spore, rozłożyste i zabudowane drzewka (w sensie: nie takie ażurowe jak np.: brzozy czy grujeczniki). Magnolia w tym miejscu zasłoni cały ogród:

Ja bym to widziała raczej tak:

Na rabacie żwirowej, przy bzie dałabym jeszcze za dwa pokaźne krzewy.
Ogród z wilkiem zamkn. 21:19, 26 lut 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Acha, Ty chcesz te brzozy tutaj?

dokładnie tak ....tam staw sie robi przy ulewach -wszystkie rury drenażowe tam mają swój koniec
Ogród z wilkiem zamkn. 21:16, 26 lut 2018

Do góry
Acha, Ty chcesz te brzozy tutaj?

Ogród z wilkiem zamkn. 20:57, 26 lut 2018

Do góry
Anda napisał(a)

4 szt. oczywiście, za szybko pisałam

Brzozy porządnie ciągną wodą. Nie wiem, czy w jednym kącie 6 sztuk się zmieści. Szerokość jednego trzeba liczyć ok. 5m jak już dorośnie.
Może w tym jednym kącie trzy, a trzy gdzieś indziej? Zamiast umbr? Umbry gdzieś przy palenisku? Trzeba pomyśleć.

poczekam cierpliwie na Twoje pomysły
bo podoba mi się Twój I Agnieszki pomysł .....
jedynie ten zagajnik brzozowy bym widziała w prawym dolnym rogu
to tak może uparcie hihi ....ale najbardziej mi by się tam widział ...
a co myślisz ,żeby warzywnik dać na tym wolnym nieużytkowanym kawałku nad skalniakiem ? słońce do 13 ....blisko po kamyczkach też przejść a na dole by więcej miejsca na chciejstwa ,które mam by było ???
i ognisko tam gdzie jest ,tylko tak jak w Twoim projekcie ?
tu zdjęcie z góry ....mam nadzieję ,że nie pogniewsz się ,że mieszam
ale tak mi się wydaje ,że tu by było dobrze z Tymi skrzyniami ,bo i z domu blisko po chodniczku i z ogniska blisko po kamyczkach ?

co myślisz ?
i oczywiście tysiąckrotnie dziękuję ,że poświęcasz swój czas dla mnie

Anda napisał(a)
Madziu, a jeśli przeniesiesz skrzynie, to od której do której będziesz miała słońce?

do 13 na pewno ,a pózniej dom zaczyna zasłaniać
Ogród z wilkiem zamkn. 20:27, 26 lut 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

kurczęęę ....też fajnie .....no i teraz dylemat znowu .....
mówisz ,że trumienki (są 4 szt ) i palenisko zostawić tam ,gdzie jest ...
..
i tu masz rację z tym widokiem na zachodzące słońce

jedynie ....to ten prawy dolny róg mnie nurtuje -tam wiecznie woda stoi ,a przy ulewach robi się mały stawik ....a serby podobno nie lubią wody ??....
mam 6 szt dorenboosów ,tyle by tam mogło być ?

4 szt. oczywiście, za szybko pisałam

Brzozy porządnie ciągną wodą. Nie wiem, czy w jednym kącie 6 sztuk się zmieści. Szerokość jednego trzeba liczyć ok. 5m jak już dorośnie.
Może w tym jednym kącie trzy, a trzy gdzieś indziej? Zamiast umbr? Umbry gdzieś przy palenisku? Trzeba pomyśleć.
Ogród z wilkiem zamkn. 20:11, 26 lut 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Magdo, mam trochę inny plan zagospodarowania Twojej działki Plan Agi bardzo fajny, ale Ty masz tak dużą przestrzeń, że pięknie można ją dzielić.

Szkoda zostawiać aż tak dużo miejsca tylko na trawnik. Masz 3 skrzynie na warzywa. Wraz z rabatą naprzeciwko stworzyłaś fajną oś widokową i chyba nawet jej nie zauważyłaś Siedząc w zachodzącym słonku przy grillu można patrzeć w dal. Fajnie by było po prostu wstając od grilla iść sobie coś tam skubnąć, bazylię lub majoranek Wydzieliłam Ci strefę grillową/party Wejście tam podkreśliłam przedłużająac istniejącą już rabatę. Po drugiej stronie postawiłam niski żywopłocik cisowy. Mogłabyś tam ewentualnie jeszcze coś dosadzić, np. jedną z tych płaczących brzóz.

Jeśli przeniesiesz grilla na drugą stronę, to rosnący żywopłot szybciej zabierze Ci tam to zachodzące słońce.

Przy brzozach w prawym rogu postawiłam ławeczkę. Podczas upałów fajnie możnaby się tam schować Brzozy na tle serbów będą dobrze widoczne. Serby pogrupowałam, aby otworzyć takie jakby okno z widokiem naprzeciw tarasu, pokreślone tylko niskim żywopłotem z cisu.

kurczęęę ....też fajnie .....no i teraz dylemat znowu .....
mówisz ,że trumienki (są 4 szt ) i palenisko zostawić tam ,gdzie jest ...
..
i tu masz rację z tym widokiem na zachodzące słońce

jedynie ....to ten prawy dolny róg mnie nurtuje -tam wiecznie woda stoi ,a przy ulewach robi się mały stawik ....a serby podobno nie lubią wody ??....
mam 6 szt dorenboosów ,tyle by tam mogło być ?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies