Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:38, 03 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zeby coś zasugerować to jednak trzeba narysować rzut z góry tego miejsca bo na zdjęciu to nic niestety nie wyjdzie, bo nie wiem .

Przesyłam rzut przedogrodka, gdyby coś trzeba było jeszcze dorysowac to poprawie. Chciałabym jakoś ładnie zagospodarować plac przed domem, w końcu to takie reprezentacyjne miejsce. Myślałam o rabate wzdłuż kostki i wzdłuż ogrodzenia. Tak by wszystko w miarę wspolgralo z takim lekko lesnym charakterem ogrodu. Marzyła mi sue magnolia ale nie wiem czy poradzi sobie w kwasnej glebie, a między kulami z tui myślałam o posadzeniu hortensji ? Sama nie mam pomysłu ba ren mój ogród
Ogród w remoncie 10:04, 03 sty 2018

Do góry
Magnolia ma masę pąków

I niespodzianki

Pszczelarnia 15:00, 02 sty 2018

Do góry
dzięki Ewo.
Fajnie, będę w takim razie siać w sobotę bozykwiaty.
Zobaczymy czy wykiełkują
Pszczelarnia 14:06, 02 sty 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
jak zawsze miło u Ciebie.
Ewo, masz u siebie Bożykwiat? Dostałam nasiona, czytam, żeby siać go juz zaraz. Tylko nie wiem, czy przechładzać nasiona?
Wiesz może?
Albo ktoś?
Czy macie z bożykwiatem doświadczenia?- jest łatwy, czy kaprysi?

Pozdrawiam noworocznie

Miałam ale po 2 sezonach zanikł. On mi przypomina storczyki gruntowe w uprawie.

Jeżeli siać teraz to na pewno przechłodzić nasiona, czyli zrobić tak: posiać do doniczek i na zewnątrz trzymać do końca lutego, potem przenieść do temperatury ok. 8 st. i zacznie kiełkować.

Najlepszego.
Pszczelarnia 12:54, 02 sty 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)

ja mam ale z sadzonki i wiosna kupowany byl,nie wiem jak po zimie bedzie wygladal i czy sie wysieje. Justyna z Moj Zielony Swiat ma na pewno dluzej (albo cos pokrecilam, bo wlasnie wrzucilam w wyszukiwarke i jest na forum tylko kilka wpisow i zaden u Justyny ale spytaj)

dzięki, zajrzę
Pszczelarnia 12:44, 02 sty 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
Ewo, masz u siebie Bożykwiat? Dostałam nasiona, czytam, żeby siać go juz zaraz. Tylko nie wiem, czy przechładzać nasiona?
Wiesz może?
Albo ktoś?

Pozdrawiam noworocznie

ja mam ale z sadzonki i wiosna kupowany byl,nie wiem jak po zimie bedzie wygladal i czy sie wysieje. Justyna z Moj Zielony Swiat ma na pewno dluzej (albo cos pokrecilam, bo wlasnie wrzucilam w wyszukiwarke i jest na forum tylko kilka wpisow i zaden u Justyny ale spytaj)
Pszczelarnia 11:59, 02 sty 2018

Do góry
Wiesz może?
Albo ktoś?

Pozdrawiam noworocznie
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:25, 22 gru 2017

Do góry
Zapomniałam napisać - ta moja nowa magnolia to Kikuzaki (nic dziwnego, że nie znalazłaś White Pouffe, głupotę napisałam).
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:38, 19 gru 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Perszing świąteczny
hihihihhi no w sumie racja

Ola loen - dokładnie, moze jutro obfocę.

Małgosia
Magnolia
macham do was kobitki
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:08, 19 gru 2017

Do góry
malkul napisał(a)

jesteśmy w domku

cieszę się bardzo.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:54, 18 gru 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
wracajcie cali i zdrowi.
I szczęśliwi

jesteśmy w domku
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:16, 15 gru 2017

Do góry
wracajcie cali i zdrowi.
I szczęśliwi
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 10:59, 15 gru 2017

Do góry
Oto ogólny plan działki

A to zestaw moich roślin :1. Rozplenica Hameln, 2. Katalpa, 3. Thuja Smaragd ( kiedys ciełam ja w spiralę) 2x, 4.Buk Purpurea Pendula, 5. Magnolia, 6. Buxus (obwódka)2x, 7. Klon palmowy 2x ( Garnet i Dissectum, 8. Wydmuchrzyca piaskowa, 9. Funkia Halycon, 10. Miskant Morning Light 2x, 11. Swierki pospolite, 12. Bergenia, 13. To miejsce na rośliny, które sa narazie bez miejsca, albo wykopane. 14. Pecherznica Diabolo, 15. Dereń, 16. Funkia, 17. Tawułka Arendsa, 18. Brzoza Dorenbos, 19. Berberysy, 20. Miskant Morning Light, 21. Choina Jeddeloh. 22. Klon na pniu ( limonkowe liście), 23. Żurawka Limka, 24. Rozchodnik Matrona, 25. Rododendrony, 26. Wrzosowisko, 27. Perukowiec podolski+stipa+nachyłek Ruby Frost+turzyca palmowa, 28. Śliwa Woodi, 29. Berberysy Erecta, 30. Przetacznik kłosowy+szałwia+thuja danica, 31. Buxus ( obwódka), 32. Miskant Giganteus, 33. Jałowiec Blue Arrow ( strzyżony na 3 kulki) 2x, 34. Buxus kule ( mają ok. 1m), 35. Żurawki bordowe, 36. Buxus kule , 37. Buk Rohan Obelisk, 38. Pecherznica na pniu) 2x, 39. Funkia Fire&Ice, 40. Hakonechloa, 41. Grujechnik japoński, 42. Turzyca Ice Dance, 43. Cis ( niska obwódka), 44. Hortensja Limelihgt, 45. Piwonia drzewiasta, 46. Trzmielina oskrzydlona, 47. Krzewuszki, 48. Turzyca Evergold, 49. Cyprysiki Lawsona, 50. Bonsai ( formowany z thui smaragd), 51. Rododendron Blue Tit, 52. Trzmielina na pniu ( zielony liść z żółtym paskiem), 53. Fontanna pół kuli, 54. Śliwa Pisardii, 55. Biota wschodnia 3 x, 56. Hortensja Vanilie Fraise albo Pinky Winky, 57. Dąb - to samosiejka przechylony całą koroną na 1 stronę - nad piaskownice i robi tam super cień latem, 58. Cisy - żywopłocik, 59. Funkie Patriot, 60. Thuje Smaragd, 61. Wierzba Hakuro, 62. Klon Royal Red, 63. Drzewa owocowe ( brzoskwinia, grusza i czeresnia), 64.Thuja Danica ( cały rzad), 65. Bez czarny, 66. Juki , 67. Cyprysiki Lawsona ( 3m), 68. Rozplenica Little Bunny.

Uff...to sie tego nazbierało...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:16, 14 gru 2017

Do góry
roma2 napisał(a)
Izunia, przepraszam, że się wtrącę. Ale to z zachętą dla Ciebie . Załóż wątek w projektowaniu ogrodów. Tu jest dużo mądrych osób, które z pewnością Ci pomogą ogarnąć całokształt. Danusia sama nie da rady, bo projektowanie na całego. Jest tu i Magnolia i Toszka (obie cudowne pomysły mają i ogromną wiedzę), jest Asia-makadamia (o niezwykłej dla mnie umiejętności widzenia przestrzennego), zglądają z podpowiedziami dziewczyny (chłopaki też) z "naszych ogrodów", nie sposób nawet wszystkich wymienić . Ogród to nie tylko plan rozmieszczenia roślin, ale także, a może przede wszystkim wiedza o warunkach (gleba, wystawa słoneczna itp,) w których Twoje rośliny mają rosnąć. Początek masz niezły już, bo plan działki masz . Pozdrawiam i odwagi!
Same miłe slowa na zachete...chyba mnie przekonałyście. Dziękuje Kobietki Kochane biore sprawy w swoje ręce i zakładam własny wątek. Musze doczytać tylko jak
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:44, 14 gru 2017

Do góry
Izunia, przepraszam, że się wtrącę. Ale to z zachętą dla Ciebie . Załóż wątek w projektowaniu ogrodów. Tu jest dużo mądrych osób, które z pewnością Ci pomogą ogarnąć całokształt. Danusia sama nie da rady, bo projektowanie na całego. Jest tu i Magnolia i Toszka (obie cudowne pomysły mają i ogromną wiedzę), jest Asia-makadamia (o niezwykłej dla mnie umiejętności widzenia przestrzennego), zglądają z podpowiedziami dziewczyny (chłopaki też) z "naszych ogrodów", nie sposób nawet wszystkich wymienić . Ogród to nie tylko plan rozmieszczenia roślin, ale także, a może przede wszystkim wiedza o warunkach (gleba, wystawa słoneczna itp,) w których Twoje rośliny mają rosnąć. Początek masz niezły już, bo plan działki masz . Pozdrawiam i odwagi!
Tajemniczy Ogród 17:44, 13 gru 2017

Do góry
dziś jak po ogień wpadałam... napiszę w wolnej chwili.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:06, 13 gru 2017

Do góry
1. Rozplenica Hameln, 2. Katalpa, 3. Thuja Smaragd ( kiedys ciełam ja w spiralę) 2x, 4.Buk Purpurea Pendula, 5. Magnolia, 6. Buxus (obwódka)2x, 7. Klon palmowy 2x ( Garnet i Dissectum, 8. Wydmuchrzyca piaskowa, 9. Funkia Halycon, 10. Miskant Morning Light 2x, 11. Swierki pospolite, 12. Bergenia, 13. To miejsce na rośliny, które sa narazie bez miejsca, albo wykopane. 14. Pecherznica Diabolo, 15. Dereń, 16. Funkia, 17. Tawułka Arendsa, 18. Brzoza Dorenbos, 19. Berberysy, 20. Miskant Morning Light, 21. Choina Jeddeloh. 22. Klon na pniu ( limonkowe liście), 23. Żurawka Limka, 24. Rozchodnik Matrona, 25. Rododendrony, 26. Wrzosowisko, 27. Perukowiec podolski+stipa+nachyłek Ruby Frost+turzyca palmowa, 28. Śliwa Woodi, 29. Berberysy Erecta, 30. Przetacznik kłosowy+szałwia+thuja danica, 31. Buxus ( obwódka), 32. Miskant Giganteus, 33. Jałowiec Blue Arrow ( strzyżony na 3 kulki) 2x, 34. Buxus kule ( mają ok. 1m), 35. Żurawki bordowe, 36. Buxus kule , 37. Buk Rohan Obelisk, 38. Pecherznica na pniu) 2x, 39. Funkia Fire&Ice, 40. Hakonechloa, 41. Grujechnik japoński, 42. Turzyca Ice Dance, 43. Cis ( niska obwódka), 44. Hortensja Limelihgt, 45. Piwonia drzewiasta, 46. Trzmielina oskrzydlona, 47. Krzewuszki, 48. Turzyca Evergold, 49. Cyprysiki Lawsona, 50. Bonsai ( formowany z thui smaragd), 51. Rododendron Blue Tit, 52. Trzmielina na pniu ( zielony liść z żółtym paskiem), 53. Fontanna pół kuli, 54. Śliwa Pisardii, 55. Biota wschodnia 3 x, 56. Hortensja Vanilie Fraise albo Pinky Winky, 57. Dąb - to samosiejka przechylony całą koroną na 1 stronę - nad piaskownice i robi tam super cień latem, 58. Cisy - żywopłocik, 59. Funkie Patriot, 60. Thuje Smaragd, 61. Wierzba Hakuro, 62. Klon Royal Red, 63. Drzewa owocowe ( brzoskwinia, grusza i czeresnia), 64.Thuja Danica ( cały rzad), 65. Bez czarny, 66. Juki , 67. Cyprysiki Lawsona ( 3m), 68. Rozplenica Little Bunny.

Uff...to sie tego nazbierało...
Tajemniczy Ogród 22:20, 12 gru 2017

Do góry
magnolia napisał(a)

Zajrzałam do Ciebie i się wciągnęłam.
Masz piękny dom, jeszcze piękniejszą rodzinę. U nas jest trójka, chłopaków dwóch.
Chciałam dorzucić swoje trzy grosze, chociaż są trochę pod prąd.
W temacie rabaty frontowej przy domu.
Pięknie, że planujecie drzewo- ono zrobi robotę, wtopi dom w otoczenie.
Ale co do reszty (poza kosodrzewinami może) to mi zgrzyta.
Bo wg mnie ta rabata powinna być lekka, naturalistyczna, żeby nawiązywała do domu z materiału o naturalnym charakterze. Nie stricte wiejska, bardziej w kierunku współcześnie holenderskim. Uważałabym tam na formy sztywne, omijała odmiany paskowane,ciapki, bordowe liście tylko w domieszce ( drzewo też zielone). Szłabym w plamy w układach roślin.
Byłaś w wątku Pszczelarni?- ona ma drewniany dom, co prawda ogród nie holenderski, ale z nawiązaniami. Zerknij, może Ci się spodoba.
Może tez być bardziej powściągliwie, nawet minimalistycznie, ale lekko i naturalnie nadal.
Możesz oczywiście nie brać pod uwagę charakteru domu, otoczenia sosnami, jednak dobry pomysł na ogród nie omija kontekstu w jakim się znajduje.

Piękny kalendarz adwentowy

Witaj Magnolio, ja Cię chyba myślami ściągnęłam, właśnie czytam początki ogrodu Motylka i Twoją ogromną pomoc w jego powstaniu i tak sobie myślałam, jakby to było dobrze, gdybyś do mnie zajrzała i spojrzała swoim okiem Naprawdę!
Ja lubię takie spokojne, stonowane ogrody. Niewiele roślin, za to większe, niewiele kolorów. Choć bordo akurat mi pasuje I biel. Reszta w różnych odcieniach zieleni.
A czy mogłabyś napisać, co konkretnie widzisz na tej rabacie, bo ja na ogrodach holenderskich się nie znam Kojarzę tylko tulipany Bardzo chętnie poznałabym Twoje spojrzenie, bo teraz dobry czas na przemyślenia
Dziękuję za miłe słowa! Pozdrawiam ciepło!!
Tajemniczy Ogród 14:03, 12 gru 2017

Do góry

Zajrzałam do Ciebie i się wciągnęłam.
Masz piękny dom, jeszcze piękniejszą rodzinę. U nas jest trójka, chłopaków dwóch.
Chciałam dorzucić swoje trzy grosze, chociaż są trochę pod prąd.
W temacie rabaty frontowej przy domu.
Pięknie, że planujecie drzewo- ono zrobi robotę, wtopi dom w otoczenie.
Ale co do reszty (poza kosodrzewinami może) to mi zgrzyta.
Bo wg mnie ta rabata powinna być lekka, naturalistyczna, żeby nawiązywała do domu z materiału o naturalnym charakterze. Nie stricte wiejska, bardziej w kierunku współcześnie holenderskim. Uważałabym tam na formy sztywne, omijała odmiany paskowane,ciapki, bordowe liście tylko w domieszce ( drzewo też zielone). Szłabym w plamy w układach roślin.
Byłaś w wątku Pszczelarni?- ona ma drewniany dom, co prawda ogród nie holenderski, ale z nawiązaniami. Zerknij, może Ci się spodoba.
Może tez być bardziej powściągliwie, nawet minimalistycznie, ale lekko i naturalnie nadal.
Możesz oczywiście nie brać pod uwagę charakteru domu, otoczenia sosnami, jednak dobry pomysł na ogród nie omija kontekstu w jakim się znajduje.

Piękny kalendarz adwentowy

Księżycowy... 18:46, 11 gru 2017

Do góry
Hmmm, magnolia może to dobry pomysł,żeby dać jej tam jeszcze szansę. Muszę jakąś fajną, małą odmianę znaleźć...
Tymczasem siedzę w planach na przyszły sezon...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies