Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 19:18, 18 sty 2023

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
W tym sezonie zauroczyły mnie dwie nowe roślinki w moim ogrodzie. Werbena Bampton

Ja zwariowałam na punkcie tego zestawienia. Sesleria i werbena Bampton.
Moje chciejstwo na przyszły rok
Werbena może nie jest zbyt fotogeniczna ale na żywo powala.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:18, 18 sty 2023

Do góry
Remontowo

skończyłam wyczesywać deski na ścianę i jestem na etapie ich opalania.
Długo schodzi bo prawie pół godziny na deskę więc dziennie udaje mi się opalić dwie
Na więcej czasu nie mam, ale małymi kroczkami, a do przodu to nasza dewiza i tak pchamy ten majdan cały

tak mi to wychodzi

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:15, 18 sty 2023

Do góry
od razu uprzątaliśmy

odzyskując trochę ciekawych gałęzi

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:13, 18 sty 2023

Do góry
Alija napisał(a)
Powtórzę za Kordiną, brawo, Ty i liliowce posprzątasz i iglaki powiążesz, a na dokładkę ku naszej przyjemności
pokażesz nam zdjęcia pięknego nieba o zachodzie słońca. Kobieta orkiestra po prostu.

No coś w tym stylu chybaDziałam wszechstronnie

W sobotę wycięliśmy dwie jabłonki i podcięliśmy wierzbę.

Małymi krokami-Ogród Wioli 19:12, 18 sty 2023

Do góry
"Wjazdowa" cd.
Przed

Po
Wiosna

Lato

Jesień

Zima
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:06, 18 sty 2023

Do góry
Cd moich Przed i Po...
Cześć "wjazdowa"

Przed
Zaczęłam wytyczanie rabat jesienią, przekopałam glebę z dobrociami a wiosną dopiero sadziłam trawnik robiłam na końcu po zrobieniu podjazdu z kostki w następnym roku

Tuje i bluszcz posadzone kilka lat wcześniej

Po
Tutaj byłam już trochę doświadczona ,zrobiłam sobie zimą projekt i zmian było niewiele...

Wiosna

Lato

Jesień

Zima
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:34, 18 sty 2023

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dwa najstarsze egzemplarze wsadzałam 4 lata temu. Sadzonki były 70 cm badylkami i żeby szybciej uzyskać efekt wielopniowości, to do jednego dołka wetknęłam dwie. Jedna z tych najstarszych rośnie na garażowej, druga na rabacie w okolicach tarasu.
Startują bardzo szybko. Zaczynają, jak typowe drzewka owocowe, od kwiatów. Pączki sa wyraźnie widoczne ok. połowy kwietnia.

Po 20 kwietnia kwitną na biało.

Młodziutkie listki mają lekko pomarańczowe zabarwienie, szybko zielenieją. W lipcu pojawiają się owoce. Po zbiorze owoców czasem je przycinam i podkrzesuję (tzw. cięcie letnie).

Właśnie szukałam drzewka na zastępstwo wyłamanego przez śnieg. Bardzo dziękuję za tak szczegółowy opis.
Glina i zielsko 17:15, 18 sty 2023

Do góry
LIDKA napisał(a)
Laurowiśnie

3 oczka w ziemi
Jedno nad ziemią z polową listka

Czy będzie sukces to się okaże

O Matko Cierpliwość to Ty masz
Grzebiuszka ziemna 16:51, 18 sty 2023

Do góry
CD
tutaj rabata rogalowa w trakcie:

9 - przeniesienie (to hydraulik) od domu kranu i zbudowałam taki murek wraz z odpływem:

10 - before i after ta ścieżka powstała dzięki pracy innych, a ja doprowadzałam do porządku pobocza :

Grzebiuszka ziemna 16:40, 18 sty 2023

Do góry
CD:

5 - pergola na pnące róże z których jedną nadepnęłam i zdziczała, więc dokupiłam następną, ciekawe jak przetrwa zimę:

6 - powstała część warzywnika i niedokończony murek:

7 - powstała wzdłuż domu długa rabata:

8 - również zrobiłam drugą pergolę, większą nazwaną Pergolą Szamana i przy niej z jednej i drugiej strony coś na kształt rabaty-rogala :

Grzebiuszka ziemna 16:31, 18 sty 2023

Do góry
Alu teraz to ja się schowałam jak ślimak w skorupkę albo w żabią hibernację wpadłam, zgodnie z porą roku
Wszyscy (a przynajmniej duża część) pokazują swoje ogrody z czasu świetności barw, a ja postanowiłam przyjrzeć się swoim działaniom. Może nie konkretnie ogrodu, bo są tu duże, cudne i ciekawsze, a mój stosunkowo mały, ale za to lubiany i w ciągłej przemianie przez to Ogrodowisko
dlatego zrobiłam przegląd i bardzo dobrze, bo sama się udziwiłam - ile udało mi się w tym roku samej zdziałać zaczynamy:

1 - obelisk, jakoś poszło i zachęciło do dalszych prac:

2 - szklarenka okienna:

3 - ławka z 2 krzeseł:

4 - szklarenka mobilna z kółkami wyłożona styropianem i folią:

CDN

Glina i zielsko 16:15, 18 sty 2023

Do góry

Mam i ja

Dziś proszę nie przeszkadzać.
A niektórzy już się zdążyli pochwalić na insta. Prawda Martko?
Glina i zielsko 16:13, 18 sty 2023

Do góry
Laurowiśnie

3 oczka w ziemi
Jedno nad ziemią z polową listka

Czy będzie sukces to się okaże
Sałatka pokrzywowa 14:24, 18 sty 2023

Do góry
Czy ktoś pamięta moją jarmarczną piękność?

Wyguglałam ją dziś sobie i już wiem, że nazywa się Pooh.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:24, 18 sty 2023

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Co to są placki rozplenic, na które nie musisz patrzeć?

Mam sporo rozplenic Paul's Giant. One sa z tych sporych. Grudniowe obfite opady śniegu spłaszczyły kępy i po odwilży został z nich lekko wybrzuszony naleśnik. Ścięłam te powalające się źdźbła, ale jeszcze nie na jeżyka. Ostateczne cięcie czeka na końcówkę lutego.

Mam na nie widok z okna jadalni i drażniły mnie te słomiane placki.

Edit: U mnie na rabatach jest powtykanych mnóstwo cebulowych. One wyłażą z ziemi już w styczniu. Przycinek i wycinek na moje dwie ręce jest sporo. Sił ubywa, więc rozciągam sobie te prace w czasie. Większość bylin ścięłam jesienią. Róże też. Na wiosnę zostawiam sobie cięcie traw, drzewek w sadzie i tych moich krzewów w żywopłocie nieformowanym. Muszę to robić, żeby krzewy się nie zestarzały. Te prace kończę zwykle na początku marca. A później są prace w warzywniku i przy trawniku (wertykulacja, areacja). W kwietniu/maju na rabatach jest już tak gęsto, że wszelkie prace porządkowe spowodowałyby straty w roślinach.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 14:07, 18 sty 2023

Do góry
Judith napisał(a)
Pozazdrościłam dziewczynom thebestów, zatem lecimy

Judith, świetne thebesty, wszystkie bardzo mi się podobają, a szczególnie to miejsce. Jest takie trochę leśne, ale równocześnie eleganckie, są duże drzewa (które uwielbiam), kwiaty, ławeczka do posiedzenia, słońce prześwieca przez gałęzie. Jednoznacznie kojarzy mi się z wakacjami.
Pięknie wije się też ścieżka na zdjęciu numer sześć, czwórka z ławeczką zatopioną pośród traw jest cudna, no i jeszcze jeżówki i pozostałe zakątki.
Zieleń, drewno i antracyt 14:06, 18 sty 2023

Do góry
Czy u Was dzisiaj też taki koszmar pogodowy za oknem? Szaro, śnieg z deszczem co się topi już w trakcie spadania, ponuro na maxa... wyjątkowo źle to znoszę.
Wiosny mi się chce i to bardzo!!!
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:03, 18 sty 2023

Do góry
tu tylko liliowce zebrałam

liliowcowa przed

po- nie lepiej, tu dopiero zryte, obwódki z cegły nie widać, ziemia z pomocą kreta i nornic je pochłania

więcej może wieczorem bo teraz muli mi net niemiłosiernie a czas się skończył
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:48, 18 sty 2023

Do góry
po
widać jakie obok zryte

nad rowem
przed

po
Mirkowy ogród (początki) 13:47, 18 sty 2023

Do góry
Mirka napisał(a)

Tęsknie już za wiosną .Plany snuję

Mirko, dołączam się do pochwał, piękne kompozycje. Ja też bardzo lubię kosmosy, u mnie sieją się same i mam nimi zawsze zarośnięty cały warzywnik, trochę sadzonek przesadzam, trochę rozdaję znajomym. Kolory mam takie jaku ciebie. Zawsze zazdroszczę ci gaury, rośnie jak na drożdżach, u mnie nie może się zadomowić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies