Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:50, 11 mar 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
spróbujmy:

B- buk
c- Conica
Rh- jakis rhododendron do towarzystwa dla Novej Z, jasniejszy, niewielki gabarytowo
- Różowe elispy- 2 Nove Z
-białe mazy- Kacze dzioby
- Białe kulki- może Soirea Betulifolia, albo inna mała forma krzaczasta
- Fioletowe plamy- miodukna, albo żurawka, jesli urosnie cokolwiek przed jałowcem, a własciwie pod nim , to tez tam
-H- hortensja pnaca
-Zielona plama jasna- paprocie
- zielona ciemniejsza- hosty i epimedium, można jesszcze w małych kepach żurawki
Te zielone plamy mozna połączyć i dać paprocie kępami/grupkami, a między nimi hosty i epim.

Paprocie- ja lubię Adiatum Imbricatum- bardzi mi się podoba, ale to jest malec- 40 cm wys
co do innych paproci- nie pomogę,chyba tzreba popytać specjalistki. Ja bym dała tam paprocie kilkadziesiąt cm, nie za wielkie
Hosty- może nie z tych wielkich, albo jak wielka to 1- 2szt, a reszta z nie za dużych.Może gdzie kepka z Praing Hands.

Marta, wszystko świetnie. Podoba mi się. Pytania:
1. Jeśli Nova Z. kwitnie na czerwono-różowo, to jaki ten drugi kolor rh?
2. pod drugą brzozę mam drugą hortensję, mogę powtórzyć?

Wklejam domalowane zdjęcie

i oczywiście mam pytania

Domalowałam niebieskie słupki - to dwa cyprysiki, jeden jeszcze mały, ale docelowo zajmie sporo. Tylko one tam zostają z towarzystwa, więc i tu będzie trochę miejsca. Z tyłu wsadzę hortensję. To co pomazałam na biało to z myślą taką, że powtórzę tojeść. Co powtórzyć z przodu? Tam gdzie wskazuje biała strzałka.
Marta, a przyszły mi na myśl jeszcze hortensje, może coś tu wcisnąć? Czy już za dużo dobrego będzie? Chyba za dużo.
Jurajski Ogród 23:03, 11 mar 2015

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

Ojoj, ten bidulek na parapecie, pewnie też chciałby do środka...
ale słodziaki
Ogródek Ewy 23:00, 11 mar 2015

Do góry
Nallar napisał(a)
Już niedługo was opuszczę na jakiś czas bo lecę odwiedzić swojego kochanego "wytrzeszcza"

Ale śliczny maluszek, a właściwie maluszka
Miłe spotkanie przed Tobą
Początki w Kruklandii 22:44, 11 mar 2015

Do góry
Juzia, czytam i się chichram Ty masz pomysły Napracowałaś się z tym zielskiem. Ale drzewa miałaś? To kiedy ty tam wcześniej porządek robiłaś
Gratki kochana

Ogródek Ewy 22:42, 11 mar 2015

Do góry
Już niedługo was opuszczę na jakiś czas bo lecę odwiedzić swojego kochanego "wytrzeszcza"

Ogródek Iwony 22:26, 11 mar 2015

Do góry
Iwonko, nie nadążam za Twoim wątkiem
Gratuluję pięknego wyniku

Ogród symetryczny 22:24, 11 mar 2015

Do góry
krokusy rosną jak szalone
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 22:23, 11 mar 2015

Do góry
Ewka, doczłapałam się i składam spóźnione gratulacje!

Cały bukiet kwiatków dla Ciebie

Ogród Magdalenka 22:22, 11 mar 2015

Do góry
noemi napisał(a)
fotak ze szkółki z paździenika 2014 r. mnie zachwyca w takiej masie

co to za szkółka?
tyle traw
poproszę o namiary na priva
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:14, 11 mar 2015

Do góry
W połowie czerwca przyjechał piasek do piaskownicy i plac zabaw, który mężuś nawet sam pomalował i skręcił:

Dosadziłam buk czerwony pendulę (po lewej od piaskownicy) i grujecznik (po prawej) - są pewnymi akcentami wśród obecnej fali niższej roślinności. I tej wersji będę się trzymać

W części gospodarczej panował pewien chaos i mało twórczy bałagan:

Ale, ale: winorośl już została zasadzona i pomidorki!
A bałagan po pewnym czasie został przykryty kamyczkami:

Ogród Małej Mi - sezon 2015 22:14, 11 mar 2015

Do góry
Najwyższa pora przejść z Ogrodnika Mimo Woli, na ogród Małej Mi.
Trochę się podszkoliłam, ogród nabiera wyglądu i już nie pracuję w nim mimo woli tylko z miłą chęcią.
Zakładam nowy wątek, ale to ciąg dalszy pamiętnika z życia ogrodu i jego szalonej i zwariowanej ogrodniczki.
Dla niewtajemniczonych historia ogrodu jest na poprzednich wątkach, ale gratulacje i flaszka/czekolada dla każdego, kto to przeczyta, lektura to jak Moda na Sukces.

Charakter i styl ogrodu pokazałam w wizytówce. Wielki Małej misz-masz...
No właśnie, czy te 2800 m2 to dużo czy mało??? Moim zdaniem do roboty za dużo, na chciejstwa za mało

A teraz mały skrót.
Jestem na forum od 13 stycznia 2012 roku..szukałam inspiracji na ognisko..... ognisko dalej nie skończone.
Ogród tworzę od 2008 roku etapami.. metodą prób i błędów własnymi siłami i przy pomocy męża. Razem 4 ręce i ponad 100 lat... pracujemy zawodowo.. dlatego ogród nie jest dla pedantów.. nie jest na pokaz... jest dla nas.
Dom i ogród powstał dla.. psa .... ale o tym było wcześniej.

Dzięki poleceniu koleżanek forumowych, ogród był pokazany w "Mai w ogrodzie". Niezapomniane przeżycie i wyróżnienie, TVN zdecydowała się go pokazać na antenie
Widzę w nim dużo niedoskonałości.. ale akceptuję je tak samo jak akceptuję niedoskonałości rodziny, przyjaciół, sąsiadów. Lubię ich takim jacy są. Beznadziejne przypadki omijam szerokim łukiem

Na forum poznałam prawdziwych przyjaciół i forum to nie tylko ogród, ale również życie towarzyskie z takimi samymi zakręconymi jak ja

Zakręceni zielono i pozytywnie zjawili się u mnie na dwóch zlotach (to kolejne 2 wątki), ja pojawiłam się na innych zlotach. I tak się toczy życie ogrodnika. Nie samym ogrodem człowiek żyje.

A teraz witaj wiosno 2015
Ogród średniowieczny i nie tylko 22:12, 11 mar 2015

Do góry

przyciąłem także tawułki japońskie i lawendę
Ogród średniowieczny i nie tylko 22:09, 11 mar 2015

Do góry
Dziś było słonecznie więc kolejne fotki. Królują iryski niebieskie ale już i inne się budzą do życia.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:52, 11 mar 2015

Do góry
Moje dziecko w końcu chyba zdecydowało się położyć spać, pozwalając mi się dobrać do komputera, to mogę opowiadać dalej. Na czym to ja ostatnio skończyłam?

No więc stały te moje zakupy roślinne i czekały na przydzielenie sobie miejsca.
Tu widać jak w końcu wsadziliśmy pierwsze drzewka - dla większego efektu wizualnego wzięliśmy kilka większych, a co :

Z iglaków lubię sosny (tu akurat są sosny czarne), nie przeszkadzają mi ich spadające igły. Daliśmy też trochę nędznie [jak na razie] wyglądające dwie jodły kalifornijskie. No i na przodzie mamy cudowną wiśnię Kiku-shidare. Tu jest jeszcze samotna, ale po większym namyśle pod koniec jesieni dałam jeszcze dwie - będzie taka tam alejka wiśniowa.

Ranczo Edy 21:49, 11 mar 2015

Do góry

Ranczo Edy 21:48, 11 mar 2015

Do góry

Ogród prawie romantyczny 21:47, 11 mar 2015

Do góry
Werbena na razie śpi, ale liczę na to, że latem zachwyci tak, jak w ubiegłym roku

Ogród prawie romantyczny 21:44, 11 mar 2015

Do góry
Dawno nie było obrazków

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 21:42, 11 mar 2015

Do góry
Ogródek Iwony 21:41, 11 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dziś przyjechał do mnie kurier i dostarczył mi mój prezent urodzinowy, który został zamówiony u pana polecanego przez Olę (Moja codzienność ...)
7 sztuk hortensji Limlight, świetnie zabezpieczonych na czas podróży.

Hortensje są przycięte, więc przy okazji mogę się przyjrzeć, jak przyciąć te, co mam w ogrodzie.
Teraz muszą poczekać do połowy marca, by minęły prognozy mrozów w nocy.

Iwonko witaj - przysyła mnie do Ciebie Ana - art. Mogłabyś podzielić się ze mną namiarami na te hortensje oczywiście na priv i jak możesz powiedz mi w jakiej cenie kupiłaś.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies