Dziękuje Ewo. Nieco jednak zawadzają, rosły jako pierwsze i do nich się dosadzało, w tym czasie bez pomysłu, tak powstała środkowa rabata, która zabrała przestrzeń w ogrodzie. Przecież grzechem byłoby je wycinać, a przesadzania się obawiałem. Po przeróbkach - oczka wodne i nowe nasadzenia - myślę, że na plus przeważy.
Przeglądam ten watek o klonie i już się zgubiłam...
poradźcie proszę mi odmianę klona którego chce posadzić od strony wschodniej budynku (mam 4 m pomiędzy domem i ogrodzeniem) i zależy mi aby jego korona była widoczna w oknie sypialni: jak na zdjęciu - od środka (czyli korona na wysokości pomiędzy 3 metrami od poziomu ziemi wzwyż)
Poniżej zdjęcie tego okna od wewnątrz jak widzicie wolę klon niż dach sasiada
A tutaj to aeracja (nakłuwanie widłami) plus dobra wertykulacja, bo ziemia zbita jak jasna cholercia, no i podziuganie czymś celem napowietrzenia, dosypanie ziemi, posianie nasion, albo wymiana całego kawałeczka najgorszego.
O litości 10 m!!! myślałam że 1-1,5m wystarczy .... chciałam na ścianie pd działki bo akurat na południe mam skierowany taras i całe to przeszklenie wiec i cień i widok i trochę się zasłonić bo przed nami teraz pole i droga i mi wszyscy zaglądają do talerzy... a firan nie ma
czy jak będę przycinała koronę to tak blisko ogrodzenia jest ok?
No i w związku z tym żer na śląsku zimy niema właśnie mój dzielny mąż skończył taras...tadam! mam ochotę wyciągnąć leżak!!!
Tak było w ub tygodniu :
A tak dziś.. jestem z siebie dumna bo sami malowaliśmy wszystko 3 razy... a mąż skręcał
Mam pytanie do rabaty, ktorą chcę w tym sezonie skonczyc. W rogu mam posadzoną Nigrę, a pod nią Variegatus z Vanilką i podsadzone bergenią. Ta wiśnia mi się tu podoba,ale zastanawiam się czy nie jest to za niskie drzewo na taki rog ogrodu? Jesli tak to co w zamian?